Skip to navigation Skip to main content
Weihnachtsgondel
© Spalder Media Group

Op wintersport met Kerst in 2024

Op wintersport met Kerst in 2024 betekent een skivakantie in een van de gezelligste en mooiste periodes van het jaar! In de wintersportlanden om ons heen wordt de kerstperiode misschien nog wel intenser en vol met tradities gevierd. In de adventtijd, de vier weken voorafgaand aan Kerst, is de kerstsfeer in de wintersportlanden overal voel- en zichtbaar. Thuis kan Kerstmis voor flink wat stress zorgen en verplichtingen met zich meebrengen. Wil je dit ontlopen of wil je verzekerd zijn van sneeuw in deze tijd van het jaar? Ga op wintersport met Kerst in 2024! 

Alles over een wintersport met Kerst in 2024

De gezellige sfeer maakt een wintersport met Kerst net even specialer. Overdag actief zijn op de pistes en vervolgens heerlijk aanschuiven bij het kerstdiner. En we dromen toch allemaal van een witte Kerst? Omdat Kerstmis hét moment is om samen te zijn, is het nóg fijner om Kerst 2024 samen in de sneeuw door te brengen. Een witte Kerst is helaas niet in elk skigebied gegarandeerd, maar de sneeuwkanonnen kunnen een hoop werk verzetten en bovendien zijn er genoeg hooggelegen skigebieden of gletsjers om uit te kiezen. Ben je er nog niet over uit of je in december met Kerst op wintersport wilt? Er zijn genoeg redenen en voor- en nadelen voor een skivakantie met Kerst. Op deze pagina lees je alle informatie over boeken, aanbiedingen, sneeuwzekere skigebieden en andere tips voor jouw wintersport!

Wintersport met Kerst 2024 boeken

Kerst valt in 2024 op donderdag en vrijdag. Dit is meteen de eerste week van de kerstvakantie, die voor heel Nederland gelijk is van 21 december 2024 t/m 5 januari 2025. Niet alleen wij hebben vakantie, ook landen om ons heen zijn vrij. Daarom is dit de eerste drukke periode van het nieuwe skiseizoen. Wacht dus niet te lang met het boeken van je wintersport met Kerst, zodat je verzekerd bent van een fijne accommodatie in je favoriete skigebied. Traditiegetrouw vieren de meeste mensen Kerst thuis en daarom is het in de eerste vakantieweek vaak rustiger dan in de tweede week. Wanneer je vroeg boekt, profiteer je vaak van vroegboekkorting en als je laat boekt kun je goedkope last minutes scoren. 

Aanbiedingen wintersport in de kerstvakantie

Tijdens de kerstdagen gelden er hoogseizoenprijzen, maar er zijn genoeg mogelijkheden voor een goedkope wintersport met Kerst in 2024. Ben je gebonden aan de kerstvakantie en wil je een goedkope wintersport met Kerst 2024 boeken? Bekijk dan deze aanbiedingen en last minute deals eens:

Wintersport met Kerst
© Spalder Media Group

Op wintersport in de kerstvakantie in 2024

Kerst valt in 2024 op donderdag 25 en vrijdag 26 december. Dit is de eerste week van de kerstvakantie, die dit jaar voor heel Nederland van 21 december 2024 t/m 5 januari 2025 valt. Er zijn genoeg skigebieden dicht bij huis als je daarvoor niet te ver wilt reizen. Goed om te weten is dat de skiliften gewoon geopend zijn, zodat je tijdens de feestdagen kunt skiën of snowboarden. Veel winkels zullen wel gesloten zijn en op kerstavond sluiten veel winkels ’s middags al hun deuren.

Met Kerst op wintersport: informatie per land

Waar gaat de skivakantie naartoe tijdens Kerst 2024? Ga je dit jaar skiën in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk of Italië of wordt het toch een wintersport in Scandinavië? De wintersportlanden hebben elk hun eigen kenmerken en karakter en bieden stuk voor stuk mogelijkheden voor een heerlijke vakantie in de kerstperiode. Meer informatie over een wintersport met Kerst per wintersportland, lees je hieronder.

Wintersport in Duitsland met Kerst

Met Kerst op wintersport in Duitsland

Kerst is een belangrijke periode in Duitsland. Vanaf eind november is het land al geheel in de kerstsferen gehuld en er zijn overal kerstmarkten. De start en het einde van de kerstvakantie wisselt per deelstaat. De meeste mensen vieren Kerst thuis en gaan pas daarna naar de sneeuw. Omdat Duitsland de hele maand december in de mooiste kerstsferen is, is het de moeite waard om Duitsland te bezoeken voordat de kerstdagen aanbreken. Qua skigebieden kun je alle kanten op. Van bestemmingen dichtbij als Winterberg en Willingen in het Sauerland tot Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen in Beieren. Tips voor een skivakantie in Duitsland met Kerst:

Wintersport Achensee in Oostenrijk

Met Kerst op wintersport in Oostenrijk

De Oostenrijkse kerstvakantie is gelijk met die van Nederland. Vooral Kerstavond is in dit Alpenland erg belangrijk. De hele familie komt bij elkaar tijdens de kerkdienst, om vervolgens aan een uitgebreid kerstdiner te beginnen. Niet alleen Kerst is leuk in Oostenrijk, maar ook de adventperiode ervoor. Je kunt allerlei leuke kerstmarkten bezoeken en alles is mooi versierd. Skiën kan vaak al in september op de Oostenrijkse gletsjers en begin december gaat ook in veel andere skigebieden het skiseizoen van start. In december kunnen de sneeuwcondities nog wel eens wisselend zijn, maar gelukkig kent Oostenrijk genoeg sneeuwzekere skigebieden voor je skivakantie met Kerst.

Kerst in Zwitserland in 2024

Met Kerst op wintersport in Zwitserland

In Zwitserland valt er van alles te beleven rond de kerstperiode. Tijdens Advent, de vier weken voor Kerst, zijn er in het land allerlei kerstmarkten te bezoeken. Het is een traditie in de Zwitserse dorpen en kleinere steden om het dorp om te toveren tot een adventkalender, waarbij 24 ramen van huizen versierd worden. Elke dag tot Kerst wordt een nieuw raam onthuld met lichtjes en versiering. Op kerstavond lopen mensen een route langs de versierde ‘adventramen’ tot het laatste raam dat dan wordt onthuld.

Wintersport in de kerstvakantie in Frankrijk

Met Kerst op wintersport in Frankrijk

Kerst, ofwel Noël, wordt in Frankrijk met de familie gevierd en traditioneel gestart met een uitgebreid diner op kerstavond. Vervolgens wordt er vaak op Eerste Kerstdag nog geluncht, maar Tweede Kerstdag kent men hier niet. In Frankrijk heb je een ruime keuze aan fijne skigebieden voor een wintersport met Kerst. Kilometervreters kunnen zich uitleven in Les Trois Vallées of Les Portes du Soleil, die met ruim 600 km aan pistes bij de grootste skigebieden van de wereld horen. Kleiner en knusser kan ook, er zijn ook heel wat authentieke bergdorpen!

Wintersport met kerst in Italië

Met Kerst op wintersport in Italië

In Italië is kerst, oftewel Natale, een echt familiefeest. Italiaanse families bouwen een eigen kerststal van papier-maché of hout en er zijn vele te bezoeken. Wist je dat de kerststal van oorsprong uit Italië komt? Ook in Italië is het traditie om op kerstavond een uitgebreid kerstmenu neer te zetten, waar de hele familie van smult. Daarna vertrekt iedereen opgedoft naar de nachtmis in de kerk of wordt deze op tv gevolgd. Eerste kerstdag is ook weer een groot eetfestijn, want eten is immers een belangrijk aspect in Italië. Tweede kerstdag wordt niet gevierd, maar toch zijn veel winkels gesloten.

Wintersport in Scandinavië met Kerst

Met Kerst op wintersport in Noorwegen of Zweden

Kerst vieren in Scandinavië is een bijzondere belevenis. In Noorwegen en Zweden is kerstavond het hoogtepunt en komt de familie samen om traditionele gerechten te eten. De rest van de dagen tot aan oud en nieuw is iedereen samen met de familie om actief te zijn buiten in de sneeuw. Je kunt hier tijdens je wintersport heel wat bucket list activiteiten afvinken. Met een beetje mazzel kleurt de hemel 's avonds nog groen van het noorderlicht. Leuk weetje: 23 december is traditioneel de avond dat in Noorwegen de kerstboom in huis wordt gehaald en versierd met zelfgemaakte kerstversiering. Eerste en tweede kerstdag zijn minder belangrijk in Noorwegen en Zweden. Tips en informatie:

Sneeuzekere wintersport met Kerst

Hoe sneeuwzeker is het in de Alpen met Kerstmis?

In december gaat de winter én het skiseizoen officieel van start. Toch kunnen de sneeuwcondities met Kerst nog weleens wisselend zijn. Een witte kerst is niet overal gegarandeerd. In de maanden voor de kerstvakantie sneeuwt het vaak al regelmatig en zodra het koud genoeg is, kunnen de sneeuwkanonnen volop draaien. De skigebieden doen er dan ook alles aan om jou een fijne wintersport te garanderen. Sneeuw is daar het belangrijkste ingrediënt voor. Wil je verzekerd zijn van voldoende wit? Kies dan voor een gletsjerskigebied, een skibestemming met veel pistes boven de 2000 meter hoogte of een skigebied dat dankzij de natuurlijke ligging zeer sneeuwzeker is. Met het Snowplaza Snowalert word je op de hoogte gehouden van de sneeuwcondities in het wintersportdorp van jouw keuze. Bovendien kun je via de webcams met eigen ogen de sneeuwval zien.

Sneeuwzekere skigebieden voor een wintersport met Kerst

Waar moet je zijn voor een witte Kerst? Sneeuw is natuurlijk de belangrijkste factor van een geslaagde wintersport, maar de sneeuwcondities kunnen nog wel eens wisselend zijn. Onder andere in deze skigebieden kun je sneeuwzeker op wintersport met Kerst:

Wintersport met kinderen met kerst in 2023

Kindvriendelijke wintersportbestemmingen

De kerstvakantie is een van de eerste periodes van het nieuwe wintersportseizoen waarin gezinnen op skivakantie gaan. Als op vrijdag de laatste schoolbel heeft geklonken, kan de twee weken lange vakantie beginnen. Ben jij op zoek naar een kindvriendelijk skigebied voor een wintersport met Kerst? Eigenlijk bieden alle skigebieden mogelijkheden voor gezinnen met kinderen. Toch blinkt er een aantal uit in familievriendelijkheid. De faciliteiten zijn hier ontzettend uitgebreid, voor de kids zijn er leuke kinderlanden, buiten de pistes is er van alles te doen en aan kindvriendelijke accommodaties geen gebrek. Hieronder een aantal handige links voor een wintersport met kinderen in de kerstperiode.:

Blij op wintersport

Als single op wintersport met de feestdagen

Als je de kerstdagen alleen doorbrengt of familieverplichtingen wilt ontlopen, dan is het een uitgelezen kans om eens richting de sneeuw te gaan. Met een groep naar de bergen om te skiën, snowboarden en gezellig te après-skiën kan uitkomst bieden als je single bent. Heb je zin om op vakantie naar de Alpen te gaan, maar wil je niet alleen? Ga dan gezellig op groepsreis. Er zijn diverse reisorganisaties die singlereizen aanbieden en al het geregel uit handen nemen. Als je met een single groep mee wilt op wintersport moet je snel boeken, want de groepsreizen zitten snel vol. Bij deze reisorganisaties boek je een singlereis voor een wintersportvakantie met Kerst 2024:

Tips voor een skivakantie met Kerst in 2024

Kerst is een fantastische periode om in de bergen en in de sneeuw door te brengen. Gegarandeerd een witte Kerst en daarnaast dat de wintersportdorpen nóg sfeervoller zijn tijdens de feestdagen. Met deze tips ga je goed voorbereid op wintersport met Kerst in 2024:

  • In december kan het weer alle kanten op. Neem genoeg laagjes mee, zodat je makkelijk een laagje aan of uit kunt trekken.
  • Tijdens de kerstperiode kan het behoorlijk druk worden op de wegen. In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië is dit de belangrijkste kerstdag om samen met familie en vrienden te zijn en dit zal voor verkeersdrukte zorgen. 
  • Kerstavond is de belangrijkste kerstdag in de wintersportlanden en dit viert men met een uitgebreid kerstdiner. Wil jij tijdens de feestdagen aan een heerlijk diner aanschuiven bij een restaurant? Reserveer dan ruim van tevoren een tafel.
  • Een wintersportvakantie tijdens Kerst betekent net als in de voorjaarsvakantie skiën in het hoogseizoen. Als je de drukke wintersportweken en de hogere prijzen wilt vermijden, ga dan buiten de schoolvakanties in het laagseizoen naar de sneeuw. 
  • Als je niet per se tijdens Kerst op wintersport wilt, maar wel de gezelligheid van de kerstsfeer in de wintersportlanden wilt meemaken, ga dan in de Adventperiode - de periode voor Kerst - op sneeuwvakantie.