Op wintersport met Kerst in 2021 betekent een skivakantie in een van de gezelligste en mooiste periodes van het jaar! In de wintersportlanden om ons heen wordt de kerstperiode misschien nog wel intenser en vol met tradities gevierd. Zo anders dan hoe wij in Nederland Kerst vieren. In de adventtijd, in de vier weken voorafgaand aan Kerst is de kerstsfeer in de wintersportlanden overal voelbaar en te zien in de vorm van kerstbomen, versieringen, lichtjes, kerstmarkten, gezelligheid en lekker eten en drinken. Thuis kan Kerstmis voor wat behoorlijk wat stress zorgen en verplichtingen met zich meebrengen. Wil je dit ontlopen of wil je verzekerd zijn van sneeuw in deze tijd van het jaar? Ga op wintersport met Kerst in 2021! Alles over een skivakantie in de kerstperiode lees je op deze pagina.

Alles over een wintersport met Kerst in 2021

De gezellige sfeer maakt een wintersportvakantie met Kerst net even wat specialer. Overdag actief zijn op de pistes en vervolgens heerlijk aanschuiven bij het kerstdiner. En we dromen toch allemaal van een witte Kerst? Omdat Kerstmis vaak het moment is om samen te zijn, is het nóg fijner om Kerst 2021 samen in de sneeuw door te brengen. Samen met je geliefde, gezin, kinderen, familie of vrienden de feestdagen doorbrengen én buiten in de sneeuw zijn is een geweldige combinatie. Ook als je single bent kan een wintersportvakantie tijdens de feestdagen heel leuk zijn om alleen of met andere singles te genieten in de bergen. Een witte Kerst is helaas niet in elk skigebied gegarandeerd, maar de sneeuwkanonnen kunnen een hoop werk verzetten en bovendien zijn er genoeg hooggelegen skigebieden of gletsjers om uit te kiezen. Ben je er nog niet over uit of je in december met Kerst op wintersport wilt? Er zijn genoeg redenen en voor- en nadelen voor een skivakantie met Kerst. Op deze pagina lees je alle informatie over boeken, aanbiedingen, sneeuwzekere skigebieden en andere tips voor jouw wintersport!

Wat is er leuker dan besneeuwde kerstballen?

Ga snel naar:

Wil je meer weten over een specifiek onderwerp rondom een wintersport met Kerst in 2021? Klik dan op een van onderstaande thema’s om er direct heen te navigeren, of scroll door naar beneden om meer te lezen over wintersport in de kerstperiode 2021. 

Wintersport tijdens Kerst 2021 en corona

Afgelopen Kerst vierden we bijna allemaal thuis. Veel skigebieden waren gesloten vanwege de coronapandemie, of de inreisbeperkingen maakten het onmogelijk om op skivakantie te gaan. Kunnen we de Kerstdagen in 2021 wel op een wintersportbestemming vieren? De Alpenlanden zijn positief gestemd dat we tijdens de winter van 2021/2022 weer op wintersport kunnen. Wel dien je rekening te houden met een aantal maatregelen tegen COVID-19. De eerste maatregelen voor komend skiseizoen zijn inmiddels bekendgemaakt. Controleer voor vertrek altijd de actuele status en raadpleeg ook de reisadviezen voordat je naar de sneeuw vertrekt. We kunnen het ons voorstellen dat je twijfels hebt over het boeken van een wintersport in tijden van corona. Om die twijfels weg te nemen, hebben veel reisorganisaties de voorwaarden aangepast en kun je gratis annuleren in het geval van corona.

Coronamaatregelen per wintersportland
Tijdens de kerst van 2021 gelden coronamaatregelen in de skigebieden

Op wintersport in de kerstvakantie in 2021

Kerst valt in 2021 op zaterdag 25 en zondag 26 december. Dit is bovendien het eerste weekend van de kerstvakantie, die dit jaar voor heel Nederland van 25 december 2021 t/m 9 januari 2022 is. Omdat Kerstmis dit jaar in het weekend valt, is het wel iets om rekening mee te houden als je tijdens de feestdagen op je wintersportbestemming wilt zijn. Hetzelfde geldt in 2021 ook voor oud en nieuw: oudejaarsavond valt op een vrijdag en nieuwjaarsdag op een zaterdag. Wees je hier ook van bewust als je oud en nieuw thuis of juist op je wintersportbestemming wilt vieren. In het geval je aan de schoolvakanties bent gebonden, kan het zijn dat je op kerstavond en/of op eerste kerstdag onderweg bent naar je vakantieadres. Hetzelfde geldt als je voor een week boekt, dat je wellicht met oud en nieuw onderweg naar huis bent. Je zou deze Kerst ook een lang weekend op wintersport kunnen gaan, waarbij je op donderdag 23 december vertrekt en maandag 27 december weer huiswaarts keert. Er zijn genoeg skigebieden dicht bij huis als je daarvoor niet te ver wilt reizen. Goed om te weten is dat de skiliften gewoon geopend zijn, zodat je tijdens de feestdagen kunt skiën of snowboarden. Veel winkels zullen wel gesloten zijn en op kerstavond sluiten veel winkels ’s middags al hun deuren. 

Kerst in de sneeuw staat gelijk aan een gezellige sfeer in de skidorpen

Met Kerst op wintersport: informatie per land

Waar gaat de skivakantie naartoe tijdens Kerst 2021? Ga je dit jaar skiën in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk of Italië of wordt het toch een wintersport in Scandinavië? De wintersportlanden hebben elk hun eigen kenmerken en karakter en bieden stuk voor stuk mogelijkheden voor een heerlijke vakantie in de kerstperiode. Meer informatie over een wintersport met Kerst per wintersportland, lees je hieronder.

Met Kerst op wintersport in Duitsland

Kerstavond op 24 december is de belangrijkste dag om Kerst te vieren in Duitsland. De meeste winkels zijn ’s middags gesloten en het is druk op de wegen omdat men onderweg is naar huis of familie en vrienden om Heiligabend te vieren. Eerste en tweede Kerstdag worden ook gevierd. Vanaf eind november is Duitsland al geheel in de kerstsferen gehuld met onder andere de bekende Duitse kerstmarkten die van 22 november tot 23 december 2021 zijn geopend. Een enkele kerstmarkt is tijdens Kerst en oud en nieuw geopend. In de meeste regio’s in Duitsland is de kerstvakantie van 23 december 2021 t/m 9 januari 2022 en overlapt voor een groot deel de Nederlandse kerstvakantie. Het kan daarom drukker zijn op de skipistes in Duitsland. Omdat Duitsland de hele maand december in de mooiste kerstsferen is, is het de moeite waard om Duitsland te bezoeken voordat de kerstdagen aanbreken. Fijn aan een wintersportvakantie in Duitsland is dat het dichtbij is, al zijn niet alle skigebieden sneeuwzeker. De dichtstbijzijnde Duitse skigebieden vanuit Nederland zoals het bekende Winterberg zijn wisselvallig qua sneeuwzekerheid. In het zuiden van Duitsland in de Duitse Beierse Alpen heb je meer kans op een witte Kerst. Kies bijvoorbeeld voor het skigebied Garmisch-Partenkirchen met de sneeuwzekere Zugspitze. Overige tips voor een skivakantie naar Duitsland met Kerst:

In nagenoeg alle skidorpen hangt een echte kerstsfeer

Met Kerst op wintersport in Oostenrijk

De kerstvakantie van 2021 in Oostenrijk is van 24 december 2021 t/m 6 januari 2022 en loopt daarmee vrijwel gelijk aan de Nederlandse schoolvakantie. Net als in Duitsland is kerstavond, op 24 december de belangrijkste kerstdag in Oostenrijk. De hele familie komt bij elkaar tijdens de kerkdienst, om vervolgens aan een uitgebreid kerstdiner te beginnen. Op kerstavond vind je daarom in veel restaurants en hotels op een speciaal menu met lokale specialiteiten en bijzondere gerechten. Tijdens de Adventweken is het erg gezellig in Oostenrijk. Dit is de periode waarin religieuze feesten en tradities centraal staan en waarin je overal leuke markten, kerststallen en bijzondere activiteiten tegenkomt. Absoluut een aanrader om dan eens op wintersport te gaan! Een aantal skigebieden pakt dan zelfs extra uit. Zo staat er in Kitzbühel vanaf 30 november een kerstmarkt met kraampjes vol lekkernijen en kun je hier kerstcadeaus inslaan. Onderaan de Streif staan versierde kerstbomen en telt een levensgrote adventskalender de dagen tot Kerst af. Ook in InnsbruckFilzmoos en Grossarl zijn gezellige kerstmarkten te vinden. De sneeuwcondities kunnen nog wel eens wisselend zijn, maar Oostenrijk telt genoeg sneeuwzekere skigebieden waar je verzekerd bent van een heerlijk wit laagje. Tips voor een wintersport in Oostenrijk met Kerst in 2021:

In Innsbruck is elk jaar een Kerstmarkt

Met Kerst op wintersport in Zwitserland

Gedurende de donkere dagen rond Kerst is er in Zwitserland veel te beleven. Tijdens Advent, de vier weken voor Kerst, zijn er in het land grote en kleinere kerstmarkten te bezoeken. In het Zwitserse skioord St. Moritz is in december een traditionele kerstmarkt te vinden met handgemaakte producten en waar uiteraard ook de Zwitserse kazen niet ontbreken. Het is een traditie in de Zwitserse dorpen en kleinere steden om het dorp in een adventkalender om te toveren, waarbij 24 ramen van huizen versierd worden. Elke dag tot Kerst wordt een nieuw raam onthuld met lichtjes en versiering. Op kerstavond lopen mensen een route langs de versierde ‘adventramen’ tot het laatste raam dat dan wordt onthuld. Elke regio in Zwitserland heeft zijn eigen tradities, taal en gerechten. Wanneer de Zwitserse kinderen kerstvakantie hebben, verschilt per kanton. In de meeste kantons loopt de schoolvakantie gelijk met de Nederlandse: van 24 december 2021 t/m 9 januari 2022. In sommige kantons zijn de kinderen tussen 18 december 2021 en 2 januari 2022 vrij. Bekijk onderstaande links voor een wintersportvakantie naar Zwitserland:

Met een beetje geluk zijn alle bomen en daken helemaal wit tijdens de Kerst

Met Kerst op wintersport in Frankrijk

Kerst, ofwel Noël, wordt in Frankrijk met de familie gevierd en traditioneel gestart met een uitgebreid diner op kerstavond. Op eerste kerstdag komt vaak de andere familie voor een uitgebreide lunch. Tweede kerstdag kennen ze in Frankrijk niet. In 2021 valt de Franse kerstvakantie heel gunstig voor Nederlanders. De Fransen hebben namelijk vakantie van 18 december 2021 t/m 3 januari 2022. De tweede week van de Nederlandse kerstvakantie is daarom rustiger dan normaal. Bovendien profiteer je van scherpe aanbiedingen, aangezien deze week als het laagseizoen wordt gerekend. Een buitenkansje dat niet vaak voor komt. Kijk daarom goed naar de aanbiedingen voor een wintersportvakantie in Frankrijk rond Kerst. De bekendere skigebieden zullen gezellig druk zijn, maar de skigebieden waar voornamelijk Fransen komen zullen een stuk rustiger zijn. Andere tips voor een wintersportvakantie in Frankrijk met Kerst:

Met Kerst op wintersport in Italië

In Italië is Natale, Kerst, echt een familiefeest. Italiaanse families bouwen met hun eigen kerststal van papier-maché of hout en er zijn tal van (levende) te bezoeken. Want wist je dat de kerststal van oorsprong uit Italië komt? Ook in Italië is het traditie om op kerstavond een uitgebreid kerstmenu neer te zetten met veel vis en waar de hele familie van smult. Daarna vertrekt iedereen opgedoft naar de nachtmis in de kerk of wordt deze op tv gevolgd. Eerste kerstdag is ook weer een groot eetfestijn, want eten is immers een belangrijk aspect in Italië. Tweede kerstdag wordt niet gevierd, maar toch zijn veel winkels gesloten. De Italiaanse schoolvakantie loopt gelijk met die van Nederland, van 25 december 2021 t/m 9 januari 2022. Bekijk deze links voor meer tips en informatie voor een wintersport naar Italië met Kerst:

Met Kerst op wintersport in Noorwegen of Zweden

Kerst vieren in Scandinavië is een bijzondere belevenis vol unieke activiteiten. In Noorwegen en Zweden is kerstavond het hoogtepunt en komt de familie samen om traditionele gerechten te eten. De rest van de dagen tot aan oud en nieuw is iedereen samen met de familie om actief te zijn buiten in de sneeuw. Avonturiers verkiezen een sneeuwsafari met husky’s, rendieren, een sneeuwscooter of arrenslee in het hoge Noorden. Na een dag van sneeuwpret duikt men moe maar voldaan in de sauna. In de magische periode voor Kerst zijn tal van kerstmarkten te vinden in Noorwegen en Zweden. Leuk weetje: 23 december is traditioneel de avond dat in Noorwegen de kerstboom in huis wordt gehaald en versierd met zelfgemaakte kerstversiering in Noorwegen. Dit is de eerste feestelijke gebeurtenis. Eerste en tweede kerstdag zijn minder belangrijk in Noorwegen en Zweden. Tips en informatie:

Hoe sneeuwzeker is het in de Alpen met Kerstmis?

De belangrijkste vraag als je op wintersport gaat met Kerst is of er wel genoeg sneeuw ligt om te kunnen skiën of snowboarden. Ieder jaar doen de skigebieden er alles aan om zo veel mogelijk pistes gereed te hebben zodat men de latten onder kan binden. Ondanks dat de winter officieel is gestart, kunnen de sneeuwcondities nog wel eens wisselend zijn. Er kan een dik pak liggen, maar ook net genoeg om op te kunnen skiën. Gelukkig zijn er vaak voldoende sneeuwkanonnen aanwezig om kunstsneeuw te maken. Daardoor kun je in de meeste skigebieden in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië wel skiën in december. Toch zijn we dan nog erg afhankelijk van het weer. Als het te warm is of veel regent dan lukt het niet om de sneeuwcondities op peil te houden en kunnen niet alle pistes open. Bij warmere temperaturen zal het wintersportdorp wellicht niet onder een witte laag bedekt liggen, maar ligt de sneeuw enkel op de pistes. De hoger gelegen en gunstig gelegen skigebieden zijn over het algemeen veel sneeuwzekerder, net als skigebieden met een gletsjer. Met de Snowplaza Snowalert word je op de hoogte gehouden van de sneeuwcondities in het wintersportdorp van jouw keuze. Bovendien kun je via de webcams met eigen ogen de sneeuwval zien. 

Sneeuwzekere skigebieden voor een wintersport met Kerst

Waar moet je zijn voor een witte Kerst? Sneeuw is natuurlijk de belangrijkste factor van een geslaagde wintersport, maar de sneeuwcondities kunnen nog wel eens wisselend zijn. Wil je er vrijwel zeker van zijn dat je een vakantie boekt naar een sneeuwzeker skigebied in de kerstperiode, kijk dan eens in dit lijstje waar je in december sneeuwzeker kunt skiën. Deze wintersportgebieden zijn de meest sneeuwzekere skigebieden. Onder andere in deze skigebieden kun je sneeuwzeker op wintersportvakantie met Kerst:

 1. Val Thorens - Frankrijk
 2. Serfaus-Fiss-Ladis - Oostenrijk
 3. Zermatt - Zwitserland
 4. Obertauern - Oostenrijk
 5. Sulden am Ortler - Italië
 6. Saas-Fee - Zwitserland
 7. Ski Arlberg - Oostenrijk
 8. Sölden - Oostenrijk
 9. Silvretta Arena Ischgl-Samnaun - Oostenrijk
 10. Obergurgl-Hochgurgl - Oostenrijk

Sneeuwzekere skigebieden per wintersportland

Weet je al in welk wintersportland je graag je skivakantie wilt doorbrengen? Als je twijfelt over de sneeuwzekerheid met Kerst, neem een kijkje naar deze sneeuwzekere skigebieden per land:

Kindvriendelijke wintersportbestemmingen

Naast dat het een voorwaarde is dat er sneeuw in het skigebied van jouw keuze ligt, is het voor families en gezinnen met (jonge) kinderen belangrijk dat een wintersportbestemming kindvriendelijk en familievriendelijk is. Een kindvriendelijk skigebied heeft veel blauwe pistes en makkelijkere afdalingen, oefenweides, funpistes en soms Nederlands(sprekend)e skileraren. In deze top 10 staan kindvriendelijke skigebieden waar je kind ongetwijfeld met het skivirus besmet zal raken. Denk daarnaast ook eens aan een familiehotel, waar je kind zich ook nog eens kan vermaken bij een kinderclub en in een speelkamer. Al met al loopt een wintersportvakantie met het gezin snel hoog op in de kosten, zeker in de kerstvakantie. Lees daarom ook deze nuttige bespaartips voor een betaalbare wintersport. Ben je benieuwd naar de kindvriendelijkste skigebieden per land, klik snel verder:

Wintersport met Kerst 2021 boeken

Kerst 2021 is de eerste drukke periode van het skiseizoen. Het is schoolvakantie en veel wintersportliefhebbers vieren dit graag in de sneeuw. Hoewel het nog niet zo druk is als tijdens de voorjaarsvakantie, moet je wel rekening houden met vollere pistes, langere wachtrijen voor de skiliften en een beperkte beschikbaarheid van accommodaties. De kerstvakantie van 2021 is voor bijna alle Europese landen gelijk. Ben je gebonden aan de schoolvakanties? Wacht niet te lang met het boeken van een wintersport. Je boekt een fijn appartement, chalet, pension of hotel in een leuk skigebied rechtstreeks bij de verhuurder of via een reisorganisatie. Wanneer je vroeg boekt, profiteer je vaak van vroegboekkorting en als je laat boekt kun je goedkope last minutes scoren. De keuze is dan wel beperkter, zeker als je met een groep op wintersport gaat. Bij veel reisorganisaties kun je een accommodatie inclusief skipas boeken of kun je voor een all inclusive winterport kiezen inclusief bus- of vliegreis en/of inclusief maaltijden (ontbijt/halfpension/volpension/all inclusive). Soms kun je bij het boeken van de accommodatie zelfs je skihuur en skimateriaal bijboeken. Neem ook zeker eens een kijkje bij de goedkopere wintersportbestemmingen. Bij de volgende reisorganisaties kun je je wintersportvakantie voor Kerst 2021 boeken:

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de beste aanbiedingen

Goedkope wintersportvakantie in de kerstperiode

Tijdens de kerstdagen gelden er hoogseizoenprijzen, maar er zijn genoeg mogelijkheden voor een goedkope wintersport met Kerst in 2021. Een goede tip is om in de tweede week van de kerstvakantie (1 t/m 9 januari 2022) naar Frankrijk te gaan. De meeste Fransen hebben dan geen vakantie meer omdat de kerstvakantie in Frankrijk een week eerder begint dan de Nederlandse kerstvakantie. In de eerste week van januari zijn daarom goedkope deals en goede aanbiedingen te vinden voor een wintersport in Frankrijk. Bovendien zal het dan rustiger zijn op de pistes omdat Fransen graag in Frankrijk skiën en de kinderen dan dus geen vakantie meer hebben. Ben je gebonden aan de kerstvakantie en wil je een goedkope wintersport met Kerst 2021 boeken? Bekijk dan deze aanbiedingen en last minute deals eens:

Scherpe prijzen inclusief skipas Kerst 2021

Vroegboekkorting Kerst 2021

Aanbiedingen Kerst 2021 met corona garantie 

Last minute een wintersport in de kerstvakantie boeken

Blijf op de hoogte van de beste wintersport aanbiedingen met Kerst in 2021

Als single op wintersport met de feestdagen

Als je de kerstdagen alleen doorbrengt of familieverplichtingen wilt ontlopen, dan is het een uitgelezen kans om eens richting de sneeuw te gaan. Met een groep naar de bergen om te skiën, snowboarden en gezellig te après-skiën kan uitkomst bieden als je single bent. Heb je zin om op vakantie naar de Alpen te gaan, maar wil je niet alleen? Ga dan gezellig op groepsreis. Er zijn diverse reisorganisaties die singlereizen aanbieden en al het geregel uit handen nemen. Als je met een single groep mee wilt op wintersport moet je snel boeken, want de groepsreizen zitten snel vol. Bij deze reisorganisaties boek je een singlereis voor een wintersportvakantie met Kerst 2021:

Ook voor eenoudergezinnen waarbij je als alleenstaande ouder met je kind(eren) op wintersport wilt met Kerst kun je hier je vakantie boeken:

Tips voor een skivakantie met Kerst in 2021

Kerst is een fantastische periode om in de bergen en in de sneeuw door te brengen. Gegarandeerd een witte Kerst en daarnaast dat de wintersportdorpen nóg sfeervoller zijn tijdens de feestdagen. Met deze tips ga je goed voorbereid op wintersport met Kerst in 2021:

 • Check van tevoren de weersvoorspellingen. In december kan het ontzettend koud zijn, evenals dat het warmer kan zijn in deze tijd van het jaar. Neem daarom genoeg laagjes mee aan thermokleding, andere warme kleding en luchtige kleding zodat je makkelijk een laagje meer of minder aan of uit kunt trekken.
 • Omdat de kerstdagen in het weekend vallen, kan het op kerstavond flink druk zijn op de wegen. In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië is dit de belangrijkste kerstdag om samen met familie en vrienden te zijn en dit zal voor verkeersdrukte zorgen. Bekijk daarom goed wanneer je op je wintersportbestemming wilt zijn en wanneer je dan het best uit Nederland kunt vertrekken. Als je vrijdagavond op kerstavond in de Alpen wilt zijn zou je vrijdagochtend al heel vroeg moeten gaan rijden of misschien kan je donderdag al vertrekken en onderweg ergens overnachten? Bedenk ook dat wanneer je een week op wintersport wilt, je met oud en nieuw terug naar huis zou moeten. Houd hier rekening mee bij het boeken van een wintersportvakantie, omdat beide feestdagen in 2021 in het weekend vallen.
 • Kerstavond is zoals gezegd de belangrijkste kerstdag in de wintersportlanden en dit viert men met een uitgebreid kerstdiner. Wil jij tijdens de feestdagen aan een heerlijk diner aanschuiven bij een restaurant? Reserveer dan ruim van tevoren een tafel.
 • Een wintersportvakantie tijdens Kerst en in de kerstvakantie is populair en duurder omdat het samen met de voorjaarsvakantie de enige schoolvakanties zijn die in het gemiddelde wintersportseizoen vallen. Als je de drukke wintersportweken en de hogere prijzen wilt vermijden, ga dan buiten de schoolvakanties in het laagseizoen naar de sneeuw. Ben je gebonden aan de schoolvakanties en wil je graag de sfeer proeven in de Alpen tijdens de kerstdagen, boek op tijd om van goede aanbiedingen te profiteren.
 • In Frankrijk zal je in de tweede week van de kerstvakantie goede aanbiedingen treffen! De Franse kerstvakantie valt in 2021 namelijk heel gunstig voor ons omdat deze een week eerder start en een week eerder eindigt. In de tweede week van de Nederlandse kerstvakantie (van 1 t/m 9 januari 2022) zijn de prijzen daarom lager en is het rustiger op de pistes dan normaal. Kijk daarom goed naar de aanbiedingen voor een wintersportvakantie in Frankrijk rond Kerst.
 • Als je niet per se tijdens Kerst op wintersport wilt, maar wel de gezelligheid van de kerstsfeer in de wintersportlanden wilt meemaken, ga dan in de Adventperiode op sneeuwvakantie. Advent begint op zondag 28 november 2021 en duurt ongeveer vier weken tot aan kerstavond. Tijdens Advent kun je leuke kerstmarken en (levende) kerststallen bezoeken en er zijn tal van leuke activiteiten te doen die na de kerstdagen voorbij zijn. Kortom, geniet vooral van de magische kerstperiode.
Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen