Skip to navigation Skip to main content
AUTOBAHN
© Spalder Media Group

Overnachten in Duitsland onderweg naar de wintersport (in de buurt van de snelweg)

Genoeg mensen kiezen ervoor om onderweg met de auto naar de wintersport te overnachten langs de snelweg in Duitsland. Niet iedereen rijdt het hele stuk graag in één keer en bovendien kan het flink schelen wat betreft filerijden. Zeker in de drukke vakantieweken! Langs de Duitse snelwegen zijn genoeg hotels en pensions te vinden waar je de nacht kunt doorbrengen. Op deze pagina tips voor overnachten in Duitsland onderweg naar de wintersport.

Overnachten onderweg naar de wintersport in Duitsland

Ben jij op zoek naar hotels of pensions in Duitsland bij de Duitse Autobahn waar je kunt overnachten? Die zoektocht kan best nog wel eens lastig zijn. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden voor een overnachting onderweg naar de wintersport. Pal langs de Duitse Autobahn liggen diverse accommodaties. Van eenvoudig en laag geprijsd tot luxe en exclusief. Liever geen autogeluiden ’s nachts? Dan kun je er ook voor kiezen om de snelweg te verlaten. Afhankelijk van waar je rijdt, hoef je maar een paar minuten om te rijden voor een accommodatie in de buurt van de snelweg.

Hotels en pensions langs de Duitse snelweg

Op het kaartje hieronder een overzicht met accommodaties waar je kunt overnachten in Duitsland op weg naar de wintersport. De accommodaties liggen langs de meest gangbare en populaire routes vanaf de Nederlandse steden Venlo en Arnhem.

De voor- en nadelen van overnachten onderweg naar de wintersport

Overnachten onderweg naar de wintersport heeft voor- en nadelen. Beide hebben we voor je op een rijtje gezet, zodat jij ze tegen elkaar kunt afwegen als je nog niet zeker bent van een overnachting langs de snelweg.

Voordeel: je komt uitgerust aan op de plaats van bestemming
Voordeel: de reis verloopt relaxter, veiliger en je kunt files makkelijker vermijden
Voordeel: de vakantie krijgt een heel andere invulling en jullie ontdekken nog een extra stukje van de wereld
Nadeel: je bent lang onderweg, omdat je de heen- en misschien ook terugweg verlengt
Nadeel: extra kosten voor een overnachting en eventuele milieusticker
Nadeel: de auto een keer extra in- en uitpakken
Overnachten in Duitsland onderweg naar de wintersport

Goedkoop overnachten onderweg naar de wintersport

Een overnachting langs de snelweg in Duitsland hoeft niet veel geld te kosten. Je hebt alleen een bed nodig om de nacht in door te brengen. Als je nog iets wilt eten kun je altijd vooraf nog even stoppen bij een wegrestaurant of fastfoodketen, al zijn er ook budgethotels met restaurant. Wie goedkoop wil overnachten onderweg naar de wintersport, bijvoorbeeld richting Oostenrijk, kan kiezen voor de budget overnachtingshotel langs de snelweg. Voor een kamer bij ketens als B&B Hotels of Ibis betaal je vaak niet meer dan een paar tientjes.

Met kinderen overnachten in Duitsland

Voor gezinnen met kinderen kan het fijn zijn om de heen- en terugreis op te splitsen. Op de eerste dag rijd je de helft of driekwart van het aantal kilometers en op de tweede dag het laatste stuk. De autorit duurt op die manier voor kinderen ‘veel korter’. Onderweg door Duitsland passeer je genoeg hotels met familiekamers. Uiteraard kun je het hier zo luxe maken als je zelf wilt. Budgetvarianten bieden bijvoorbeeld een kleine kamer voor vier personen met tweepersoonsbed en stapelbed. Hotels met meer sterren - waar je dus ook meer voor betaalt - bieden soms ook geschakelde kamers voor wat meer privacy. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om voor die ene nacht twee kamers te boeken, waarbij ouder 1 met kind 1 slaapt en ouder 2 met kind 2. Enkele overnachtingshotels voor gezinnen onderweg in Duitsland zijn:

Overnachten met kinderen onderweg in Duitsland

Overnachten in Duitsland bij Frankfurt en Darmstadt

Frankfurt ligt op ongeveer 400 km rijden vanaf Utrecht en Darmstadt op 411 km. Vanaf hier is het, afhankelijk van de eindbestemming, nog 400 tot 600 km rijden. In de buurt van Frankrijk zou je kunnen kiezen voor de volgende hotels of pensions:

Overnachten in Duitsland bij Würzburg

Würzburg ligt niet ver van Frankfurt, op iets meer dan 500 km rijden vanaf Utrecht. Onderweg naar Oostenrijk voor de wintersport? Dan is dit een fijne locatie, zo’n beetje op de helft of net over de helft van de reis. Opties voor overnachten in de buurt van Würzburg zijn:

Overnachten in Duitsland bij Heidelberg

Heidelberg ligt tussen Frankfurt en Stuttgart, net voorbij Darmstadt en Mannheim, op zo’n 470 km rijden vanaf Utrecht. Je bent nu ongeveer op de helft van de wintersport richting Oostenrijk of Zwitserland. Opties voor overnachten in de buurt van Heidelberg zijn:

Auto in de sneeuw voor hotel

Overnachten in Duitsland bij Stuttgart

Stuttgart ligt op zo'n 580 km rijden vanaf Utrecht en vanaf hier is het nog ongeveer 260 km rijden naar Bazel en 220 km naar Bregenz en Füssen. De grens met Zwitserland of Oostenrijk is nu niet ver meer. Mogelijkheden voor overnachten bij Stuttgart in de buurt van de snelweg zijn:

Overnachten in Duitsland bij Ingolstadt

Ingolstadt ligt op ongeveer 720 km van Utrecht. Vanaf hier is het niet ver meer naar de Oostenrijkse grens en daarom is dit een ideale locatie voor een overnachting. Het grootste gedeelte van de reis zit erop en het is niet lang meer sturen. Accommodaties in de buurt van Ingolstadt zijn bijvoorbeeld:

Overnachten in Duitsland bij Neurenberg

Neurenberg ligt op ongeveer 620 km rijden vanaf Utrecht en zo'n 160 km boven München. Overnachten in de buurt Neurenberg, dicht bij de snelweg, kan onder andere bij de volgende accommodaties:

Overnachten in Duitsland bij Memmingen

Memmingen ligt op 725 km rijden vanaf Utrecht, vlak bij de Zwitserse en Oostenrijkse grens. Accommodaties waar je onderweg naar de wintersport kunt verblijven bij de Duitse Autobahn zijn bijvoorbeeld:

Auto parkeren tijdens overnachting onderweg naar wintersport
© Spalder Media Group

Milieusticker in Duitsland

Veel Duitse steden hebben milieuzones (Umweltzones), waar een zogeheten milieusticker verplicht is. Je auto moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om door deze milieuzone te mogen rijden. Een milieusticker is eenvoudig online te bestellen en geldt voor alle milieuzones.

Ook handig:

Tot slot nog een aantal handige artikelen met meer informatie voor iedereen die met de auto op wintersport gaat. Een goed voorbereid mens telt voor twee!