Skip to navigation Skip to main content

Tol in Frankrijk: tips voor je wintersport

Tol in Frankrijk betalen onderweg naar wintersport

Wie met de auto op wintersport gaat naar Frankrijk, moet tol betalen om op bepaalde autosnelwegen te mogen rijden. Ook als je op doorreis bent. De tolplicht geldt voor inwoners, maar ook voor toeristen. Als je voor het eerst op vakantie gaat naar de Franse Alpen, dan kan dat best nog wel eens ingewikkeld zijn. Waar moet je betalen? Welk poortje moet je kiezen? Wat betekenen al die verschillende symbolen? Hoog tijd voor duidelijkheid! Daarom lees je in dit artikel alles over tol in Frankrijk.

Tol in Frankrijk betalen tijdens je wintersport

De meeste autosnelwegen in Frankrijk zijn tolwegen. Wie met de auto op wintersport gaat naar een van de Franse skigebieden of het land doorkruist op doorreis naar een ander (wintersport)land, moet tol betalen om op die wegen te mogen rijden. In Frankrijk wordt geen wegenbelasting betaald en daarom heft men op bepaalde wegen tol aan iedereen die daar gebruik van wil maken. Niet alleen inwoners, maar ook toeristen moeten betalen voor het gebruik van de weg. Tol, péage in het Frans, betaal je niet zoals in Oostenrijk of Zwitserland middels een vignet, maar bij tolpoortjes onderweg. De tolinkomsten worden gebruikt voor het onderhouden en aanleggen van wegen en het onderhouden en aanleggen van stopplekken onderweg (aires).

Wintersport in Frankrijk met de auto
© Spalder Media Group
Met de auto naar Frankrijk? Op de meeste autosnelwegen moet je tol betalen.

Waar in Frankrijk moet je tol betalen?

Niet elke weg in Frankrijk is een tolweg. Over het algemeen betaal je voor de meeste autosnelwegen tol. Daarnaast zijn er ook enkele bruggen en tunnels, zoals bijvoorbeeld de Mont-Blanc- en Fréjustunnel, waar de tolplicht geldt. Vooraf wordt duidelijk aangegeven of de weg waar je op rijdt een tolweg is. Blauwe verkeersborden geven de weg naar een autosnelweg aan. Als het gaat om een tolweg, dan wordt dit aangegeven met het woord 'péage', oftewel tol. Dit verkeersbord heeft meestal een onderbord, met daarop welke betaalwijze er mogelijk is. Een afbeelding van een oranje T betekent télépéage, oftewel dat betalen met een elektronische tolbadge mogelijk is, munten betekenen dat je er contant kunt betalen en bankpasjes dat je er met creditkaart kunt betalen.

Kosten tol in Frankrijk

Hoeveel tol je in Frankrijk moet betalen, hangt af van de route én de tariefklasse waartoe de auto waarin je rijdt behoort. Er zijn vijf verschillende klassen:

 1. Personenauto's, bestelauto's en minibusjes (met en zonder aanhanger), niet zwaarder dan 3,5 ton en niet hoger dan 2 meter.
 2. Voertuigen uit klasse 1 die een caravan of aanhanger trekken, de meeste campers en bestelbusjes (met en zonder aanhanger), waarvan de hoogte tussen de 2 en 3 meter ligt.
 3. Grote campers, vrachtwagens en touringcars op twee assen die meer dan 3,5 ton wegen en hoger zijn dan 3 meter.
 4. Vrachtwagens, touringcars en bepaalde combinaties op drie assen, zwaarder dan 3,5 ton en hoger dan 3 meter.
 5. Motoren, driewielers en motoren met zijspan.

Voertuigen worden bij de tolpoortjes automatisch opgemeten en aan de hand daarvan wordt de klasse en het tarief bepaald. Belangrijk om te weten is dat dakkoffers, skiboxen en skidragers niet bij de hoogte worden opgeteld. Wordt er toch een verkeerd tarief berekend? Dan kun je beter meteen op de intercom drukken. Na afloop terugvorderen kan ook, maar hiervoor heb je wel een bonnetje nodig. De kosten per toltraject wisselen tussen een paar euro en enkele tientjes. Bekijk hier aan de hand van afbeeldingen tot wat voor categorie jouw auto behoort ›

Tol in Frankrijk betalen als je met de auto op wintersport gaat
Hoeveel tol je betaalt, hangt af van de route én het type voertuig.

Tolkosten vooraf berekenen

Hoeveel tol je in Frankrijk moet betalen, hangt helemaal af van de route die je rijdt en met welk voertuig je onderweg bent. Wil je van tevoren weten waar je aan toe bent en wat voor bedrag je daarvoor vrij moet houden? Dan kun je eenvoudig vooraf de tolkosten voor de reis berekenen. Er zijn verschillende online tools waar je terecht kunt voor een tolberekening. Je moet daarvoor het start- en eindpunt van de route weten en tot welke tariefklasse jouw auto behoort.

Betaalmiddelen tol in Frankrijk

Tol in Frankrijk kun je via verschillende betaalmethodes betalen. Bijna alles gaat automatisch en steeds minder poortjes zijn bemand. Let goed op de borden, zodat je voor de ingang van het juiste poortje komt te staan. De betekenis van de symbolen legen we je later uit. Bij de meeste poortjes is contant betalen mogelijk (meestal met munten vanaf 10 cent en biljetten tot 20 euro). Betalen met een Nederlandse pinpas is bijna nergens mogelijk, alleen op een aantal plekken met een pas waar geen pincode voor nodig is. Betalen met een creditcard is wel mogelijk, behalve bij poortjes die exclusief bestemd zijn voor télépéage, te herkennen aan de oranje 'T'. Een andere optie is de elektronische tolbadge. Deze badge is gekoppeld aan je kenteken en je betaalt na afloop met je creditcard.

Tol betalen met een elektronische tolbadge

Wil je onderweg niet steeds stilstaan en tijd kwijt zijn aan geld betalen bij de tolpoortjes? Dan is het aan te raden om een elektronische tolbadge aan te schaffen. Deze badge biedt toegang tot de poortjes met een oranje T (télépéage) en dat versnelt de reis aanzienlijk. Je mag hier met een maximumsnelheid van 30 km/u doorheen rijden en nadat de badge is gescand, gaat de slagboom automatisch open. De elektronische tolbadge is onder andere bij de ANWB verkrijgbaar. Er is een variant die geldig is in Frankrijk, Spanje en Portugal (€ 19,95 voor niet-leden) en eentje die ook geldig is in Italië (€ 23,95 voor niet-leden). Je betaalt dit bedrag eenmalig, daarna betaal je alleen gebruikskosten voor de maanden waarin je de elektronische tolbadge gebruikt. Het bedrag wordt ongeveer een maand later automatisch van je rekening afgeschreven.

Tolpoortjes in Frankrijk
Met een elektronische tolbadge ben je zo door de tolpoortjes!

Betekenis symbolen bij tolpoortjes

Bij de tolpoortjes kom je verschillende symbolen tegen. Zeker als je voor het eerst op de poortjes afrijdt, kan dat best wel wat stress opleveren. Want wat betekent alles nu precies?

 1. Iedereen mag door dit poortje rijden.
 2. Alleen mensen met een elektronische tolbadge mogen door dit poortje rijden.
 3. Dit poortje is een combinatie van 1 en 2: voor iedereen, ook met tolbadge.
 4. CB staat voor Carte Bancaire. Je kunt hier alleen met creditcard betalen.
 5. Alleen vrachtwagens mogen door dit pootje rijden.
 6. Een rood kruis geeft aan dat een tolpoortje gesloten is.
Betekenis symbolen tolpoortjes Frankrijk
Deze symbolen kom je tegen bij de tolpoortjes

Tol in Frankrijk vermijden

Helaas zijn tolwegen vaak onderdeel van de snelste route naar je wintersportbestemming. Heb je alle tijd en wil je liever geen tol betalen? Dan kun je er ook voor kiezen om een alternatieve route te rijden zonder tolwegen. Je rijdt dan over (rustige) Franse binnenwegen. Dit betekent wel meer kilometers rijden en vaak een veel lagere maximumsnelheid, maar op de tolkosten bespaar je. Aan de andere kant kost langer rijden wel weer extra brandstof en dus ook geld. Veel navigatiesystemen bieden de mogelijkheid om aan te geven 'tolwegen vermijden'. De route wordt dan zo samengesteld dat je niet over tolwegen rijd. Rijd je zonder navigatie? Klik dan op de button bij de paragraaf 'waar in Frankrijk moet je tol betalen' om de kaart met tolwegen te openen.

Handige tips voor het plannen van de route

Tot slot nog een aantal handige tips voor iedereen die met de auto naar Frankrijk gaat. Lees ze goed door en ga voorbereid op reis.

 • Tanken: onderweg in Frankrijk kom je voldoende tankstations tegen. Zorg er wel voor dat je altijd op tijd tankt, zodat je niet voor onverwachte problemen komt te staan. Wie wil besparen op benzine, kan een kijkje nemen op deze website. Hier kun je de actuele brandstofprijzen bekijken en zien bij welk tankstation je onderweg het goedkoopst kunt tanken.
 • Maximumsnelheid: op autosnelwegen met een personenauto tot 3500 kilo, zonder aanhanger/caravan, is 130 km/u. Regent het, dan geldt er een maximumsnelheid van 110 km/u. Houd uiteraard altijd zelf de borden in de gaten en pas je snelheid waar nodig altijd aan.
 • Winterbanden: verplicht in bepaalde bergregio's van 1 november tot 31 maart. Vergeet ook geen setje sneeuwkettingen mee te nemen.
 • Aires: onderweg passeer je meerdere plekken waar je kunt stoppen en pauzeren. Deze aires zijn er in alle soorten en maten. Op de grotere 'aires de service' vind je vaak ook restaurants en speelgelegenheden voor kinderen. Bij alle aires zijn toiletten aanwezig.
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.