Skip to navigation Skip to main content
Giro Della Grande Guerra 4776

In de grootste skigebieden van Italië is het ultiem genieten van je wintersport. Oneindig veel pistekilometers, lunchen met Italiaanse gerechten en unieke uitzichten maken dat je je geen moment verveelt tijdens de vakantie. Je kunt er prachtige tochten skiën en geen enkele dag is hetzelfde. Sommige grote skigebieden in deze lijst liggen volledig in Italië, maar er zijn ook grensoverschrijdende bestemmingen. In dit artikel een overzicht met de grootste skigebieden van Italië.

Wat zijn de grootste skigebieden van Italië?

Italië is een ontzettend fijn land voor een wintersport. Je kunt er niet alleen skiën in de Italiaanse Alpen, maar ook in de machtige Dolomieten en dat biedt ontzettend veel mogelijkheden. Een skivakantie in Pila in Valle d'Aosta of Livigno in Lombardije is weer heel anders dan een wintersport in Val Gardena of Gitschberg Jochtal in Zuid-Tirol. Italianen kunnen pistes prepareren als geen ander, zelfs als moeder natuur het laat afweten. Lunchen en dineren doe je met pasta, pizza en antipasti en ook is de kans groot dat je skiet met een stalende zon op de achtergrond. Daarbij komt dat er tal van skigebieden met meer dan 100 km aan pistes op je liggen te wachten. Van Via Lattea op de grens met Frankrijk, tot Cortina d'Ampezzo, de grootste skigebieden van Italië bieden genoeg vermaak voor ieder type wintersporter. Wij zetten de top 8 voor je op een rijtje.

Wintersport in de grootste skigebieden van Italië

1. Via Lattea

Via Lattea is met afstand het grootste skigebied van Italië, al moet hierbij wel vermeld worden dat het skigebied in zowel Italië als Frankrijk ligt. In Via Lattea heb je toegang tot zo'n 400 km aan pistes, verdeeld over 95 km blauw, 220 km rood en 85 km zwart. Het skigebied is vooral populair bij gevorderde skiërs, maar voor de minder ervaren wintersporter zijn er voldoende alternatieven om de steilere pistes te vermijden. Tips zijn de pistes waar in 2006 de Olympische Winterspelen werden gehouden.

2. Breuil - Cervinia (Cervino Ski Paradise)

Met een aanbod van 360 km aan pistes verdient het Cervino Ski Paradise een tweede plek in deze lijst met grootste skigebieden van Italië. Dit grensoverschrijdende skigebied ligt niet alleen in Italië, maar ook in Zwitserland en strekt zich uit op de uitlopers van de beroemde Matterhorn en Monte Rosa. Dat maakt dit ook meteen een van de hoogstgelegen skigebieden in Italië. Het piste-aanbod is ontzettend gevarieerd en biedt voldoende mogelijkheden voor ieder niveau. De Zwitserse pistes zijn over het algemeen pittiger dan de Italiaanse. Lang afdalen kun je hier goed, je vindt hier zelfs een aantal van de langste dalafdalingen van de Alpen! Vanuit Italië heb je toegang tot de pistes vanuit Breuil-Cervinia en Valtournence

Cervino Ski Paradise grootste skigebieden Italië

3. Val Gardena

De imposante Dolomieten zijn het decor van een aantal van de grootste skigebieden van Italië, waaronder Val Gardena. Dit prachtige skidal ligt in Zuid-Tirol en biedt aan weerszijden een skigebied met ruim 175 km aan pistes. Val Gardena is op haar beurt weer onderdeel van de grootste skiregio ter wereld, Dolomiti Superski. Dit betekent dat je met de Dolomiti Superski skipas ook kunt skiën in de aangrenzende dalen, wat het aantal pistekilometers laat oplopen naar meer dan 500. Vanuit de dorpen Ortisei, St. Christina en Selva kun je de mooiste tochten skiën, waaronder de befaamde Sellaronda en Val Gardena Ronda. Aan knusse hutten geen gebrek en na afloop van de skidag kun je gezellig iets drinken in de après-ski.

Val Gardena Sellaronda skitocht
© Spalder Media Group

4. Espace San Bernardo

Espace San Bernardo is wederom een grensoverschrijdend skigebied in deze lijst met grootste skigebieden van Italië. Je hebt hier toegang tot bijna 160 km aan pistes en die liggen in zowel Italië als Frankrijk. Vanuit het Franse La Rosière en Italiaanse La Thuille geniet je van het beste van twee landen tijdens je wintersport. De pistes aan de Franse zijde bieden tal van mogelijkheden voor beginners en de afdalingen aan de Italiaanse kant zijn meer geschikt voor de gevorderde skiërs.

5. Skiarea Campiglio Dolomiti di Brenta Val di Sole Val Rendena

Vanuit dorpen als Pinzolo, Folgarida, Marilleva en Madonna di Campiglio heb je toegang tot de ongeveer 150 km aan pistes van Skiarea Campiglio Dolomiti di Brenta Val di Sole Val Rendena. Dit prachtige skigebied biedt de mooiste uitzichten op de Brenta Dolomieten en aan knusse hutten voor een pauze tussendoor is geen gebrek. Bovendien is het met dit aantal pistekilometers niet alleen een van de grootste skigebieden in Italië, maar ook het grootste skigebied in Trentino. 

Grote skigebieden Italië Madonna di Campiglio
© Unsplash, Paolo Redaelli

6. Monte Rosa

Op zoek naar een groot, hooggelegen en sneeuwzeker skigebied in Italië? Neem dan het onbekende Monte Rosa Ski eens onder de loep. Dit gebied ligt in het hart van de Italiaanse Alpen, strekt zich uit over Piëmont en Valle d'Aosta en reikt tot een hoogte van wel 3275 meter. Vanuit verschillende valleien heb je toegang tot ruim 130 km aan pistes. De grote massa is hier nog niet neergestreken en dus kun je in alle rust genieten van de pistes. 

7. Alta Badia

Met 130 km aan pistes staat Alta Badia, onderdeel van de Dolomiti Superski, op de zevende plek in deze lijst met grootste skigebieden in Italië. Het is een prachtig skigebied dat uitzicht biedt op een fantastische bergwereld. Via de Sellaronda ski je eenvoudig naar andere gebieden, zoals Val Gardena en Arabba-Marmolada. Alta Badia is echt een gebied voor genieters! Van beginner tot gevorderde en van families tot vriendengroepen, iedereen kan hier een heerlijke wintersport beleven. Maak mooie tochten en geniet tijdens je welverdiende pauzes van de lekkerste pasta's en pizza's, aan de piste!

Wintersport in Alta Badia een van de grootste skigebieden in Italië

8. Cortina d'Ampezzo

Cortina d'Ampezzo is een uitdagend skigebied waar je toegang hebt tot zo'n 120 km aan pistes. In de loop der jaren hebben hier allerlei grote wintersportevenementen plaatsgevonden. In 1956 vormde Cortina d'Ampezzo het decor van de Olympische Winterspelen en in februari 2021 streden de snelste skiërs ter wereld hier om de titel tijdens het WK-Alpineskiën. Ondanks dat het een uitdagend gebied is, kan iedere wintersporter zich hier meer dan goed vermaken. Ook voor de minder ervaren skiërs zijn er genoeg mogelijkheden. Ski bijvoorbeeld de Armentarola-afdaling, de mooiste afdaling van de Dolomieten. Een mooie afsluiter van het rijtje met grootste skigebieden in Italië!

215 - Winter - Jahna

Over Jahna

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.