Wintersport in Noorwegen

Wintersport in Noorwegen trekt een compleet ander publiek dan de Alpen. Verwacht hier geen après-ski en kilometerslange afdalingen, in Noorwegen regeert de rust. De bergen in Noorwegen zijn stukken lager waardoor de afdalingen maar weinig hoogteverschil overbruggen. Wintersport in Noorwegen bestaat ook niet alleen uit snowboarden en skiën. Hier draait het vooral om langlaufen.

Wie zich hiervan bewust is, beleeft echter een prachtige wintersport in Noorwegen. De rust in combinatie met het ongerepte winterlandschap zorgen voor schitterende plaatjes. Een wintersport in Noorwegen beleef je in de laagste versnelling. Haast en stress komen hier niet voor. De gastvrije Noren ontvangen je met open armen en zorgen dat je een onvergetelijke wintersport beleeft in Noorwegen.

Skigebieden in Noorwegen

De skigebieden in Noorwegen leggen het qua omvang af tegen hun grotere broers in de Alpen. Wie verder kijkt, ontdekt echter direct de schoonheid van een wintersport in Noorwegen. De ligging garandeert sneeuwzekerheid tot ver in het voorjaar en de pistes worden perfect onderhouden. Wintersporten in Noorwegen is het populairst onder families en échte liefhebbers. Voor gezinnen met kinderen zijn de voorzieningen optimaal. Bekende Noorse skigebieden zijn Voss, Hemsedal, Geilo en Trysil. Op enkele uren rijden van hoofdstad Oslo liggen ook enkele skigebieden. De meest populaire daarvan is zonder meer Lillehammer/Hafjell. In 1994 werden hier de Olympische Spelen georganiseerd plaats en wintersporters vinden hier uitgebreide mogelijkheden. Een ander skigebied dat hier in de buurt ligt is Skeikampen, Beitostølen ligt iets verder weg.

Populaire skidorpen in Noorwegen

Het aangezicht van de skidorpen in Noorwegen is anders dan je gewend bent in de Alpen. De dorpen bestaan voor grote gedeeltes uit sfeervolle chalets en andere authentieke bebouwing. Grote appartementencomplexen of statige hotels komen vrijwel niet voor. Noorse skidorpen als Hemsedal, Skeikampen, Myrkdalen en Trysil zijn niet al te groot maar beschikken wel over alle voorzieningen waar je tijdens je wintersport naar op zoek bent. Lillehammer/Hafjell is een grotere wintersportplaats en hier worden ook jaarlijks diverse internationale sportwedstrijden gehouden. Als minder professionele wintersporter heb je in deze omgeving ook meer dan genoeg te zoeken. Zoek je liever de rust en de natuur van Noorwegen op dan vallen de skidorpen Oppdal, Geilo en Gålå zeker bij je in de smaak.

Noorwegen is uitermate sneeuwzeker

Wie naar de hoogtecijfers van de skigebieden in Noorwegen kijkt zal niet direct een indruk krijgen van het feit dat wintersporten in Noorwegen sneeuwzeker is. De Noorse bergen reiken een stuk minder hoog dan de Alpen maar de noordelijke ligging vergoed veel. Iedere winter vallen er verscheidene meters sneeuw en het wintersportseizoen duurt hier tot diep in het voorjaar. Wel dien je rekening te houden dat door de ligging de dagen in Noorwegen vaak een stuk korter zijn. Over de sneeuwhoogtes hoef je je in Noorwegen geen enkele zorgen te maken.

Langlaufen komt in Noorwegen op plaats 1.

Wintersport in Noorwegen houdt echter veel meer in dan alleen skiën. Met een langlaufnetwerk van meer dan 10.000 loipekilometers is het niet gek dat langlaufen de nummer 1 wintersport is in Noorwegen. Zo gauw de eerste sneeuwvlokken naar beneden komen raken de Noren in rep en roer. Terwijl wij in Nederland een rondje wandelen over het strand of door het bos is het in Noorwegen heel normaal om met het gezin te gaan langlaufen. Tijdens je wintersport in Noorwegen kun je bijvoorbeeld ook gaan sneeuwschoenwandelen door de ongerepte natuur of een tocht met husky’s maken. Voor uitgebreide skigebieden en kilometerslange pistes hoef je niet naar Noorwegen af te reizen. Après-ski wordt in Noorwegen ook op een totaal andere manier beleeft. Niet met z’n allen hossen in de kroeg maar gezellig napraten bij de knisperende open haard.

Wintersport accommodaties in Noorwegen

In Noorwegen overnacht je doorgaans in een sfeervol, houten chalet die van alle gemakken is voorzien. Het is de keus aan jou of je gebruik maakt van een catered chalet of dat je ’s avonds zelf voor het avondmaal zorgt. Ook zijn er diverse chalets aan de piste te boeken en je accommodatie in Noorwegen is niet compleet zonder een sauna. In grotere wintersportbestemmingen zoals Lillehammer/Hafjell en Trysil heb je een ruimere keus aan accommodaties. Hier vind je ook een grote verscheidenheid aan hotels en B&B’s. Maar de echte Noorse wintersportsfeer krijg je toch het beste mee wanneer in je in een knus, authentiek chalet middenin de ongerepte natuur de nachten doorbrengt.

Reizen naar je wintersportbestemming Noorwegen

Je wintersportbestemming in Noorwegen is op diverse manieren te bereiken. De snelste vorm van vervoer is vanzelfsprekend het vliegtuig. Oslo is binnen enkele uren te bereiken en diverse skigebieden liggen in de nabijheid van de hoofdstad. Zo kun je ’s morgens in je woonplaats vertrekken en in de middag al overvallen worden door de schoonheid van het Noorse winterlandschap. Een andere vorm van vervoer naar je wintersportbestemming in Noorwegen is de ferry. Vanuit Denemarken zijn er diverse verbindingen naar Noorwegen. Ook kun je vanuit Kiel op de autoferry rijden die je na een nachtelijke reis afzet in bijvoorbeeld Oslo. Eenmaal in Noorwegen staat je nog een transfer van enkele uren te wachten. Geef je de voorkeur om per trein te reizen dan dien je in Kopenhagen over te stappen op de (slaap-)trein naar Oslo.

Maak kennis met wintersport in Noorwegen

Wintersport in Noorwegen is veel meer dan alleen skiën. De skigebieden zijn sneeuwzeker maar over een uitgebreid aanbod aan pistes valt meestal niet te spreken. Wintersport in Noorwegen is ook langlaufen, overnachten in een ijshotel, wandelen door de ongerepte natuur en tot rust komen in de sauna. Gålå, Hemsedal, Skeikampen en Beitostølen bieden dit allemaal. Stuk voor stuk bestemmingen waar je wintersport in Noorwegen op z’n puurste vorm beleeft.

Klik hier om naar de skigebieden van Noorwegen te gaan >>
Klik hier om naar de skidorpen van Noorwegen te gaan >>

Weblogs over Noorwegen

18 mei 2019 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

Wist je dat je ook kunt zomerskiën in Noorwegen? Wanneer we praten over een wintersport in de zomer, denk je al snel aan de gletsjers in de Alpen of een exotische bestemming hier ver vandaan. Noorwegen heeft echter ook meerdere skigebieden die tijdens de zomermaanden geopend zijn. In dit weblog nemen we de zomerskigebieden Galdhøpiggen, Stryn en Folgefonna onder de loep.... Meer ›

1 maart 2018 door Florien in 'Skigebieden onder de loep''

Skiën in Trysil Noorwegen

Noorwegen stond jarenlang hoog op mijn lijstje van te bezoeken landen. Toen ik er vorig jaar naartoe ging, heb ik vooraf ook even een klein vreugdedansje gedaan. Mocht je de kans hebben om het land te bezoeken, dan wil ik je ook echt aanraden om dat te doen. Noorwegen is een indrukwekkend land met een prachtige natuur. Je vindt er meerdere skigebieden, waarvan Trysil met meer dan 70 pistekilometers de grootste is. Doe mee aan bijzondere activiteiten, maak kennis met de bevolking en proef de lekk... Meer ›

23 oktober 2017 door Florien in 'Skigebieden onder de loep''

Wintersport Noorwegen

Noorwegen, het land van de Vikingen, houten huisjes, stokvis, trollen, het Noorderlicht en… wintersport. Bij een wintersportbestemming denk je waarschijnlijk eerder aan de Alpenlanden, dan aan Scandinavië en dat is zonde. Het land heeft namelijk ontzettend veel te bieden voor een winterse vakantie. Niet alleen kun je er heerlijk skiën, maar ook tal van andere activiteiten ondernemen. Noorwegen heeft heel lang bovenaan mijn bucketlist gestaan en afgelopen maart mocht ik het eindelijk bezoeken. S... Meer ›

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Reisorganisaties
Noorwegen