20 december 2019 door Miranda in Bestemmingen

Een witte kerst! Dat is toch het mooiste dat er is? En hoewel je zou verwachten dat een witte kerst in de Alpen heel normaal is, komt dit echt niet overal ieder jaar voor. Met samengeknepen billen zitten we de hele maand december naar het weerbericht en de webcams te staren; valt er al verse sneeuw? In dit weblog alles over een witte kerst: is het eigenlijk wel 'normaal' dat er sneeuw ligt en waar moet je zijn als je absoluut een witte kerst wilt beleven.

Is een witte kerst in de Alpen normaal?

Vanaf september en oktober valt er regelmatig sneeuw in de Alpen. Echter doordat de temperaturen vaak overdag snel oplopen en de grond nog relatief warm is, smelt deze sneeuw - zeker in lager gelegen gebieden en de dalen - snel weer weg. Gletsjers en skigebieden boven de 2000 meter profiteren vaak al wel van deze vroege sneeuw. Vanaf december worden de temperaturen meestal lager en is de kans aanwezig dat de sneeuw ook vanaf 1200 of 1500 meter blijft liggen. Afgelopen jaren waren echter anders: na een vroege winterinval werd het weer warm in de Alpen. En ja, dan is het onder de 2000 meter dus niet echt wit... Ook de afgelopen week hebben we in de noordalpen (Oostenrijk) te maken gehad met 'föhn', waardoor in veel dalen de sneeuw weer is weggesmolten. 

10 redenen om op wintersport te gaan in de kerstvakantie >

kerstmarkt alpen
Een witte kerst in de Alpen blijft bijzonder!

Witte kerst? Kies voor een hoog skigebied

Het ligt voor de hand, maar ben je op zoek naar een witte kerst, kies dan voor een hoog gelegen skigebied. Hier zullen niet alleen de pistes, maar ook de omliggende bergwereld al behoorlijk wit zijn. Wil je ook sneeuw in het dorp, kies dan voor een dorp dat ook hoog gelegen is. Is het zo simpel? Ja, eigenlijk wel. Zijn de temperaturen laag genoeg in december, dan zetten de meeste skigebieden de sneeuwkanonnen direct vol aan, zodat het skiseizoen kan beginnen. Valt de natuursneeuw tegen, dan kun je eigenlijk overal wel skiën, maar zijn (lang) niet alle pistes geopend. Het is dan soms dringen op de pistes die wel geopend zijn.

Sneeuwzekere skigebieden in de Alpen >

In deze wintersportdorpen heb je gegarandeerd een witte kerst

Als we kijken naar de afgelopen jaren, waarin het in december vaak spannend was, dan kunnen we een lijstje maken van bestemmingen waar de omstandigheden het beste waren. Hier kon je genieten van een witte kerst ín het dorp, ook in de mindere jaren:

webcam lech am arlberg
Een witte kerst in Lech am Arlberg (25-12-2018)
Webcam Westendorf
Alleen sneeuw op de pistes in Westendorf (26-12-2018)

Maar skiën kan gelukkig bijna overal

Hierboven stonden de dorpen genoemd waar je de afgelopen jaren ook op straat door de sneeuw kon wandelen. Dat geeft de kerst natuurlijk een extra dimensie, want wat is er nou romantischer dan met je geliefde of familie door de krakende sneeuw te lopen en daarna aan te schuiven voor het kerstdiner?

Op de hoogte blijven van de sneeuwval in jouw favoriete dorp? Meld je aan voor de Snowalert >

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.