Skip to navigation Skip to main content
Kerstbal Besneeuwde Kerstboom

Een witte Kerst, daar droomt toch iedereen van?! Hoewel je zou verwachten dat een witte Kerst in de Alpen heel normaal is, komt dit echt niet overal ieder jaar voor. Met samengeknepen billen zitten we de hele maand december naar het weerbericht en de webcams te staren; valt er al verse sneeuw? In dit artikel alles over een witte Kerst: is het eigenlijk wel 'normaal' dat er sneeuw ligt en waar moet je zijn als je absoluut een witte kerst wilt beleven.

Is een witte Kerst in de Alpen normaal?

In september en oktober kan er regelmatig verse sneeuw vallen in de Alpen. De zomer komt ten einde, de herfst doet haar intrede en langzaam wordt het weer wat kouder. Omdat de temperaturen overdag snel oplopen en de grond nog relatief warm is, smelt deze sneeuw - zeker in lager gelegen gebieden en de dalen - snel weer weg. Gletsjers en skigebieden boven de 2000 meter profiteren vaak al wel van deze vroege sneeuw. Vanaf november en december worden de temperaturen meestal lager en is de kans aanwezig dat de sneeuw ook vanaf 1200 of 1500 meter blijft liggen. Maar dat is niet vanzelfsprekend. We hebben winters gehad dat er in november al sprake was van recordhoeveelheden sneeuw, maar dat december uiterst warm was. En ja, dan is het onder de 2000 meter dus niet echt wit... Het komt regelmatig voor dat een föhnwind het kwik flink omhoog brengt, ook in december. Altijd is het weer spannend of de kerstvakantie wit en sneeuwrijk wordt.

 

10 redenen om op wintersport te gaan in de kerstvakantie ›

Witte kerst in de Alpen
Een witte kerst in de Alpen blijft bijzonder!

Witte Kerst? Kies voor een hoog skigebied

Het ligt voor de hand, maar ben je op zoek naar een witte Kerst, kies dan voor een hooggelegen skigebied. Hier zullen niet alleen de pistes, maar ook de omliggende bergwereld al behoorlijk wit zijn. Wil je ook sneeuw in het dorp, kies dan voor een dorp dat ook hoog gelegen is. Bijvoorbeeld Val Thorens, Kühtai, Livigno of Saas-Fee. Is het zo simpel? Ja, eigenlijk wel. Zijn de temperaturen laag genoeg in december, dan zetten de meeste skigebieden de sneeuwkanonnen direct vol aan, zodat het skiseizoen kan beginnen. Valt de natuursneeuw tegen, dan kun je eigenlijk overal wel skiën, maar zijn (lang) niet alle pistes geopend. Het is dan soms dringen op de pistes die wel geopend zijn.

Sneeuwzekere skigebieden in de Alpen

Met Kerst op wintersport met sneeuw
Kerst in de Alpen is geweldig!

In deze wintersportdorpen heb je gegarandeerd een witte Kerst

Als we kijken naar de jaren waarin het in december vaak spannend was, dan kunnen we een lijstje maken met bestemmingen waar de omstandigheden het beste waren. Hier kon je genieten van een witte Kerst in het dorp, ook in de mindere jaren:

Maar skiën kan gelukkig bijna overal!

Natuurlijk zijn er nog veel meer bestemmingen waar je van een witte Kerst geniet. Misschien ligt er geen dik pak sneeuw in het dorp, op de piste ligt genoeg om lekker te kunnen skiën. Vrijwel alle skigebieden in de Alpen zijn geopend voor een wintersport met Kerst. En dat is waar het uiteindelijk om draait natuurlijk. Lekker samen weg in de kerstvakantie, een kerstdiner in je favoriete wintersportdorp en de dag erna alle kerstkilo's er weer af skiën. 

Snowalert aanvragen

Snowalert aanvragen

Ontvang bij verse sneeuw maximaal 3 keer per week een update van de sneeuwhoogte.
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.