4 december 2020 door Wendy in Auto

Het vignet Oostenrijk 2021 is verplicht voor alle motorvoertuigen (tot 3500 kg) die op de Oostenrijkse snelwegen rijden. Als jij met de auto op wintersport gaat naar één van de Oostenrijkse skigebieden en via de snelweg rijdt, dan moet je een vignet kopen. Dat kan in een aantal winkels in Nederland (ANWB), langs de snelweg en online. Ook is sinds enkele jaren een digitale variant beschikbaar. Op deze pagina vind je alle informatie, prijzen en een aantal handige tips over het vignet Oostenrijk 2021.

Waarom heb je een vignet nodig in Oostenrijk?

Iedereen die van de Oostenrijkse snelwegen gebruik wil maken, moet tol betalen. Deze tolplicht geldt sinds 1997. Alle motorvoertuigen die niet zwaarder dan 3500 kilo wegen, moeten verplicht het vignet Oostenrijk aanschaffen. Zwaardere voertuigen, zoals campers en vrachtwagens, hebben een speciale GO-box nodig. Deze is te bestellen op de website van wegbeheerder Asfinag.

Vignet Oostenrijk snelwegVignet Oostenrijk 2021 digitaal

Sinds enkele jaren is het mogelijk om het vignet Oostenrijk ook digitaal aan te schaffen. Geen ellendige sticker meer op je voorruit, maar een digitaal vignet dat gekoppeld is aan het kenteken van de auto. Het digitaal vignet Oostenrijk 2021 is verkrijgbaar via Vignetbestellen.nl, maar ook via een aantal verkoopkantoren en tankstations.

Belangrijk om te weten: schaf het digitaal vignet Oostenrijk 2021 op tijd aan. Wanneer je het vignet online koopt, geldt het recht van 14 dagen bedenktijd. Om die reden is het digitale vignet pas na 18 dagen geldig. Sinds medio 2018 kan het digitale vignet ook bij een aantal verkoopkantoren en tolstations van Asfinag gekocht worden en bij een aantal automaten bij tankstations voor de grens. Kies je voor één van deze opties, dan vervalt de termijn van 18 dagen en is het digitale vignet meteen geldig.

Prijzen Vignet Oostenrijk 2021

Het digitale vignet en het zelfklevende vignet zijn verkrijgbaar voor 10 dagen, 2 maanden en 1 jaar. Met het jaarvignet krijg je 2 maanden cadeau en is deze in totaal 14 maanden geldig. Kies je voor het zelfklevende vignet, dan kun je deze in Nederland aanschaffen, online en vlak voor de grens bij een tankstation. Vooraf is natuurlijk makkelijk, maar onderweg is goedkoper. Bekijk de prijzen voor het vignet Oostenrijk 2021 van website Asfinag hieronder.


Prijzen auto’s

10 dagen 2 maanden1 jaar
€ 9,50€ 27,80€ 92,50

Prijzen motoren

10 dagen 2 maanden1 jaar
€ 5,50€ 13,90€ 36,70

* Het jaarvignet is 14 maanden geldig: van 1 december 2020 tot en met 31 januari 2022

Koop je vignet alvast online >

Vignetvrijstelling Oostenrijk

Sinds 15 december 2019 is er een vrijstelling gekomen voor bepaalde snelwegen. Deze snelwegtrajecten mogen zonder vignet worden bereden. Hierdoor kun je in sommige gevallen zonder vignet naar je wintersportbestemming rijden.

  • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
  • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
  • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbrans – Hohenems)
  • Linzer Autobahn A26
  • A27 Bypassbrücke Hafenstraße-Urfahr.

Tips voor het gebruik van het vignet Oostenrijk 2021

  • Plak het vignet op de juiste manier op je voorruit. Op de achterkant van het vignet kun je duidelijk terugvinden waar deze geplaatst dient te worden.
  • Een caravan of aanhangwagen heeft geen vignet nodig.
  • Op een aantal trajecten in Oostenrijk, 'Sondermautstrecken', moet extra tol worden betaald. Dit geldt onder andere voor de Brenner Autobahn, Arlberg Schnellstrasse (Arlbergtunnel) en Tauern Autobahn (Karawankentunnel). Om op deze wegen te mogen rijden dien je tol te betalen (contant, pin of creditcard) bij een tolpoortje.
  • Bewaar altijd je aankoopbewijs van je vignet Oostenrijk 2021.

Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen