Skip to navigation Skip to main content
51657 - Wintersport Harz: skigebieden, activiteiten & tips (3)
© Wurmbergseilbahn / www.bergbild.info

Wanneer je op zoek bent naar een wintersportbestemming dichtbij huis, dan denk je niet zo snel aan de Duitse Harz. Skigebieden als Winterberg en Willingen zijn immers veel bekender. Toch is het zeker de moeite waard om hier een weekendje (of langer!) heen te gaan. De omgeving is prachtig, het is er rustig én een stuk goedkoper dan de grote skigebieden in de Alpen. In dit blog meer informatie over een wintersport in de Harz in Duitsland.

Wintersport Harz

De Harz ligt, zoals de naam al zegt, in het hart van Duitsland. Het is het noordelijkste middelgebergte van onze oosterburen. In dit prachtige natuurgebied kun je in de wintermaanden op verschillende plekken heerlijk genieten van de sneeuw en winteractiviteiten. Het gebergte reikt in Brocken tot het hoogste punt van 1142 meter en is in totaal 2226 vierkante kilometer groot. Naast skiën en snowboarden kun je in de Duitse Harz ook zeer goed langlaufen en winterwandelen.

Skigebieden Harz

In de Harz vind je onder andere de skigebieden Wurmberg, Bocksberg, Matthias-Schmidt-Berg en Ravensberg. Deze skigebieden zijn allemaal klein van stuk, maar zorgen voor veel winterplezier. Naast de vele eenvoudige pistes vind je in de meeste gebieden ook nog wat rode en zwarte pistes, waardoor de skigebieden niet alleen voor de beginnende wintersporter interessant zijn. Echter is het wel aan te raden om van tevoren te kijken of de skigebieden geopend zijn en of er genoeg sneeuw ligt. In het overzicht hieronder vind je de verschillende skigebieden in de Harz.

Skigebied Pistekilometers Aantal liften
Wurmberg - Braunlagen 12 km 13
Bocksberg - Hahnenklee 4,3 km 5
Ravensberg - Bad Sachsa 4,4 km 3
Matthias-Schmidt-Berg - St. Andreasberg 3,6 km 4
Sonnenberg - St. Andreasberg 3,6 km 4
Schulenberg 3.3 km 2
Am Brande – Hohegeiß 1 km 3
Torfhauslifte – Altenau 0,8 km 1
Mühlwiese – Lerbach 0,4 km 1
Zwölfmorgental – Wernigerode 0,4 km 1
Auf der Rose – Altenau 0,5 km 1
Pfeiferberg – Benneckenstein 0,4 km 1
Heibek – Bad Lauterberg 0,6 km 1

Wurmberg

In skigebied Wurmberg, wat bij Braunlage ligt, kun je genieten van 12 kilometer aan pistes. De pistes bevinden zich tussen een hoogte van 570 en 979 meter. Het pisteaanbod varieert van makkelijk tot moeilijk, waardoor zowel de beginnende als de gevorderde wintersporter in dit gebied terecht kan. Daarnaast zorgen de vele sneeuwkanonnen ervoor dat er net wat vaker geskied kan worden dan elders in de regio. Verder vind je op de Wurmberg drie berghutten en kun je bij de Hexenritt materiaal huren.

Bocksberg

In Hahnenklee vinden we het skigebied Bocksberg. Dit skigebied met ruim 4 kilometer aan pistes beschikt over blauwe, rode en zwarte pistes, maar is met name geschikt voor beginnende skiërs. Ook is er een speciale piste voor freestylers. Verder kun je heerlijk eten in de Bocksberghütte en kun je in het dal gemakkelijk je materiaal huren.

Matthias-Schmidt-Berg

Op de Matthias-Schmidt-Berg bij St. Andreasberg zorgen twee stoeltjesliften en twee sleepliften ervoor dat je eindeloos kunt genieten van het pisteaanbod. Door de moderne instapsystemen bij de liften hoef je ook nog eens nauwelijks te wachten, waardoor je veel kilometers kunt maken op de verschillende pistes. Verder zorgen de sneeuwkanonnen en de drie pistenbully's ervoor dat de pistes in optimale conditie zijn en kun je heerlijk eten bij Bergasthaus Matthias-Baude.

Ravensberg

De Ravensberg in Bad Sachsa biedt wintersportplezier voor jong en oud. De drie sleepliften en de pistes die variëren van blauw tot zwart zorgen ervoor dat iedereen zich in dit skigebied thuisvoelt. Daarnaast zal het einde van de skidag niet onopgemerkt voorbijgaan in de après-ski. Hier kun je genieten van warme dranken, cocktails en gezellige après-ski nummers. Helaas is het skigebied in de winter van 2019/2020 gesloten door schade aan de bomen vanwege schorskevers.

51657 -  (6)
Prachtige pistes in Wurmberg (Foto: © Wurmbergseilbahn Braunlage)
Prachtige pistes in Wurmberg (Foto: © Wurmbergseilbahn Braunlage)

Wintersport met kinderen in Harz

Zeker als je met kinderen op wintersport gaat is Harz een uitstekende bestemming. De kleinschaligheid van de skigebieden is ideaal voor families. Daarnaast staan er in de gebieden enthousiaste skileraren klaar, die de kinderen met al het geduld de eerste bochten leren. Op de Wurmberg is er voor hen zelfs een speciale oefenweide. Daarnaast kun je in Altenau, Braunlage, Bad Sachsa, Torfhaus, St. Andreasberg en Benneckenstein ook met de hele familie rodelen.

Wandelen en langlaufen

Naast skiën en snowboarden kun je in de Duitse Harz ook prachtig wandelen en langlaufen op de verschillende wandelpaden en loipes. Door het hele gebied worden tijdens de wintermaanden winterwandelroutes geprepareerd of schoongemaakt waardoor wandelen ook in deze periode goed mogelijk is. Langlaufen is in Harz een echte belevenis. De ongeveer 500 kilometer aan loipes gaan bijna allemaal door de bossen en zijn voor een groot deel aan elkaar verbonden. Daarnaast zijn veel loipes in de avond verlicht waardoor je ook in de avonduren van de loipes kunt genieten.

Tips in Harz

  • Op woensdag, vrijdag en zaterdag kun je ook in de avonduren in skigebied Matthias-Schmidt-Berg skiën.
  • Voor de langlaufers die op zoek zijn naar een uitdaging is de Tischlertal-Loipe in Torfhaus aan te bevelen. Dit is één van de zwaarste routes in het gebied en heeft een lengte van 10 kilometer.
  • Ben jij  een snowboarder? Dan ligt er op de Ravensberg een speciale Snowboard-Area op je te wachten.
  • In Wurmberg vind je de historische Hexenritt-skiroute, deze afdaling wordt als de moeilijkste afdaling ten noorden van Alpen beschouwd.
  • Even bijkomen van al het skiën doe je in het Salztal Paradies. In dit zwemparadijs kun je niet alleen heerlijk zwemmen, maar ook genieten van massages en sauna's. Bovendien is het waterpark gratis te bezoeken als je tijdens je wintersport verblijft in de huisjes van Landal Salztal Paradies. Lees hier meer over een wintersport met Landal Ski Life >
51657 -  (7)
(Foto: © Wurmbergseilbahn Braunlage)
(Foto: © Wurmbergseilbahn Braunlage)

Vervoer naar Harz

Auto

Het Duitse Harz is vanaf Utrecht iets minder dan 500 kilometer rijden. Wanneer je de Nederlands-Duitse grens passeert bij Oldenzaal, rijd je via Osnabrück richting Hannover.  Vervolgens ga je bij Braunschweig de A36 op richting Harz.

Vliegtuig

Wanneer je ervoor kiest om met het vliegtuig naar Harz te gaan, vlieg je naar het Duitse Hannover. Hiervandaan kun je je weg met het openbaar vervoer, een huurauto of taxi vervolgen.

Trein

Wie liever met de trein reist, gaat vanuit Nederland naar het Duitse station Bad Sachsa. Vanaf hier kun je met de bus richting één van de skigebieden vertrekken. Liever met een taxi? Dat kan natuurlijk ook!1222 - Winter - Wendy

Over Wendy

Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.