Skip to navigation Skip to main content
Verse sneeuw in Lech

Een voorwaarde voor een geslaagde wintersport is voldoende sneeuw en dat is iets waar je van op aan kunt tijdens een wintersport in een van de sneeuwzekere skigebieden in de Alpen. Niets is vervelender dan bruine pistes, ijzige stukken en papsneeuw! Het ene skigebied is sneeuwzekerder dan het andere. Bijvoorbeeld vanwege de natuurlijke ligging of de hoogte. Wil jij op safe spelen komende winter? In dit artikel een overzicht met sneeuwzekere skigebieden per wintersportland. Op deze plekken is een sneeuwzekere wintersport eerder regel dan uitzondering!

Sneeuwzekere skigebieden: wat maakt een skibestemming sneeuwzeker?

Wil jij verzekerd zijn van heerlijke pistes en voldoende sneeuw? Ga je niet hartje winter, maar in het voor- of naseizoen op wintersport? Kies dan voor een skivakantie in een sneeuwzeker skigebied. Of een skigebied sneeuwzeker is, hangt af van verschillende factoren. Beschikt een skigebied over een gletsjer? Dan ben je verzekerd van voldoende sneeuw én een extra lang skiseizoen. Op de Hintertuxer Gletscher en het Matterhorn Glacier Paradise kan zelfs het hele jaar door geskied worden! Beschikt het skigebied over veel pistes boven de 2000 meter hoogte? Ook dan hoef je je over de sneeuw geen zorgen te maken. Op deze hoogte valt er eigenlijk altijd voldoende sneeuw om lekker te kunnen skiën. En dan zijn er nog skigebieden die in een zogeheten 'Schneeloch' liggen. Dankzij de natuurlijke ligging valt hier bovengemiddeld veel sneeuw.

Sneeuwzekere skigebieden in Oostenrijk

In Oostenrijk heb je een ruime keus aan sneeuwzekere skigebieden. Van gletsjerskigebieden tot skigebieden met veel pistes boven de 2000 meter hoogte en skigebieden die in een 'Schneeloch' gelegen zijn. Er is zelfs een gletsjer waar je het hele jaar door op de latten kunt staan!

Hintertuxer Gletscher

Als je ergens 365 dagen per jaar op de latten kunt staan, dan mag het wel duidelijk zijn dat het skigebied sneeuwzeker is. Op de Hintertuxer Gletscher in het Zillertal is aan sneeuw geen gebrek. Het gletsjerskigebied reikt tot een hoogte van 3250 meter en beschikt over iets meer dan 60 km aan pistes. In de zomermaanden ligt dit aantal wat lager en is er, afhankelijk van de sneeuwcondities, zo'n 20 km aan pistes geopend.

Sneeuwzekere skigebieden wintersport Hintertuxer Gletscher

Sölden

Dankzij de aanwezigheid van twee gletsjers en meerdere toppen boven de 3000 meter hoogte, hoef je je over sneeuw geen zorgen te maken in Sölden. Doorgaans opent dit sneeuwzekere skigebied de eerste pistes al in september en kun je er tot begin mei op de latten staan. Sölden telt zo'n 150 pistekilometers en biedt voor ieder wat wils. Een absolute must is het skiën van de BIG 3 Rally skitocht. Zo ben je verzekerd van de mooiste uitzichten!

Ischgl

Het Oostenrijkse Ischgl deelt samen met het Zwitserse Samnaun een grensoverschrijdend skigebied met 239 km aan pistes. Van al die pistes ligt maar liefst 90% boven de 2000 meter. Een zeer sneeuwzeker skigebied dus! Eind november kun je hier de eerste afdalingen maken en begin mei de laatste. En extra leuk: de start en het einde van het seizoen worden hier jaarlijks goed gevierd!

Wintersport in sneeuwzeker skigebied in Oostenrijk Ischgl

Obertauern

Obertauern, ook wel Schneeschüssel en Snowbertauern genoemd, behoort tot een van de meest sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk. Dat is zelfs wetenschappelijk bepaald. De sneeuwhoogte is 's winters gemiddeld 264 centimeter en daar is statistisch gezien al meer dan 100 jaar niks aan veranderd. De ruim 100 km aan pistes bevinden zich tussen de 1630 en 2313 meter hoogte.

Ski Arlberg

Dankzij de ligging in een zogeheten 'Schneeloch', valt er in Ski Arlberg bovengemiddeld veel sneeuw. Is er sneeuw voorspeld? Dan kun je hier bijna altijd rekenen op een dikke verse laag. Om die reden is Ski Arlberg ook zeer geliefd bij freeriders en toerskiërs. Naast dat het skigebied tot de sneeuwzekerste skigebieden van Oostenrijk hoort, is het met ruim 300 km aan pistes ook het grootste aaneengesloten gebied van het land.

Ski Arlberg skigebied Oostenrijk

Sneeuwzekere skigebieden in Frankrijk

Skiën in de grootste skigebieden ter wereld, maar ook verzekerd zijn van voldoende sneeuw tijdens je wintersport in de Franse Alpen? Deze sneeuzekere skigebieden in Frankrijk horen thuis op je lijstje!

Chamonix-Mont Blanc

In de buurt van de hoogste berg van Europa ligt een uitermate sneeuwzeker skigebied. Tijdens het skiën geniet je dan ook met regelmaat van een schitterend uitzicht op de 4810 meter hoge top. Chamonix-Mont Blanc telt iets meer dan 140 km aan pistes en biedt daarnaast een uitgebreid off-piste terrein, waaronder de ruim 20 km lange La Vallée Blanche afdaling.

Les Trois Vallées

Op zoek naar een sneeuwzeker skigebied met voldoende pistekilometers? Zet Les Trois Vallées maar op je lijstje! Met meer dan 600 km aan pistes is dit een van de grootste aaneengesloten skigebieden ter wereld. De pistes reiken tot wel 3200 meter hoogte, er zijn meerdere gletsjers en in het hoogstgelegen wintersportdorp van Europa, Val Thorens, kun je zelfs skiën van eind november tot begin mei.

Sneeuwzekere skigebieden in Frankrijk

Les Deux Alpes

Skiën in de winter én in de zomer? Het kan in Les Deux Alpes. Bij voldoende sneeuw opent het skigebied 's zomers tussen de 3200 en 3600 meter een aantal pistes op de gletsjer. In Les Deux Alpes profiteer je 's winters van een lang en sneeuwzeker skiseizoen. Doorgaans kan hier van eind november tot eind april geskied worden. De ruim 220 km aan pistes bieden voor ieder wat wils en ook is er een snowpark van wereldformaat.

Tignes - Val d'Isère

Tignes en Val d'Isère vormen samen een skigebied met ruim 300 km aan pistes. Over de sneeuwzekerheid hoef je je hier geen zorgen te maken. Beide dorpen beschikken over een eigen gletsjer (La Grande Motte en Pisaillas) en die zijn, als de sneeuwcondities het toelaten, ook 's zomers een aantal weken geopend. In de wintermaanden kun je prachtige tochten maken van het ene naar het andere dorp.

Sneeuwzeker skigebied Tignes

Paradiski

De unieke Vanoise Express heeft ervoor gezorgd dat de gebieden van Les Coches (La Plagne) en Peisey-Vallandry (Les Arcs) met elkaar verbonden zijn. Paradiski is een super sneeuwzeker skigebied met meer dan 400 km aan pistes. Er zijn twee gletsjers en je skiet hier tussen de 1250 en 3250 meter hoogte. Absoluut een sneeuwzeker skigebied in Frankrijk!

Ook sneeuwzeker in Frankrijk: L'Alpe d'Huez, Les Arcs, Serre Chevalier en Les Portes du Soleil.

Sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland

In het land van de vele drie- en vierduizenders liggen genoeg sneeuwzekere skigebieden. Komende winter naar Zwitserland en benieuwd waar je verzekerd bent van een heerlijk witte laag?

Engelberg

Het Zwitserse plaatsje Engelberg beschikt over twee skigebieden. Eén daarvan, het skigebied op de flanken van de Titlis, is ontzettend sneeuwzeker. Dit gebied telt ruim 80 km aan pistes en is vooral geliefd bij de meer gevorderde wintersporter. Met name de hogergelegen pistes zijn hier wat pittiger. Zet de ski's ook even aan de kant voor een ritje in de Titlis Rotair, de eerste roterende gondel ter wereld, gevolgd door de hoogste hangbrug van Europa.

Sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland Engelberg

Zermatt

Net zoals de hierboven genoemde Hintertuxer Gletscher is ook de gletsjer boven Zermatt het hele jaar door geopend voor wintersporters. Vanuit dit sfeervolle Zwitserse dorpje heb je toegang tot de pistes van het Matterhorn Glacier Paradise. Dit grensoverschrijdende skigebied is ook vanuit het Italiaanse Breuil-Cervinia en Valtournenche toegankelijk en telt meer dan 300 km aan pistes.

Saas-Fee

Op een aantal maanden na, is Saas-Fee het hele jaar door geopend. Daarmee behoort deze wintersportbestemming zeker tot de meest sneeuwzekere van de Alpen. Vanuit het autovrije dorp heb je toegang tot ruim 100 km aan pistes. Die bevinden zich tussen de 1800 en 3600 meter hoogte. Als de sneeuwcondities het toelaten, kun je hier zelfs in de zomermaanden op de latten staan. Saas-Fee wordt omringd door maar liefst 18 vierduizenders, waaronder de op een na hoogste van het land: de 4545 meter hoge Dom.

Jungfrau Region

Genieten van een sneeuwzekere wintersport én keer op keer genieten van het uitzicht op de Alpenreuzen Eiger, Mönch en Jungfrau? Het kan tijdens een wintersport in de Jungfrau Region. Deze prachtige skiregio wordt gevormd door de dorpen Wengen, Grindelwald en Mürren en beschikt over bijna 300 km aan pistes. Niet alle skigebieden zijn onderling met elkaar verbonden, maar met de gratis skibus kun je eenvoudig heen en weer pendelen.

Jungfrau Region sneeuwzeker skigebied in Zwitserland

Aletsch Arena

De Aletsch Arena hoort zonder meer thuis in deze lijst met sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland. Dit indrukwekkende skigebied telt ruim 100 km aan pistes en is vernoemd naar de langste gletsjer van de Alpen, de Aletsch Gletscher. Tijdens het skiën is dit machtige natuurspektakel, dat letterlijk in 'de achtertuin' van het skigebied ligt, regelmatig te bewonderen. Bijzonder is dat je zowel midden in het gebied als in het dal kunt overnachten.

Sneeuwzekere skigebieden in Italië

Pasta, pizza en voldoende sneeuw? Bekijk hieronder een overzicht van de meest sneeuwzekere skigebieden in Italië.

Breuil-Cervinia

De Italiaanse dorpen Breuil-Cervinia en Valtournenche vormen samen met het Zwitserse Zermatt het Matterhorn Glacier Paradise. In de wintermaanden kun je hier skiën op meer dan 300 km aan pistes, maar ook in de herfst, lente en zomer behoort een skivakantie in dit skigebied tot de mogelijkheden. Een van de hoogtepunten is de ruim 20 km lange dalafdaling naar het dorp.

Matterhorn Ski Paradise

Adamello Ski: Ponte di Legno - Tonale

Vanuit het dorpje Passo Tonale, dat op 1883 meter hoogte ligt, sta je in een mum van tijd op de pistes van de Presena gletsjer. Dit sneeuwzekere skigebied in Italië is verbonden met Ponte di Legno en beschikt over een modern liftnetwerk met zo'n 100 pistekilometers. Het hoogste punt ligt op 3000 meter en een piste die je zeker niet mag overslaan, is de legendarische zwarte piste 'Paradiso'.

Pejo 3000

Pejo 3000 ligt net als het hierboven genoemde Adamello Ski: Ponte di Legno - Tonale in het Val di Sole. Klein, maar fijn én sneeuwzeker. Zo kun je dit skigebied met 20 km aan pistes het best omschrijven. De naam doet misschien al een beetje vermoeden dat het hoogste punt hier op 3000 meter ligt. Vanaf hier kun je een hele mooie afdaling terug naar het dal skiën. De pistes van Pejo 3000 zijn vooral rood van kleur.

Livigno

Livigno hoort zeker thuis in het lijstje sneeuwzekere skigebieden in Italië. Tot halverwege de 20e eeuw kon je hier vanwege de geïsoleerde ligging en gigantische sneeuwhoeveelheden niet eens komen. Gelukkig is daar met de tunnel naar Zwitserland en weg richting Bormio verandering in gekomen. Aan sneeuw is nog altijd geen gebrek, het enige verschil is dat iedereen nu van de ruim 115 pistekilometers kan genieten. Livigno is een echt off-piste paradijs, je kunt er zelfs heliskiën!

Sulden am Ortler

'Koning Ortler', zo wordt de hoogste berg van Zuid-Tirol ook wel genoemd. Aan de voet van deze machtige, 3905 meter hoge, top ligt het plaatsje Sulden am Ortler. Vanuit dit dorp vertrekken diverse liften richting het skigebied, dat iets meer dan 40 km aan pistes telt. Naast heerlijke afdalingen vind je hier ook een uitgebreid off-piste gebied. Skiën kan doorgaans van november tot mei.

Sneeuwzekere skigebieden in Duitsland

Aan fijne skimogelijkheden geen gebrek bij onze Oosterburen! Zelfs op geringe afstand van huis vind je hier skimogelijkheden. Wil je verzekerd zijn van voldoende sneeuw en een sneeuwzekere wintersport, dan kun je het best richting de Duitse Alpen trekken. Dankzij de hoogte valt daar doorgaans veel meer sneeuw. In skidorpen als Winterberg en Willingen kan men als moeder natuur het laat afweten veel met sneeuwkanonnen, maar dan moet het wel koud genoeg zijn. Bovendien skiet er niks zo lekker als verse sneeuw.

Oberstdorf Kleinwalsertal

Nog een grensoverschrijdend skigebied in dit overzicht met de meest sneeuzwekere skigebieden in de Alpen. Het Duitse Oberstdorf deelt samen met het Oostenrijkse Kleinwalsertal een skigebied met ruim 130 km aan pistes. Die zijn verdeeld over meerdere losse skigebieden, die niet allemaal onderling verbonden zijn. De Nebelhorn, Fellhorn en Söllereck horen bij Duitsland, maar na de top van de Kanzelwand ski je zo Oostenrijk in.

Sneeuzekere skigebieden Duitsland

Garmisch-Partenkirchen

Uiteraard mag het skigebied bij de hoogste berg van Duitsland niet ontbreken in dit lijstje sneeuwzekere skigebieden in Duitsland. Vanuit het plaatsje Garmisch-Partenkirchen heb je in de wintermaanden toegang tot twee skigebieden: Garmisch-Classic en het gletsjerskigebied op de Zugspitse (2962 meter). Samen goed voor zo'n 60 km aan pistes. Op de gletsjer kun je half november al op de latten staan en genieten van fijne afdalingen tot begin mei.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.