12 oktober 2017 door Miranda in 'Lijstje', Skigebieden onder de loep''

Sneeuwzekere skigebieden

Een voorwaarde voor een geslaagde wintersport is natuurlijk sneeuw. Niets is vervelender dan bruin geschraapte pistes, ijzige stukken en papsneeuw. Door een specifieke ligging of hoogte vangen sommige bestemmingen meer sneeuw dan andere dorpen in de omgeving. Wil je op zeker spelen? Kies dan voor een hoog gelegen skigebied met pistes boven de 2000 meter of eentje met gletsjer (in de buurt). In dit blog delen we 5 sneeuwzekere bestemmingen met je. Op deze plekken is een sneeuwzekere wintersport eerder regel dan uitzondering.

Damüls: het sneeuwzekerste dorp van de wereld

Als je je profileert als het sneeuwzekerste dorp van de wereld dan heb je een naam hoog te houden. Damüls doet dat met verve. Uit onderzoek is gebleken dat er in dit Oostenrijkse plaatsje gemiddeld 9,3 meter sneeuw per seizoen valt. Dit is ruim boven de gemiddelde sneeuwval en maakt dat het dorp zich een zogenaamd 'Schneeloch' mag noemen. Deze extreme sneeuwval heeft het dorp te danken aan de opstuwing van de neerslag aan de Noord Alpen. Gemiddeld ligt hier het hele seizoen anderhalve meter sneeuw op de top en ook is het dorp zelf vaak gehuld onder een mooie witte deken. Damüls is populair bij off-piste skiërs die graag hun sporen trekken in de verse sneeuw, maar daarnaast eigenlijk geschikt voor iedereen die op zoek is naar een rustig gebied waar je verzekerd bent van sneeuw.

Damüls

Aan sneeuw geen gebrek in Damüls

Saas-Fee: 365 dagen per jaar skiën

Saas-Fee wordt gezien als de meest sneeuwzekere wintersportplaats van Zwitserland. Ongetwijfeld spelen de ligging op 1800 meter hoogte en de aanwezige gletsjer hier een grote rol in. Ook niet onbelangrijk is dat de meeste pistes in het skigebied noordelijk gelegen zijn. Hierdoor zijn deze afdalingen minder gevoelig voor de zon en blijft de sneeuwkwaliteit lang goed. Door al deze feiten kan men in Saas-Fee uitstekende sneeuw garanderen van november tot mei en kun je op de gletsjer zelfs het gehele jaar skiën.

Saas-Fee

Een dikke deken sneeuw over Saas-Fee

Lech: een koninklijke witte deken

Lech am Arlberg bewijst dat je geen gletsjer nodig hebt om sneeuwzeker te zijn. De skigebieden rond de Arlberg profiteren jaarlijks weer van de uitzonderlijke hoeveelheden sneeuw. Lech vormt hierop geen uitzondering. Zonder enige moeite weet dit mondaine bergdorp ieder jaar weer tot de Oostenrijkse plaatsen te behoren waar de meeste sneeuw is gevallen. Dat er in Lech extreme hoeveelheden vallen merk je ook aan het feit dat de wegverbinding met Warth iedere winter gesloten is. Voldoende sneeuw dus voor een goed seizoen van november tot april.

Lech:

Een dik pak verse sneeuw is in Lech niet vreemd

Val Thorens: Europa's hoogst gelegen wintersportdorp

In Val Thorens ben je verzekerd van optimale sneeuwcondities. Je hoeft je geen zorgen te maken over de sneeuwhoogtes aangezien Val Thorens met een ligging op 2300 meter Europa ‘s hoogstgelegen wintersportdorp is. Half november beginnen de liften te draaien en begin mei wordt er pas weer aan sluiten gedacht. Nadeel van de hoge ligging is dat er geen bomen te zien zijn waardoor de wind vrij spel heeft en temperaturen soms flink onder het vriespunt dalen. De gletsjer zorgt voor absolute sneeuwzekerheid gedurende het hele winterseizoen.

Val Thorens

De witte wereld van Val Thorens

Zermatt: aan de voet van de bekendste berg van Zwitserland

Sneeuw in overvloed aan de voet van de bekendste berg van Zwitserland, de Matterhorn! In Zermatt ligt 85% van de pistes boven de 2000 meter, wat ervoor zorgt dat de sneeuwcondities meestal optimaal zijn. Wanneer aan het begin van de winter in andere gebieden de pistes nog groen zijn, is het seizoen in Zermatt al van start gegaan. Door de hoge ligging kan het echter op de noordelijke hellingen soms gruwelijk koud zijn, maar daar staat dan weer een fantastische sneeuwkwaliteit tegenover.

Zermatt

Rondom de Matterhorn ligt genoeg sneeuw in de winter

Ook deze bestemmingen zijn sneeuwzeker:

Ischgl: hier ligt 90% van de pistes boven de 2000 meter.
Tauplitz: een 'Schneeloch' waar een meer dan gemiddelde hoeveelheid sneeuw valt.
Livigno: wordt ook wel 'klein Tibet' genoemd, en dat is niet voor niets.
L'Alpe d'Huez: 3 meter sneeuw is hier helemaal niet ongebruikelijk.
Kühtai: in het hoogstgelegen dorp van Oostenrijk ligt de hele winter genoeg sneeuw.
Obergurgl: hier is een lang skiseizoen gegarandeerd.
Flaine: dit Franse skidorp vangt veel sneeuw ieder jaar.
Obertauern: hier is de sneeuw 'zu Hause' zoals de inwoners het zelf graag zeggen.
Arabba: hier ligt vaak meer sneeuw dan elders in de Dolomieten.
Tignes: mede door de gletsjer is dit een sneeuwzekere bestemming.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen