Skip to navigation Skip to main content

Winterbanden in Oostenrijk vanaf 1 november weer verplicht

Winterbanden verplicht in Oostenrijk

Over een paar dagen is het 1 november en dat betekent dat het bijna weer verplicht is om op winterbanden te rijden in Oostenrijk. De tijd lijkt wel voorbij te vliegen: over iets meer dan een maand is het alweer winter. Dit betekent dat de kans op sneeuw toeneemt. In Oostenrijk is iedereen verplicht om tijdens de winterperiode, met winterse omstandigheden, op winterbanden te rijden. In dit artikel lees je daar alles over.

Wanneer zijn winterbanden verplicht in Oostenrijk?

In Oostenrijk is het rijden op winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april, tijdens de winterperiode bij winterse omstandigheden (sneeuw/ijzel/sneeuwmodder etc.). In april is het bij ons meestal al volop voorjaar, maar in de Alpen kan het ook in die maand nog flink losgaan. Ga je op wintersport in april, bijvoorbeeld met Pasen, dan is rijden op winterbanden verplicht in Oostenrijk. De winterbandenplicht geldt voor alle personenauto’s, auto’s met lichte of zware aanhangers, mini-auto's en kleine vrachtwagens (tot 3,5 ton en waar je met een B-rijbewijs in mag rijden).

Waaraan moeten winterbanden voldoen in Oostenrijk?

Een winterband is toch een winterband? Niet helemaal. Er zitten flink wat verschillen tussen de winterbanden. In Oostenrijk moet om alle vier de wielen een winterband gemonteerd zijn. Banden die wettelijk als winterband worden erkend, zijn aangeduid met: ‘M+S’, ‘M.S.’ of ‘M & S’. Hierbij staat de M voor modder en de S voor sneeuw. Winterbanden moeten een profieldiepte van ten minste 4 mm hebben of 5 mm bij diagonaalbanden. Sinds 10 december 2018 worden ook banden met het sneeuwvloksymbool als winterband beschouwd. Het gaat hier om een bergpictogram met een sneeuwvlok in het midden. In tegenstelling tot Duitsland, is dit symbool in Oostenrijk niet verplicht. Dit geldt ook voor all-weather- en all-seasonbanden met dit symbool.

Belangrijk: men gaat ervan uit dat bestuurders zelf de weerberichten in de gaten houden en altijd voorbereid de weg op gaan. Met winterbanden om de wielen én met een setje sneeuwkettingen achterin de kofferbak (op een handig te bereiken plaats).

Waar moet een winterband aan voldoen in Oostenrijk?

Zomerbanden met sneeuwkettingen

Er zit een kleine twist in de wet van de winterbandenplicht in Oostenrijk. Het is namelijk toegestaan om op zomerbanden met sneeuwkettingen te rijden. Echter, dit mag alleen als de weg vrijwel volledig bedekt is met sneeuw en/of ijs. En tja, dat is niet altijd het geval van 1 november tot 15 april. Gewoon op winterbanden rijden dus. Veel veiliger dan zomerbanden! En bovendien, je kunt er flinke boetes mee besparen. De sneeuwkettingen moeten op de aangedreven wielen gemonteerd zijn. 

Waarom rijden op winterbanden?

Winterbanden, de naam zegt het eigenlijk al, zijn banden die speciaal ontwikkeld zijn om mee te rijden tijdens winterse omstandigheden (sneeuw, ijs, ijzel, sneeuwmodder etc.). Rubber heeft de eigenschap om hard te worden bij lage temperaturen en daarom heeft men de samenstelling van het rubber in winterbanden aangepast. Dit wordt ook wel compound genoemd. Deze rubbersamenstelling presteert het best bij temperaturen onder de 7 °C en die bereik je doorgaans in de tijd dat winterbanden verplicht zijn in Oostenrijk, van 1 november tot 15 april. Bovendien hebben winterbanden een heel ander profiel, waarmee je meer grip hebt op het wegdek.

Rijden op winterbanden verplicht in Oostenrijk

Boetes voor rijden op zomerbanden als winterbanden verplicht zijn in Oostenrijk

Wie tijdens de winterbandenplicht in Oostenrijk toch op zomerbanden rijdt tijdens winterse omstandigheden, zonder sneeuwkettingen, riskeert een boete van € 60,-. Komen andere weggebruikers door jou in gevaar, dan kan die boete oplopen tot wel € 5000,- of meer. Wie weigert de auto van een winteruitrusting te voorzien (dus winterbanden of sneeuwkettingen), kan door de politie van de weg worden gehaald. Kan een bestuurder tijdens een ongeval op zomerbanden niet bewijzen dat hetzelfde ongeluk ook met winteruitrusting was gebeurd, dan is hij of zij op zijn minst gedeeltelijk schuldig.

  • Let op: een verzekering kan weigeren uit te betalen als je niet aan de regels voldoet.

Hoe zit het met vrachtwagens en bussen?

Ook vrachtwagens en bussen moeten verplicht op winterbanden rijden in Oostenrijk van 1 november tot 15 april. Het gaat hier om voertuigen zwaarder dan 3,5 ton. De winterbanden moeten om ten minste één aandrijfas gemonteerd zijn. Ook moeten bestuurders van vrachtwagens en bussen sneeuwkettingen bij zich hebben. Groot voordeel van met de bus op wintersport gaan is dat je dit zelf niet hoeft te regelen. Vrijgesteld van de winterbandenplicht zijn brommers, snorfietsen en motorfietsen.

Verkeersbord sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk

Let op: sneeuwkettingen verplicht

In Oostenrijk is rijden op winterbanden verplicht, maar er geldt op sommige wegen ook een verplichting voor sneeuwkettingen. Ligt de weg (bijna) volledig bedekt met sneeuw en/of ijs? Dan ben je verplicht sneeuwkettingen om te leggen. Zeker als dit wordt aangegeven met het verkeersbord op de foto hierboven. In Oostenrijk mogen alleen sneeuwkettingen worden gebruikt die voldoen aan de ÖNORM V5117 of V5119 of die door de EU zijn goedgekeurd. Sneeuwkettingen moeten worden gemonteerd op de aangedreven wielen. 

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.