Skip to navigation Skip to main content
Winterberg

Ook in de skigebieden dicht bij huis kun je van een heerlijke wintersport genieten. Je hoeft echt niet per se naar de Alpen voor goede sneeuwcondities en fijne pistes! Op ski's beleef je net zoveel plezier, maar de reis ernaartoe duurt een stuk minder lang. Daarnaast is het prijsniveau in deze skigebieden vaak net even lager, ook ideaal. Vanzelfsprekend lever je iets in op het gebied van sneeuwzekerheid en pistekilometers, maar groot voordeel is wel dat je vaak al binnen vijf uur rijden vanuit Nederland in een echte winterwereld staat. Benieuwd naar skigebieden dicht bij huis? In dit artikel hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

1. Sauerland: Willingen & Winterberg

Een wintersport in het Sauerland is populair bij veel Nederlanders en dan vooral de bestemmingen Willingen en Winterberg. Dat is uiteraard niet zonder reden. Vanaf Utrecht is het zo'n 330 km rijden naar Winterberg en als het verkeer meezit doe je daar ongeveer vier uur over. Ideaal voor een wintersport dicht bij huis. Skiliftkarussell Winterberg telt 27 km aan pistes en die reiken tot een maximale hoogte van 820 meter. Op iets meer dan een half uur rijden ligt het skigebied van Willingen dat 16 pistekilometers telt en tot een maximale hoogte van 838 meter reikt. Beide bestemmingen zijn zeer familievriendelijk en bovendien ideaal voor beginners. In de dorpen hangt een gezellige sfeer en er zijn genoeg fijne accommodaties te boeken. Voor een drankje na afloop kun je terecht bij Möppi's Hütte, Brabander Skihütte of Tenne. Houd er bij beide bestemmingen wel rekening mee dat de sneeuwcondities nog wel eens wisselend kunnen zijn en dat sneeuw hier niet altijd gegarandeerd is.

Skigebieden dicht bij Winterberg Sauerland
© Spalder Media Group
Winterberg is een fijne bestemming voor een wintersport dicht bij huis!

2. Vogezen: Gérardmer & La Bresse

Ook Frankrijk biedt mogelijkheden voor skiërs die liever niet al te ver rijden naar de wintersportbestemming. Maar liefst twee fijne skigebieden dicht bij huis vind je in de Vogezen, op iets meer dan 600 km rijden vanaf Utrecht. De eerste is Gérardmer, een levendige bestemming met een leuk skigebied. Je hebt hier toegang tot zo'n 40 km aan pistes, waaronder de langste van de Vogezen. Het hoogste punt ligt op 1150 meter. De tweede bestemming is La Bresse in het natuurpark Ballons des Vosges. Je vindt hier een drietal skigebieden die samen goed zijn voor zo'n 50 km aan pistes (La Bresse - Hohneck, Brabant - La Bresse en Lispach - La Bresse). De eerste is met 37 afdalingen de grootste van de drie. De pistes reiken hier tot een maximale hoogte van 1350 meter. Een groot aantal sneeuwkanonnen zorgt ervoor dat de pistes ook tijdens mindere winters wit blijven.

3. Harz: Wurmberg & Bocksberg

De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland en ligt op ongeveer 5 uur rijden vanaf Utrecht. Het gebied kent vele mooie dorpjes, een ongerepte natuur en prima wintersportmogelijkheden. Een fijne skibestemming dicht bij huis in de Harz is Wurmberg, beter bekend als een van de oudste skigebieden van het land. Je hebt hier toegang tot ruim 14 pistekilometers en die reiken tot een maximale hoogte van 972 meter. Ook langlaufers en wandelaars vinden hier fantastische mogelijkheden. Een andere fijne wintersportbestemming in dit gebied is Bocksberg Hahnenklee met 5 pistekilometers die tot een maximale hoogte van 726 meter reiken. De blauwe dalafdaling valt bij ieder type skiër in de smaak. Daarnaast zijn er in deze omgeving diverse kuuroorden om na het skiën in te ontspannen.

4. Jura: Monts Jura & Les Rousses

De Jura ligt iets verder weg van Nederland dan de Vogezen, maar het is nog altijd minder ver rijden dan naar de Alpen. De eerste skibestemming die je hier vindt is Monts Jura, op ongeveer 860 km rijden vanaf Utrecht. De skiregio bestaat uit meerdere kleine skigebieden die samen goed zijn voor ruim 40 km aan pistes. Lélex - Crozet is met 30 pistekilometers de grootste van allemaal. Het pisteaanbod is eenvoudig, loopt grotendeels door het bos en onderweg heb je een prachtig uitzicht op het Meer van Genève. Een andere fijne bestemming is Les Rousses, gelegen op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Het familievriendelijke skigebied heeft 50 kilometer aan pistes, maar ook meer dan 200 kilometer aan langlaufloipes. Andere activiteiten in Les Rousses zijn tochten met een hondenslee, sneeuwschoenwandelen en skijöring.

Heerlijk skiën in skigebieden dicht bij huis in Frankrijk
Ook dicht bij huis vind je fijne pistes!

5. Zwarte Woud: Feldberg & Todtmoos

In het zuidwesten van Duitsland ligt het Zwarte Woud. Een prachtig bosgebied op iets minder dan zeven uur rijden vanaf Utrecht. Je vindt hier meerdere fijne skigebieden, waaronder een van de grootste van Duitsland: Feldberg. De gelijknamige berg is de hoogste (1493 m) van het Zwarte Woud en biedt plezier voor jong en oud. Je hebt meer dan 60 kilometer aan pistes tot je beschikking (verschillende deelskigebieden), die nooit al te lastig worden. Het dorp Feldberg is een fijne bestemming waar alle voorzieningen voor een zorgeloze wintersport aanwezig zijn. In de buurt van het drielandenpunt met Zwitserland en Frankrijk ligt Schwarzwald: Todtmoos. Een klein skigebiedje met 4 pistekilometers, waar wandelaars en langlaufers ook goede mogelijkheden vinden.

Feldberg skigebied in Duitsland
© Pixabay
Skiën in het Zwarte Woud is geweldig!

Andere skigebieden die dicht bij Nederland liggen:

Natuurlijk zijn er nog veel meer skigebieden die je vanuit Nederland eenvoudig kunt bereiken. Ook deze skigebieden liggen dicht bij huis.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.