Skip to navigation Skip to main content

Singlereis: alleen op wintersport

Winterwandelen in Engelberg

Voor een fijne wintersport heb je echt niet per se gezelschap nodig, een singlereis naar de sneeuw is net zo leuk! Ook als je alleen op skivakantie gaat smaken die overheerlijke wintersportgerechten lekker en is het echt geen straf om in je eentje op het terras van een Aperol Spritz te genieten. Wie weet ontmoet je wel allemaal leuke mensen! Maar hoe is het nu precies om alleen op wintersport te gaan? In dit artikel lees je alles over een singlereis naar de bergen, voor- en nadelen én tips.

Als singlereis op wintersport

Wintersport is heus niet alleen weggelegd voor groepen en families. Ook als je niemand hebt om mee te gaan, of misschien wel niet met iemand anders wilt gaan, zijn er genoeg mogelijkheden om toch te genieten van een heerlijke wintersport. Een singlereis boeken is dan helemaal geen slecht idee. Je kunt je aansluiten bij gelijkgestemden en je bij andere alleenstaande reizigers voegen, of je kunt gewoon op eigen houtje op pad gaan. Er zitten wel wat voor- en nadelen aan een singlereis als je alleen op wintersport gaat. Ben je van plan om alleen te gaan, ben je niet in de gelegenheid om met anderen je favoriete vakantie te delen of wil je je oriënteren op een reis naar de bergen in je uppie? Wij lichten de mogelijkheden toe, zetten de voor- en nadelen op een rijtje en geven je alvast een paar tips.

Singlereis naar de sneeuw alleen op wintersport
Voordeel: je hoeft op niemand te wachten als je alleen bent (en andersom!)

Sluit je aan bij een groep

Ga je alleen op wintersport, maar heb je eigenlijk geen zin om echt alleen te gaan? Dan kun je een speciale singlereis wintersport boeken. Deze reizen worden georganiseerd voor groepen waarbij iedereen solo op skivakantie gaat, maar wel graag anderen wil ontmoeten. Er zijn verschillende reisorganisaties die dit soort wintersport singlereizen organiseren, waarbij je kunt kijken welke organisatie er bij jouw voorkeuren past.

Met een groep singles op wintersport

Per reisorganisatie verschilt de groepsgrootte tussen de 20 en 50 personen. In zo'n groep zit altijd wel iemand waarmee het klikt tijdens de reis. Er zijn reisorganisaties die zich specialiseren op een bepaalde leeftijdsklasse, maar ook op een bepaalde doelgroep. De groepen zijn meestal gemengd (mannen/vrouwen), maar er zijn ook opties om alleen met mannen of met vrouwen op pad te gaan. Een van de reisorganisaties waar je terecht kunt voor het boeken van een wintersport voor singles is Villa Vibes. Zijn bieden skivakanties naar verschillende bestemmingen in de Alpen voor verschillende leeftijdsklassen.

Alleen op wintersport met singles

Hoeveel kost een singlereis met een groep?

Kies je ervoor om je aan te sluiten bij een groep vol alleenstaande wintersporters, dan boek je vaak een volledig verzorgde reis. Je hoeft je nergens druk om te maken en overal wordt aan gedacht en voor gezorgd. De reis wordt vaak met een touringcar gemaakt en meestal boek je op basis van halfpension. Voor zo'n singlereis kun je rekening houden met een prijzen tussen de € 600,- en € 1500,- voor een week wintersport. Het hangt echt helemaal af van het pakket dat je boekt. 

Alleen op wintersport gaan

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om gewoon lekker in je eentje te gaan skiën of te gaan snowboarden. Geen groep, geen gezelschap, gewoon zelf op vakantie zonder dat je met iemand rekening hoeft te houden. Ga je op wintersport in een druk en populair gebied zoals Gerlos of St. Anton am Arlberg, dan vind je vaak bij berghutten halverwege de piste of in de après-skibars aan het einde van de dag genoeg mensen waar je snel aansluiting vindt. Zo kun je ook als je alleen op skivakantie bent prima andere mensen ontmoeten en misschien zelfs wel een dagje mee gaan skiën als het klikt.

De voor- en nadelen van alleen op wintersport gaan

Ga je helemaal alleen op wintersport, zonder een singlereis geboekt te hebben, dan zitten daar een aantal voordelen aan, maar ook een aantal nadelen. Hier zetten we ze op een rijtje:

Voordelen van alleen op wintersport gaan:

 • Waar je ook naartoe wilt gaan: het is jouw keuze! Geen discussie of het Sölden of Flachau moet worden, gewoon lekker gaan waar jij heen wilt.
 • Je hoeft op niemand te wachten op de piste, en andersom, er hoeft niemand op jou te wachten. Lekker in je eigen tempo gaan met die banaan.
 • Niemand kijkt ervan op als je elke dag ongegeneerd Kaiserschmarrn bestelt. Lekker toch? Je bent niemand verantwoording verschuldigd!
 • Als je een dagje geen zin hebt om te gaan skiën, dan is dat helemaal prima. Geen partner/vrienden/familie die je dan teleur hoeft te stellen.
 • Verplichte spelletjesavonden zitten er niet bij. Je kunt vroeg je bed in duiken, uitgebreid dineren of nog een laatste drankje bestellen. Niemand die op je wacht.
 • Kun je nog niet zo goed skiën? Dan hoef je je absoluut niet bezwaard te voelen tegenover je gezelschap en kun je gewoon op eigen wijze de berg af.
 • En andersom geldt hetzelfde! Kun jij een aardig bochtje draaien, dan hoef je niet bang te zijn dat je gezelschap niet zo goed meekomt. Die is er namelijk niet!
 • Zelf je programma bepalen, en alleen maar doen waar jij zin in hebt. Best fijn, toch?
Alleen op wintersport tijdens een singlereis
Onderweg zijn er genoeg andere wintersporters om een drankje mee te doen

Nadelen van alleen op wintersport gaan:

 • Je kunt je eenzaam gaan voelen, als je helemaal geen aanspraak hebt met andere mensen
 • Er is niemand om de herinneringen aan een geweldige week wintersport mee te delen.
 • Gebeurt er iets tijdens het skiën of kom je rottig terecht, dan kan dat toch heel vervelend zijn als je alleen bent.
 • Het kan duurder uitvallen, omdat je in veel accommodaties gewoon de prijs van een tweepersoonskamer moet betalen, ook al slaap je er alleen.
 • Niemand die je eraan herinnert om nog eens je gezicht in te smeren als je heerlijk van het zonnetje aan het genieten bent...
Blij op de piste tijdens een singlereis
Een singlereis naar de bergen maken is ook heerlijk

Tips voor een singlereis naar een wintersportbestemming

Of je er nu voor kiest om een singlereis als wintersport te boeken of gewoon zelfstandig op skivakantie gaat, er zijn een aantal dingen waarmee je rekening kunt houden. Dit zijn een aantal tips voor jouw perfecte solo skitrip:

 1. Ben je niet gebonden aan de schoolvakanties, boek dan buiten de vakanties om. Omdat het al iets duurder kan uitvallen als je alleen gaat, kan dit veel schelen qua kosten.
 2. Denk goed na over met welk vervoer je wilt gaan. Ga je skiën in bijvoorbeeld Oostenrijk, dan moet je vaak wel zo'n 10-12 uur rijden. Misschien is zo lang achter het stuur zitten geen probleem voor je, maar je kunt met niemand afwisselen als je het even zat bent of moe wordt. Vliegen, met de trein of met de bus kan dan een stuk ontspannender zijn.
 3. Boek je geen verzorgde singlereis via een organisatie maar ga je zelf op pad, dan is het handig om van te voren alles goed te plannen. Zo heb je minder stress tijdens je vakantie en kun je meer genieten van een fijne week in de sneeuw.
 4. Vind je het jammer dat je alleen bent en ben je op zoek naar wat sociaal contact tijdens je wintersport? Dan is het aan te raden niet naar al te rustige gebieden te gaan, maar kun je er juist voor kiezen om op vakantie te gaan naar plekken als Ischgl, Westendorf of bijvoorbeeld Val Thorens.
 5. Het kan handig zijn om een rugzak mee te nemen tijdens het skiën om daar al je benodigdheden in te doen, zodat je niets tekort komt of vergeet als je alleen op de piste staat.
 6. Als je nog geen fervente skiër bent, is het aan te raden om op skiles te gaan. Zo ben je de hele dag onder de pannen met andere wintersporters en hoef je geen afdalingen in je eentje te maken.
 7. Vroegboeken loont qua kosten, maar hetzelfde geldt voor last minute aanbiedingen. Wil je spontaan een weekje op wintersport en heb je niemand om mee te gaan, dan zijn er vaak nog genoeg last minute wintersportweekjes te boeken voor een heerlijke week in de bergen.

Ben jij al eens alleen op wintersport gegaan of heb je nog tips voor een singlereis als wintersport? Laat het ons weten op een van onze social kanalen!

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.