7 augustus 2021 door Florien in AutoTips

Het vignet Zwitserland 2021 is verplicht voor alle motorvoertuigen die van de Zwitserse nationale wegen gebruik willen maken. Dit geldt niet alleen voor inwoners, maar ook voor toeristen en mensen die op doorreis zijn. Het vignet moet altijd duidelijk zichtbaar zijn op een van de daarvoor aangegeven plaatsen. Zo niet, dan riskeer je een boete. Ga jij op wintersport naar dit prachtige Alpenland? In dit artikel lees je alles over het vignet Zwitserland 2021.

Waarom heb je het vignet Zwitserland 2021 nodig?

Je hebt het vignet Zwitserland 2021 nodig om op de Zwitserse nationale wegen te mogen rijden. Deze tolplicht geldt sinds 1985 voor alle motorvoertuigen tot 3500 kilo. Het gaat hier dus niet alleen om auto's, maar ook om motoren, caravans, campers en aanhangers. Rijd je met een combinatie, dus bijvoorbeeld een auto met caravan? Dan ben je verplicht om twee vignetten aan te schaffen, een voor de auto en een voor de caravan. Voertuigen zwaarder dan 3500 kilo gewicht betalen tol bij de grens, de zogenoemde ‘Schwerverkehrsabgabe’. Dit is in plaats van een vignet. 

Bekijk hier een overzicht van alle nationale wegen >

Prijs vignet Zwitserland

De prijs voor het vignet Zwitserland ligt al sinds 1985 vast op CHF 40,-. Naar verwachting gaat dit bedrag de komende jaren hoogstwaarschijnlijk niet veranderen. Afhankelijk van de wisselkoers betaal je € 38,50 voor het vignet Zwitserland 2021. Anders dan bij het vignet Oostenrijk is er geen verschil in prijs voor auto's en motoren en is er alleen een jaarvignet te koop. De geldigheid is altijd van 1 december tot en met 31 januari. Geen twaalf, maar veertien maanden dus. Het vignet Zwitserland 2021 is geldig van 1 december 2020 tot en met 31 januari 2022. 

Rijden met vignet Zwitserland 2021

Waar kun je het vignet Zwitserland kopen?

Er zijn verschillende locaties waar je het vignet Zwitserland 2021 kunt kopen. Allereerst bij de grens. We willen je alleen wel aanraden om óf met Zwitserse franken te betalen en anders met pin of creditcard. Het is wel mogelijk om met euro's te betalen, maar dan krijg je de Zwitserse frank tegen een zeer ongunstige wisselkoers terug. Alles vooraf thuis regelen kan natuurlijk ook. Bij Vignetbestellen.nl is het vignet eenvoudig online te bestellen en krijg je het gewoon thuisgestuurd. Een andere optie is de ANWB. Ook hier behoort online bestellen tot de mogelijkheden. Houd wel rekening met administratiekosten.

Hoe moet je het vignet Zwitserland opplakken?

Het opplakken van het vignet Zwitserland is helemaal niet moeilijk. Je moet alleen even goed opletten dat je dit op een van de aangegeven plekken doet. Rijden met het vignet Zwitserland 2021 is verplicht op alle nationale wegen in het land. Als je dit niet doet, dan riskeer je een flinke boete. Zonde, dat geld geef je liever uit aan een lekkere lunch op de piste of drankje na afloop. Benieuwd hoe je het vignet Zwitserland goed opplakt? In onderstaande video laat Yvonne je zien hoe dit moet. 

Stap 1: Verwijder de achterkant van de sticker. Bewaar het aankoopbewijs.
Stap 2: Plak de sticker in de linker bovenhoek, linker onderhoek of onder de binnenspiegel op het voorruit. 
Stap 3: Nu kun je Zwitserland binnenrijden. Fijne vakantie!

* In de video plakken we het vignet van 2020 op de voorruit van de auto. Deze regels gelden ook voor het vignet van 2021.

Tips voor het gebruik van een vignet

  • Het vignet Zwitserland is geldig van 1 december 2020 t/m 31 januari 2022. Dat is niet alleen ideaal voor als je vaker tijdens het seizoen op wintersport gaat naar het land, maar ook als je er in de zomermaanden naartoe gaat. Wist je trouwens dat je 's zomers ook kunt skiën in Zwitserland? Bijvoorbeeld op de gletsjer in Saas-Fee of Zermatt.
  • Gaat het voorraam van de auto kapot tijdens de geldigheid van het vignet? Dan heb je recht op een nieuwe. Let op: daar heb je wel het aankoopbewijs voor nodig. Bewaar die dus altijd.
  • Rijden zonder vignet betekent een boete van CHF 200,-. Dat komt neer op zo'n € 190,-. Zonde van het geld!
  • Het is belangrijk dat je altijd het aankoopbewijs van het vignet bewaart, gedurende de geldigheid ervan.
  • Plak het vignet altijd volgens de hierboven genoemde regels. Gebruik nooit plakband!
  • Het is niet toegestaan om het vignet na gebruik op een ander voertuig te plakken.
  • Meer informatie over het vignet Zwitserland 2021 vind je op deze website >

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen