Skip to navigation Skip to main content

Vignet Zwitserland 2023: informatie en handige tips

Vignet Zwitserland 2023
© Spalder Media Group

Wie dit jaar van de Zwitserse nationale wegen gebruik wil maken, heeft een vignet Zwitserland 2023 nodig. De vignetplicht geldt niet alleen voor inwoners, maar ook voor toeristen en mensen die het land doorkruizen richting een andere eindbestemming. Ook tijdens je wintersport heb je een vignet nodig en belangrijk is dat die altijd duidelijk zichtbaar is op een van de daarvoor aangegeven plaatsen. Zo niet, dan riskeer je een boete. Heb jij een wintersport naar een Zwitsers skigebied op de planning staan? In dit artikel lees je alles over het vignet Zwitserland 2023.

Waarom heb je een vignet Zwitserland 2023 nodig?

Sinds 1985 geldt er een tolplicht voor iedereen die gebruik wil maken van de Zwitserse nationale wegen. De tol betaal je niet bij een tolpoortje langs de snelweg, maar via het vignet Zwitserland 2023. Voertuigen tot 3500 kilo, zoals auto's, motoren, campers en caravans doen dit met de bekende vignetsticker. Alle zwaardere voertuigen, zoals vrachtwagens, vallen onder de zogenoemde ‘Schwerverkehrsabgabe’. Zij betalen tol bij de grensovergangen en hebben geen vignet nodig.

Vignet Zwitserland 2023
© Spalder Media Group

Prijs vignet Zwitserland 2023

De prijs voor het vignet Zwitserland ligt al sinds 1985 vast op CHF 40,-. Naar verwachting gaat dit bedrag de komende jaren niet veranderen. Afhankelijk van de wisselkoers, betaal je nu € 40,55 voor het vignet Zwitserland 2023. Anders dan bij het vignet Oostenrijk is er geen verschil in prijs voor auto's en motoren en is er alleen een vignet voor een heel jaar te koop. De geldigheid is altijd van 1 december tot en met 31 januari. Geen twaalf, maar veertien maanden dus. Het vignet Zwitserland 2023 is geldig van 1 december 2022 tot en met 31 januari 2024. Elk jaar verandert de kleur, het vignet voor 2023 is geel. Er is op dit moment alleen nog een stickervariant te koop. Dit jaar wordt het ook mogelijk een digitaal vignet aan te schaffen. Wanneer is alleen nog niet bekend.

Belangrijk: reis je met een caravan naar Zwitserland? Dan heb je twee vignetten nodig. Eén voor de auto en één voor de caravan.

Waar kun je een vignet kopen?

Er zijn verschillende locaties waar je het vignet Zwitserland 2023 kunt kopen. Allereerst bij de grens. Het is alleen wel echt aan te raden om in dat geval te betalen met Zwitserse franken, je pinpas of creditcard. Met euro's betalen kan wel, maar dan krijg je de Zwitserse frank tegen een zeer ongunstige wisselkoers terug. Alles vooraf thuis regelen behoort ook tot de mogelijkheden. Bij Vignetbestellen.nl is het vignet eenvoudig online te bestellen en krijg je het gewoon thuisgestuurd. Een andere optie is de ANWB. Ook hier behoort online bestellen tot de mogelijkheden. Houd wel rekening met administratiekosten.

Wintersport in Zwitserland
© Spalder Media Group

Hoe moet je het vignet Zwitserland opplakken?

Het opplakken van het vignet Zwitserland 2023 is helemaal niet moeilijk. Je moet alleen even goed opletten dat je dit op een van de aangegeven plekken doet. Rijden met een vignet is verplicht op alle nationale wegen van het land. Als je dit niet doet, dan riskeer je een flinke boete. Zonde, dat geld geef je liever uit aan een lekkere lunch op de piste of drankje na afloop. Benieuwd hoe je het vignet Zwitserland goed opplakt? In onderstaande video laat Yvonne je zien hoe dit moet.

Stap 1: Verwijder de achterkant van de sticker. Bewaar het aankoopbewijs.
Stap 2: Plak de sticker in de linker bovenhoek, linker onderhoek of onder de binnenspiegel op het voorruit.
Stap 3: Nu kun je Zwitserland binnenrijden. Fijne vakantie!

* In de video plakken we het vignet van 2020 op de voorruit van de auto. Deze regels zijn ook van toepassing op het vignet van 2023.

Tips voor het gebruik van een vignet

  • Het vignet Zwitserland is geldig van 1 december 2022 t/m 31 januari 2023. Dat is niet alleen ideaal voor als je vaker tijdens het seizoen op wintersport gaat naar het land, maar ook als je er in de zomermaanden naartoe gaat. Wist je trouwens dat je 's zomers ook kunt skiën in Zwitserland? Bijvoorbeeld op de gletsjer van Saas-Fee of Zermatt.
  • Gaat het voorraam van de auto kapot tijdens de geldigheid van het vignet? Dan heb je recht op een nieuwe. Let op: daar heb je wel het aankoopbewijs voor nodig. Bewaar die dus altijd goed.
  • Rijden zonder vignet betekent een boete van CHF 200,-. Dat komt neer op zo'n € 190,-. Zonde van het geld!
  • Het is belangrijk dat je altijd het aankoopbewijs van het vignet bewaart, gedurende de geldigheid ervan.
  • Plak het vignet altijd volgens de hierboven genoemde regels. Gebruik nooit plakband!
  • Het is niet toegestaan om het vignet na gebruik op een ander voertuig te plakken.

Meer informatie over het vignet Zwitserland 2023 vind je op deze website ›

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.