12 februari 2020 door Florien in AutoTips

Het vignet Zwitserland 2020 is verplicht voor alle motorvoertuigen die gebruik maken van de Zwitserse nationale wegen. Niet alleen als je er woont, maar ook als je op wintersport gaat naar het land of als je op doorreis bent. Het vignet moet altijd duidelijk zichtbaar zijn op de daarvoor aangewezen plaats op het voorruit van de auto. Alles over het vignet Zwitserland 2020 lees je in dit weblog.

Waarom heb je een vignet nodig?

Sinds 1985 moet iedereen die op de Zwitserse snelwegen rijdt tol betalen. Het gaat hier om alle nationale wegen. De tol betaal je door middel van het vignet Zwitserland. Alle motorvoertuigen tot 3500 kg moeten in het bezit zijn van dit vignet. Alle voertuigen zwaarder dan dat gewicht, moeten bij de grens ‘Schwerverkehrsabgabe’ betalen. Dit is in plaats van het vignet. Rijd je met een camper of een auto met vouwwagen, caravan of aanhanger? Dan moet je zelfs 2 vignetten aanschaffen.

Prijzen vignet Zwitserland 2020

De prijs van het vignet Zwitserland ligt sinds 1985 vast. Iedereen betaalt CHF 40,- en dat gaat de komende jaren hoogstwaarschijnlijk niet veranderen. Afhankelijk van de wisselkoers betaal je omgerekend zo'n € 38,-. Het vignet Zwitserland 2020 is geldig van 1 december 2019 t/m 31 januari 2021. Je kunt er dus iets langer dan een jaar gebruik van maken. Er is geen verschil in prijs voor auto's en motoren, zoals bij het vignet Oostenrijk wel het geval is. Iedereen betaalt hetzelfde bedrag.

rijden met vignet zwitserland 2020 in zwitserland
Rijd nooit zonder het vignet Zwitserland over de Zwitserse snelwegen!

Waar kun je het vignet Zwitserland 2020 kopen?

Het vignet Zwitserland 2020 kun je op verschillende plaatsen kopen. Optie 1 is bij de grens. Tip: betaal alleen met pin, creditcard of Zwitserse Frank. Wanneer je met euro's betaalt, krijg je de Zwitserse Frank tegen een zeer ongunstige wisselkoers terug. Een tweede optie is om het vignet online te bestellen bij Vignetbestellen.nl. Ideaal, je krijgt het vignet dan gewoon thuisgestuurd. Lekker makkelijk!

Hoe moet je het vignet Zwitserland opplakken?

Rijden met het vignet Zwitserland 2020 is verplicht op alle nationale wegen in het land. Doe je dit niet, dan riskeer je een behoorlijke boete. Benieuwd hoe je het vignet Zwitserland op de juiste manier moet opplakken? We zetten de stappen op een rijtje en lichten die toe in onderstaande video.

Stap 1: Verwijder de achterkant van de sticker. Bewaar het aankoopbewijs.
Stap 2: Plak de sticker in de linker bovenhoek, linker onderhoek of onder de binnenspiegel op het voorruit. 
Stap 3: Nu kun je Zwitserland binnenrijden. Fijne vakantie!

Tips voor het gebruik van een vignet

  • Het vignet Zwitserland is geldig van 1 december 2019 t/m 31 januari 2021. Dat is niet alleen ideaal voor als je vaker tijdens het seizoen op wintersport gaat naar het land, maar ook als je er in de zomermaanden naartoe gaat. Wist je trouwens dat je 's zomers ook kunt skiën in Zwitserland? Bijvoorbeeld op de gletsjer in Saas-Fee of Zermatt.
  • Gaat het voorraam van de auto kapot tijdens de geldigheid van het vignet? Dan heb je recht op een nieuwe. Let op: daar heb je wel het aankoopbewijs voor nodig.
  • Rijden zonder vignet Zwitserland 2020 betekent een boete van CHF 200,-. Dat komt neer op zo'n 190 euro. Zonde van het geld!
  • Het is belangrijk dat je altijd het aankoopbewijs van het vignet bewaard, gedurende de geldigheid ervan.
  • Plak het vignet altijd volgens de hierboven genoemde regels. Gebruik nooit plakband!
  • Het is niet toegestaan om het vignet na gebruik op een ander voertuig te plakken.
  • Meer informatie over het vignet Zwitserland 2020 vind je op deze website >

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen