Skip to navigation Skip to main content

Wintersport 2023/2024: rustige weken & laagseizoen

Lege piste in rustige weken laagseizoen

Als je niet aan de schoolvakanties gebonden bent, kun je tijdens skiseizoen 2023/2024 kiezen voor een wintersport in de rustige weken van het laagseizoen. Van drukke pistes en lange wachtrijen voor de skiliften is dan geen sprake en ook zijn er vrijwel geen files. Niets is zo fijn als een skivakantie in het laagseizoen! Lijkt het jou ook wel wat om tijdens de rustige weken van skiseizoen 2023/2024 op wintersport te gaan? In dit artikel vind je een overzicht plus een aantal handige tips.

Skiseizoen 2023/2024: wintersport in de rustige weken

Een skivakantie in het laagseizoen is fijn om meerdere redenen. Wie niet aan de schoolvakanties gebonden is en geen zin heeft in grote druktes, kan het beste tijdens de rustige weken van skiseizoen 2023/2024 op wintersport gaan. Wanneer het in een skigebied rustig of juist druk is, hangt af van verschillende factoren. Allereerst moet er gekeken worden naar wie er wanneer vakantie heeft. Niet alleen Nederlanders bepalen de drukte, maar ook andere Europese landen. Hoe meer mensen er tegelijk vakantie hebben, hoe drukker het is. En dan zijn er nog skigebieden waar het nooit echt weinig wintersporters zijn én waar het nooit echt druk is. Wil je zeker zijn van een rustige wintersport? Ga dan in de rustige weken van het laagseizoen!

Rustige piste in rustige weken laagseizoen 2023/2024
Heerlijk zulke lege pistes!

Vermijd de schoolvakanties

De drukste weken van skiseizoen 2023/2024 zijn de weken waarin de schoolvakanties plaatsvinden. Traditiegetrouw zijn de kerst- en voorjaarsvakantie de drukste periodes van het winterseizoen. De kerstvakantie vindt plaats van 24 december t/m 8 januari en halverwege februari gaat de voorjaarsvakantie van start. Hieronder een overzicht van de top drie drukste weken van skiseizoen 2023/2024. Wil je de drukte vermijden? Vermijd dan zeker de schoolvakanties!

  • Voorjaarsvakantie: 10 t/m 17 februari 2024
  • 1e week kerstvakantie: 23 t/m 30 december 2023
  • 2e week kerstvakantie: 30 december 2023 t/m 6 januari 2024

Eerste week kerstvakantie minder druk dan de eerste week

Kerst valt in 2023 als volgt: Kerstavond op zondag, Eerste Kerstdag op maandag en Tweede Kerstdag op dinsdag. Veel mensen vieren Kerst liever thuis bij de familie dan in de sneeuw. Daarom is het in de eerste week van de kerstvakantie over het algemeen een stuk minder druk in de skigebieden. Zeker wanneer je kiest voor de minder grote, populaire namen. Wil je tijdens skiseizoen 2023/2024 niet al teveel druktes, maar ben je wel aan de schoolvakanties gebonden? Dan kan de eerste week van de kerstvakantie een optie zijn om de grootste drukte te vermijden.

Kerstvakantie 2023, eerste week de rustigste week

Drukte bij verse sneeuw

Zijn alle andere weken dan rustig? Vaak wel. Vakantiegangers hebben de grootste invloed op de drukte in een skigebied. Andere factoren spelen ook een rol, maar zijn minder bepalend. Wanneer er verse sneeuw is gevallen en daarna de zon weer gaat schijnen, gaan veel locals de piste op. Wintersportliefhebbers die op korte afstand van de skigebieden wonen, besluiten bij topcondities eerder om een dagje of weekendje te gaan skiën. Daarnaast zijn populaire skigebieden in bekende wintersportregio’s altijd drukker dan kleine, afgelegen skigebieden.

Verse sneeuw in skigebied in laagseizoen
Verse sneeuw en zon betekent Kaiserwetter én een reden voor drukte

De rustigste wintersportweken van skiseizoen 2023/2024

De rustige wintersport weken vallen vroeg, aan het begin, in het midden en aan het einde van skiseizoen 2023/2024. Wie graag al vroeg in het seizoen op wintersport gaat, kan in oktober, november en begin december al in verschillende skigebieden terecht voor een rustige wintersport. Vervolgens komt de drukke kerstvakantie, maar op 8 januari keert de rust weer terug tot 3 februari. De eerste week van februari is ook nog niet heel erg druk. Vervolgens wordt het na de krokusvakantie weer lekker rustig. In de week voor Pasen, vanaf 23/24 maart, wordt het weer even wat drukker, maar niet zo extreem als tijdens de kerst- en voorjaarsvakantie. Dus wil je in de rustige weken op wintersport, kies dan voor:

  • De weken voor Kerst
  • Van 8 januari t/m 3 februari 2024
  • De eerste week februari
  • Na de voorjaarsvakantie tot 23/24 maart 2024
  • Na Pasen

Rustige skigebieden in de Alpen

Populaire skigebieden met honderden kilometers aan pistes, après-ski, evenementen en tal van andere voorzieningen trekken het hele seizoen veel wintersporters. In het laagseizoen vind je hier zeker geen overvolle pistes, maar écht rustig is het pas wanneer je voor een onontdekt skigebied kiest. Zo zijn in Oostenrijk Turracher Höhe, Galtür en het Brandnertal rustige aanraders. In Italië zijn skigebied 3 Zinnen Dolomites, Gitschberg-Jochtal en het Schnalstal nooit echt druk. Liever naar Frankrijk? Kijk eens naar Serre Chevalier, Bonneval sur Arc of Val Cenis. Een wintersport in Zwitserland heeft z’n prijs, maar dan geniet je wel zo goed als zeker van rustige pistes!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.