18 maart 2021 door Thijs in Algemeen

Wie niet gebonden is aan schoolvakanties, kan tijdens wintersportseizoen 2021/2022 op wintersport gaan tijdens de rustige weken. Gedurende het laagseizoen is het een stuk rustiger op de pistes en heb je geen last van wachtrijen bij de lift. Ook op de weg zijn er vrijwel geen files. Niets is zo fijn als een wintersport tijdens het laagseizoen! In dit weblog een overzicht van de rustige weken tijdens wintersportseizoen 2021/2022.

Vermijd de schoolvakanties

De drukste weken tijdens wintersportseizoen 2021/2022 zijn de weken waarin de schoolvakanties plaatsvinden. Van 25 december 2021 tot 9 januari 2022 is het kerstvakantie en trekken veel wintersporters naar de Alpen. Halverwege februari is het tijd voor de voorjaarsvakantie. Van 19 tot 27 februari 2022 is regio noord aan de beurt en van 26 februari tot 6 maart 2022 het midden en het zuiden. Ook de schoolvakanties in België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Engeland hebben hun invloed op de drukte in de skigebieden. Zo kun je stellen dat ook de weken van 6 februari tot 6 maart extra druk gaan worden.

Alleen op de pisteDrukte bij verse sneeuw

Zijn alle weken die hierboven niet staan genoemd dan rustig? Eigenlijk wel. Vakantiegangers hebben de grootste invloed op de drukte in een skigebied. Andere factoren spelen ook een rol, maar zijn minder bepalend. Wanneer er verse sneeuw is gevallen en daarna de zon weer gaat schijnen, gaan veel locals de piste op. Wintersportliefhebbers die op korte afstand van de skigebieden wonen, besluiten bij topcondities eerder om een dagje of weekendje te gaan skiën. Daarnaast zijn populaire skigebieden in bekende wintersportregio’s altijd drukker dan kleine, afgelegen skigebieden.

Rustige wintersportweken: januari en maart

De rustige wintersport weken vallen vroeg, in het midden en aan het einde van het wintersportseizoen 2021/2022. Wie na de extra lange zomerstop vroeg in het seizoen op de ski’s wil staan, kan begin december (week 49 en 50) op veel plekken al heerlijk skiën op rustige pistes. Ook na de kerstvakantie, in januari, breekt een periode aan zonder schoolvakanties en drukte (week 2, 3 en 4). Wie houdt van verse sneeuw, komt in deze weken vaak niets te kort. Maart is misschien wel de allerfijnste wintersportmaand (week 11 en 12). De massa is al op wintersport geweest, er ligt nog sneeuw genoeg en de dagen worden alweer wat langer. Nog een voordeel: meer kans op zon!

Lege blauwe piste

Rustige skigebieden in de Alpen

Populaire skigebieden met honderden kilometers aan pistes, après-ski, evenementen en tal van andere voorzieningen trekken het hele seizoen veel wintersporters. In het laagseizoen vind je hier zeker geen overvolle pistes, maar écht rustig is het pas wanneer je voor een onontdekt skigebied kiest. Zo zijn in Oostenrijk Turracher Höhe, Galtür en het Brandnertal rustige aanraders. In Italië zijn skigebied 3 Zinnen Dolomites, Gitschberg-Jochtal en het Schnalstal nooit druk. Liever naar Frankrijk? Kijk eens naar Serre Chevalier, Bonneval sur Arc of Val Cenis. Een wintersport in Zwitserland heeft z’n prijs, maar dan geniet je wel zo goed als zeker van rustige pistes!

Lege piste Turracher Höhe
Wie van rust op de pistes houdt, moet naar Turracher Höhe

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen