11 mei 2022 door Thijs in Tips

Als je niet aan de schoolvakanties gebonden bent, kun je tijdens skiseizoen 2022/2023 kiezen voor een wintersport in de rustige weken van het laagseizoen. Van drukke pistes en lange wachtrijen voor de skiliften is dan geen sprake en onderweg zijn er vrijwel geen files. Niets is zo fijn als een skivakantie in het laagseizoen! Lijkt het jou ook wel wat om tijdens de rustige weken van skiseizoen 2022/2023 op wintersport te gaan? In dit artikel vind je een overzicht plus een aantal handige tips.

Skiseizoen 2022/2023: wintersport in de rustige weken

Een skivakantie in het laagseizoen is fijn om verschillende redenen. Wie niet aan de schoolvakanties gebonden is en geen zin heeft in grote druktes, kan het beste tijdens de rustige weken van skiseizoen 2022/2023 op wintersport gaan. Wanneer het in een skigebied rustig of juist druk is, hangt af van verschillende factoren. Allereerst moet er gekeken worden naar wie er wanneer vakantie heeft. Niet alleen Nederlanders bepalen de drukte, maar ook andere Europese landen. Hoe meer mensen er tegelijk vakantie hebben, hoe drukker het is. En dan zijn er nog skigebieden waar het nooit echt weinig wintersporters zijn én waar het nooit echt druk is. Wil je zeker zijn van een rustige wintersport? Ga dan in de rustige weken van het laagseizoen!

Rustige piste in het laagseizoen tijdens skiseizoen 2022/2023
Heerlijk zulke lege pistes!

Vermijd de schoolvakanties

De drukste weken van skiseizoen 2022/2023 zijn de weken waarin de schoolvakanties plaatsvinden. Traditiegetrouw zijn de kerst- en voorjaarsvakantie de drukste periodes van het winterseizoen. De kerstvakantie vindt plaats van 24 december t/m 8 januari en halverwege februari gaat de voorjaarsvakantie van start. Hieronder een overzicht van de top drie drukste weken van skiseizoen 2022/2023. Wil je de drukte vermijden? Vermijd dan zeker de schoolvakanties!

  • Voorjaarsvakantie: 18 t/m 26 februari 2023
  • 1e week kerstvakantie: 24 december 2022 t/m 1 januari 2023
  • 2e week kerstvakantie: 31 december 2022 t/m 8 januari 2023

Tweede week kerstvakantie minder druk in Frankrijk

Omdat de meeste mensen graag thuis zijn met Kerst, is het tijdens de eerste week van de kerstvakantie meestal een stuk rustiger dan in de tweede week. In Frankrijk is dit tijdens skiseizoen 2022/2023 een ander verhaal. Fransen gaan graag op wintersport en dan vooral in eigen land, maar hebben geen schoolvakantie tijdens de tweede week van de kerstvakantie. Ondanks dat de rest van Europa die week wel vrij is, wordt het een stuk minder druk in de Franse skigebieden. Bovendien kun je bij veel reisorganisaties dan profiteren van aantrekkelijke aanbiedingen. Ook fijn!

Rustig in Frankrijk tweede week kerstvakantie
Tijdens de tweede week van de kerstvakantie is het dit seizoen minder druk in Frankrijk

Drukte bij verse sneeuw

Zijn alle weken die hierboven niet staan genoemd dan rustig? Bijna wel. Vakantiegangers hebben de grootste invloed op de drukte in een skigebied. Andere factoren spelen ook een rol, maar zijn minder bepalend. Wanneer er verse sneeuw is gevallen en daarna de zon weer gaat schijnen, gaan veel locals de piste op. Wintersportliefhebbers die op korte afstand van de skigebieden wonen, besluiten bij topcondities eerder om een dagje of weekendje te gaan skiën. Daarnaast zijn populaire skigebieden in bekende wintersportregio’s altijd drukker dan kleine, afgelegen skigebieden.

Lange rij voor skilift bij verse sneeuw
Verse sneeuw en zon betekent Kaiserwetter én een reden voor drukte

De rustigste wintersportweken van skiseizoen 2022/2023

De rustige wintersport weken vallen vroeg, aan het begin, in het midden en aan het einde van skiseizoen 2022/2023. Wie graag al vroeg in het seizoen op wintersport gaat, kan in oktober, november en begin december al in verschillende skigebieden terecht voor een rustige wintersport. Vervolgens komt de drukke kerstvakantie, maar op 8 januari keert de rust weer terug. Februari is de maand van de voorjaarsvakantie, maar als je in de eerste week gaat kan dat nog prima zonder grote druktes. Vervolgens wordt het na de krokusvakantie, vanaf 5 maart, weer lekker rustig. Met Pasen wordt het weer even wat drukker, maar niet zo extreem als tijdens de kerst- en voorjaarsvakantie. Dus wil je in de rustige weken op wintersport, kies dan voor:

  • De weken voor Kerst
  • De tweede week van de kerstvakantie in Frankrijk
  • Van 8 januari t/m 29 januari 2022
  • De eerste week februari
  • Van 5 maart t/m 1 april 2022
  • Na Pasen
Genieten van rustige piste in laagseizoen
In alle rust genieten in het laagseizoen!

Rustige skigebieden in de Alpen

Populaire skigebieden met honderden kilometers aan pistes, après-ski, evenementen en tal van andere voorzieningen trekken het hele seizoen veel wintersporters. In het laagseizoen vind je hier zeker geen overvolle pistes, maar écht rustig is het pas wanneer je voor een onontdekt skigebied kiest. Zo zijn in Oostenrijk Turracher Höhe, Galtür en het Brandnertal rustige aanraders. In Italië zijn skigebied 3 Zinnen Dolomites, Gitschberg-Jochtal en het Schnalstal nooit echt druk. Liever naar Frankrijk? Kijk eens naar Serre Chevalier, Bonneval sur Arc of Val Cenis. Een wintersport in Zwitserland heeft z’n prijs, maar dan geniet je wel zo goed als zeker van rustige pistes!

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen