Skip to navigation Skip to main content

Wintersport in Scandinavië: 10 dingen voor op je bucket list

Wintersport Lapland
© Nordic

Wintersport in Scandinavië is niet te vergelijken met wintersport in de Alpen. Ja, je kunt er skiën en snowboarden. Maar daar houdt de vergelijking mee op. De diepe sneeuw, de oorverdovende stilte, de bijna gitzwarte dennenbossen en het minimale aantal zonuren in Scandinavië maken dat het is alsof je in een andere wereld terecht bent gekomen. Eentje die zich ruig, wild en ongerept aan je aanbiedt. Sprookjesachtig mooi.

Wintersport in Scandinavië

Wintersport in Scandinavië biedt de mogelijkheid om de imposante natuur en wild life van dichtbij te ervaren. Al bij je aankomst ervaar je dat het leven in het Hoge Noorden midden in de woeste natuur plaatsvindt. Hier zijn alvast 10 activiteiten die je naast skiën zeker op je bucket list moet zetten: 

Wintersport in Levi dorp in Fins Lapland
© Nordic
Het typische Finse wintersportdorp Levi

1. Finse après-ski

Zoals bekend is alcohol in Scandinavië een stuk duurder dan in Nederland. Toch is er in het gezellige en levendige wintersportdorp Levi een bruisende après-ski. Stoor je er niet aan dat je het Fins om je heen niet verstaat. Het gaat ten slotte om de sfeer en daar is niets mis mee in de vele bars en restaurants. Bovendien zou je wel eens een zelfgestookt glaasje wodka van een Finse schone in handen geduwd kunnen krijgen. Die smaak en ervaring blijft je altijd bij!

IJskoud zwemmen in Lapland
© Nordic

2. Sauna en rollen in de sneeuw

Wij kennen ‘de sauna’ als een heerlijk ontspannende plek. In Scandinavië kan het er echter ruig aan toe gaan! Hier wordt er flink veel water op de hete stenen gegooid, waardoor de luchtvochtigheid snel oploopt. Ben je lekker aan het zweten, dan kun je daarna ter afkoeling in de sneeuw te gaan rollen of zelfs in een uitgehakt wak in het bevroren meer te springen. Tintelingen over je hele lijf gegarandeerd. Wie durft?

3. Rendieren tellen

Lapland bestrijkt het noordelijke deel van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Het wordt bewoond door de Sami, een van oorsprong nomadisch volk. Zij zijn van oudsher rendierhouders en vissers. Hoewel hun leefruimte wordt bedreigd door klimaatverandering en stedelijke groei, houden ze hun rendieren nog steeds op traditionele wijze: vrijlopend in de natuur. Daardoor heb je op wintersport in Scandinavië grote kans dat je loslopende rendieren tegenkomt. Soms zelfs op de pistes. Eénmaal per jaar worden alle rendieren bij elkaar verzameld in een omheind terrein en worden ze geteld. Dat is een enorm schouwspel dat je niet mag missen.

Pinetree Lodge Fins Lapland
© Nordic
Pinetree Lodge Fins Lapland start voor wildernis avontuur

4. Back to basic als trapper

Wie ervan droomt om zelfvoorzienend te leven en te wonen in een tiny house, kan dit tijdens wintersport in Zweeds Lapland alvast ervaren als trapper. Op je sneeuwschoenen stap je door de poedersneeuw naar je hut in het bos. In je rugzak zit alles wat je nodig hebt om een paar dagen geïsoleerd te leven. Er is geen elektra of stromend water in de hut. Buiten hoor je de wind door de bomen gieren, terwijl de sneeuw tegen de ramen slaat. Gelukkig is er een houtvuur om je aan te warmen en heb je een dikke slaapzak meegekregen. Morgen kun je weer terug naar de warme Pinetree Lodge.

5. Bezoek een elandenfarm

De eland wordt wel de koning van het bos genoemd. Dat is niet voor niets. Met een schofthoogte die ver boven elk paard uitsteekt en een snuit die zo mogelijk nòg groter is, is de eland een ware reus. In veel delen van Lapland leven ze vrij in de bossen. Maar elanden zijn schuw en voorzichtig, de kans om ze in het wild te zien is niet zo groot. Bij het Grand Arctic Resort in Zweeds Lapland is een elandenfarm waar je ze probleemloos van dichtbij kunt bekijken. Je mag ze zelfs voeren, ze zijn gek op verse berkentakjes.

6. Slapen in je eigen blokhut

In een aantal wintersportresorts zijn geen hotels, maar wel vrijstaande vakantie blokhutten! Ze zijn uitgerust met een knusse woon- en slaapkamer en een keukentje. Sommige zijn van dikke boomstammen gebouwd en hebben zelfs hun eigen sauna erin. In het Arctic Circle Wilderness Resort, vlak bij Rovaniemi, is een aantal hutten uitgerust met een panoramaraam, waardoor je de wildernis van dichtbij ervaart. Hoe romantisch wil je het hebben?

7. Op sneeuwscooter safari

Met de sneeuwscooter over een bevroren meer racen en daarna over hobbelige paadjes door het bos manoeuvreren. Het kan tijdens een wintersport in Äkäslompolo in Fins Lapland. Dik ingepakt en natuurlijk met een helm op en stevige boots aan stap je met z’n tweetjes op de sneeuwscooter. Onderweg wissel je van plek, zodat iedereen de gelegenheid krijgt om z’n stuurmanskunsten te vertonen.

Sledetocht met huskies
© Nordic
Met een slee en een koppel husky's de wildernis in

8. Tem een roedel husky's

Heb je er altijd van gedroomd om met je eigen groep husky’s op pad te gaan? In Fins Lapland wordt je droom werkelijkheid, bijvoorbeeld in het prachtige Pallas-Ounastunturi Nationaal park. Na een gedegen instructie ga je er met een slee en 4 of 6 honden op uit. Onderweg lunch je aan een kampvuur en ’s avonds slaap je in een hut, terwijl de honden buiten een nestje voor zichzelf in de sneeuw graven. ’s Morgens staan ze jou piepend en jankend van enthousiasme alweer op te wachten om je tocht te vervolgen.

9. Naar het noorderlicht kijken vanuit een jacuzzi

In het Grand Arctic Resort in Overkalix, in Zweeds Lapland, staat de complete wellnessbeleving centraal. Het restaurant biedt eten van topniveau en aan de bar kun je lekker napraten. Nog leuker is het om hier ’s avonds met je drankje in de jacuzzi te gaan zitten, kijkend naar het Noorderlicht. Door de ligging van het resort boven de Poolcirkel is er een zeer grote kans op dat het zich aan je vertoont.

10. Rendiervlees eten

Als je in Scandinavië op wintersport bent, mag je de kans niet aan je voorbij laten gaan om het lokale comfort food te proeven: rendiervlees en knolletjes. Klinkt niet bijster smaakvol, maar ze kunnen er hier heel veel smakelijks mee creëren! Van stoof tot puree en van carpaccio tot risotto. Laat je bijvoorbeeld in het restaurant van Hotel Iso-Syöte in Fins Lapland verrassen door de vele traditionele lekkernijen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met dé Scandinavië specialist Nordic

Winter Esther

Over Esther

Hoewel Esther ooit is begonnen met skiën, ging haar wereld pas echt open toen ze op een snowboard kwam te staan. Vanaf dat moment is ze nergens liever dan op de pistes! Ze is zelfs zo dol op wintersport, dat Oostenrijk drie jaar lang haar thuisbasis was.