Skip to navigation Skip to main content

10 redenen voor een wintersport naar Noorwegen

Skiën in Trysil Noorwegen

Noorwegen stond al jaren hoog op mijn lijstje van te bezoeken landen. Toen ik er vorig jaar samen met collega Yvonne naartoe ging, heb ik vooraf ook even een klein vreugdedansje gedaan. Mocht je de kans hebben om het land te bezoeken, dan wil ik je ook echt aanraden om dat te doen. Noorwegen is een indrukwekkend land met een prachtige natuur. Je vindt er meerdere skigebieden, waarvan Trysil met meer dan 70 pistekilometers de grootste is. Doe mee aan bijzondere activiteiten, maak kennis met de bevolking en proef de lokale specialiteiten. In dit weblog vind je 10 redenen voor een wintersport naar Noorwegen.

#1. Een unieke ervaring

Een wintersport naar Noorwegen is een unieke ervaring. De vroegere sprookjes over trollen en feeën, de ruige natuur, houten huizen en bijzondere kleuren in de lucht, geven het land een bijna magisch tintje. Daarnaast is wintersport in Noorwegen veel meer dan alleen skiën. Er zijn allerlei leuke winterse activiteiten waar je aan deel kunt nemen, maar ook een bezoek aan de omliggende steden of dorpjes is aan te raden.

Het landschap van Noorwegen, Trysil

Je skiet in een bijzonder landschap

#2. Perfect voor families met kinderen

Noorwegen is een fijne bestemming voor families met kinderen. De meeste skigebieden beschikken over leuke kinderlanden en allerlei andere faciliteiten. Ook wordt het er nooit echt heel moeilijk en zijn er altijd een aantal mooie blauwe of groene afdalingen om op te oefenen.

Barbecuen en picknicken op de piste in Noorwegen

In sommige skigebieden vind je zelfs een barbecue op de piste die je gratis mag gebruiken

#3. Skiën in een indrukwekkend landschap

Een wintersport naar Noorwegen betekent skiën in een indrukwekkend landschap. Zo ski je bij Stranda met uitzicht op de fjorden en in Trysil vooral met uitzicht op de heuvelachtige omgeving. Net zoals in de Alpen merk je de boomgrens ook op in de Noorse skigebieden. Laag in het gebied ski je vooral tussen de dennenbomen en op het hoogste punt is het meestal helemaal wit.

Skiën in Strada met uitzicht op de fjorden

In Stranda ski je met uitzicht op de fjorden

#4. Sneeuwzeker

De meeste skigebieden reiken niet hoger dan 1100 meter. In vergelijking met de Alpen is dat behoorlijk laag. Toch hoef je je in Noorwegen geen zorgen te maken over de sneeuwzekerheid. Er valt iedere winter meer dan genoeg en daarnaast zijn er sneeuwkanonnen die moeder natuur kunnen ondersteunen. Het skiseizoen in Noorwegen is lang. Het begint al voor december en duurt tot ver in het voorjaar.

Een Noors huis vol met sneeuw in Trysil

De Noorse huisjes en berghutten zijn heel bijzonder

#5. Allerlei leuke activiteiten mogelijk

Een wintersport naar Noorwegen betekent niet alleen skiën, maar ook allerlei bijzondere activiteiten ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan langlaufen, wakvissen, rodelen of paardrijden, maar ook een tocht maken met een hondenslee. Vooral dat laatste is echt een aanrader. Je neemt plaats achter het stuur of in de slee en vervolgens word je voortgetrokken door een aantal dolenthousiaste husky's. Onderweg geniet je van het prachtige landschap.

Een hondensledetocht in Trysil, Noorwegen

Een tocht met een hondenslee is heel bijzonder!

#6. Genieten van heerlijke lokale specialiteiten

Eland en rendier staan veelvoudig op de Noorse menukaarten. Ook vis wordt in veel gerechten gebruikt. Het is dan ook echt aan te raden om een avond uit eten te gaan en de lokale specialiteiten te proeven. Noorwegen is helaas wel een stuk duurder en dat merk je vooral in de drankjes. Wijn wordt geïmporteerd en dat betekent dat je voor een simpel glas wijn al snel €8,- betaalt. Bier is iets goedkoper en kost rond de €4,- per flesje. Op de piste kom je veel picknickplekken tegen (soms zelfs met gratis barbecue) waar je van je eigen lunch kunt genieten. Op die manier kun je de uitgaven binnen de perken houden.

Hamburgers van eland en rendier in Trysil, Noorwegen

Eland en rendier kom je veelvuldig tegen op de menukaarten!

#7. Het is er nooit echt druk

Natuurlijk kennen ook de Noorse skigebieden drukkere periodes, maar over het algemeen is het een stuk rustiger dan in de Alpen. Je hoeft nooit echt lang in de rij te staan voor de skilift en ook op de piste kom je niet veel mensen tegen. Heerlijk!

Rij met wintersporters voor de skilift in Trysil, Noorwegen

Over het algemeen is het vrij rustig in de skigebieden

#8. Veel mogelijkheden voor off-piste skiën, langlaufen en toerskiën

Liefhebbers van off-piste skiën, toerskiën en langlaufen zitten helemaal goed in Noorwegen. Langlaufen is erg populair in het land en je vindt hier eindeloze mogelijkheden voor. Samen met een gids kun je je buiten de gebaande paden wagen en genieten van de heerlijke diepe sneeuw.

Skiën met uitzicht op de fjorden in Stranda

Geniet tijdens het skiën van het prachtige landschap...

#9. Gemakkelijk bereikbaar vanuit Nederland

De meeste skigebieden zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Nederland. Vanaf Amsterdam is het ongeveer een uur vliegen naar Oslo. Ben je er op tijd bij, dan is een retourtje helemaal niet zo duur. Vanaf Oslo kun je met een transfer richting de skigebieden. Deze moet je wel zelf boeken, tenzij de reisorganisatie anders vermeldt. Je kunt natuurlijk met de auto komen, maar dan ben je wel een stuk langer onderweg. Het is ruim 900 km rijden naar Hirtshals in Denemarken, vanaf daar moet je met de ferry (ongeveer 4 uur) en daarna nog een stuk met de auto.

Prachtige kleuren in de lucht met bergen op de achtergrond in Noorwegen

De kleuren zijn prachtig in Noorwegen en heel anders dan in de Alpenlanden

#10. Je kunt het Noorderlicht spotten

Als je op wintersport gaat naar Noorwegen, dan is er de mogelijkheid om het Noorderlicht te zien. Dit indrukwekkende natuurverschijnsel is prachtig en als je de kans hebt, dan moet je er echt voor gaan! Tijdens mijn reis naar Trysil heb ik het geluk gehad om het Noorderlicht te bewonderen. Via speciale apps kun je de kans op zichtbaarheid controleren. Reis vervolgens af naar een donkere plek, laat je ogen wennen aan het duister en geniet. In een aantal hoger in Noorwegen gelegen skigebieden worden speciale sterren/Noorderlicht avonden aangeboden, waarbij je samen met een gids op stap gaat.

Poseren voor het Noorderlicht in Trysil, Noorwegen

Het Noorderlicht bewonderen is een unieke ervaring!

Wat is voor jouw de belangrijkste reden voor een wintersport naar Noorwegen?

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.