Skip to navigation Skip to main content
Zwitserland
Zwitserland

Skigebieden in Zwitserland

Skigebieden in Zwitserland zijn nooit extreem druk en bieden de mooiste uitzichten op de vele drie- en vierduizenders. Meer dan 60% van het land bestaat uit Alpen en je vindt er heel wat fijne skibestemmingen. Aan sneeuw geen gebrek en met al die hoge toppen zijn er genoeg hooggelegen skigebieden. Zowel beginners als gevorderden kunnen uit de voeten op de Zwitserse pistes. Benieuwd naar de skigebieden in Zwitserland? Op deze pagina vind je een overzicht en handige tips.

Overzicht skigebieden Zwitserland

Bekijk hieronder een overzicht met de skigebieden in Zwitserland en bijbehorende skidorpen. Op zoek naar een specifiek skigebied of thema? Gebruik het filter of scroll helemaal naar beneden voor meer tips.

Zermatt is een van de beste skigebieden in Zwitserland

De top 10 beste skigebieden in Zwitserland

Op zoek naar de beste skigebieden in Zwitserland? Benieuwd waar je de beste faciliteiten vindt voor een fijne wintersport? In de beste skigebieden van Zwitserland geniet je van heerlijke pistes en prachtige uitzichten. Uiteraard zit het ook helemaal goed met de berghutten voor een lunch of koffiepauze. Hieronder volgt de top 10 volgens de Snowplaza Awards.

 1. Matterhorn Ski Paradise - Zermatt
 2. Saas-Fee
 3. Les 4 Vallées
 4. Jungfrau Region
 5. Les Portes du Soleil
 6. Aletsch Arena
 7. Laax-Flims-Falera
 8. Crans Montana
 9. Davos Klosters
 10. Arosa Lenzerheide

Sneeuwzekere skigebieden

Genoeg sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland! Het merendeel van het land bestaat uit Alpen en je vindt hier dan ook de meeste vierduizenders van het Alpengebied. De meest sneeuwzekere skigebieden liggen in de kantons Wallis, Berner Oberland en Graubünden. Zwitserse skibestemmingen profiteren zowel van sneeuw uit het noorden als uit het westen en zuiden. Veel pistes liggen boven de 2000 meter, bijvoorbeeld in Davos Klosters. Van de 300 pistekilometers ligt ruim 80% boven die hoogte! In Zermatt is een wintersport zelfs het hele jaar door mogelijk. Op de gletsjer boven het dorp kun je maar liefst 365 dagen per jaar in de latten klikken. Andere sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland zijn Saas-Fee (ook zomerskiën mogelijk), het Titlis skigebied in Engelberg, de Aletsch Arena, Adelboden-Frutigen-Lenk en Jungfrau Region.

De Aletsch Arena is een van de sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland

Wintersport met kinderen in kindvriendelijke skigebieden in Zwitserland

Zwitserland is een fijne bestemming voor een wintersport met kinderen. Vrijwel alle skigebieden bieden faciliteiten voor families, maar een aantal blinkt hier echt in uit. Een goed voorbeeld is Grächen, dat bekendstaat als een van de meest kindvriendelijke skigebieden in Zwitserland. Het SiSu Familienpark op de Hannigalp is maar liefst 50.000 vierkante meter groot en biedt naast uitgebreide lesfaciliteiten ook volop speelmogelijkheden. Het Brunni skigebied in Engelberg is ook ontzettend fijn voor families. Bij het dalstation ligt Globis Winterland en ook op de berg is er een knus kinderland. Arosa Lenzerheide beschikt over maar liefst acht kinderlanden en daarvan is het Hönigland in Arosa zelfs gratis toegankelijk. Andere familievriendelijke skigebieden zijn Braunwald, Meiringen-Hasliberg en Savognin.

Wintersport met kinderen

Hooggelegen skigebieden in Zwitserland

Met zoveel drie- en vierduizenders kun je gemakkelijk de hoogte in. Aan hooggelegen skigebieden is dan ook geen gebrek in Zwitserland. Zoals je hierboven al kon lezen, ligt ruim 80% van de pistes in Davos Klosters boven de 2000 meter. In Silvretta Arena Ischgl - Samnaun is dit zelfs 90% en in Laax Flims Falera 70%. Ook in Saas-Fee ligt het merendeel van de pistes boven die hoogte, aangezien het dorp al op 1800 meter ligt. De pistes reiken hier tot wel 3600 meter hoogte! Andere hooggelegen skigebieden in Zwitserland zijn het Matterhorn Ski Paradise (3899 m), de Jungfrau Region (2970 m), Engadin St. Moritz (3303 m) en Belalp (3118 m).

Hooggelegen skigebied Davos Klosters

Rustige skigebieden

In de Zwitserse skigebieden is van grote druktes eigenlijk nooit echt sprake. Zelfs niet in de drukke weken van het hoogseizoen, bijvoorbeeld tijdens de kerstvakantie en voorjaarsvakantie. Wil je echt bijna niemand tegenkomen op de pistes en ben je op zoek naar de meest rustige skigebieden van Zwitserland? Dan zijn onder andere Stoos -Muaotatal, Sörenberg, Meiringen - Hasliberg, Pizol, Val d’Herens, Val d’Anniviers en Beckenried - Klepenalp tips.

Rustige piste in Meiringen-Hasliberg

Skiën in twee landen vanuit Zwitserland

In Zwitserland liggen ook een aantal grensoverschrijdende skigebieden, waarbij je kunt skiën in twee landen. Silvretta Arena Ischgl - Samnaun bijvoorbeeld. De 239 pistekilometers liggen in zowel Zwitserland als Oostenrijk. Een ander skigebied met skimogelijkheden in twee landen is Les Portes du Soleil. De ruim 600 km aan pistes liggen in zowel Zwitserland als Frankrijk. Tot slot mag ook het skigebied van Zermatt, Breuil-Cervinia en Valtournence niet in deze lijst ontbreken. Hier ski je vanuit Zwitserland zo naar Italië.

Après-ski in Zwitserland in Saas-Fee

Après-ski in Zwitserland

Zwitserland staat niet bekend om de uitbundige après-ski, maar biedt wel voldoende mogelijkheden voor een gezellige afsluiter van de skidag. In Saas-Fee vind je bijvoorbeeld een heuse après-ski mijl! Ook in Lenzerheide, Davos, Engelberg, Laax, Verbier en Zermatt ben je voor après-ski aan het juiste adres.

Vervoer

Reizen naar Zwitserland kan op verschillende manieren. Het Alpenland is goed bereikbaar per auto. Je kunt onder andere bij Bazel de grens over (zo’n 700 km rijden vanaf Utrecht en in de buurt van Altstätten via het Oostenrijkse Mäder (zo’n 844 km rijden vanaf Utrecht). Houd er wel rekening mee dat je een vignet Zwitserland nodig hebt. Dit vignet is alleen beschikbaar voor een heel jaar en zowel digitaal als in de stickervorm te koop. Met de trein op wintersport naar Zwitserland? Het sporennet is ontzettend goed geregeld in het land en bijna alle skigebieden zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Liever met het vliegtuig? Je kunt onder andere vliegen op Zürich, Genève, Bern en Bazel. Een wintersport met de bus naar Zwitserland behoort ook tot de mogelijkheden.

Reizen door Zwitserland met de auto

Leuke weetjes over Zwitserland

Tot slot nog een aantal leuke wintersportweetjes over Zwitserland. Wist je dit al?

 • In Zwitserland vind je de meeste vierduizenders: 49 (!)
 • Alleen al in Saas-Fee kun je 18 vierduizenders spotten, waaronder de Dom van 4545 meter hoog
 • Ruim 62% van het land bestaat uit Alpen en zo’n 10% uit bergen van de Jura
 • Zwitserland telt meer dan 180 skigebieden
 • Les 4 Vallées is het grootste skigebied dat volledig in Zwitserland ligt (ruim 400 km aan pistes)
 • Men zegt dat het wintersporttoerisme ooit is ontstaan in St. Moritz