Skip to navigation Skip to main content
Snelweg Frankrijk

Overnachten in Frankrijk langs de snelweg onderweg naar de wintersport

De route naar het zuiden is lang en daarom kiezen veel automobilisten ervoor om onderweg naar de wintersport te overnachten langs de snelweg in Frankrijk. Een overnachting als tussenstop heeft meerdere voordelen. Je komt uitgerust aan, vaak profiteer je van een extra skidag en ook kun je lange files vermijden. Ga jij binnenkort op wintersport naar Frankrijk en wil je overnachten onderweg langs of vlak bij de snelweg? Op deze pagina vind je tips voor accommodaties en meer.

Overnachten langs (of vlak bij) de snelweg in Frankrijk

De reis naar Zuid-Frankrijk is lang. Wie op wintersport gaat naar de Franse Alpen of Pyreneeën, zit al snel meer dan 1000 km achter het stuur. Een overnachting onderweg kan dan uitkomst bieden. Hetzelfde geldt voor mensen die door Frankrijk rijden, omdat ze op doorreis zijn naar bijvoorbeeld Zwitserland, Italië of Spanje. Zie jij het niet zitten om het hele stuk in één keer af te leggen en ben je op zoek naar een hotel of pension in de buurt van de snelweg in Frankrijk? Die zoektocht kan nog wel eens lastig zijn. Zeker als je in de auto zit en onderweg besluit een lange pauze in te lassen. Gelukkig zijn er genoeg hotels en pensions die pal naast de Franse snelwegen liggen. Liever een iets rustigere optie, zonder snelweggeluiden ‘s nachts? Dan kun je er ook voor kiezen om de snelweg kort te verlaten. Het is een klein stukje om, maar dan heb je wel een fijn en rustig hotel in de buurt van de Franse snelweg.

Hotels en pensions onderweg langs de snelweg in Frankrijk

Op de kaart hieronder zijn de meest gangbare routes naar de Franse Alpen en Pyreneeën aangegeven. Als algemeen vertrekpunt is Utrecht genomen. Op deze routes naar de skigebieden vind je allerlei hotels en pensions. Let op: het eindpunt is één richting, niet elk skigebied is als eindpunt opgenomen.

Voordelen en nadelen van overnachten onderweg naar de skivakantie

Een extra overnachting onderweg naar de wintersport kent voor- en nadelen. Om beide tegen elkaar af te wegen, hebben we ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voordeel: uitgerust aankomen op de eindbestemming
Voordeel: lange files vermijden
Voordeel: de vakantie krijgt een heel andere invulling
Voordeel: afhankelijk van hoe je de reis plant, profiteer je van een extra vakantiedag
Nadeel: langer onderweg omdat je naast de heenweg misschien ook de terugweg verlengt
Nadeel: extra kosten voor de overnachting
Nadeel: nog een keer de auto in- en uitpakken
Overnachten in Frankrijk in de buurt van de snelweg

Goedkoop overnachten in Frankrijk langs de snelweg

Overnachten onderweg in Frankrijk langs de snelweg hoeft geen honderden euro’s te kosten. Er zijn genoeg budgethotels waar je voor een kleine prijs de nacht door kunt brengen. Nu zijn dit vaak niet de meest sfeervolle en comfortabele accommodaties, maar dat heb je in principe ook niet nodig als je er alleen de nacht doorbrengt. Het gaat hier vaak om een kleine ruimte met simpele eenpersoonsbedden of een tweepersoonsbed, eventueel een stapelbed voor de kinderen en een badkamer met toilet. Wie goedkoop wil overnachten langs de snelweg in Frankrijk, kan kiezen voor een hotel van budgetketen F1 (voorheen Formule 1). Andere opties zijn bijvoorbeeld B&B Hotels, Holiday Inn Express en Ibis Budget. Ook via Booking.com kun je accommodaties boeken. 

Kind spelen in speelkamer onderweg naar wintersport
© Spalder Media Group

Met kinderen overnachten onderweg in Frankrijk

Vooral met kinderen op wintersport kan het schelen om de reis in tweeën te splitsen. Met name voor jonge kinderen is het fijn om niet zo lang in de auto te zitten. Op de eerste dag rijd je de helft of driekwart van het aantal kilometers en op de tweede dag de rest. Voor kinderen, die helemaal vol zitten met energie, lijkt de reis zo een stuk korter. Bovendien is het een leuk avontuur om na afloop aan vriendjes en vriendinnetjes te vertellen. Uiteraard kun je de overnachting onderweg langs de snelweg in Frankrijk zo goedkoop en zo duur maken als je zelf wilt. Onderweg rijd je langs diverse budgetvriendelijke hotels met familiekamers. Zo’n kamer is niet groot, maar prima voor een overnachting met het gezin. Wil je meer luxe, dan bestaan er ook mogelijkheden met geschakelde kamers voor wat meer ruimte en privacy. Uiteraard kun je ook twee losse tweepersoonskamers boeken en opsplitsen: ouder 1 met kind 1 en ouder 2 met kind 2. Tips voor overnachtingshotels voor gezinnen met kinderen zijn:

Hotels onderweg in Frankrijk met ontbijt
© Spalder Media Group

Tips voor hotels en pensions onderweg in de buurt van de snelweg

Ben jij op zoek naar een geschikte accommodatie onderweg in Frankrijk, in de buurt van of naast de snelweg? Hieronder vind je een aantal bestemmingen die je onderweg passeert met daarbij het aantal kilometers tot de stad en tips in de buurt van die stad.

Overnachten in Frankrijk bij Orléans

Wie onderweg is naar de Zuid-Franse Pyreneeën of Andorra, passeert Orléans. De Franse stad ligt op 600 km rijden vanaf Utrecht en vanaf hier is het de volgende dag nog zo’n 600 tot 700 km sturen. Tips voor accommodaties in de buurt van Orléans zijn:

Overnachten in Frankrijk bij Nancy

Nancy ligt op ongeveer 500 km rijden vanaf Utrecht. Vanaf hier is het nog iets meer dan 400 km rijden naar Genève en bijna 500 naar Chamonix. Accommodaties in de buurt van Nancy zijn:

Overnachten in Frankrijk bij Dijon

Dijon ligt op 695 km rijden vanaf Utrecht. Deze stad passeer je onder andere als je onderweg bent richting Genève, Annecy, Chamonix en Val Cenis. Tips voor hotels in de buurt van Dijon zijn:

Met de auto naar Frankrijk

Overnachten in Frankrijk bij Neufchâteau

Veel vakantiegangers kiezen ervoor om ter hoogte van Neufchâteau te overnachten in de buurt van de snelweg. De plaats ligt op 550 km rijden vanaf Utrecht en is een mooi punt voor de eerste stop. Tips voor accommodaties in de buurt van Neufchâteau zijn:

Overnachten in Frankrijk bij Langres

Langres ligt op 630 km rijden vanaf Utrecht, net voor Dijon. Voor wie onderweg is naar Zuid-Frankrijk of misschien nog wel verder, is dit een mooie pauzeplek voor een overnachting onderweg. Tips voor accommodaties in de buurt van Langres zijn:

Overnachten in Frankrijk bij Lyon

Vanaf Utrecht is het 890 km rijden naar Lyon. Vanaf hier is het nog een kleine 300 km naar dorpen als Les Orres en Tignes, maar het kan ook zijn dat je nog een stuk verder zuidelijk moet rijden. Tips voor accommodaties in de buurt van Lyon zijn:

Tol in Frankrijk onderweg betalen op de snelweg

Tol en milieustickers

Wie met de auto op wintersport gaat naar Frankrijk, moet rekening houden met tol en een eventuele milieusticker (certificat qualité de l'air (CQA) of vignette Crit’Air). Alle grote steden en departementen kunnen milieuzones instellen, zowel permanent als tijdelijk. In een actieve milieuzone mag je alleen rijden met een geldige milieusticker. Houd er daarnaast rekening mee dat je voor bepaalde snelwegen tol moet betalen. Alles over tol in Frankrijk lees je hier ›