Skip to navigation Skip to main content

Sfeervolle wintersportdorpen in Zwitserland: 10 bestemmingen

Aletsch Arena huizen met veel sneeuw

Mooie winkelstraatjes met boetiekjes, gezellige restaurants en cafés, fijne accommodaties en overal lichtjes: dat zijn de sfeervolle wintersportdorpen in Zwitserland. Natuurlijk komen we er om geweldig te skiën en te genieten van een overheerlijke kaasfondue, maar het is ook heel leuk om in zo'n gezellig dorp te verblijven. Hoewel Zwitserland eigenlijk sowieso een prachtig land is met ontelbaar veel schitterende bestemmingen, zijn er een aantal echt leuk als vakantieadres voor wintersporters. In dit blog lichten we tien sfeervolle wintersportdorpen in Zwitserland voor je uit!

1. St. Moritz

Een bekende en tevens prachtige bestemming is St. Moritz, dat internationaal een populaire bestemming is voor een wintersport. Het centrum is met chique winkels en luxe accommodaties ontzettend stijlvol en eigenlijk overal in het dorp hangt een prettige ambiance. Het is niet voor niets dat het zo'n geliefd skioord is, want naast dat het een sfeervol wintersportdorp in Zwitserland is, kun je er ook nog eens heel goed skiën. Met een ligging aan het skigebied van Engadin St. Moritz dat zeker 300 kilometer aan pistes telt, verveel je je hier geen moment.

2. Zermatt

Een bestemming dat niet mag ontbreken aan het rijtje sfeervolle wintersportdorpen in Zwitserland is zonder twijfel Zermatt. Het autovrije dorp is een geliefd ski-adres bij menig wintersporter en dat heeft het dorp niet alleen te danken aan het schitterende skigebied dat hier ligt. Veel toeristen komen er genieten van de luxe, mondaine sfeer, eten kaasfondue of raclette in de fijne restaurants, wandelen door de nauwe straatjes en winkelen in de mooiste winkels. En dat allemaal met uitzicht op de imposante Matterhorn! Wist je dat je hier zelfs het hele jaar door op de latten kunt staan?

Wintersport in sfeervol wintersportdorp in Zwitserland Zermatt
© Unsplash, The 414 Company

3. Bettmeralp

Een plaatsje dat een plekje op de werelderfgoedlijst heeft veroverd, moet wel in de lijst met sfeervolle wintersportdorpen in Zwitserland staan. Bettmeralp is een autovrij wintersportdorp, dat met haar houten chalets een karakteristieke sfeer heeft behouden. En dat is niet het enige wat het plaatsje zo authentiek maakt, ook de ligging maakt het extra bijzonder. Bettmeralp bevindt zich op een zonnig plateau in het skigebied Aletsch Arena. Hier ski je in de 'achtertuin' van de langste gletsjer van de Alpen, de Aletschgletscher, op zo'n 100 km aan pistes.

Sfeervolle dorpen wintersport Zwitserland Bettmeralp

4. Scuol

Rustig maar ontzettend sfeervol is het plaatsje Scuol, dat naast skibestemming ook te boek staat als kuuroord. Charmante, met sgraffito-getekende huizen en een historisch kasteel schetsen de kern van dit hooggelegen dorp. Winkelen in boetiekjes kan in de gezellige straatjes en dineren in een van de luxe restaurants. Heerlijk skiën doe je op zo'n 70 kilometer aan pistes die bij het skigebied Scuol & Tarasp-Vulpera horen, maar is de skidag voorbij, geniet dan zeker van de uitgebreide wellness. Er is een exclusief badhuis waar het water van mineraalbronnen uit de omgeving stroomt en waar je lekker stoom af kunt blazen in de sauna.

5. Grimentz

Zeker ook een van de sfeervolle wintersportdorpen in Zwitserland - en misschien wel het mooiste dorp van het kanton Wallis - is het plaatsje Grimentz. Hier vind je nog oude traditionele chalets in Walliser-stijl, waardoor het plaatsje een eigen karakter behouden heeft. Dat het toerisme het dorp ontdekt heeft, doet niets af aan de authenticiteit die hier nog altijd heerst. Met donker houten boerderijen die soms nog uit de middeleeuwen dateren, voel je nog echt de typische sfeer van een pittoresk dorp. Het feit dat je hier fantastisch kunt wintersporten in het sneeuwzekere skigebied van Val d'Anniviers, maakt het een extra fijn vakantieadres.

Sfeervol wintersportdorp Grimentz

6. Grindelwald

Voor een skivakantie in de Jungfrau Region is het een aanrader om te verblijven in Grindelwald. De regio kent meerdere mooie plaatsjes, maar in vergelijking is dit toch wel een van de meeste levendige en sfeervolle wintersportdorpen. Het dorp telt een groot aantal knusse chalets waar je vaak gewoon direct heen kunt skiën. Bovendien is er ook na het skiën genoeg te doen en heerst er een bruisende après-skicultuur. Naast dat je vanuit het plaatsje fijn kunt skiën, maakt het Zwitserse dorp ook een uitstekende bestemming voor niet-wintersporters die bijvoorbeeld willen winterwandelen.

Grindelwald Jungfrau Region, Zwitserland

7. Evolène

In tegenstelling tot Zermatt en St. Moritz, waar een mondaine ambiance hangt, wordt in Evolène de sfeer bepaald door traditie en authenticiteit. Dat uit zich in historische houten chalets en lokale bevolking in klederdracht, die nog altijd een eeuwenoud dialect spreken. Wandel door het dorpje en laat alle indrukken op je inwerken, want het lijkt hier bijna alsof de tijd heeft stilgestaan. Skiën doe je er nog altijd even fijn en vooral beginnende wintersporters kunnen hier uitstekend terecht. Het skigebied van Val d'Herens telt bijna 100 kilometer aan pistes en is enorm kindvriendelijk.

8. Saas-Fee

Ook Saas-Fee is een autovrij wintersportdorp in Zwitserland waar een gezellige sfeer hangt. Ondanks de grootte van de plaats staan alle chalets, hotels, winkels en restaurants redelijk dicht bij elkaar, waardoor het een knusse uitstraling heeft. Je kunt heerlijk door de straatjes heen struinen en leuke winkeltjes en levendige cafés binnenstappen. Ook het uitzicht vanuit het dorp is fenomenaal. Je wordt hier omgeven door imponerende bergtoppen, waarvan meer dan 18 vierduizenders (!) en een indrukwekkende gletsjerwereld. Skiën kan op zo'n 100 km aan pistes.

Sfeervolle wintersportdorpen in Zwitserland: Saas-Fee

9. Gstaad

Ook een van de sfeervolle wintersportdorpen in Zwitserland dat vooral heel chique is, is het plaatsje Gstaad. Met de geweldige landshuizen en karakteristieke chalets hoort het dorp echt op deze lijst, want hoewel het wordt gezien als mondain skiadres is het Zwitserse dorp wel authentiek gebleven. Gstaad kent een bruisend dorpscentrum, waar er na het skiën van verveling absoluut geen sprake is. Ook ben je hier dagen zoet op de pistes. Het gelijknamige skigebied telt ruim 200 kilometer aan afdalingen, gelegen tussen een toneel van indrukwekkende bergtoppen.

10. Engelberg

De laatste maar zeker niet de minste op de lijst van sfeervolle wintersportdorpen in Zwitserland is Engelberg. Het plaatsje wordt gedomineerd door een middeleeuws klooster waar vandaag de dag nog steeds monniken wonen. Iets wat het centrum van het dorp een charmante atmosfeer geeft, maar dat betekent niet dat er geen après-ski te vinden is. Ook daarvoor ben je hier aan het juiste adres, want het dorp telt diverse gezellige plekken. Daarnaast is het een heerlijke bestemming voor families, want het plaatsje en skigebied zijn enorm kindvriendelijk. De omliggende drieduizenders vormen niet alleen mooi decor, maar ook een fraaie omgeving voor wintersporters die niet genoeg kilometers kunnen maken.

Skidorp Engelberg
Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.