Skip to navigation Skip to main content
Aletsch Arena

Skigebieden in de Alpen met een gletsjer

Skigebieden met een gletsjer in de Alpen zijn zeer sneeuwzeker en bieden vaak een extra lang skiseizoen. Meestal kun je al vroeg in de herfst op de latten staan en blijven de liften draaien tot ver in het voorjaar. Zelfs als moeder natuur het laat afweten, kun je op grote hoogte blijven genieten van fijne pistes. Er zijn zelfs twee gletsjerskigebieden waar het hele jaar door geskied kan worden! Op deze pagina een overzicht met skigebieden met een gletsjer in de Alpen.

Skiën in skigebieden met een gletsjer

Wanneer je kiest voor een skigebied met een gletsjer, dan profiteer je van hoge sneeuwzekerheid en een extra lang skiseizoen. Gletsjerskigebieden reiken tot grote hoogte en zijn er in allerlei soorten en maten. Veel mensen denken dat skiën op een gletsjer eng of juist heel moeilijk is, maar dat is een misverstand. Op de dikke laag ijs ligt namelijk gewoon een laag normale sneeuw. Bovendien zijn gletsjerpistes vaak heerlijk breed en helemaal niet zo steil. Al zitten er natuurlijk uitzonderingen tussen, zoals bijvoorbeeld de Black Ibex op de Kaunertaler Gletscher. Wie kiest voor een wintersport naar een van de skigebieden met een gletsjer, kan rekenen op schitterende uitzichten en fijne afdalingen. Vergis je niet in de temperatuur: op grote hoogte kan het flink koud zijn dus kies voor de juiste skikleding en laagjes!

Wat is een gletsjer?

Maar wat is een gletsjer nu precies? Heel simpel gezegd is een gletsjer een ijsmassa die ontstaan is door gevallen sneeuw. Het gaat hier om sneeuw die niet meer smelt, omdat de temperatuur laag genoeg is en waar steeds een nieuwe laag op komt. Door de druk en het gewicht ontstaat uiteindelijk ijs. Wie weleens een ijsgrot heeft bezocht, heeft de verschillende lagen in het ijs misschien wel met eigen ogen kunnen zien. In Saas-Fee kun je dit bijvoorbeeld doen. Het Ice Pavilion geeft een goed beeld van deze eeuwenlange ijsgeschiedenis. Bijzonder om te weten is dat het ijs van een gletsjer altijd in beweging is. Gletsjers kunnen soms wel 50 tot 200 meter per jaar smelten.

IJsgrot in gletsjerskigebied Saas-Fee

Overzicht skigebieden met gletsjer per wintersportland

Hintertuxer Gletscher een van de skigebieden met gletsjer in Oostenrijk

Skigebieden in Oostenrijk met gletsjer

Oostenrijk telt heel wat gletsjerskigebieden. Je vindt hier de volgende skigebieden met een gletsjer:

Gletsjerskigebieden in Frankrijk

Skigebieden in Frankrijk met gletsjer

Frankrijk kent ook heel wat skigebieden met een gletsjer. Op dit moment vind je hier de volgende gletsjerskigebieden:

Saas-Fee skigebied met gletsjer in Zwitserland

Skigebieden in Zwitserland met gletsjer

Zwitserland kent meerdere skigebieden met een gletsjer. Wie wil, kan terecht in de volgende gletsjerskigebieden:

Skigebieden met gletsjer in Italië

Skigebieden in Italië met gletsjer

Skiën op een gletsjer en pasta of pizza als lunch? Het is mogelijk tijdens een wintersport in de gletsjerskigebieden van Italië.

Gletsjerskigebied Duitsland Zugspitze
© Bayerische Zugspitzbahn, Matthias Fend

Skigebieden in Duitsland met gletsjer

Skiën op de gletsjer in Duitsland kan in één skigebied, namelijk:

Skigebieden met gletsjer in de Alpen

Tignes-Val d'Isère: twee gletsjers

Tignes en Val d'Isère vormen samen een uitgestrekt en zeer sneeuwzeker skigebied met ruim 300 km aan pistes. Beide skibestemmingen beschikken over een eigen gletsjer die vaak ook in de zomermaanden geopend is. Vanuit Tignes heb je toegang tot de Grande Motte gletsjer en vanuit Val d'Isère kun je skiën op de Glacier du Pisaillas.

PontediLegno - Passo Tonale: een hele lange dalafdaling

Skiën kan in PontediLegno – Passo Tonale vanaf de herfst tot aan het voorjaar. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van de Presena gletsjer op 3000 meter hoogte. Het skigebied beschikt over ruim 100 pistekilometers en is onderdeel van Val di Sole. Families vinden hier tal van faciliteiten en ook liefhebbers van après-ski zijn hier aan het juiste adres. Eén van de hoogtepunten is de de afdaling vanaf de gletsjer naar Ponte di Legno. Met een lengte van ruim 11 kilometer, is dit één van de langste in Italië.

Lange winters op de Kitzsteinhorn in Kaprun

Het skigebied van Zell am See-Kaprun is zeer sneeuwzeker en dat is allemaal te danken aan de Kitzsteinhorn gletsjer boven Kaprun. Op de gletsjer heb je toegang tot zo'n 60 km aan pistes die reiken tot 3029 meter hoogte. Aan schitterende uitzichten geen gebrek! Naast glooiende brede blauwe pistes vind je hier een aantal pittige afdalingen. Na afloop van de skidag kun je de après-ski van Kaprun induiken of lekker ontspannen in de Tauern Spa.

Skigebied Kaprun
Stubaier Gletscher (1)

Stubaier Gletscher: grootste gletsjerskigebied Oostenrijk

De Stubaier Gletscher is een van de grootste gletsjergebieden van Oostenrijk. Je hebt hier toegang tot ruim 60 km aan pistes en profiteert van een extra lang en sneeuwzeker skiseizoen.

Boek hier inclusief skipas
Wintersport in Skigebied Saas-Fee in Zwitserland
© Spalder Media Group

Extra lang skiseizoen in het Zwitserse Saas-Fee

Het autovrije Saas-Fee ligt aan het einde van het Saastal en beschikt over een skigebied met ruim 100 km aan pistes. Het skiseizoen is hier extra lang, je kunt hier bijna het hele jaar door skiën.

Boek hier inclusief skipas

Flims Laax Falera: paradijs voor freestylers

Skiën of snowboarden, beginner of gevorderde: Flims Laax Falera vindt iedere wintersporter waar hij of zij naar op zoek is. Het skigebied is met ruim 224 km aan pistes het grootste skigebied van Graubünden. Omdat ruim 70% van alle pistes boven de 2000 meter hoogte ligt én dankzij de aanwezigheid van de Vorab Gletscher profiteer je hier van een lang en sneeuwzeker skiseizoen. Gek op stunten in de sneeuw? In dit skigebied kunnen freestylers helemaal los gaan!

Solden

Twee gletsjers in Sölden

Niet één, maar twee gletsjers in Sölden! Dankzij de Tiefenbach- en Rettenbach gletsjer en hoge ligging is het skigebied met ruim 140 km aan pistes zeer sneeuwzeker en duurt het seizoen extra lang!

Accommodaties inclusief skipas
Gletsjer Hintertux

Hele jaar skiën op de Hintertuxer Gletscher

Krijg jij geen genoeg van skiën of snowboarden? Op de Hintertuxer Gletscher hoeft het skiplezier niet te eindigen na de winter. Het gletsjerskigebied, dat ruim 60 km aan pistes telt, is ook 's zomers geopend!

Accommodaties inclusief skipas

Matterhorn Glacier Paradise: skiplezier vanuit Italië en Zwitserland

Het Matterhorn Glacier Paradise wordt gevormd door het Italiaanse Breuil-Cervinia en Zwitserse Zermatt. Dit spectaculaire skigebied met gletsjer telt ruim 300 km aan pistes, verspreid over twee landen. Waar je ook kijkt, het zicht op de iconische Matterhorn is nooit ver weg. Ook hier kun je het hele jaar door op de latten staan. Ideaal voor wie geen genoeg kan krijgen van het skiën. Je vindt hier een bijzonder lange piste: de dalafdaling Matterhorn is wel 25 km lang!

Skigebied Matterhorn Glacier Paradise

Les Deux Alpes: skiën in zomer en winter

Het skigebied van Les Deux Alpes beschikt over ruim 220 km aan pistes en spreekt iedere wintersporter aan. Voor beginners zijn er mooie oefenhellingen en brede blauwe pistes, en gevorderden kunnen zich uitleven op de pittige rode of zwarte pistes en mooie lange afdalingen maken. Uniek aan Les Deux Alpes is dat je er zowel in de winter als in de zomer kan skiën. Het gletsjerskigebied opent ook tijdens de warmste maanden van het jaar een aantal dagen.