Skip to navigation Skip to main content
Feldberg (1)
© Pixabay

De skigebieden in het Zwarte Woud worden steeds populairder. Hier kun je nog voor een prima prijs op wintersport en je hoeft een stuk minder kilometers af te leggen in de auto. De skigebieden zijn weliswaar niet zo groot, maar je krijgt er wel het échte wintersportgevoel. Kinderen kunnen in alle rust leren skiën en ook buiten de piste valt er genoeg te ontdekken. In totaal beschikt het Zwarte Woud over 170 skiliften en ruim 250 kilometer aan geprepareerde pistes. Langlaufers hebben de beschikking over 2000 kilometer aan loipes. In dit weblog hebben we de belangrijkste skigebieden en dorpen van het Zwarte Woud op een rijtje gezet.

Feldberg

De Feldberg is de hoogste berg van het Zwarte Woud (1493 m) en de naamgever aan het grootste skigebied van de regio. Skiën doe je op de flanken van de Seebuck (1450 m) en Grafenmatt (1380 m). Er liggen hier 30 kilometer aan pistes voor je klaar, die worden ontsloten door 14 moderne liften. De langste afdaling is de Rothausabfahrt met een lengte van 3 kilometer. Feldberg is van oorsprong een kuuroord en bestaat uit drie verschillende dorpskernen. Alle voorzieningen voor een zorgeloze wintersport met de hele familie zijn hier aanwezig. Het wintersportseizoen op de Feldberg loopt doorgaans van begin december tot begin april.

 • Afstand vanaf Utrecht: ca. 690 km
 • Kilometer piste: 26 km
 • Hoogte: 888 m - 1448 m
Pistekaart Feldberg skigebied Zwarte Woud

Todtnauberg

Skigebied Todtnauberg ligt op de zuidelijke, zonnige flank van de Feldberg en reikt tot een hoogte van 1400 meter. Er zijn zes skiliften die 13 kilometer aan pistes ontsluiten. Het skigebied is zeer geliefd bij families en kinderen kunnen in alle rust leren skiën bij de Zwergenwaldbahn. Van woensdag tot vrijdag is het ook mogelijk om in de avonduren te skiën. Todtnauberg is een gemoedelijk dorpje met een ruime keus aan hotels, appartementen en pensions. Ook rodelen, langlaufen en winterwandelen is uitstekend mogelijk in deze omgeving.

 • Afstand vanaf Utrecht: ca. 680 km
 • Kilometer piste: 13 km
 • Hoogte: 1000 m - 1400 m
Wintersport in het Zwarte Woud in Todtnauberg

Todtmoos

Schwarzwald: Todtmoos ligt in het zuiden van het Zwarte Woud vlakbij het drielandenpunt met Zwitserland en Frankrijk. Todtmoos wordt omgeven door natuur en heeft een schilderachtige uitstraling. Blikvanger van het dorp is de ‘Unserer Lieben Frau’ kerk uit het jaar 1625. Er zijn diverse liften, zoals de Kirchberglift, de Hochkopfliften en de Herrenschwand skilift, die stuk voor stuk een paar skipistes ontsluiten. Wie geen belang hecht aan kilometerslange afdalingen, maar wel aan rust en natuur, zit helemaal goed in het authentieke Todtmoos.

 • Afstand vanaf Utrecht: ca. 700 km
 • Kilometer piste: 4 km
 • Hoogte: 900 m - 1200 m
Todtnauberg skigebied in het Zwarte Woud

Belchen

Skigebied Belchen heeft slechts één gondel, maar is toch zeer de moeite waar om naartoe te gaan. Gemoedelijk, familievriendelijk en onontdekt zijn termen die van toepassing zijn op de Belchen. Het pisteaanbod bestaat uit 4,5 kilometer en het is hier vaak heerlijk rustig. Bovenop de Belchen (1414 m) staat het Belchenhaus waar je aan het goede adres bent voor een stukje Schwarzwalder Kirsch en koffie. Dichtstbijzijnde dorpen zijn Wieden en Schönau im Schwarzwald.

 • Afstand vanaf Utrecht: ca. 690 km
 • Kilometer piste: 8 km
 • Hoogte: 1094 m - 1356 m
Belchen

Menzenschwand

Skiarena Spiesshorn Menzenschwand staat te boek als een van de mooiste skigebieden van het zuidelijke Zwarte Woud. Voor iedereen is hier wel wat wils. Bij de Rehbach stoeltjeslift wordt skiles aan de kinderen gegeven en de Schwinbach en Mösle sleepliften ontsluiten onder andere de FIS-slalompiste. De hele familie ontmoet elkaar altijd weer in de gezellige Schwinbach Hütte. Voor ontspanning na een lange wintersportdag moet je bij het Radon Revital Bad in Menzenschwand zijn.

 • Afstand vanaf Utrecht: ca. 700 km
 • Kilometer piste: 4 km
 • Hoogte: 850 m - 1220 m
Menzenschwand Zwarte Woud

Muggenbrunn

Skigebied Muggenbrunn is een echte ‘geheimtip’ voor families. Het skigebied ligt op de westelijke flank van de Feldberg en er zijn pistes voor alle niveaus. Zo is de piste bij de Franzosenberg skilift ideaal voor gevorderden terwijl families eerder voor de Köpfle- of Wasenlift kiezen. Van woensdag tot zaterdag is het ook mogelijk om hier in de avonduren te skiën.

 • Afstand vanaf Utrecht: ca. 675 km
 • Kilometer piste: 5 km
 • Hoogte: 980 m - 1243 m
Pistekaart Muggenbrunn

Kniebis - Freudenstadt

Rond Freudenstadt liggen diverse skiliften om even van het échte skigevoel te genieten. Skilift Vogelskopf ontsluit twee afdalingen, waaronder de ‘Waldabfahrt’ die uitstekend geschikt is voor beginners. De Kniebis - Freudenstadt lift is de hoogste lift van de omgeving, maar overbrugt desondanks maar weinig hoogteverschil. Bij de Zuflucht sleeplift ligt een snowpark met kickers, tables en andere obstakels. Voor langlaufers liggen er in het noorden van het Zwarte Woud 70 kilometer aan loipes klaar.

 • Afstand vanaf Utrecht: ca. 598 km
 • Kilometer piste: 7 km
 • Hoogte: 500 m - 1154 m
Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.