Skip to navigation Skip to main content
Jungfrau Region

In de rustige skigebieden van Zwitserland is het volop genieten van een wintersport zonder grote mensenmassa’s. Lange rijen voor de skiliften staan hier vrijwel nooit, er is altijd wel een tafeltje vrij in die ene knusse berghut en op de piste kun je in alle rust je bochten draaien. Lijkt dat jou wel wat? In dit blog een overzicht met rustige skigebieden in Zwitserland.

Wintersport in rustige skigebieden in Zwitserland

In de Zwitserse skigebieden is van gigantische druktes eigenlijk nooit echt sprake, maar er zijn een aantal bestemmingen waar het helemaal rustig is. Geen overvolle pistes en lange wachtrijen, maar volop de ruimte om van je wintersport en de schitterende uitzichten te genieten. In het land van kaas, vele machtige vierduizenders, chocolade en sfeervolle, authentieke dorpjes beleef je een heerlijke wintersport. Op zoek naar rustige skigebieden in Zwitserland voor je skivakantie? Lees dan snel verder voor 10 tips.

Rustige skigebieden Zwitserland wintersport

1. Stoos - Muaotatal

We beginnen deze top 10 rustige skigebieden in Zwitserland met Stoos - Muatatal. Dit schitterende plaatsje ligt op 1300 meter hoogte, in het hart van Centraal Zwitserland, hoog boven de Vierwaldstättersee. Stoos ligt op een zonnig hoogplateau, aan de voet van de Fronalpstock. Je hebt hier toegang tot een knus familieskigebied met zo’n 35 km aan pistes, tal van winterwandelpaden en allerlei leuke rodelafdalingen. Druk is het hier eigenlijk nooit, zelfs niet in de schoolvakanties. Overnachten kan ook in het dal, bijvoorbeeld in de plaatsjes Illgau en Morschach.

2. Aletsch Arena

Vanwege de ligging bij de grootste gletsjer van de Alpen zou je verwachten dat het heel druk is in de Aletsch Arena, maar niets is minder waar. Zowel op de pistes als in de dorpjes is het nooit echt druk. Bovendien zijn de meeste liften modern en komen wachtrijen vrijwel nooit voor. De Aletsch Arena telt ruim 100 km aan pistes en biedt voldoende uitdaging voor alle leeftijden en niveaus. Je skiet hier in een prachtig landschap, met uitzicht op de Aletsch Gletscher en vierduizenders zoals de Jungfrau, Aletschhorn en Mönch. Niet voor niets staat deze regio op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

De Aletsch Arena is een van de rustige skigebieden

3. Sörenberg

Een ander rustig skigebied in Zwitserland is Sörenberg. Het gelijknamige plaatsje ligt op 1165 meter hoogte, in kanton Luzern en in UNESCO-biosfeerreservaat Entlebuch. Je kunt hier overnachten, maar ook in het 8 km verderop gelegen luchtkuuroord Flühi. De natuur hier is behoorlijk indrukwekkend en daar kun je tijdens je wintersport in alle rust van genieten. Het skigebied van Sörenberg telt 53 km aan pistes. Families voelen zich hier meteen thuis, maar er zijn ook voldoende mogelijkheden voor gevorderde skiërs.

4. Meiringen - Hasliberg

Skigebied Meiringen - Hasliberg heeft een prachtige ligging in het Haslital in het Berner Oberland. Je kunt overnachten in het dal, in het knusse stadje Meiringen, maar ook op de hoogten van Hasliberg. Wie op zoek is naar rustige skigebieden in Zwitserland, zit hier helemaal goed. Je hebt hier toegang tot zo’n 60 km aan pistes en lange rijen voor de skiliften komen hier eigenlijk nooit voor. Het skigebied reikt tot 2433 meter hoogte en vanuit meerdere plekken kun je Alpenreuzen als de Eiger, Mönch en Jungfrau bewonderen.

Meiringen - Hasliberg skigebied in Zwitserland

5. Jungfrau Region

De Jungfrau Region heeft een aantal hoogtepunten die populair zijn bij toeristen, zoals het treinritje naar het hoogst gelegen treinstation van Europa (Jungfraujoch Top of Europe, 3454 m) of de hangbrug in Grindelwald. De dorpjes zijn ook levendig, maar ondanks dat alles is van grote druktes op de pistes vrijwel geen sprake. De Jungfrau Region bestaat uit de drie skigebieden Mürren-Schilthorn, Grindelwald-Wengen, en Grindelwald-First. Deze zijn niet onderling met elkaar verbonden, maar met de gratis skibus kun je gemakkelijk heen en weer pendelen. De Jungfrau Region telt ruim 215 km aan pistes en biedt de mooiste uitzichten op de omliggende bergen. Tip: je vindt hier ook een van de langste natuurlijke rodelbanen van de Alpen!

Jungfrau Region in Zwitserland skigebied

6. Arosa Lenzerheide

Arosa Lenzerheide behoort met ruim 220 km aan pistes tot de grootste, maar ook tot de rustigste en meest sneeuwzekere skigebieden van Zwitserland. Vroeger waren de pistes boven Arosa en Lenzerheide niet met elkaar verbonden, maar daar is met de komst van de Urdenbahn verandering in gekomen. Het skigebied reikt tot wel 2685 meter hoogte en is ontzettend uitgestrekt. Lang sta je niet te wachten in de rij voor de skilift en ook zijn er genoeg rustige pistes waar je heerlijk op kunt cruisen. Aan gezelligheid ook geen gebrek in het skigebied. Beide dorpen bieden mogelijkheden voor après-ski. Verder kun je hier ook prachtig winterwandelen.

Arosa Lenzerheide is een van de rustige skigebieden in Zwitserland

7. Val d’Anniviers

Ook Val d’Anniviers behoort tot de meest rustige skibestemmingen van Zwitserland. In dit prachtige skidal vind je allerlei knusse dorpen zoals St. Luc/Chandolin, Grimentz/Zinal en Vercorin. De drie dorpen beschikken allemaal over een eigen skigebied, maar de liften en pistes zijn niet allemaal onderling met elkaar verbonden. Wel zijn ze allemaal toegankelijk met dezelfde skipas. Het skigebied telt ruim 220 km aan pistes en die reiken tot ruim 3000 meter hoogte. Geen zorgen over de sneeuw dus tijdens je wintersport!

Grimentz in Val d'Anniviers rustig

8. Beckenried-Klepenalp

Het skigebied Beckenried-Klepenalp ligt zo’n beetje in het midden van Zwitserland, aan de prachtige Vierwaldstättersee. Vanuit het plaatsje Beckenried aan het meer sta je in ongeveer 10 minuten op de 1600 meter hoge Klewenalp. Ook kun je verblijven in het nabijgelegen Emmetten, dat iets hoger ligt. Op de veertien afdalingen die het skigebied telt (zo’n 40 km aan pistes), is het eigenlijk nooit echt druk. Zelfs niet in het hoogseizoen. Je kunt hier in alle rust genieten van de pistes, de prachtige uitzichten op de omringende bergwereld en het meer.

9. Saas-Fee

Het autovrije Saas-Fee ligt aan het einde van het Saastal en biedt toegang tot een skigebied met ruim 100 km aan pistes. Echt druk is het nooit in Saas-Fee. Maar, omdat niet alle liften even modern zijn, kun je nog weleens in de rij komen te staan. Het skigebied is zeer sneeuwzeker en reikt tot ruim 3600 meter hoogte. Je kunt hier zelfs in de zomermaanden op de latten staan! Breng zeker een bezoek aan de ijsgrot en pauzeer een keer in het hoogst gelegen ronddraaiende restaurant ter wereld. Vanaf de pistes kun je wel 18 (!) vierduizenders bewonderen!

Rustig terras van berghut in Saas-Fee
© Spalder Media Group

10. Adelboden Lenk

We sluiten deze lijst met rustige skigebieden in Zwitserland af met Adelboden Lenk, met bijna 200 km aan pistes. Je kunt overnachten in zes skidorpen en vanaf daar alle kanten op het skigebied in. De grote massa heeft deze skibestemming nog niet ontdekt en daarom kun je er in alle rust van je wintersport genieten. Voor beginners zijn er mooie, brede hellingen en gevorderden vinden in Adelbodel Lenk een ruim aanbod aan pittige rode en zwarte afdalingen. Hoogtepunt is de World Cup afdaling op de Chuenisbärgli.

Uitzicht in Adelboden Lenk
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.