3 december 2018 door Joanne in 'Algemeen'' | 0 Reactie(s)

Wat doe jij met kerst? Ben je thuis of bij familie? In Nederland of op vakantie? In de zon of in de sneeuw? December is een tijd van cadeau’s en drukke dagen. In het donker naar je werk en in het donker weer naar huis. De kerstman komt bijna invliegen en we dromen van een witte kerst. Kerst is ook: kerstvakantie. Zelf ga ik altijd skiën. Wat ga jij doen dit jaar met kerst? Wintersport of niet? Heb jij die keuze al gemaakt? Hieronder staan de voor- en nadelen opgesomd. Zodat jij iets makkelijker je keuze kan maken of de feestdagen doorbrengen in de sneeuw wel of niet bij je past.

Pluspunt: Kerstsfeer in de bergen

Ben jij ook zo dol op al die lichtjes, slingers en kaarsen? De Nederlandse steden en dorpen hangen er vol mee. Maar je hoeft daarvoor echt niet in Nederland te blijven. De bergen staan vol met kerstbomen. Kerstbomen op witte hellingen welteverstaan. Hier heb je tenminste een witte kerst! En alle wintersportdorpen zijn zelf één grote versierde kerststal. Met barretjes met Glühwein en bier. De beste kerstversiering ever.

Pluspunt: Stilte voor de storm

Ondanks dat de kerstweek tot het hoogseizoen wordt gerekend, is de kerstweek zelf vaak verrassend rustig. Voor diegene die gebonden zijn aan schoolvakanties: de kerstweek is een stuk rustiger dan de voorjaarsvakantie. Wel zijn er in deze week veel locals aan het skiën. De (buitenlandse) wintersporttoerist blijft veelal thuis met de kerst om pas in de dagen daarna de piste op te gaan. Kies dus juist die eerste week, als je naar rustige(re) pistes verlangt.

Arrenslee in een skigebied

Pluspunt: Eén week of een lang weekend

Rond de kerst is het vaak rustig op het werk. Meestal duurt dat twee weken. Dus ook die tweede week kan je vast wel wat vrije dagen nemen. Het is daardoor heel goed mogelijk om een lang weekend te gaan, zodat je die zaterdagdrukte op de weg kan vermijden. Of, als je er dan toch eenmaal bent, daar in de bergen, waarom plak je er dan niet nog een week aan vast? Het is een ongekende luxe om niet 7 dagen, maar 14 dagen op de ski’s te kunnen staan. Een witte kerst? Hier moet je zijn!

Pluspunt: Jaarlijks familiekerstfeest

Jij bent blij, nu je familie nog. Neem ze dus mee op wintersport! Elk jaar een ander of allemaal tegelijk. Op die manier heb je echt tijd voor je familie. Samen spelletjes doen, samen koken, maar overdag op stap in de sneeuw. En dat geldt niet alleen voor familie die van wintersport houdt. Het is ook juist heel bijzonder om diegene die het niet kennen te laten genieten van de winterse wereld in de bergen. Overdag zelf spelen in de sneeuw, ’s avonds gezellig samen rond de tafel.

Versierde kerstboom

Minpunt: Donkere dagen, lange nachten

Kerst valt op 25 en 26 december, vlak na de langste nacht van het jaar. In deze periode zijn de dagen kort. Wil jij lange dagen op de ski's maken, dan zal je je moeten aanpassen. In de ochtend zal het nog schemeren en die laatste afdaling, die doe je haast in het donker. De liften zijn vaak ook korter open dan later in het seizoen.

Minpunt: Warme kleding

Het is niet alleen donker, maar ook nog eens een stuk kouder. Minder zon, betekent minder warmte. Het is kortom niet een periode waarin je kan verwachten een terrasje te pakken. Nee, je skiet met je dikste kleding aan en duikt daarna snel de warmte in van de berghutten. Heb je geluk, dan heb je ook met kerst heerlijke warme, zonnige dagen. Het is dan wel hopen dat er voldoende sneeuw ligt. Warm blijven in de sneeuw, hoe doe je dat?

Wintersporters met warme kleren aan

Minpunt: Jaarlijks familiekerstfeest

Vier jij ook elk jaar kerst met je familie? En waar ben jij op eerste kerstdag? En waar op tweede kerstdag? Elk jaar is er weer die beslissing. Wie maak je blij? Wie stel je teleur? Als jij gaat skiën, zul je wellicht iedereen teleurstellen. Jij bent er niet bij dit jaar, jij bent skiën!

Minpunt: Seizoensstartstress

Je voelt aan alles dat het nog het begin van het seizoen is. Veel gebieden zijn nog maar net geopend. Iedereen wil dus héél graag skiën. Afgelopen jaren was er zo vroeg in het seizoen nog niet overal veel sneeuw gevallen. Veel gebieden hebben echter sneeuwkanonnen. Skiën kan je dus wel. Maar bij weinig geopende pistes worden de pistes die wel open zijn vanzelf erg druk. En het niveauverschil op de (beginners)pistes is hierdoor erg groot. Het is dus hopen op veel sneeuw. Sneeuwhoogtes in de Alpen >

Minpunt: Duur, duurder, duurst

Kerst is absoluut een dure periode. Het is hoogseizoen en daar zul je in de hotels en skigebieden voor betalen. Voordeel kan zijn dat je je niet te buiten hoeft te gaan aan grote kerst schranspartijen, zodat je geld kan besparen op de sportschool in de periode daarna. Jij hoeft die kerstkilo’s niet kwijt te raken!

Je kan mij met de kerst weer in de bergen vinden. En jij? Waar ben jij?

Rodelsleetjes voor een chalet

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen