1 november 2020 door Miranda in Skigebieden onder de loep

In de meeste skigebieden begint het seizoen in december, maar dat wil niet zeggen dat er dan veel sneeuw ligt en alle pistes open zijn. Wil je er zeker van zijn dat je altijd kunt skiën, kies dan voor een gebied met een gletsjer. Maar er zijn ook skigebieden die door hun ligging of hoogte eigenlijk altijd wel verzekerd zijn van sneeuw. In dit artikel skigebieden waar je in december meestal goed kunt skiën. Perfecte bestemmingen voor een sneeuwzekere wintersport!

Sneeuwzeker skiën op de gletsjers

Gletsjers zijn hooggelegen ijsmassa’s die ontstaan zijn door opeenstapeling van sneeuw. Gletsjer skigebieden zijn de hoogst gelegen en meest sneeuwzekere skigebieden in de Alpen. Wil je 100% zeker zijn dat je kunt skiën in december, kies dan voor een skigebied met een gletsjer of in de buurt van een gletsjer. Bekijk hier alle gletsjer skigebieden van de Alpen >

Gurgl (Oostenrijk)

Aan het einde van het Oostenrijkse Ötztal liggen de dorpjes Hochgurgl en Obergurgl die samen een skigebied met ruim 110 km aan pistes delen. Door de hoge ligging van de dorpen, en het skigebied dat tot ruim 3000 hoogte reikt, ben je hier in december verzekerd van sneeuw.

Brede piste Gurgl
Brede sneeuwzekere pistes in Obergurgl – Hochgurgl


Val Thorens (Frankrijk)

Het bekende en populaire skidorp Val Thorens ligt op 2300 meter hoogte, boven de boomgrens. Door de hoge ligging van het dorp en het skigebied is het wintersportseizoen hier lang en is de sneeuw van het begin van het seizoen in november tot begin mei bovengemiddeld goed. Het eigen skigebied van ‘Valtho’ telt zo’n 150 km aan pistes, maar is onderdeel van het 600 km grote gebied Les Trois Vallées.

Zermatt (Zwitserland)

Zermatt is zeker niet de voordeligste bestemming uit dit rijtje, maar bijzonder is het autovrije Zwitserse dorp zeker. Je kunt alleen met een trein in de sneeuwrijke plaats komen dat aan de voet van Zwitsers beroemdste berg, de Matterhorn, ligt. Wanneer alle pistes geopend zijn, ski je op ruim 350 pistekilometers.

Obertauern (Oostenrijk)

Het op ruim 1600 meter hoogte gelegen Obertauern opent elk jaar al in november en rond Kerst en Oud & Nieuw is meestal 90% van het skigebied al geopend. In Obertauern kun je je vermaken op zo’n 100 km aan pistes die veelal direct voor de deur van je accommodatie beginnen.

Lege brede piste Obertauern
Eind november openen de pistes van Obertauern

Silvretta Arena Ischgl – Samnaun (Oostenrijk/Zwitserland)

In de Silvretta Arena Ischgl – Samnaun ligt 90% van de pistes boven de 2000 meter. Hierdoor is het gebied niet alleen erg sneeuwzeker, maar zijn de pistes ook vaak van zeer goede kwaliteit. Je kunt kiezen uit het levendige Oostenrijkse dorp Ischgl of het rustige en belastingvrije Zwitserse Samnaun.

Livigno (Italië)

Livigno ligt in een breed dal op ruim 1800 meter hoogte. Het kan in Livigno flink sneeuwen en behoorlijk koud zijn. Ideale omstandigheden voor een sneeuwrijke wintersportvakantie. Op de 115 km pistes ligt aan het begin van het seizoen vaak al meer dan 50 cm sneeuw. Het levendige Italiaanse dorp is bovendien belastingvrij en je kunt er goed shoppen in de ruim 200 winkels.

Serfaus-Fiss-Ladis (Oostenrijk)

Ook Serfaus-Fiss-Ladis is een sneeuwzekere bestemming in december en dit heeft het gebied te danken aan de pistes die tot een hoogte van 2820 meter reiken. Vorig jaar in december waren al 160 km van de bijna 200 km pistes geopend. Het skigebied staat bekend als zeer kindvriendelijk door de prachtige en uitgebreide kinderlanden.

Blij in het skigebied van Serfaus-Fiss-Ladis
In Serfaus-Fiss-Ladis ligt meestal genoeg sneeuw

Sulden am Ortler

Sulden am Ortler opent haar skigebied, dat tot 3250 meter hoogte reikt, vaak al in oktober. De 40 km aan pistes zijn over het algemeen niet heel moeilijk, maar daardoor kun je wel extra genieten van de geweldige omgeving waarin het skigebied ligt.

Ski Arlberg

Het grote skigebied Ski Arlberg telt ruim 300 km aan pistes die tot een hoogte van 2811 meter reiken. Door haar ligging krijgt dit skigebied elk jaar een meer dan gemiddelde hoeveelheid sneeuw te verstouwen, waardoor ook de start van het seizoen meestal wit verloopt. Plaatsen als St. Anton am Arlberg en Lech am Arlberg zijn niet voor niets zo populair.

Nog enkele sneeuwfeiten

  • Half december zijn bijna alle skigebieden in de Alpen geopend, dat wil zeggen dat er minimaal een gedeelte van de pistes en liften geopend zijn.
  • Engelberg in Zwitserland is vaak koploper in de ranglijst van sneeuwhoogtes.
  • Enkele skigebieden, waaronder Winterberg , Pitztal en Zermatt kunnen ook kunstsneeuw produceren bij temperaturen boven nul.
  • Lees hier meer over een witte kerst in de skigebieden >
Blij in het skigebied van Serfaus-Fiss-Ladis image widget

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen