Skip to navigation Skip to main content
Ford Sneeuw Zwitserland Engelberg
© Spalder Media Group

Vervoer naar de wintersport

Ga je naar de Alpen op wintersport? Je kunt je wintersportbestemming in de Alpen zowel per auto, vliegtuig, bus als trein bereiken. Iedere vorm van vervoer heeft z’n voor- en nadelen. De meeste mensen kiezen ervoor om met de auto op wintersport te gaan. Zo heb je de vrijheid en flexibiliteit om zelf je reis in te delen en kun je veel meenemen. Wel moet je rekening houden met files onderweg en ervoor zorgen dat de auto klaar is om door winterse omstandigheden te rijden.

Het vliegtuig is de laatste jaren steeds aantrekkelijker geworden als vervoersmiddel naar de Alpen. Vanaf diverse luchthavens in Nederland vlieg je direct naar de Alpen. Na een (korte) transfer bevind je je al in het skigebied, waardoor je je kostbare vakantiedagen optimaal kunt benutten. Wie liever met trein reist, kiest voor een ontspannen vorm van reizen, wat ook nog eens ’s nachts plaats kan vinden. Met name een busreis zorgt ervoor dat je niet over de route of een overstap hoeft na te denken. Vaak vind deze reis ook nog 's nachts plaats. Hieronder vind je een compleet overzicht van vervoer naar de Alpen.

Op wintersport met de auto

Reizen per vliegtuig naar de Alpen

De snelste manier om je wintersportbestemming in de Alpen te bereiken is per vliegtuig. Vanaf meerdere luchthavens in Nederland vertrekken vluchten richting de Alpen. Wie ’s morgens in het vliegtuig stapt, kan vroeg in de middag al op de ski’s staan. De vlucht naar de Alpen duurt slechts 1 tot 1,5 uur. Bovendien kunnen de tickets voor een vlucht naar Oostenrijk of Frankrijk goedkoper zijn dan je wellicht denkt. Na de landing bereik je je bestemming eenvoudig per transferservice, huurauto of openbaar vervoer.

Ski’s meenemen in het vliegtuig: kosten, tips & regels ›

Naar Vanaf Maatschappij
Oostenrijk Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven KLMTransavia
Frankrijk Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven KLMTransavia
Italië Amsterdam KLMTransavia
Zwitserland Amsterdam, Rotterdam KLMTransavia
Duitsland Amsterdam KLMTransaviaLufthansa

 

Parkeren op de luchthaven

Veel wintersporters die met het vliegtuig gaan, parkeren hun auto op de luchthaven. Zeker als het vliegveld wat minder makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Gelukkig bieden vliegvelden als Schiphol genoeg opties voor het parkeren van de auto. Ook Eindhoven Airport en Rotterdam Airport bieden mogelijkheden voor het reserveren van een parkeerplaats voor jouw auto.

Met het vliegtuig op wintersport
© Spalder Media Group

Reizen per bus naar de Alpen

Busreizen richting de wintersport worden vaak aangeboden in combinatie met een complete reis (inclusief skipas en accommodatie). Nadat de bus verschillende opstapplaatsen in Nederland is langs gegaan, reis je door richting de Alpen. Onderweg kijk je een film en met een beetje geluk kun je 's nachts lekker slapen op je royal class stoel. Touringcars beschikken tegenwoordig over voldoende comfort om je uitgerust op de plaats van bestemming af te zetten. Er zijn ook maatschappijen die losse busreizen naar de Alpen aanbieden. Hiermee kun je eenvoudig en snel én tegen lage kosten de grote steden in de Alpen bereiken. Ga jij met de bus op wintersport?

Maatschappij Naar Vanaf
Sunweb Andorra, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Zwitserland div. plaatsen
Bizztravel Italië, Oostenrijk div. plaatsen
Husk/Totally Frankrijk, Italië, Oostenrijk div. plaatsen
Snowtime Frankrijk, Italië, Oostenrijk div. plaatsen
Interbus Frankrijk, Italië, Kroatië, Oostenrijk, Slovenië, Spanje, Tsjechië div. plaatsen
Flixbus Duitsland, Italië, Oostenrijk, Zwitserland div. plaatsen
Met de bus op wintersport
© Spalder Media Group

Reizen per trein naar de Alpen

Terwijl de skitrein verder dendert richting de Alpen ben jij verzonken in een diepe slaap. Wintersporttreinen, zoals de Ski-Thalys, rijden vaak ’s nachts, waardoor je geen kostbare tijd op de piste mist. Je kunt natuurlijk ook de gezelligheid van de bar opzoeken om alvast in de après-ski stemming te komen. De trein is een voordelige manier om comfortabel en makkelijk af te reizen richting je wintersportbestemming. Er zijn diverse skidorpen in de Alpen met een eigen station.

Naar Vanaf Maatschappij
Elk station in de Alpen Elk station in Nederland & België NS International
Diverse stations in Tirol Amsterdam, Utrecht en Arnhem OBB Nightjet
Nightjet Trein
© Spalder Media Group

Reizen per auto naar de Alpen

De meeste Nederlanders kiezen ervoor om met de auto op wintersport naar de Alpen te gaan. Zo heb je de vrijheid om te vertrekken wanneer je zelf wil en kun je zelf de reis en route samenstellen. Daarnaast kun je een stuk makkelijker alle bagage meenemen en heeft de rit naar de Alpen ook zo z’n charme. Wel moet je de autorit goed voorbereiden en er zeker van zijn dat de auto er klaar voor is. Zorg dat er winterbanden onder de auto zitten, je in het bezit bent van sneeuwkettingen en dat er een vignet op de ruit geplakt zit. Check wat de knelpunten zijn en waar je eventueel nog van route kunt wijzigen. Files en vertraging door slecht weer liggen altijd op de loer bij een reis naar de Alpen met de auto.

Auto huren in de Alpen

Vanaf een station of luchthaven in de Alpen kun je het laatste stukje van je reis afleggen per huurauto. Het huren van een auto in de Alpen is heel gemakkelijk, maar je dient wel met een aantal zaken rekening te houden. Zorg in ieder geval dat de hoofdbestuurder in het bezit is van een creditcard met voldoende krediet om het eigen risico af te dekken. Ook dient de hoofdbestuurder van een bepaalde leeftijd te zijn en het rijbewijs bij zich te hebben. Moet je met de huurauto door winterse omstandigheden en de bergen in, dan is het wellicht verstandig om een grotere, sterkere auto te huren. Denk ook aan het huren van sneeuwkettingen, deze zijn vaak niet inclusief.

Met de auto naar de Alpen op skivakantie
© Spalder Media Group

Reizen naar de USA

Een wintersport in de USA is een onvergetelijke ervaring. Je moet er heel wat uren reizen voor over hebben, maar daar krijg je veel voor terug. Vanuit Nederland vertrekken er directe vluchten naar Salt Lake City (Utah), voor Denver (Colorado) dien je vaak een overstap te maken. Vergelijk de vliegtuigmaatschappijen met elkaar, want dit kan je zomaar veel overstaptijd of geld schelen. Wat je zeker niet moet vergeten voordat je in het vliegtuig stapt richting de USA is het aanvragen van je ESTA VS. Dat kan via deze link. Deze elektronische reistoestemming heb je nodig voor toegang tot het land. Klik hier voor meer informatie over vervoer naar de USA ›

Naar Vanaf Maatschappij
Salt Lake City Amsterdam KLMLufthansa
Denver Amsterdam KLMLufthansa
Wintersport in de USA
© Spalder Media Group

Reizen naar Canada

Een wintersport in Canada is de droom van iedere wintersporter. Een ongekende sneeuwkwaliteit, een bijzondere sfeer en een waanzinnig landschap, dat moet je gewoon een keer meegemaakt hebben! Voor een wintersport in Canada kun je naar Vancouver, Calgary of Edmonton vliegen. Er gaan rechstreekse vluchten, maar soms kan je veel geld besparen wanneer je kiest voor een overstap. De vliegtijd bedraagt doorgaans ruim 9 uur. Onmisbaar voor een wintersport naar Canada is het aanvragen van een eTA. Deze elektronische reistoestemming kun je online aanvragen via etacanada-aanvragen.nl en is verplicht. 

Klik hier voor meer informatie over vervoer naar Canada ›

Naar Vanaf Maatschappij
Vancouver Amsterdam KLMLufthansa
Calgary Amsterdam KLMLufthansa
Edmonton Amsterdam KLMLufthansa
Reizen naar Canada
© Spalder Media Group

Reizen naar Scandinavië

Ook Scandinavië is een geweldige wintersportbestemming. Wintersport staat hier niet alleen in het teken van skiën, maar ook in dat van langlaufen, husky tochten maken en misschien wel het Noorderlicht spotten. Het is mogelijk om met de auto naar Scandinavië te rijden, maar dit licht niet voor de hand. Wie naar NoorwegenZweden of Finland op wintersport gaat, maakt hiervoor meestal gebruik van het vliegtuig. Er wordt rechtstreeks naar het noorden van Scandinavië gevlogen, waar de meest populaire wintersportbestemmingen van Lapland liggen.

Naar Vanaf Maatschappij
Noorwegen (o.a. Bergen, Narvik, Trondheim) Amsterdam KLMLufthansa
Zweden (o.a. Östersund, Kiruna) Amsterdam KLMLufthansa
Finland (o.a. Kuusamo, Kittilä, Ivalo) Amsterdam KLMTransavia
Reizen naar Scandinavië
© Spalder Media Group

 Ook interessant: