Skip to navigation Skip to main content

Met een kleine(re) auto op wintersport: tips & tricks

Ford Puma. Wintersport
© Spalder Media Group

Met de auto op wintersport: heerlijk! Je bent vrij om te vertrekken wanneer je wilt, ook ter plaatse heb je vervoer en je kunt veel meenemen... Tenzij je met een wat kleine auto op wintersport gaat, dan kan het een behoorlijk uitdaging worden om alles (veilig) mee te nemen. Tijdens skiseizoen 2021/2022 gingen we op pad met een Ford Puma. Een hele fijne auto, maar wel iets kleiner dan de Ford Kuga of de Ford Focus waar we meestal mee reizen. Toch is het ons reuze meegevallen hoeveel er in deze kleinere auto past (van ski's tot skischoenen en meer!). Daarom in dit artikel tips en tricks voor wanneer je op wintersport gaat met een kleine(re) auto.

Op wintersport met een kleine auto: geen probleem!

Dat je niet per se met een enorme auto op wintersport hoeft, bewijzen veel Nederlanders op de Duitse Autobahn. Vaak genoeg zie je kleine compacte auto's onderweg naar de Alpen. Ook mijn schoonzus rijdt al jaren met haar Volkwagen Up! richting de bergen: 'Geen probleem hoor, alleen bergop gaan we wat langzamer', zegt ze altijd lachend. En dat is natuurlijk ook zo, want waarom zou je niet met een kleine auto op wintersport kunnen? Er zijn alleen een paar dingen waar je rekening mee dient te houden. Veel van deze tips zijn trouwens ook handig wanneer je met een ruimere auto op wintersport gaat!

Rijden naar de wintersport met een kleine auto
© Spalder Media Group

1. Travel light: wat heb je écht nodig?

Het spreekt voor zich dat, wanneer je met een kleine auto op wintersport gaat, je beter nadenkt over wat je wel en niet meeneemt. Uiteraard heb je je hele wintersportuitrusting nodig, maar hoeveel kleding, schoenen en spullen heb je daarnaast écht nodig? Gewone kleding heb je vaak maar een paar uurtjes per dag aan, dus elke dag een nieuwe outfit is echt niet nodig. En zes paar schoenen ook niet! Persoonlijk reis ik de laatste jaren sowieso met veel minder spullen. Dat scheelt bovendien heel veel opruimen én wassen wanneer je weer thuiskomt ;-).

2. Gebruik flexibele, kleinere reistassen

Een grote koffer in een kleine auto is niet handig. Beter is om je kleding en spullen in kleinere (reis)tassen te stoppen die bovendien flexibel zijn (dus geen kleine harde koffertjes). Kleinere stukken bagage kun je beter efficiënt in de bagageruimte van je auto kwijt, zo kun je alle ruimte goed opvullen. Eigenlijk is het een soort 'Tetris' spelen met je bagage. Begin met de grote stukken en vul de open ruimtes op met kleinere tassen of spullen. Zo voorkom je dat je auto tot het dak toe gevuld is.

3. Probeer het gewicht evenredig te verdelen

Het is belangrijk dat je auto goed geladen is. Dat wil zeggen dat je het gewicht zo goed mogelijk verdeeld in je auto, zodat het gewicht van mensen en bagage gelijkmatig over de wielen van de auto verdeeld is. Heb je alle zware bagage achterin, dan kan de auto naar achteren overhellen, wat het rijgedrag van de auto niet ten goede komt en tevens onveilig kan zijn. Dit geldt trouwens niet alleen wanneer je met een kleine auto op wintersport gaat, maar eigenlijk altijd.

Inpakken kleine auto voor wintersport
© Spalder Media Group

4. Bank plat wanneer dat mogelijk is

Wanneer je met twee personen in een kleine auto op wintersport gaat, is het aan te raden de achterbank plat te gooien wanneer de dit mogelijk is in jouw auto. Op die manier creëer je een grote en vlakke laadruimte, die je goed kunt indelen qua gewicht en spullen. Reis je met drie personen, dan kun je ervoor kiezen de helft van de achterbank plat te klappen. Wanneer je de hoofdsteunen van de achterbank en de hoedenplank thuis laat, scheelt dit ook weer veel ruimte. Maak ook gebruik van de ruimte achter de voorstoelen. Dit is een perfecte plek voor wat zwaardere spullen.

5. Let op de indeling: zorg dat er niets naar voren kan schieten

Je moet er niet aan denken dat je bijvoorbeeld je ski's of skischoenen in je nek krijgt wanneer je een noodstop moet maken op de snelweg. Zorg er dus voor dat er geen losse dingen bovenop je bagage liggen die naar voren kunnen schieten wanneer je hard moet remmen. Zorg er, wanneer dit kan, voor dat je bagage niet tot aan het dak opgestapeld ligt. Alles wat tot een hoogte van je autostoelen ligt, is een stuk veiliger. Er zijn mensen die het om die reden niet fijn vinden om ski's in de auto te vervoeren. In het geval van een flinke kettingbotsing heeft iedereen ze natuurlijk liever in een koffer op het dak, dan achterin de auto. Zelf vervoerden we de ski's in de Ford Puma wel achterin, maar schuin. In het geval van een botsing schieten ze dan in het ergste geval door de zijruit achter: ook geen fijn idee, maar beter dan dat ze naar voren kunnen schieten.

6. Ski's op het dak

De veiligste manier om je ski's te vervoeren, is op het dak. Ook voor een kleine auto zijn dakdragers en dakkoffers beschikbaar waarin je je ski's kunt transporteren. Je kunt ook kiezen voor magnetische dagdragers, speciaal voor ski's. Voor een lange reis is het verstandig je ski's dan wel in een hoes te stoppen of in ieder geval de bindingen te beschermen. Het vuil en zout op de weg kan namelijk in de veringen van je bindingen komen, waardoor deze wellicht niet meer helemaal naar behoren functioneren en de veiligheid van je skibinding in het geding kan komen. Wij hadden dakdragers mee om ter plaatse onze ski's te vervoeren, terwijl ze tijdens de reis naar de Alpen gewoon in de auto lagen.

Dakdrager met ski's op auto
© Spalder Media Group

7. Verrassing van de Ford Puma: de MegaBox

De Ford Puma die wij dit keer mee hadden, is ook een kleinere en compacte wagen. Echter, deze auto had een mega grote verrassing achterin: de MegaBox. Onder de laadruimte achterin bevindt zich nog een extra laadcompartiment van 80 liter. Ideaal om skischoenen, helmen en andere losse spullen in te stoppen. Bovendien was het ter plaatse een ideale plek voor natte en/of vieze skischoenen; de box is namelijk waterdicht en er zit een aftapplug in, zodat je deze gemakkelijk kunt schoonmaken. Super handig!

Mega Box van Ford handig voor kleine auto
© Spalder Media Group
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.