Skip to navigation Skip to main content

Thalys wordt Eurostar: voortaan met een andere trein naar Frankrijk

Thalys

De Thalys, wie kent hem niet? Het is een van de treindiensten op het hogesnelheidsnetwerk binnen Europa. Voorheen kon je in de winter met de Ski-Thalys naar de Franse Alpen, alleen zal daar vanaf dit jaar verandering in komen. Dit komt vanwege de fusie tussen Eurostar en Thalys die in 2019 al werd aangekondigd. Wil jij weten wat voor effecten dit heeft voor het op wintersport gaan met de trein? In dit blog lees je de ontwikkelingen rondom de fusie van Thalys en Eurostar.

Thalys 'lid van de Eurostar Group'

Sinds kort gebruikt Thalys met trots de woorden ‘lid van de Eurostar Group’. Daarmee geven zij aan dat Thalys en Eurostar verder gaan onder de naam Eurostar. De fusie werd in 2019 al aangekondigd met de projectnaam ‘Green speed’, maar werd vertraagd door de komst van het coronavirus. Nu is dit jaar een volgende stap gemaakt in de fusie met de presentatie van het nieuwe logo, die overigens de komende maanden al te zien is op de meeste hogesnelheidstreinen van de Eurostar Group. Het logo is gebaseerd op de North Star en als eerbetoon aan het eerste logo van Eurostar. 

Wachten op trein
© Spalder Media Group

Toekomstplannen Thalys en Eurostar

Bij de fusering tussen Thalys en Eurostar blijft het niet voor de Eurostar Group, zij hebben namelijk nog andere grote plannen. Zo willen zij vanaf 2025 namelijk langere treinen laten rijden op het traject naar Parijs. Daarmee kunnen zij de capaciteit aan passagiers verhogen van 400 naar maar liefst 900 passagiers. Alleen komt daarbij kijken dat al deze passagiers ook ergens samen komen om op de trein te wachten. Momenteel zijn de vertrekterminals van Amsterdam en Rotterdam al niet groot genoeg, laat staan bij het verlengen van de treinen. Daarom wil Eurostar ook de capaciteit van deze terminals vergroten van 200 naar 600 passagiers. Ten slotte zullen ze ook nog de boekingswebsites gaan samenvoegen, om het geheel overzichtelijk te houden.

Ski-Thalys: de seizoenstrein van Thalys

Nu de Thalys fuseert met Eurostar, vraag jij je waarschijnlijk af of de seizoenstrein naar de Franse skigebieden blijft rijden? Dat doet deze zeker! Vanaf 24 december 2022 tot 25 maart 2023, rijdt de Ski-Thalys tussen Amsterdam en Bourg St. Maurice. Bij aankomst op sommige aankomststations is het mogelijk om met een bus verder te reizen naar skigebieden in de buurt. Boek hier je treintickets voor de Ski-Thalys ›

Vertrekstations:

  • Amsterdam Centraal
  • Schiphol
  • Rotterdam Centraal

Aankomststations (bestemmingen per bus):

Ontbijt in Thalys
© Spalder Media Group

Andere treinnetwerken richting skigebieden

Thalys en Eurostar zijn niet de enige treinnetwerken die richting Europese skigebieden rijden. Zo brengt ÖBB Nightjet je vanuit Nederland rechtstreeks naar Tirol. De Alpen Express rijdt naar Oostenrijk, maar doet dit alleen in de voorjaarsvakantie. Met de TUI Ski Express reis je in de nacht naar verschillende bestemmingen in Oostenrijk. Ten slotte kun je kiezen voor de NS International, die je onder andere naar Zwitserland, Italië en Oostenrijk brengt. 

Lara Winter

Over Lara

Lara heeft op haar derde leren skiën en is sindsdien jaarlijks in de Alpen te vinden. Inmiddels heeft ze van haar passie haar werk gemaakt. Ze geeft nu met veel plezier skiles in Nederland, en wil dat zo snel mogelijk ook in Oostenrijk gaan doen.