Skip to navigation Skip to main content

Hoe neem je ski’s mee als je met de trein of bus op wintersport gaat?

Met de trein op wintersport

Ik kijk altijd ontzettend uit naar de wintersport, maar zie ontzettend op tegen de drukte op de wegen, stress over sneeuwkettingen en vastgelopen ruitenwissers. Daarom ga ik altijd met de trein. Zodra ik in de trein zit en de wagons voel schudden begint voor mij de vakantie. Een wijntje en een goed boek erbij en de reis kan beginnen. De ski’s kunnen dan in niet in de skibox. Hoe doe je dat dan wel? Het is niet te voorkomen dat je je een pakezel zult voelen, maar er is een verschil tussen je lam zeulen en lekker bepakt zijn. Hier enkele tips om dat verschil te maken.

Huren, huren, huren

Huren van ski’s scheelt je een hoop gezeul. In plaats van je materiaal in Nederland te huren, huur je het op je vakantieadres. In de Alpen zijn ze goed voorbereid en elk dorp heeft zijn eigen verhuur. Het voordeel is dat je tijdens de week kunt wisselen als de ski toch tegenvalt of je schoen niet lekker zit. Een ander voordeel is dat je altijd het nieuwste van het nieuwste kunt proberen. Ga je meerdere weken per jaar skiën, dan is dit wel een tamelijk prijzige optie.

Skitassen: goedkoop en licht

Goede skitassen maken een wereld van verschil voor de reis. Er zijn eigenlijk twee opties als je ski’s wilt vervoeren. De eerste is goedkoop én licht. In dat geval gebruik je een simpele hoes die je vaak bij de aanschaf van je ski’s krijgt. Deze tas biedt geen draagcomfort, maar beschermt je ski’s enigszins tegen beschadigen. Deze tassen zijn wat kleiner, echt alleen voor je ski’s. Daardoor passen ze makkelijker onder de stoelen in de trein en zijn ze lichter te tillen. Mijn rugzak maak ik dan extra zwaar. Op mijn rug til ik het makkelijker dan in mijn armen. Deze tassen slijten snel, maar met ducktape kom je een eind.

Ski's meenemen met de trein
Neem je ski's niet los mee de trein in zonder skitas!

Skitassen: duur en stevig

Optie twee is een goede sterke tas. Stevige tassen met goede wieltjes ontzien je rug. Goede tassen zijn zonder uitzondering duur. Je hoeft hiermee nauwelijks te tillen. Let wel: eenmaal in de sneeuw doen die wieltjes het niet meer lekker én dat gewicht moet je op een helling natuurlijk wel trekken. In de trein geldt dat het niet handig is een harde koffer mee te nemen, deze past nergens goed tussen. Een tas of een rugzak kan altijd nog wat platter gemaakt en daardoor beter opgeborgen.

Minder slepen

Van de trein naar je appartement en op de terugweg moet je het meest tillen. Voor deze overstap is het dan ook heerlijk om een transfer te regelen. Dan ben je in één keer klaar. Ook zijn er bedrijven die je ski’s vanuit Nederland kunnen sturen. Daar betaal je wel weer voor, maar het natuurlijk heerlijk als alles al voor je klaar staat als je aankomt.

Neem niet teveel mee

Natuurlijk is het niet leuk de hele week in dezelfde outfit rond te lopen, maar is dat voor dit ene weekje nou echt zo erg? Overdag heb je skikleding aan. Dat wordt vies, maar je kan altijd een shirtje even uitwassen. Voor de avond heb ik één schone set kleding bij me. Ik zweer bij wollen shirtjes, die gaan rustig die hele week mee en zijn na afloop nog fris. Ik doe op de heenweg in de trein altijd mijn skishirts aan. Tijdens de treinreis wordt het vies en dan heb je je schone set kleren nog kraakhelder.

Koffer trein wintersport
Neem niet teveel mee, alles moet je zelf dragen!

Inpakken

Niet alleen het gewicht en dus de hoeveelheid spullen is een punt, ook het volume speelt een rol. Die helm en skischoenen alleen vullen al een tas. Zorg dus dat je alle kleine spullen en dan ook echt alle kleine spullen in die schoenen en helm opbergt. Sokken, ondergoed, zonnebrand, alles kan in je skischoen. Op de terugweg zijn die schoenen vies, maar je spullen ook. Thuis gooi je het gewoon in de was.

Trein in de sneeuw
© Spalder Media Group
Met de trein op wintersport is geweldig!

Autovrij skiën

Zonder auto naar de sneeuw, je hebt hier natuurlijk het meest profijt van als je een autovrij skigebied uitzoekt. Genoeg skigebieden zijn hier helemaal op ingericht. Het grote voordeel is dat je in je skioord overal waar je kijkt sneeuw ziet en geen zwart verreden straten. Met de kinderen op de slee kun je overal komen. Dan ben je al snel dat sjouwen vergeten.

Reizen zonder auto; je moet er iets voor over hebben. Je bent al snel behoorlijk zwaar bepakt. Maar als je het handig aanpakt valt het mee. En, je moet maar zo denken: het is alvast een extra training.

182 - Winter - Joanne

Over Joanne

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.