Skip to navigation Skip to main content
Finland Winter
© Yrjö Huusko / Vastavalo
Finland

Wintersport Finland

Wintersporten in Finland is een bijzondere ervaring. Niets gaat hier zoals je gewend bent in de Alpen. Langlaufen komt op de eerste plaats, voor skiërs zijn veel minder faciliteiten. Wie op wintersport gaat naar Finland moet rekening houden met het feit dat de bergen hier niet al te hoog zijn. De pistes overbruggen weinig hoogteverschil wat het maken van lange tochten onmogelijk maakt. Dit betekent overigens niet dat een wintersport in Finland niet sneeuwzeker is, er valt meer dan genoeg sneeuw.

Het onbekende van wintersporten in Finland trekt de afgelopen jaren steeds meer nieuwsgierige mensen aan. Het is ook beslist de moeite waard om te ervaren hoe wintersport in Finland er aan toe gaat. Geen schnitzels maar visgerechten, geen après-ski maar relaxen in een Finse sauna. Maak tijdens een wintersport in Finland kennis met het prachtige Scandinavië.

Skigebieden in Finland

Finland beschikt over enkele skigebieden die in het noordelijke gedeelte van het land liggen. Ylläs is het grootste skigebied van Finland en bestaat uit meer dan 50 kilometer aan pistes. Vanwege het feit dat de bergen hier niet tot grote hoogtes reiken overbruggen de pistes maar weinig hoogteverschil. Dit geldt ook voor de skigebieden van Levi en Ruka/Kuusamo. Desondanks kan iedere wintersporter zich hier uitstekend vermaken. De pistes in de skigebieden van Finland lopen door een adembenemend landschap en freestylers vinden hier tal van uitdagende funparks.

Populaire skidorpen in Finland

Een wintersport in een skidorp in Finland is een onvergetelijke ervaring. De wintersportdorpen liggen in een adembenemende omgeving en hebben een bijzondere uitstraling. Verwacht geen hoogbouw of sfeerloze appartementencomplexen maar authentieke bebouwing dat goed bij het landschap past. Äkäslompolo, Ruka/Kuusamo en Sirkka zijn stuk voor stuk skidorpen waar iedere wintersporter zich direct thuis voelt. Verwacht geen uitgebreide voorzieningen maar rustige wintersportdorpen waar je de stress van alledag kunt vergeten.

Sneeuwzeker skiën in Finland

Over sneeuwhoogtes hoef je je in Finland geen enkele zorgen te maken. Ondanks dat de bergen niet boven de 1000 meter uitkomen ligt hier iedere winter meer dan voldoende sneeuw. De noordelijke ligging van de Finse skigebieden garandeert koude maar sneeuwzekere winters. Temperaturen die ver onder het vriespunt liggen zijn hier eerder regel dan uitzondering. Een extra dikke skitrui inpakken is voor je wintersport in Finland beslist geen overbodige luxe. Wie voor een wintersport in Finland kiest weet zeker dat het met de sneeuw goed zit.

Andere activiteiten tijdens je wintersport in Finland

Wintersport in Finland is veel meer dan alleen skiën, boarden of langlaufen. Ook buiten de piste valt genoeg te beleven tijdens je wintersport in Finland. Maak een tocht met sledehonden of verken de omgeving per sneeuwscooter. Een wintersport in Finland is niet compleet zonder een bezoek aan een rendierenfarm. Misschien kom je het kenmerkende dier ook buiten de poorten van de farm nog wel tegen! ’s Avonds praat je bij het haardvuur na over de enerverende dag. Wintersporten in Finland is natuurlijk ook genieten van heerlijk eten en relaxen in de sauna.

Après-ski in Finland

Voor de après-ski hoef je niet naar Finland af te reizen. Na het skiën wordt hier gezellig nagepraat bij de open haard, hossen op de skischoenen komt hier niet voor. In Finland geniet je van het prachtige landschap en trek je je na een enerverende dag in de buitenlucht terug in je accommodatie. Ook zijn de alcoholprijzen hier veels te hoog voor uitbundige après-ski. Van uitgebreid dineren en genieten van heerlijke (lokale) gerechten houden ze in Finland dan weer wel.

Wintersport accommodaties in Finland

In Finland heb je een ruime keus aan wintersport accommodaties die vaak niet ver verwijderd liggen van de piste. Sfeervolle chalets, intieme hotels, de onderkomens zijn iets anders dan je gewend bent in de Alpen. Hier vind je geen hoogbouw of sfeerloze accommodaties. De houten chalets passen prachtig in de omgeving en beschikken maar al te vaak over een eigen sauna. Vaak is het ook mogelijk om een catered chalet te boeken zodat je je helemaal nergens meer zorgen over hoeft te maken. Er zijn diverse touroperators die complete reizen aanbieden naar Finland.

Reizen naar Finland

Wie voor een wintersport in Finland kiest dient gebruik te maken van het vliegtuig. De Finse skidorpen ÄkäslompoloRuka/Kuusamo en Sirkka liggen simpelweg te ver weg, meer dan 2500 km, om gebruik te maken van auto, bus of trein. Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die vliegen op Finland. Wie gaat wintersporten in Lapland kan het beste een directe vlucht boeken naar het vliegveld van Kittilä.

Bijzondere wintersport in Finland

Al voor je vertrek staat vast dat je een bijzondere wintersport gaat beleven in Finland. Het landschap, de mensen, het is met niets te vergelijken. Verwacht hier geen hoge aantallen pistekilometers of gezellige après-ski terrassen. Wintersport in Finland beleef je op een andere manier. Houd wel rekening met de kou! Tijdens je wintersport in Finland kan het behoorlijk koud zijn! Kies voor een onvergetelijke wintersport in LeviRuka/Kuusamo of yllas.

Klik hier om naar de skigebieden van Finland te gaan >
Klik hier om naar de skidorpen van Finland te gaan >