22 december 2017 door Lianne in 'Algemeen''

5 leuke autospelletjes

Een wintersport met kinderen is ontzettend leuk, maar de autorit richting de bergen kan soms best een beetje lang zijn. ‘Zijn we er bijna?’, klinkt meestal al na een uurtje rijden. Wanneer je met de auto op vakantie gaat, is het handig om wat dingen mee te nemen die de kinderen vermaken. Een iPad, DVD-speler of Nintendo DS is natuurlijk leuk, maar je hebt ook genoeg gezellige gratis autospelletjes. Deze spelletjes kun je in alle landen spelen waar je doorheen rijdt en zo kun je jezelf en de kinderen een aantal uur vermaken. We geven je 5 leuke autospelletjes die je met kinderen kunt spelen tijdens een lange autorit.

#1. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Dit is misschien wel de klassieker onder de autospelletjes: ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Je begint het spelletje met deze woorden en kiest een object uit in of buiten de auto (als je snel rijdt, is in de auto het makkelijkst). Bijvoorbeeld: ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het is…. geel’. Hierna moeten de anderen gaan raden welk voorwerp jij bedoelt. Je kunt het spelletje iets makkelijker maken, door bijvoorbeeld aan te geven of je warm (dichtbij het voorwerp) of koud (totaal niet in de buurt) bent. Is het voorwerp geraden? Dan is de volgende aan de beurt om een voorwerp te kiezen.

Auto in de sneeuw

#2. Ik ga op reis en ik neem mee

Dit kinderspelletje is bij veel mensen bekend en vooral leuk voor jongere kinderen. Het is namelijk een hele goede geheugentraining (ook voor de ouders). Je begint het spelletje met de zin: ‘ik ga op reis en ik neem mee…’. Daarna noem je een voorwerp, bijvoorbeeld: ‘ik ga op reis en ik neem mee, een rugtas’. De volgende persoon herhaalt de zin en voegt dan een nieuw voorwerp aan deze zin toe, bijvoorbeeld: ‘ik ga op reis en ik neem mee, een rugtas, een knuffelbeer’. Zo komt er steeds een voorwerp bij en iemand is af als hij of zij de zin herhaalt en een voorwerp vergeten is.

Ik ga op reis en ik neem mee

3. Geen ja, geen nee, geen uh

Dit spelletje wordt ook vaak op televisie of op de radio gespeeld. Het werkt als volgt: één persoon stelt een ander vragen. Die persoon moet een antwoord op de vraag geven, maar mag geen 'ja', 'nee' of 'uh' zeggen. Wanneer deze persoon toch één van de drie verboden woorden speelt, is diegene af. Je kunt ook tot drie strafpunten tellen, zodat iemand pas na drie keer het verboden woord zeggen af is. Of je stelt om de beurt een vraag aan iemand anders. Natuurlijk kun je ook andere verboden woorden kiezen, als je een beetje afwisseling zoekt.

Geen ja, geen nee, geen uh

#4. Wie ben ik

De ene persoon neemt een persoon of een dier in gedachten. De anderen moeten raden wie of wat dat is, door vragen te stellen. Alle vragen mogen alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord worden. Je mag per persoon tien vragen stellen en als je na tien vragen het antwoord nog niet weet, ben je af. Heb jij de juiste persoon of het juiste dier geraden? Dan mag jij de volgende ronde ‘wie ben ik’ een persoon of dier kiezen.

#5. Dierenslang

De eerste persoon noemt een dier, bijvoorbeeld ‘kat’. De volgende speler moet dan een dier noemen dat weer begint met de laatste letter van het vorige dier ('kat'), bijvoorbeeld 'tijger'. De volgende speler moet dan een dier met een 'r' verzinnen en zo gaat het spel door. Als je geen dier meer weet te noemen, ben je af. Je kunt dit spelletje natuurlijk ook spelen met plaatsnamen, voorwerpen of eten, een beetje afhankelijk van hoe oud je kinderen zijn.

Dierenslang

Ken jij nog leuke spelletjes die je in de auto kunt spelen?

Lees meer over met de auto op wintersport

Met kinderen in de auto op wintersport
6 tips voor rijden in de sneeuw
Met de auto op wintersport: tips

Oostenrijk is Lianne’s tweede thuis. Als klein meisje werd ze er op de ski’s gezet, waarna ze op haar 12e overstapte op het snowboard. Na haar studie gaf ze snowboardles in Serfaus-Fiss-Ladis en ze komt nog heel regelmatig in de Alpen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen