Het verschil tussen winterbanden en zomerbanden zit onder andere in de samenstelling van het rubber en het profiel op de band. Rubber heeft de eigenschap hard te worden bij lagere temperaturen en daarom is de rubbersamenstelling van winterbanden een stuk zachter dan bij zomerbanden. Daarnaast hebben winterbanden een extra diep profiel, zodat ze meer grip op het wegdek hebben tijdens winterse omstandigheden. Nu de lente is aangebroken, is het tijd om je winterbanden weer voor zomerbanden te verwisselen. Hoog tijd om de verschillen tussen beide banden eens onder de loep te nemen!
Verschil tussen winterbanden en zomerbanden
Winterbanden en zomerbanden, de naam verraadt al dat de ene band geschikt is voor de winter en de andere voor de zomer. Toch zijn er nog altijd veel wintersporters (en niet-wintersporters) die het hele jaar door op één type band rijden en dat is niet verstandig. Autobanden worden gemaakt van rubber en het rubber van zomerbanden heeft de eigenschap harder te worden als de temperatuur daalt. Hierdoor verlies je de optimale grip op het wegdek en neemt het rijcomfort af. Winterbanden zijn gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling, ook wel compound genoemd. Deze rubbersamenstelling presteert het best bij temperaturen onder de 7 °C. Daarnaast hebben beide banden een ander profiel. Bij winterbanden zijn de groeven, ook wel lamellen of profielblokken genoemd, veel dieper en anders gevormd. Bij winterbanden vervormt het profiel en werkt het als een soort grijper op het wegdek zodat je meer grip hebt.
Niet doen: winterbanden in de zomer en zomerbanden in de winter
Het is verleidelijk om het hele jaar door met één type band rond te rijden. Een bezoek aan de garage is toch al snel weer een gedoe en kost geld. Hoe groot de moeite ook is, we willen je toch echt aanraden om de wissel gewoon twee keer per jaar uit te voeren. Of het nu wel of niet verplicht is in het land waar jij naartoe gaat of bent. Natuurlijk rijden winterbanden ook in de zomer, maar ze hebben alleen een optimale werking als de temperatuur lager is dan 7 °C. Boven deze temperatuur veranderen de eigenschappen van de band.
Winterbanden vervormen makkelijker bij hogere temperaturen en ook neemt de remweg toe. Om je een idee te geven: als het buiten rond de 35 °C is, zijn de remprestaties van winterbanden maar liefst 30% slechter ten opzichte van zomerbanden. Bovendien slijten winterbanden 's zomers extra snel. Andersom geldt dat je niet op zomerbanden moet rijden in de winter. Zomerbanden beschikken niet over de grip die winterbanden wel hebben en dat kan leiden tot hele gevaarlijke situaties!
Wanneer moet je winterbanden verwisselen voor zomerbanden en andersom?
Maar wanneer moet je dan wisselen? Het antwoord is simpel. Winterbanden presteren het best onder de 7 °C. In de meeste Alpenlanden geldt van half november tot eind maart/half april en in Nederland - waar winterbanden overigens niet verplicht zijn - bereik je deze temperaturen tussen half november en maart. Binnen deze periode is het aan te raden op winterbanden te rijden, zelfs als de winter mild is. Vanaf maart kun je prima wisselen voor zomerbanden en daarop rijden tot november.
Let op: winterbandenplicht in sommige Alpenlanden
Van plan om naar de Alpen te gaan? In sommige landen ben je verplicht op winterbanden te rijden in een bepaalde periode. Check dit dus even voordat je aan de grote wissel begint.
Winterbandenplicht
Rijden op winterbanden is niet in alle landen verplicht. Hieronder kort de regels die gelden in Nederland, België en de Alpenlanden:
- Nederland: niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden om ermee te rijden tijdens winterse omstandigheden.
- België: in België is rijden op winterbanden niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden om ermee te rijden tijdens winterse omstandigheden. Zeker in de Ardennen en Eiffel.
- Duitsland: bij winterse omstandigheden (ijzel en gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en ijs- of rijpvorming) is het verplicht om op winterbanden te rijden. Dit geldt niet alleen voor Duitse inwoners, maar ook voor toeristen. Alle winterbanden moeten voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool en een profieldiepte van minimaal 1,6 mm hebben. Let op: regels omtrent winterbanden met alleen het M+S symbool veranderen dit jaar.
- Frankrijk: in bepaalde berggebieden is het verplicht om van 1 november tot en met 31 maart op winterbanden te rijden (Alpen, Centraal Massief, Pyreneeën, Vogezen, Corsica en Jura).
- Oostenrijk: winterbanden zijn verplicht van 1 november tot en met 15 april bij winterse omstandigheden. De minimale profieldiepte voor radiaalbanden moet 4 mm zijn en diagonaalbanden 5 mm.
- Italië: van 15 november tot 15 april is het in bepaalde gebieden verplicht op winterbanden te rijden, tenzij er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Deze plicht wordt aangeduid met een groen of blauw bord met daarop de tekst 'obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo'.
Vergeet nooit een setje sneeuwkettingen mee te nemen als je op wintersport gaat. In deze video leggen we je uit hoe je sneeuwkettingen moet omleggen.
All season banden
Vind je winter- en zomerbanden wisselen een groot gedoe? Dan bestaat er ook nog een andere optie: all season banden. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze banden geschikt voor alle seizoenen. De samenstelling van het rubber biedt optimaal rijcomfort in zomer én winter. Ideaal! Neem wel in gedachte dat dit type band ook nadelen heeft. Bij hogere temperaturen rond de 25/30 °C en lage temperaturen rond de -10/-15 °C presteren all season banden minder goed dan zomer- of winterbanden. Houd er bovendien rekening mee dat er in sommige landen strenge regels hangen aan dit type band.