Skip to navigation Skip to main content
Columbia Icefield Uitzicht

Een wintersport in Canada staat bij velen bovenaan de wintersport bucket list en dat kan ik me helemaal voorstellen. Zeker nu ik het land zelf heb mogen ontdekken. Eind maart stapte ik samen met collega Jahna in het vliegtuig naar Edmonton. In een week tijd hebben we de stad, Jasper National Park en Elk Island National Park bezocht. Samen beleefden we de volledige Canadese winterexperience en wauw wat kijk ik daar nog altijd met kriebels in m'n buik op terug. In dit artikel neem ik je mee op reis en na afloop durf ik te wedden dat jij ook die kant op wil!

Wintersport in Canada: een droom die uitkomt

Bij veel wintersportliefhebbers staat een wintersport in Canada bovenaan de bucket list en dat kan ik me helemaal voorstellen. Zeker nu ik het land afgelopen winter zelf heb mogen ontdekken. Een wintersport in Canada lijkt in geen enkel opzicht op een skivakantie in de Alpen. De rust, de ruimte… De natuur is zo indrukwekkend en groot dat je je af en toe ontzettend klein voelt. In Jasper National Park kun je zelfs kilometerslang rijden zonder iemand tegen te komen! Uiteraard zonder bereik op de mobiele telefoon, dus lekker even terug naar de basis. Tijdens de week in Canada hebben we ontelbaar veel ‘wow’, ‘wauw’, ‘bizar’ en ‘wat is het hier mooi’ geroepen. Reis je met me mee terug naar Canada?

 

Let op: lezen en foto’s kijken is op eigen risico. Hier kan zijn dat je hierna ook een reis die kant op boekt! Edmonton-jasper.nl is daarvoor de perfecte plek. Hier boek je pakketten die altijd inclusief KLM-vlucht, accommodatie, lokaal vervoer en skipas voor Marmot Basin zijn. Ook heb je de mogelijkheid om gratis je eigen ski’s of snowboard mee te nemen op de vlucht. 

   

Comfortabel die kant op met KLM

We reizen met KLM naar Canada. Voor vertrek is het belangrijk dat je een eTA (Electronic Travel Authorization) aanvraagt. Doe je dit via de website van de Canadese overheid, dan kost het je zo’n 7 CAD (+/- € 6,-). KLM vliegt in de wintermaanden drie keer per week naar Canada. De vlucht duurt zo’n 8,5 uur. Op de heenweg heb je een korte tussenstop op Calgary en terug vlieg je rechtstreeks. Houd rekening met het tijdsverschil van 8 uur, dit levert een aardige jetlag op.

Een stedentrip en wintersport in één week

We starten de Canadese wintertrip in Edmonton, de hoofdstad van Alberta. Deze stad wordt ook wel gezien als de toegangspoort tot Jasper National Park. Edmonton International Airport heeft een zeer gunstige ligging wat perfect is voor een combinatie van een stedentrip en wintersport. Iets wat ook wij gaan doen. Na de vlucht rijden we in onze grote SUV - alles is hier groot - naar Whyte Avenue. Hier op deze hippe plek, met heel veel leuke bars, restaurantjes en vette muurschilderingen, verblijven we de eerste nacht.

Bucket list ervaring nummer 1: slapen in een Geo Dome

De volgende ochtend komt de sneeuw met bakken uit de hemel. De bruine straten kleuren snel wit en we maken nog even een korte wandeling langs de muurschilderingen. Na een lunch en kop koffie bij Pip, is het tijd om verder te rijden naar Elk Island Retreat. Deze luxe camping biedt naast camperplaatsen ook schattige houten hutjes en geo domes om in te overnachten. Vinkje nummer 1 op de Canadese bucket list!

 

We slapen die nacht allebei in een eigen dome. Super spannend, aangezien er genoeg wildlife rondloopt en als je naar de wc moet, moet dat buiten. De eigenaren zijn super vriendelijk en verwennen ons ’s avonds met een groot plateau vol vleeswaren, kaas en andere lekkernijen. We drinken een goed glas wijn en duiken al snel onder de wol. Je kunt hier het noorderlicht zien, maar helaas komen we er na vijf wekkers achter dat het zich die nacht niet aan ons toont. Vet jammer!

Elk Island Retreat

Geo Dome Elk Island Retreat
© Spalder Media Group
Houten huisje Elk Island Retreat
© Spalder Media Group
Dineren in de Geo Dome
© Spalder Media Group
Pas op, elanden!
© Spalder Media Group

Op naar Jasper National Park!

De volgende dag staan we vroeg op en bij zonsopkomst rijden we verder naar de volgende stop: Jasper National Park. Toegegeven, op deze plek hadden we nog wel een paar dagen kunnen blijven. De verse sneeuw, de nacht in de dome, een unieke winterervaring! Vanaf Elk Island Retreat is het zo’n vier uur rijden naar Jasper. Een hele gave route, waarbij we onderweg de eerste hertjes van de reis spotten. Langzaam doemen de Rockies voor ons op en is het ‘oeh’ en ‘ah’ tot we het nationaal park inrijden. Wordt het nog mooier?

   

Hertjes op de weg naar Jasper National Park
Verkeersopstopping in Jasper National Park!

Bucket list ervaring nummer 2: Maligne Canyon

Het antwoord op die vraag krijgen we snel genoeg. We worden opgewacht door een gids van SunDog. Hij neemt ons mee naar de Maligne Canyon. Weer blijkt hoe vriendelijk de Canadezen zijn. Jahna en ik hebben wel ontbeten, maar in alle haast niet geluncht. Snel wordt er van alles voor ons uit de kast getrokken, zodat we toch nog iets kunnen eten voordat we aan de tour beginnen. Snel trekken we een paar gigantische regenlaarzen aan en gaan we samen met een gids en groepje toeristen op pad. De Maligne Canyon is de diepste kloof in Jasper National Park en die bekijken we eerst van bovenaf en vervolgens vanbinnen. De tour is zo indrukwekkend mooi, dat ik me na afloop weer afvraag of het nog mooier kan. Ik denk dat je dat antwoord wel kunt raden...

Maligne Canyon, Jasper National Park

Maligne Canyon, Jasper National Park
© Spalder Media Group
Maligne Canyon, Jasper National Park
© Spalder Media Group
Maligne Canyon, Jasper National Park
© Spalder Media Group
Wandelen door de Maligne Canyon, Jasper National Park
© Spalder Media Group
Hertjes op de terugweg langs de kant van de weg
© Spalder Media Group

Bucket list ervaring nummer 3: IJsklimmen  

Na een heerlijke nacht in het Pyramid Lake Resort, net boven Jasper, rijden we al vroeg terug naar het centrum. We hebben afgesproken met berggids Maarten van Rockaboo Mountain Adventures. Verbaasd kijken we elkaar aan als hij ons in het Nederlands begroet. Wat blijkt, Maarten woont al sinds zijn 18e in Canada. Maarten neemt ons mee naar Tangle Falls, een bevroren waterval van ruim 30 meter hoog. Hier vinken we punt drie van onze bucket list af: ijsklimmen. Ik heb dit nooit eerder gedaan, maar wat is dit gaaf. Super spannend en grensverleggend, maar zo vet! Dit wil je echt eens doen!

IJsklimmen in Jasper National Park bij Tangle Falls
© Spalder Media Group
Super spannend, maar zo gaaf!

Betoverd worden door Jasper National Park

Maarten neemt ons niet alleen mee naar de bevroren waterval, maar laat ons ook de mooiste plekjes in Jasper National Park zien. We volgen de Athabasca River, helemaal tot aan de Athabasca Glacier en langs het Columbia Icefield. Maarten weet ontzettend veel te vertellen over de Canadese Rockies en over alles wat we nog meer zien onderweg. We rijden soms kilometerslang zonder iemand tegen te komen. Bereik heeft m’n telefoon niet, maar m’n camera maakt overuren. Super handig weetje: je hebt hier dan wel geen bereik, onderweg kom je wel genoeg openbare toiletten tegen. 

 

Jasper National Park betovert me in elk opzicht en als we na meer dan acht uur touren ook nog stoppen bij de Athabasca Falls, ben ik zo moe van alle indrukken en het ijsklimmen, dat ik m’n benen eigenlijk niet meer uit het busje krijg. Ook deze plek is weer magisch mooi en ik had het echt niet willen missen. Eenmaal in het hotel komen Jahna en ik tot de conclusie dat het zonde is om tijdens een wintersport in Canada alleen maar te skiën. De natuur moet je gewoon ontdekken!

Jasper National Park

IJsklimmen bij Tangle Creek bevroren waterval
© Spalder Media Group
Athabasca Glacier Jasper National Park
© Spalder Media Group
Elk (Wapiti) onderweg langs de weg
© Spalder Media Group
Columbia Icefield op de achtergrond
© Spalder Media Group

Bucket list ervaring nummer 4: Skiën in de Canadese Rockies

Ein-de-lijk is het zover! Het is dag vijf van onze reis door Canada en vandaag gaan we dan echt de piste op. De wekker gaat vroeg en na een overheerlijk ontbijt bij Coco’s is het tijd om naar Marmot Basin te rijden. Na een klein half uurtje komen we aan bij het skigebied. Hier worden we opgewacht door skileraar van het jaar, Philip Mark. De hele dag laat hij ons de mooiste plekjes van het skigebied zien en vertelt hij in de lift honderduit. Die dag zien we werkelijk elk weertype. Van mist tot harde wind en van zon tot sneeuw. Dit merk je ook aan de sneeuw. Die neemt ook verschillende vormen aan; van super droog tot papperig. Houdt het spannend!

 

Skiën in Canada is heel anders dan skiën in de Alpen. Allereerst bestaan er geen rode pistes. Je vindt hier alleen de kleuren blauw, groen, zwart en black diamond (super zwart). Bovendien spreekt men hier niet van pistekilometers, maar van hectares. Je kunt namelijk overal op het terrein skiën. Er zijn geprepareerde pistes, buckelpistes en afdalingen waar je off-piste kunt skiën. Marmot Basin is zo'n 696 hectare groot, telt 7 liften en 91 afdalingen.  

Marmot Basin

Marmot Basin 3
© Spalder Media Group
Skilift Marmot Basin
© Spalder Media Group
Piste bord Marmot Basin
© Spalder Media Group
Marmot Basin
© Spalder Media Group

Terug naar Edmonton

Na vier fantastische dagen zit onze tijd in Jasper National Park er helaas weer op. Misschien klinkt het overdreven, maar met pijn in m’n buik stop ik alle bagage in de auto en rijden we voor een - voorlopig - laatste keer naar het dorp. Na een korte stop bij Coco’s voor ontbijt en een bezoek aan de supermarkt rijden we terug naar Edmonton. Het heeft die nacht licht gesneeuwd en met dat verse laagje sneeuw is de natuur nog magischer dan de dagen ervoor. Stil van alles wat we hebben meegemaakt rijden we terug naar de stad en zien we de Rockies steeds kleiner worden. Dit keer slapen we in het JW Mariot, in het Edmonton ICE District. Geen bergen maar hoogbouw, wat een contrast!

Rocky Mountains Jasper National Park
© Spalder Media Group
Dag prachtige natuur!

Afsluiten met ijshockey, bier en…

Diezelfde avond staat bucket list ervaring nummer 5 op het programma: een ijshockey wedstrijd bijwonen. Wat voetbal is bij ons, is IJshockey in Canada. En laat Edmonton nu ook nog eens een team hebben dat lekker scoort. Samen met Quin van Explore Edmonton, diehard Oilers fan, leggen we eerst nog even een overheerlijke bodem bij Bundok (dinertip!). Vervolgens scoren we een outfit en nemen we plaats op de tribune om de Edmonton Oilers aan te moedigen. Een geweldige ervaring die ik iedereen aan kan raden. Wat gaat het publiek los en wat is de sfeer goed! Na afloop drinken we nog een typisch Canadees biertje en duiken we moe, maar voldaan ons super kingsize bed in.

…bizons!

De volgende dag is het alweer onze laatste volledige dag in Canada. Niet ver van Edmonton ligt Elk Island National Park. In dit nationale park doet men er alles aan om de bizonpopulatie van Canada op peil te houden. Vroeger telde het land duizenden bizons, maar door massaslachting was deze diersoort bijna uitgestorven. De foto’s die daaraan doen herinneren, zorgen meteen voor kippenvel. Gelukkig heeft Elk Island een speciaal programma en is de bizonpopulatie inmiddels weer flink gegroeid. Samen met een ranger wandelen we door het park, zoeken we naar sporen en spotten we - na heel wat heuvels bizonpoep - eindelijk een groepje dieren. Met gepaste afstand kijken we naar de grote reuzen die heerlijk staan te grazen op de vlakte. Vervolgens kijken we nog bij een beverdam en daarna is het tijd om terug te rijden naar Edmonton.

 

We struinen nog wat door de stad en genieten van een laatste diner bij RGE RD. Een fantastisch restaurant waar je de heerlijke smaken van Canada kunt proeven. Wat me opviel tijdens de reis is dat iedereen hier gek is op alles van de andere kant van de oceaan, maar hier kookt men met uitsluitend producten uit eigen land en regio. Zelfs de wijn komt uit Canada! Wederom duiken we voldaan ons bed in. Morgen is het helaas tijd om weer naar huis te gaan…

Droomreis

En nu zit ik hier thuis weg te dromen, terug naar Canada. Wat heeft deze reis veel indruk gemaakt! Eén ding weet ik zeker, ik kom hier snel weer eens terug. Mooiste winterreis van m'n leven so far? Absoluut!

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door:

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.