Sneeuwkettingen zijn onmisbaar voor iedereen die met de auto op wintersport gaat. Je hebt ze misschien niet altijd nodig en ze zijn ook niet overal verplicht, maar bij flinke sneeuwval ben je blij dat je een setje mee hebt! Sneeuwkettingen bieden extra grip op besneeuwde, ijzige wegen. We kunnen het ons voorstellen dat je opziet tegen het omleggen van de kettingen, maar dat is echt helemaal niet moeilijk! In dit blog daarom tips voor het gebruik én omleggen van sneeuwkettingen.
1. Neem een stevige ondergrond mee voor onder je knieën
Tijdens het omdoen van de sneeuwkettingen zit je op je hurken of op je knieën en in de sneeuw is dit niet zo prettig. Neem daarom een (oude) deken of handdoek en een plastic tas mee. De tas zorgt ervoor dat je geen natte knieën krijgt. Ook handig: zo'n rubberen kussentje dat je zomers tijdens het tuinieren gebruikt!
2. Zorg voor een paar oude (waterdichte) handschoenen
Sneeuwkettingen omleggen met je blote handen is geen pretje, maar om daarvoor je mooie wintersporthandschoenen te gebruiken is ook zonde. Neem daarom altijd een setje oude of hele goedkope (waterdichte) handschoenen mee. Hoe dunner de handschoen, hoe makkelijker het gaat. Laat je mooie winterjas in de auto liggen en kies voor een oude jas.
3. Neem een zaklamp mee
Met een beetje pech moet je de kettingen 's nachts in het donker omdoen. De meeste wegen in het buitenland zijn een stuk minder goed verlicht dan bij ons. Neem daarom altijd een goede zaklamp (of hoofdlampje) mee, zodat je kunt zien waar je mee bezig bent.
4. Oefen een keer thuis
Door thuis te oefenen, kom je onderweg niet voor verassingen te staan. Op video's ziet het er vrij gemakkelijk uit, maar als je ze voor het eerst zelf moet omdoen kan het een behoorlijke puzzel zijn. Lees goed de gebruiksaanwijzingen van jouw kettingen, neem de tijd en oefen op een droge dag. Lukt het thuis, dan lukt het ook op wintersport.
5. Check van tevoren de aandrijving van de banden
Sneeuwkettingen moet je omleggen om de aangedreven banden, oftewel het onderdeel in de auto dat ervoor zorgt dat de wielen gaan draaien. Afhankelijk van welke banden worden aangedreven, moeten de kettingen om de voor- of achterbanden. Je kunt dit terugvinden in het beschrijvingsboekje van de auto, maar je kunt het ook altijd even navragen. Er zijn speciale sneeuwkettingen voor auto’s met vierwielaandrijving.
6. Let op de maximumsnelheid
Op de verpakking of op de gebruiksaanwijzing van de sneeuwkettingen staat een maximumsnelheid. Het is belangrijk dat je je hieraan houdt. Heb je de kettingen geleend of tweedehands gekocht en ontbreekt de originele verpakking? Houd je dan aan een maximumsnelheid van 40 à 50 kilometer per uur. In de meeste Alpenlanden geldt dat je op sneeuwkettingen sowieso niet harden dan
7. Koop de juiste maat sneeuwkettingen
Banden hebben verschillende afmetingen en zo ook de sneeuwkettingen. De kettingen mogen niet te groot, maar ook zeker niet te klein zijn. Koop de juiste kettingen voor de juiste autoband. De maat staat op de autoband, maar je kunt je ook altijd laten adviseren door de garage. Weet je welke maat je moet hebben en ben je op zoek naar sneeuwkettingen?
8. Zorg dat je overal makkelijk bij kunt komen
Tijdens het omleggen van de sneeuwkettingen is het prettig dat je een beetje ruimte om je heen hebt. Stop op tijd en kies voor een parkeerplaats waar zo min mogelijk sneeuw ligt. Als je begint met het omleggen van de sneeuwkettingen, zorg er dan ook voor dat de wielkast sneeuwvrij is. Is dat het geval, dan kun je beginnen.
9. Neem hygiënische doekjes mee
Komen je handen onverhoopt toch onder de viezigheid te zitten, dan is het fijn dat je ze even schoon kunt maken. Een toilet of pompstation is niet altijd in de buurt, dus dan komen de hygiënische doekjes goed van pas. Zo blijft ook de binnenkant van de auto lekker schoon!
10. Ga voor zeker
Zitten de kettingen er eenmaal omheen? Stop dan na een paar meter rijden om te controleren of alles nog goed vast zit. Je zult niet de eerste zijn waarbij de ketting losschiet, omdat er iets niet goed of strak genoeg bevestigd is.
11. En na de wintersport?
Spoel de kettingen na gebruik schoon met water en laat alles goed opdrogen. Op die manier voorkom je roestvorming en kun je ze ook tijdens je volgende wintersport weer gebruiken.
Sneeuwkettingen omleggen: zo doe je dat
Waar is wat verplicht?
De regels omtrent sneeuwkettingen en winterbanden verschillen per wintersportland. Daarom heb ik ze even kort voor je op een rijtje gezet, zodat je kunt controleren wat voor jouw bestemming van toepassing is. Uiteraard is het, ongeacht de regels, altijd verstandig om op winterbanden te rijden en de sneeuwkettingen om te doen bij veel sneeuwval of ijzel. Doe je dit niet en je veroorzaakt een ongeluk, dan heb je kans dat jij aansprakelijk wordt gesteld of een boete krijgt.
- Oostenrijk: winterbanden zijn verplicht van 1 november tot 15 april tijdens winterse omstandigheden. Als met een verkeersbord wordt aangegeven dat sneeuwkettingen verplicht zijn, ben je verplicht ze om te leggen. De weg moet dan wel bedekt zijn met sneeuw en ijs. Is er slechts sprake van lichte sneeuwval of sneeuwmodder en zijn de wegen slechts deels bedekt met sneeuw of ijs, dan mag je de kettingen niet omdoen en is het zelfs verboden.
- Frankrijk: Winterbanden zijn verplicht van 1 november t/m 31 maart in de Franse berggebieden (Alpen, Pyreneeën, Jura, Centraal Massief, Vogezen en Corsica). Hetzelfde geldt voor sneeuwkettingen. Wel geldt dat één van de twee ook volstaat. Wij raden je echter aan altijd met beide op pad te gaan.
- Italië: In heel Italië ben je verplicht om van 15 november t/m 15 april met winterbanden te rijden, tenzij er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Wij willen je aanraden om altijd voor de combinatie van beide te kiezen. De plicht om op winterbanden te rijden op om sneeuwkettingen bij je te hebben, wordt aangegeven met een verkeersbord en/of de tekst 'obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo' (winterbanden of sneeuwkettingen verplicht).
- Duitsland: Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden en moeten bovendien aan bepaalde voorwaarden voldoen (regels veranderen vanaf september 2024!). Sneeuwkettingen zijn verplicht in bergachtige gebieden als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Is de weg bedekt met sneeuw en ijs, maar is er geen bord? Dan is het toegestaan sneeuwkettingen om te leggen. Let wel op: is de weg niet bedekt met sneeuw of ijs, dan is met sneeuwkettingen rijden verboden. Meer over de winterbanden- en sneeuwkettingenplicht in Duitsland ›
- Zwitserland: Op winterbanden rijden wordt aangeraden, sneeuwkettingen zijn verplicht als dit met een bord wordt aangegeven of als de weg dusdanig ijzig of besneeuwd is.