10 februari 2018 door Yvonne in ''

Ieder jaar nemen we ze braaf mee naar de wintersport en vaak gaan ze onaangeraakt weer mee terug: sneeuwkettingen! Verplicht of niet, je moet ze bij je hebben. Goede winterbanden zijn fijn, maar bij veel sneeuw ben je blij als je ze bij je hebt. Je gaat immers op wintersport, dus de kans is aanwezig dat je deze condities tegenkomt. Voor de meeste wintersporters is het omleggen van sneeuwkettingen één van de scenario's waar ze liever niet aan denken. In de kou, op je knieën en het blijft een hoop gedoe. Gelukkig kan je het jezelf een stuk makkelijker te maken door je goed voor te bereiden. Bekijk daarom onze video en tips!

#1. Neem een stevige ondergrond mee voor onder je knieën

Tijdens het omdoen van de sneeuwkettingen zit je op je hurken of op je knieën en in de sneeuw is dit niet zo prettig. Neem daarom een (oude)deken of handdoek en een plastic tas mee. De tas zorgt ervoor dat je geen natte knieën krijgt. Nog beter: zo'n rubberen kussentje dat je zomers tijdens het tuinieren gebruikt.

sneeuwkettingen tips

Neem iets meer voor onder je knieën en een paar oude (werk)handschoenen

#2. Zorg voor een paar oude (waterdichte) handschoenen

Sneeuwkettingen omleggen met je blote handen is geen pretje, maar om daarvoor je mooie wintersporthandschoenen te gebruiken, is ook zonde. Neem daarom altijd een setje oude (waterdichte) handschoenen mee. Tip 1: hoe dunner de handschoen, hoe makkelijker het gaat. Tip 2: laat je mooie winterjas in de auto liggen en kies voor een oude jas.

#3. Oefen een keer thuis

Door thuis te oefenen kom je onderweg niet voor verassingen te staan. Op Youtube filmpjes ziet het er vrij gemakkelijk uit, maar als je ze voor het eerst zelf moet omdoen, dan kan het een behoorlijke puzzel zijn. Lees goed de gebruiksaanwijzingen van jouw kettingen, neem de tijd en oefen op een droge dag. Lukt het thuis, dan lukt het ook op wintersport.

sneeuwkettingen tips

#4. Let op de maximumsnelheid

Op de verpakking of gebruiksaanwijzing van de sneeuwkettingen staat een maximumsnelheid. Het is belangrijk dat je je hieraan houdt. Heb je de sneeuwkettingen geleend of tweedehands gekocht en ontbreekt de originele verpakking? Houd je dan aan een maximumsnelheid van 40 à 50 kilometer per uur.

#5. Neem een zaklamp mee

Met een beetje pech moet je de kettingen 's nachts in het donker omdoen. De meeste wegen in het buitenland zijn een stuk minder goed verlicht dan bij ons. Neem daarom altijd een goede zaklamp (of hoofdlampje) mee, zodat je kunt zien waar je mee bezig bent.

sneeuwkettingen tips

#6. Check van tevoren de aandrijving van de banden

De aandrijving van de wielen? Dat is het onderdeel in de auto dat ervoor zorgt dat de wielen gaan draaien. Je doet de sneeuwkettingen altijd om de banden die worden aangedreven. Je hebt altijd twee kettingen en die moeten wel om de juiste banden worden bevestigd. Kom je er niet uit? Dan kun je het altijd vooraf even vragen bij de garage.

#7. Neem (schoonmaak)doekjes mee

Komen je handen onverhoopt toch onder de viezigheid te zitten, dan is het fijn dat je ze even schoon kunt maken. Een toilet of pompstation is niet altijd in de buurt, dus dan komen de schoonmaakdoekjes goed van pas. Zo blijft ook de binnenkant van de auto lekker schoon.

#8. Koop de juiste maat sneeuwkettingen

Banden hebben verschillende afmetingen en zo ook de sneeuwkettingen. De kettingen mogen niet te groot, maar ook zeker niet te klein zijn. Koop de juiste kettingen voor de juiste autoband. De maat staat op de autoband, maar je kunt je ook altijd laten adviseren door de garage. Weet je welke maat je moet hebben en ben je op zoek naar sneeuwkettingen? Kijk bijvoorbeeld op Sneeuwkettingen.com voor een ruim aanbod.

 sneeuwkettingen tips

#9. Zorg dat je overal makkelijk bij kunt komen

Tijdens het aanbrengen van de sneeuwkettingen is het prettig dat je een beetje ruimte om je heen hebt. Stop op tijd en kies voor een parkeerplaats waar zo min mogelijk sneeuw ligt. Als je begint met het aanbrengen van de sneeuwkettingen, zorg er dan ook voor dat de wielkast sneeuwvrij is. Is dat het geval, dan kun je beginnen.

#10. Ga voor zeker

Zitten de kettingen er eenmaal omheen? Stop dan na een paar meter rijden om te controleren of alles nog goed vast zit. Je zult niet de eerste zijn waarbij de ketting losschiet, omdat er iets niet goed of strak genoeg bevestigd is.

#11. En na de wintersport?

Spoel de kettingen na gebruik schoon met water en laat alles goed opdrogen, zodat er geen roest op de kettingen komt.

sneeuwkettingen tips

Waar is wat verplicht?

De regels omtrent sneeuwkettingen en winterbanden zijn per wintersportland anders. Daarom heb ik ze even kort voor je op een rijtje gezet, zodat je kunt controleren wat voor jouw bestemming van toepassing is. Uiteraard is het, ongeacht de regels, altijd verstandig om op winterbanden te rijden en de sneeuwkettingen om te doen bij veel sneeuwval of ijzel. Doe je dit niet en je veroorzaakt een ongeluk, dan heb je kans dat jij aansprakelijk wordt gesteld of een boete krijgt.

  • Oostenrijk: Van 1 november tot 15 april zijn winterbanden verplicht. Als het gebruik van sneeuwkettingen wordt aangegeven met een verkeersbord, dan ben je verplicht ze te gebruiken.
  • Frankrijk: In Frankrijk zijn winterbanden niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden. Het is wel verplicht als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Hetzelfde geldt voor sneeuwkettingen. Staat er 'pneus à neige admis’, dan zijn alleen winterbanden voldoende.
  • Italië: In bepaalde gebieden ben je verplicht om van 15 november t/m 15 april met winterbanden te rijden, maar er zijn een aantal uitzonderingen, waarbij het dragen van winterbanden het hele jaar door verplicht is. Ook hier geldt: geen verplichting voor sneeuwkettingen, tenzij dat met een verkeersbord wordt aangegeven.
  • Duitsland: Je bent hier altijd verplicht om met winterbanden te rijden tijdens winterse omstandigheden. Daar is geen vaste periode voor, dus rijd altijd met winterbanden in Duitsland. In sommige gebieden zijn sneeuwkettingen verplicht. Dit wordt aangegeven met het verkeersbord. Daarnaast moet er antivries in je ruitenvloeistof zitten.
  • Zwitserland: Het is niet verplicht, maar je kunt wel een boete krijgen tijdens winterse omstandigheden als je door het niet dragen ervan het verkeer hindert. Sneeuwkettingen zijn verplicht als het bord dat aangeeft of als de weg dusdanig ijzig of besneeuwd is.

Heb jij nog tips voor het omdoen van sneeuwkettingen? Laat het ons weten in een reactie!

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen