Skip to navigation Skip to main content

Tips voor het gebruik van sneeuwkettingen

8076 - Tips voor het gebruik van sneeuwkettingen (1)

Sneeuwkettingen, ieder jaar nemen we ze braaf mee naar de wintersport en vaak gaan ze onaangeraakt weer mee terug. Niet overal zijn ze verplicht, toch willen we je aanraden nooit zonder een setje goed passende sneeuwkettingen op wintersport te gaan. Hetzelfde geldt voor goede winterbanden! Je gaat immers op wintersport, dus de kans op winterse omstandigheden is groot. De kettingen bieden extra grip op besneeuwde, ijzige wegen. Sneeuwkettingen omleggen is helemaal niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je vooraf even oefent. Een goede voorbereiding is het halve werk, daarom in dit blog tips voor het gebruik van sneeuwkettingen .

#1. Neem een stevige ondergrond mee voor onder je knieën

Tijdens het omdoen van de sneeuwkettingen zit je op je hurken of op je knieën en in de sneeuw is dit niet zo prettig. Neem daarom een (oude) deken of handdoek en een plastic tas mee. De tas zorgt ervoor dat je geen natte knieën krijgt. Ook handig: zo'n rubberen kussentje dat je zomers tijdens het tuinieren gebruikt!

#2. Zorg voor een paar oude (waterdichte) handschoenen

Sneeuwkettingen omleggen met je blote handen is geen pretje, maar om daarvoor je mooie wintersporthandschoenen te gebruiken is ook zonde. Neem daarom altijd een setje oude (waterdichte) handschoenen mee. Hoe dunner de handschoen, hoe makkelijker het gaat. Laat je mooie winterjas in de auto liggen en kies voor een oude jas.

#3. Oefen een keer thuis

Door thuis te oefenen kom je onderweg niet voor verassingen te staan. Op video's ziet het er vrij gemakkelijk uit, maar als je ze voor het eerst zelf moet omdoen kan het een behoorlijke puzzel zijn. Lees goed de gebruiksaanwijzingen van jouw kettingen, neem de tijd en oefen op een droge dag. Lukt het thuis, dan lukt het ook op wintersport.

8076 -  (4)

#4. Let op de maximumsnelheid

Op de verpakking of gebruiksaanwijzing van de sneeuwkettingen staat een maximumsnelheid. Het is belangrijk dat je je hieraan houdt. Heb je de sneeuwkettingen geleend of tweedehands gekocht en ontbreekt de originele verpakking? Houd je dan aan een maximumsnelheid van 40 à 50 kilometer per uur.

#5. Neem een zaklamp mee

Met een beetje pech moet je de kettingen 's nachts in het donker omdoen. De meeste wegen in het buitenland zijn een stuk minder goed verlicht dan bij ons. Neem daarom altijd een goede zaklamp (of hoofdlampje) mee, zodat je kunt zien waar je mee bezig bent.

#6. Check van tevoren de aandrijving van de banden

Sneeuwkettingen moet je omleggen om de aangedreven banden, oftewel het onderdeel in de auto dat ervoor zorgt dat de wielen gaan draaien. Afhankelijk van welke banden worden aangedreven, moeten de kettingen om de voor- of achterbanden. Je kunt dit terugvinden in het beschrijvingsboekje van de auto, maar je kunt het ook altijd even navragen. Er zijn speciale sneeuwkettingen voor auto’s met vierwielaandrijving.

#7. Neem hygiënische doekjes mee

Komen je handen onverhoopt toch onder de viezigheid te zitten, dan is het fijn dat je ze even schoon kunt maken. Een toilet of pompstation is niet altijd in de buurt, dus dan komen de hygiënische doekjes goed van pas. Zo blijft ook de binnenkant van de auto lekker schoon!

8076 -  (5)

#8. Koop de juiste maat sneeuwkettingen

Banden hebben verschillende afmetingen en zo ook de sneeuwkettingen. De kettingen mogen niet te groot, maar ook zeker niet te klein zijn. Koop de juiste kettingen voor de juiste autoband. De maat staat op de autoband, maar je kunt je ook altijd laten adviseren door de garage. Weet je welke maat je moet hebben en ben je op zoek naar sneeuwkettingen?

Bekijk het sneeuwkettingen aanbod van de ANWB ›
Bekijk het sneeuwkettingen aanbod van Bol.com ›

#9. Zorg dat je overal makkelijk bij kunt komen

Tijdens het omleggen van de sneeuwkettingen is het prettig dat je een beetje ruimte om je heen hebt. Stop op tijd en kies voor een parkeerplaats waar zo min mogelijk sneeuw ligt. Als je begint met het omleggen van de sneeuwkettingen, zorg er dan ook voor dat de wielkast sneeuwvrij is. Is dat het geval, dan kun je beginnen.

#10. Ga voor zeker

Zitten de kettingen er eenmaal omheen? Stop dan na een paar meter rijden om te controleren of alles nog goed vast zit. Je zult niet de eerste zijn waarbij de ketting losschiet, omdat er iets niet goed of strak genoeg bevestigd is.

8076 -  (6)

#11. En na de wintersport?

Spoel de kettingen na gebruik schoon met water en laat alles goed opdrogen. Op die manier voorkom je roestvorming op de sneeuwkettingen en kun je ze ook tijdens je volgende wintersport weer gebruiken.

Waar is wat verplicht?

De regels omtrent sneeuwkettingen en winterbanden zijn per wintersportland anders. Daarom heb ik ze even kort voor je op een rijtje gezet, zodat je kunt controleren wat voor jouw bestemming van toepassing is. Uiteraard is het, ongeacht de regels, altijd verstandig om op winterbanden te rijden en de sneeuwkettingen om te doen bij veel sneeuwval of ijzel. Doe je dit niet en je veroorzaakt een ongeluk, dan heb je kans dat jij aansprakelijk wordt gesteld of een boete krijgt.

  • Oostenrijk: Van 1 november tot 15 april zijn winterbanden verplicht. Als met een verkeersbord wordt aangegeven dat sneeuwkettingen verplicht zijn, ben je verplicht ze om te doen. De weg moet dan wel bedekt zijn met sneeuw en ijs. Is er slechts sprake van lichte sneeuwval of sneeuwmodder en zijn de wegen slechts deels bedekt met sneeuw of ijs, dan mag je de kettingen niet omdoen en is het zelfs verboden.
  • Frankrijk: Winterbanden zijn verplicht van 1 november t/m 31 maart in de Franse berggebieden (Alpen, Pyreneeën, Jura, Centraal Massief, Vogezen en Corsica). Hetzelfde geldt voor sneeuwkettingen. Wel geldt dat één van de twee ook volstaat. Wij raden je echter aan altijd met beide op pad te gaan.
  • Italië: In heel Italië ben je verplicht om van 15 november t/m 15 april met winterbanden te rijden, tenzij er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Wij willen je aanraden om altijd voor de combinatie van beide te kiezen. De plicht om op winterbanden te rijden op om sneeuwkettingen bij je te hebben, wordt aangegeven met een verkeersbord en/of de tekst 'obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo' (winterbanden of sneeuwkettingen verplicht).
  • Duitsland: Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden en moeten bovendien aan bepaalde voorwaarden voldoen. Sneeuwkettingen zijn verplicht in bergachtige gebieden als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Is de weg bedekt met sneeuw en ijs, maar is er geen bord? Dan is het toegestaan sneeuwkettingen om te leggen. Let wel op: is de weg niet bedekt met sneeuw of ijs, dan is met sneeuwkettingen rijden verboden.
  • Zwitserland: Op winterbanden rijden wordt aangeraden, sneeuwkettingen zijn verplicht als dit met een bord wordt aangegeven of als de weg dusdanig ijzig of besneeuwd is.
8076 -  (7)

Heb jij nog tips? Laat het ons weten in een reactie!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.