Skip to navigation Skip to main content

Tips voor als je auto een week stilstaat tijdens wintersport

Auto sneeuw parkeerplaats
© Spalder Media Group

Veel mensen reizen met de auto naar hun wintersportbestemming, maar eenmaal ter plaatse wordt de auto vaak niet of nauwelijks gebruikt. We nemen de skibus naar de lift en kunnen er met een beetje mazzel zelfs heen lopen. De auto heeft dus ook een week vakantie. Nu kan een auto prima een week stilstaan, maar de omstandigheden op wintersport zijn niet altijd ideaal om dit te doen. Sneeuw en vrieskou vragen om extra maatregelen. Daarom in dit blog 8 tips voor als je auto een week stilstaat op wintersport.

1. Parkeer overdekt als dit mogelijk is

Niets is fijner voor jou en de auto dan wanneer hij overdekt staat in een garage of onder een carport. Zo blijft de auto warmer en hoef je in ieder geval geen sneeuw of ijs te verwijderen als je weer wilt vertrekken. Vaak betaal je wel wat meer voor deze luxe, maar zeker in een koude of sneeuwrijke week is het absoluut de moeite waard.

Auto onder carport op wintersport
© Spalder Media Group
Kun je overdekt parkeren? Doen!

2. Haal waardevolle spullen uit de auto

Het klinkt logisch, maar toch vergeten veel mensen dit eenmaal bij aankomst. Geef dieven geen kans en neem alle waardevolle spullen mee uit de auto. Ski's in het skihok en al het overige op je kamer of zelfs in de kluis. Zorg ervoor dat je auto er 'leeg' uitziet, op die manier krijgen eventuele dieven niet het idee dat er iets te halen valt. Ook handig: eventuele borstels, krabbers en een schep uit je auto halen. Niet leuk als je dit uit een ingesneeuwde auto moet halen.

3. Onthoud waar je je auto hebt neergezet

En toen kwam de sneeuw ineens met bakken uit de hemel! Je had de auto daar geparkeerd, maar of het nou de ene of de andere plek was... Na een half uur sneeuwruimen kom je erachter dat je met de verkeerde auto bezig bent. Je bent echt niet de eerste waarbij dit gebeurt. Voorkom het door goed te onthouden waar je de auto hebt geparkeerd. Maak er een foto van, tel de auto's of kies voor een ander herkenningspunt. In dit geval is het wederom handig dat je schepje, krabber en bezempje niet nog in de auto liggen.

Auto bedolven onder sneeuw
© Spalder Media Group
Was dit nu onze auto?

4. Zet de ruitenwissers omhoog

Door de ruitenwissers van je auto omhoog te zetten, voorkom je dat ze vastvriezen aan de vooruit. Ben je dit vergeten te doen en zit er toch een dikke laag ijs over je ruitenwissers, giet dan lauwwarm water in een plastic zakje en leg deze zakjes op het ijs. Ga niet direct met warm water aan de slag, dit kan vaak zo weer bevriezen en je ruit kan er van knappen. Wil je de auto herkennen onder de sneeuw, dan kun je een gekleurd lintje bovenaan je ruitenwisser doen. Op deze manier weet je zeker dat je de juiste auto schoonmaakt na een week. Je kunt je autoruit ook beschermen met een isolatiematje, dit voorkomt tevens dat je ijs moet krabben.

5. Parkeer de auto op een 'strategische' plek

Wanneer je buiten parkeert, kijk dan eerst even goed waar je de auto neerzet en kies voor een zo strategisch mogelijke plek. Houd voldoende afstand van andere auto's en zorg dat je overal makkelijk bij kunt komen.

Wat doen als de auto een hele week stilstaat
© Spalder Media Group
Het is wel zo handig als je overal makkelijk bij kunt

6. Zet je auto in de versnelling en niet op de handrem

Wanneer je je auto op de handrem zet, kan deze vastvriezen. Beter is om de auto in de versnelling te laten staan. Draai je wielen richting de berg wanneer je op een helling geparkeerd staat. Zo voorkom je dat je auto de berg afrolt, mocht hij toch in beweging komen.

7. Maak je auto een dag voor vertrek alvast sneeuwvrij

Niets is vervelender dan op de dag van vertrek nog één tot twee uur bezig zijn met het sneeuwvrij maken van je auto. Het is beter dit alvast een dag van tevoren te doen. Let erop dat je alle sneeuw verwijdert, ook de sneeuw op het dak van de auto. Wanneer je gaat rijden met een plak sneeuw op het dak en deze schuift er tijdens de rit vanaf, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan waar jij verantwoordelijk voor bent. Om te voorkomen dat je deuren vastvriezen, kun je vooraf de rubbers insmeren met wat vaseline.

Auto bedolven onder sneeuw
© Spalder Media Group
Het scheelt een hoop tijd als je dit soort sneeuwhoeveelheden niet op de dag van vertrek hoeft weg te halen!

8. Start de auto een paar keer tijdens de vakantie

Sneeuw en ijs zijn geen ideale omstandigheden voor een auto en de accu. Start de auto daarom 2 tot 3 keer tijdens de wintersportweek. Zo weet je zeker dat je niet met een lege accu staat op het moment dat je naar huis wilt rijden. Nog beter is even een klein rondje te rijden. Een auto stationair laten draaien in de vrieskou, dat vindt de motor niet zo prettig.

Winter Yvonne

Over Yvonne

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.