3 januari 2022 door Yvonne in Auto

Veel vakantiegangers gaan met de auto op wintersport. Maar ter plaatse wordt je auto vaak niet of nauwelijks gebruikt. Meestal nemen we de skibus, gaan we lopend naar de lift of stappen we vanuit de accommodatie de piste op. Zo heeft je auto ook een week vakantie. Nu kan een auto prima een week stilstaan, maar de omstandigheden tijdens de wintersport zijn niet altijd ideaal. Sneeuw en vrieskou maken dat je het beste extra maatregelen kunt nemen.

#1. Parkeer overdekt indien mogelijk

Niets is fijner voor jou en de auto dan wanneer hij overdekt staat in een garage of onder een carport. Zo blijft de auto warmer en hoef je in ieder geval geen sneeuw of ijs te verwijderen als je weer wilt vertrekken. Vaak betaal je wel wat meer voor deze luxe, maar zeker in een koude of sneeuwrijke week is het absoluut de moeite waard.

Parkeer overdekt wanneer het kan
Het is fijn wanneer je je auto overdekt kunt parkeren

#2. Haal spullen uit de auto

Het klinkt logisch, maar toch vergeten veel mensen dit. Zorg ervoor dat je alle waardevolle spullen meeneemt uit je auto en leg ze in je accommodatie in de kluis. Laat zeker geen (rug)tassen in het zicht staan. Zorg ervoor dat je auto er 'leeg' uitziet, op die manier krijgen eventuele dieven niet het idee dat er iets te halen valt. Ook handig: eventuele borstels, krabbers en een schep uit je auto halen. Niet leuk als je dit uit een ingesneeuwde auto moet halen. 

#3. Onthoud waar je je auto hebt neergezet

Je zal niet de eerste zijn, die na een week sneeuwval de verkeerde auto uitgraaft. Kijk dus heel goed naar de plek waar je hem neerzet, tel het aantal auto's naast je en maak een foto. Op die manier weet je wanneer alle auto's ondergesneeuwd zijn nog steeds welke van jou is.

Ingesneeuwde auto tijdens de wintersport
Was dit nou onze auto?

#4. Zet je ruitenwissers omhoog

Door de ruitenwissers van je auto omhoog te zetten, voorkom je dat deze vastvriezen aan de vooruit. Ben je dit vergeten te doen en zit er toch een dikke laag ijs over je ruitenwissers, giet dan warm water in een plastic zakje en leg deze zakjes op het ijs. Ga niet direct met warm water aan de slag, dit kan vaak zo weer bevriezen. Wil je je auto herkennen onder de sneeuw, dan kan je een gekleurd lintje bovenaan je ruitenwisser doen. Op deze manier weet je zeker dat je de juiste auto schoonmaakt na een week. Je kunt je autoruit ook beschermen met een isolatiematje, dit voorkomt tevens dat je ijs moet krabben.

#5. Zet de auto op een 'strategische' plek

Wanneer je buiten parkeert, is het handig even goed te kijken waar je de auto neerzet. Staan er auto's naast, houd dan voldoende afstand. Heb je de keuze om te parkeren op een plek waarbij je gemakkelijk achteruit kan rijden, kies daar dan voor. Indien je auto insneeuwt, hoef je je halve auto maar uit te graven en kun je vervolgens achteruitrijden en de rest sneeuwvrij maken. Dat scheelt echt een hele hoop tijd.

Vooruit inparkeren
Wanneer je vooruit inparkeert, hoef je niet je hele auto uit te graven, mocht het flink gaan sneeuwen

#6. Zet je auto in de versnelling en niet op de handrem

Wanneer je je auto op de handrem zet, kan deze vastvriezen. Beter is het om de auto in de versnelling te laten staan. Draai je wielen richting de berg wanneer je op een helling geparkeerd staat. Zo voorkom je dat je auto de berg afrolt, mocht hij toch in beweging komen.

#7. Maak je auto een dag voor vertrek alvast sneeuwvrij

Niets is vervelender dan op de dag van vertrek nog één tot twee uur bezig te zijn met het sneeuwvrij maken van je auto. Het is beter dit alvast de dag van tevoren te doen. Let erop dat je alle sneeuw verwijderd, ook de sneeuw op het dak van de auto. Wanneer je gaat rijden met een plak sneeuw op het dak en deze schuift er tijdens de rit vanaf, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, waar jij verantwoordelijk voor bent. Om te voorkomen dat je deuren vastvriezen, kun je vooraf de rubbers insmeren met wat vaseline.

Auto uitgraven tijdens de wintersport

#8. Start de auto voor vertrek

Wanneer je je auto sneeuwvrij hebt gemaakt, start deze dan ook gelijk even om te kijken of alles het nog doet. Zo weet je zeker dat je niet met een lege accu staat op het moment dat je naar huis wilt rijden. Nog beter is even een klein rondje te rijden, want een auto stationair laten draaien in de vrieskou, dat vindt de motor niet zo prettig.

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen