30 januari 2019 door Miranda in 'Auto', Tips', Algemeen''

Veel vakantiegangers gaan met de auto op wintersport. Maar ter plaatse wordt je auto vaak niet of nauwelijks gebruikt. Meestal nemen we de skibus, gaan we lopend naar de lift of stappen we vanuit de accommodatie de piste op. Zo heeft je auto ook een week vakantie. Nu kan een auto prima een week stilstaan, maar de omstandigheden tijdens de wintersport zijn niet altijd ideaal. Sneeuw en vrieskou maken dat je het beste extra maatregelen kunt nemen.

#1. Parkeer overdekt indien mogelijk

Niets is fijner voor jou en de auto dan wanneer hij overdekt staat in een garage of onder een carport. Zo blijft de auto warmer en hoef je in ieder geval geen sneeuw of ijs te verwijderen als je weer wilt vertrekken. Vaak betaal je wel wat meer voor deze luxe, maar zeker in een koude of sneeuwrijke week is het absoluut de moeite waard.

Parkeer overdekt indien mogelijk

Het is fijn wanneer je auto tijdens de wintersport overdekt staat

#2. Zet de auto op een 'strategische' plek

Wanneer je buiten parkeert, is het handig even goed te kijken waar je de auto neerzet. Staan er auto's naast, houd dan voldoende afstand. Heb je de keuze om te parkeren op een plek waarbij je gemakkelijk achteruit kan rijden, kies daar dan voor. Indien je auto insneeuwt, hoef je je halve auto maar uit te graven en kun je vervolgens achteruitrijden en de rest sneeuwvrij maken. Dat scheelt echt een hele hoop tijd.

#3. Onthoud waar je je auto hebt neergezet

Je zal niet de eerste zijn, die na een week sneeuwval de verkeerde auto uitgraaft. Kijk dus heel goed naar de plek waar je hem neerzet, tel het aantal auto's naast je en maak een foto. Op die manier weet je wanneer alle auto's ondergesneeuwd zijn nog steeds welke van jou is.

Auto ingesneeuwd

Weet jij nog welke auto van jou is?

#4. Laat geen waardevolle spullen achter

Het klinkt logisch, maar toch vergeten veel mensen dit. Zorg ervoor dat je alle waardevolle spullen meeneemt uit je auto en leg ze in je accommodatie in de kluis. Laat zeker geen (rug)tassen in het zicht staan. Zorg ervoor dat je auto er 'leeg' uitziet, op die manier krijgen eventuele dieven niet het idee dat er iets te halen valt.

Laat geen waardevolle spullen achter

Laat geen waardevolle spullen in (het zicht) achter in je auto

#5. Zet je ruitenwissers omhoog

Door de ruitenwissers van je auto omhoog te zetten, voorkom je dat deze vastvriezen aan de vooruit. Ben je dit vergeten te doen en zit er toch een dikke laag ijs over je ruitenwissers, giet dan warm water in een plastic zakje en leg deze zakjes op het ijs. Ga niet direct met warm water aan de slag, dit kan vaak zo weer bevriezen. Wil je je auto herkennen onder de sneeuw, dan kan je een gekleurd lintje bovenaan je ruitenwisser doen. Op deze manier weet je zeker dat je de juiste auto schoonmaakt na een week. Je kunt je autoruit ook beschermen met een isolatiematje, dit voorkomt tevens dat je ijs moet krabben.

Zet je ruitenwissers omhoog

Zet je ruitenwissers omhoog wanneer er sneeuw voorspeld is

#6. Zet je auto in de versnelling en niet op de handrem

Wanneer je je auto op de handrem zet, kan deze vastvriezen. Beter is het om de auto in de versnelling te laten staan. Draai je wielen richting de berg wanneer je op een helling geparkeerd staat. Zo voorkom je dat je auto de berg afrolt, mocht hij toch in beweging komen.

Zet je auto in de versnelling en niet op de handrem tijdens de wintersport

Zet je auto liefst niet op de handrem wanneer het vriest

#7. Maak je auto een dag voor vertrek alvast sneeuwvrij

Niets is vervelender dan op de dag van vertrek nog 1 tot 2 uur bezig te zijn met het sneeuwvrij maken van je auto. Het is beter dit alvast de dag van tevoren te doen. Let erop dat je alle sneeuw verwijderd, ook de sneeuw op het dak van de auto. Wanneer je gaat rijden met een plak sneeuw op het dak en deze schuift er tijdens de rit vanaf, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, waar jij verantwoordelijk voor bent. Om te voorkomen dat je deuren vastvriezen, kun je vooraf de rubbers insmeren met wat vaseline.

Maak je auto een dag voor vertrek alvast sneeuwvrij

Je auto sneeuwvrij maken gaat gemakkelijk met een borstel

#8. Start de auto voor vertrek

Wanneer je je auto sneeuwvrij hebt gemaakt, start deze dan ook gelijk even om te kijken of alles het nog doet. Zo weet je zeker dat je niet met een lege accu staat op het moment dat je naar huis wilt rijden. Nog beter is even een klein rondje te rijden, want een auto stationair laten draaien in de vrieskou, dat vindt de motor niet zo prettig.

Auto sneeuwvrij

Auto sneeuwvrij? Start hem even om te kijken of alles nog functioneert...

Heb jij nog aanvullende tips? Laat een reactie achter.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.