Skip to navigation Skip to main content
Noorwegen Wintersport
Noorwegen

Vervoer naar Noorwegen

Vervoer naar Noorwegen

Wintersport in Noorwegen is een geweldige ervaring. Je moet er de nodige reistijd voor over hebben, maar daar krijg je wel een complete andere wintersportsfeer dan in de Alpen voor terug. Een autorit inclusief boottocht neemt al gauw een dag in beslag, waardoor het vliegtuig meer voor de hand ligt. Vanuit Amsterdam vlieg je o.a. (rechtstreeks) naar Oslo, Bergen en Narvik, vanwaar je de meeste skigebieden kunt bereiken. Door gebruik te maken van het vliegtuig kun je binnen een halve dag al in je wintersportbestemming in Noorwegen zijn.

Naast het vliegtuig, behoren ook de trein en de auto tot de mogelijkheden van vervoer naar de wintersport in Noorwegen. Noorwegen beschikt over een uitgebreid spoorwegennet en er gaan vanuit Oslo regelmatig treinen naar Kopenhagen. Wanneer je vanuit Nederland per trein naar Noorwegen reist doe je dit meestal via de ICE International/Intercity Berlijn met een overstap in Hamburg. Met de auto naar Noorwegen op wintersport neemt veel tijd in beslag, maar is mogelijk. Hiervoor kun je het beste in Duitsland (Kiel) of Denemarken (Hirtshals/Kopenhagen) de veerboot nemen naar Oslo.

Reizen per vliegtuig naar Noorwegen

Vliegen naar Noorwegen is de snelste manier om je eindbestemming te bereiken. Vanaf Schiphol vertrekken er dagelijks meerdere rechtstreekse vluchten naar Noorwegen. Afhankelijk van waar je gaat skiën, vlieg je naar Oslo (1 uur 45 min.), Bergen (1 uur 45 min.) of Narvik (5 uur). Wanneer je gaat skiën in bijvoorbeeld Lillehammer of Voss, kun je bij een vroege vlucht ’s middags al op de piste staan. Wel dien je thuis al goed je transfer te regelen. Het openbaar vervoer is in Noorwegen goed geregeld, maar voor veel bestemmingen ligt een huurauto voor de hand.

Naar Vanaf Maatschappij
Oslo Amsterdam KLMLufthansa
Bergen Amsterdam KLMLufthansa
Narvik Amsterdam KLM Lufthansa
Trondheim Amsterdam KLM Lufthansa

Parkeren op de luchthaven

Ski’s meenemen in het vliegtuig: kosten, tips & regels >

Reizen per bus naar Noorwegen

Een busreis naar Noorwegen wordt niet vaak gekozen als onderdeel van de wintersport. Toch gaan er wel diverse busreizen naar Noorwegen, maar dit zijn vaak rondreizen langs de fjorden en hoogtepunten van het land. Zo kun je bijvoorbeeld op een busreis naar Noorwegen om het Noorderlicht te spotten of om de drie nationale parken te bezoeken. Wie een losse busreis naar Noorwegen (Oslo) boekt, dient hiervoor over te stappen in Kopenhagen.

Naar Vanaf Maatschappij
Rondreis div. plekken OAD
Rondreis div. plekken De Jong Intra
Oslo div. grote steden Flixbus

 

Reizen per trein naar Noorwegen

Reizen per trein naar Noorwegen neemt veel tijd in beslag, maar de mogelijkheden zijn er wel. Vanuit Nederland reis je eerst per ICE International/Intercity Berlijn naar Hamburg, waar je over dient te stappen op de trein naar Kopenhagen. De volgende overstap gaat gepland in hoofdstad Noorwegen. Het uitgebreide spoornetwerk van Noorwegen stelt je in staat om vervolgens direct naar skibestemmingen als Kvitfjell of Lillehammer te reizen. Ook skibestemmingen als Voss en Geilo hebben een eigen station. Wie een rondreis door Noorwegen wil maken kan ook voor de trein als vervoersmiddel kiezen. Prachtige trajecten zijn de de Flåm-spoorlijn, Bergen-spoorlijn en Dovren-lijn.

Naar Vanaf Maatschappij
o.a. Oslo Elk station in Nederland NS International
Rondreis o.a. Oslo De Jong Intra
Rondreis o.a. Oslo Pharos

 

Reizen per auto naar Noorwegen

Een autorit naar Noorwegen vraagt om een goede voorbereiding. Om je wintersportbestemming in Noorwegen per auto te bereiken dien je rekening te houden met een reis van ruim 20 uur. Afhankelijk van hoe diep je het land in moet trekken, kan de reistijd zelfs nog flink oplopen. Om de reis minder vermoeiend te maken kun je ervoor kiezen om in Duitsland of Denemarken op de veerboot te stappen. Vanuit Kiel (Duitsland) en Hirtshals (Denemarken) en Kopenhagen (Denemarken) vertrekken er dagelijks meerdere veerboten naar Oslo. Ook een overtocht van Sasnitz (Duitsland) naar Trelleborg (Zweden) behoort tot de mogelijkheden. Vervolgens rijd je via Malmö, de Europese snelweg E6, naar Gotenburg om bij Svinesund, in Zuid-Oost-Noorwegen, de grens over te steken. Zorg dat de auto klaar is voor deze lange rit. Winterbanden zijn in Noorwegen niet verplicht (wel in Duitsland!), maar worden wel aangeraden bij winterse omstandigheden.

Overtocht naar Vanaf Maatschappij
o.a. Oslo, Trelleborg o.a. Kiel, Sassnitz Stena Line
Cruise o.a. Amsterdam, Rotterdam Dreamlines

 

Auto huren in Noorwegen

Met het vliegtuig naar Noorwegen gevlogen en het laatste deel van je reis per huurauto afleggen? Een huurauto in Noorwegen is zo gevonden. Op alle luchthavens en grote stations in Noorwegen worden auto’s verhuur. Thuis kun je deze al reserveren, zodat je eenmaal aan de balie niet voor verrassingen komt te staan. Dan ben je alvast op de hoogte omtrent de eisen aan het rijbewijs en de creditcard. Check goed welke verzekeringen je kunt en wil afsluiten, om bij eventuele schade niet tegen onvoorziene kosten aan te lopen. Denk ook goed na over welk type auto je wilt huren. Misschien is een stevige auto met meer vermogen net wat fijner om mee door het Noorse winterlandschap te rijden.

 Ook interessant: