Skip to navigation Skip to main content

Wintersport met de trein: de voor- en nadelen

Met de trein op wintersport

Zie je op tegen de lange reis naar de wintersport? Denk dan eens over reizen met de trein, in plaats van met de auto, de bus of het vliegtuig. Dat is niet alleen de meest duurzame optie, het is ook comfortabel, je ontmoet onderweg al nieuwe mensen en zo nu en dan kun je even de benen strekken. Een wintersport met de trein kent voordelen, maar ook nadel. Het is heel persoonlijk of die voordelen opwegen tegen de nadelen. Maar heb jij er nog nooit over nagedacht? Lees hier de voor- en nadelen over wintersport met de trein.

Op wintersport met de trein

Een wintersport met de trein wordt de laatste jaren steeds populairder, maar ook makkelijker. Er zijn inmiddels verschillende spoorwegmaatschappijen waarbij je een wintersport met de trein kunt boeken. Bijvoorbeeld:

Op wintersport met de trein de voor en nadelen
© Spalder Media Group

Voordeel 1: de vakantie begint direct

Zodra ik in een trein neerplof, begint voor mij de vakantie. Ik pak een tijdschrift, mijn muziek of een boek en mij hoor je niet meer. Vervolgens lopen we nog eens naar de bar voor koffie of een wijntje (afhankelijk van het tijdstip). We vermaken ons met het bestuderen van de medereizigers en bedenken hun hele levensverhaal of ontmoeten nieuwe mensen. Het is leuk om skiverhalen uit te wisselen. Krijg je meteen weer nieuwe ideeën voor een volgende keer.

Voordeel 2: een extra skidag

Ik reis graag met de nachttrein. De laatste werkdag is als elke andere. We gaan naar huis en eten een hapje en dan snel met de bus naar het station. We stappen in en maken ons bed op. Het is even passen en meten, maar dan lig je op een bedje en word je door de trein in slaap gewiegd. Ik moet zeggen, de eerste keer moest ik daar aan wennen. Nu is het volkomen ontspannen. De volgende ochtend nog een overstap naar het skigebied. En vaak sta ik voor de lunch al op de piste. Terwijl ik de dag daarvoor nog hard aan het werk was. Terug ski je de laatste dag tot aan het eind van de dag. Zo win je dus twee dagen extra skiën.

Treinreis naar wintersport

Voordeel 3: blije kinderen

Zijn we er al bijna? De autoreis is voor kinderen vaak saai, maar de trein vinden kinderen juist leuk. Doordat je niet op de weg hoeft te letten kan je als gezin een spelletje gaan spelen. Je zult de kinderen minder horen zeuren of je er al bijna bent. Als je je verveeld kan je in de trein nog eens een rondje lopen. Nou ja, rondje? Naar voren of naar achter dat is de variatie. Je kan de benen strekken. En dan ben je er inderdaad al bijna.

Voordeel 4: geen stress van de autoreis

Vanuit Nederland zit je al snel een dag in de auto. En al rijd je met een aantal mensen, je hebt toch de hele tijd je koppie erbij. Dat is inspannend. Hoe anders is dat in de trein. Je zit en laat je rijden. Alleen bij het instappen is het even opletten of je wel de goede trein pakt. Daarna hoef je nergens meer over na te denken. Pas als ik in de buurt van de bergen kom staar ik scherp uit het raam. Zie ik al bergen? Dan word ik blij.

Voordeel 5: bijzondere trajecten

Er zijn een aantal spoortrajecten richting skigebieden die heel bijzonder zijn. Met name in Zwitserland liggen bruggen door dalen die heel bekend zijn. Vanuit de hele wereld komen mensen speciaal om deze trein te nemen. Het traject naar de Bernina en naar Albula is zelfs opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoed lijst. Ik vind het superleuk dat ik die trein ‘gewoon’ neem naar mijn wintersportbestemming.

Trein in de bergen in Zwitserland

Nadeel 1: slepen met spullen

In de auto gooi je alle ski’s in de skikoffer op het dak, met de trein moet je alles zelf dragen. Tips over hoe je dat aan kunt pakken kan je terugvinden in mijn blog: ‘Hoe neem je ski’s mee als je met de trein of bus op wintersport gaat’ ›

Nadeel 2: stress van de overstap

Natuurlijk kan de trein vertraging hebben. Net als de auto in de file. De trein kan ook last hebben van teveel sneeuw of teveel wind. Al is de invloed van het weer op de Duitse, Franse, Zwitsers en Oostenrijkse trajecten beduidend minder dan in Nederland. Je mist daardoor soms een overstap. Als ik eerlijk ben word ik daar wel chagrijnig van. Vanwege de vertraging kan je dan soms wel je geld terugvragen en dat maakt me dan wel weer vrolijk.

Nightjet

Nadeel 3: het is duur

De trein is duur en dat is ontzettend jammer. Om de trein toch betaalbaar te houden doe je er goed aan om vroeg te boeken. Vaak kan dat pas drie maanden van te voren, maar kun je wel al eerder een voorboeking doen. Ook helpt het als je niet gebonden bent aan reizen op zaterdag. Zoek dus even uit welke dag je het best kunt gaan.

Nadeel 4: last-minute met de trein is geen goed idee

Ben jij zo iemand die al lang van te voren de wintersportvakantie heeft geboekt? Dan kan je prima met de trein gaan. Die boek je ver vooruit voordelig. Wil je op het laatste moment beslissen waar de beste sneeuw ligt en waar je naar toe gaat? Dan is de trein niet handig. Je moet lang van te voren beslissen waar je heen wilt en wanneer. En dat vastleggen.

Ik ben een enorme fan van op wintersport gaan met de trein. Het heeft zeker een aantal grote nadelen, maar het grote voordeel voor mij is dat de reis onderdeel van de vakantie is, in plaats van een stressvolle trip naar het skigebied.

182 - Winter - Joanne

Over Joanne

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.