Skip to navigation Skip to main content

Wintersport vervoer: reizen per auto, trein, bus of vliegtuig?

Ford Foto

Hoe reis jij naar de wintersport? Per auto, trein, bus of vliegtuig? Voor welke van de vier je ook kiest, ieder vervoersmiddel heeft voor- en nadelen. Bij de keuze van het type vervoer van en naar de skigebieden spelen onder andere snelheid, comfort en prijs mee. Ben jij druk bezig met het plannen van de wintersport en hoort daar ook de keuze van het type vervoer bij? In dit blog lees je alles over reizen naar de wintersportlanden per type vervoer.

Overzicht met reismogelijkheden naar de wintersport

Weet jij al waar je komende winter naartoe gaat op wintersport? Wordt het een skivakantie in de Alpen, Scandinavië of reis je misschien zelfs naar Canada of Amerika? Nadat de keuze eenmaal op een bestemming is gevallen, is het type vervoer voor de heen- en terugreis de volgende stap. De meeste mensen gaan met de auto op wintersport. Er kan van alles mee en je kunt je eigen vertrektijden bepalen. Andere wintersporters kiezen voor de bus als type vervoer en een andere groep geeft de voorkeur aan het vliegtuig. De trein is de meest duurzame manier om van en naar de skigebieden te reizen. Ga snel naar:

Reizen per auto: flexibiliteit

Veruit de meeste mensen gaan met de auto op wintersport en dat heeft onder andere te maken met de flexibiliteit. Je kunt je eigen vertrektijden bepalen, pauzeren waar en wanneer je maar wilt en ook ter plaatse ben je van niemand afhankelijk. Ga je op wintersport naar de Alpen, dan ben je al snel tien tot twaalf uur onderweg. Op drukke wisseldagen vaak nog langer. Lange files en wegwerkzaamheden onderweg kunnen de reistijd flink verlengen. Bovendien moet je rekening houden met zaken als een vignet Oostenrijk of vignet Zwitserland, tol in Italië en tol in Frankrijk, winterbanden en sneeuwkettingen.

Reizen naar de wintersport met de auto als type vervoer

Overnachten onderweg

Wie met de auto op wintersport gaat en niet kiest voor een van de skigebieden dicht bij Nederland, moet rekening houden met een reistijd van al snel tien tot twaalf uur. Niet iedereen vindt het even prettig om lang achter het stuur te zitten. Zeker niet na een drukke periode met werk, school en alle voorbereidingen voor de wintersport. Overnachten onderweg biedt dan uitkomst. Je splitst de reis in tweeën en overnacht halverwege of op driekwart van de reis. Zo kun je zelfs voor de files uitrijden en kom je uitgerust aan!

Overnachten onderweg met de auto langs de Duitse Autobahn

Reizen per bus: betaalbaar

Wie voordelig, maar ook milieubewust naar de wintersport wil reizen, kan kiezen voor de bus als type vervoer. Een wintersport met de bus wordt nog weleens als oncomfortabel gezien, maar dat hoeft echt niet het geval te zijn. De meeste touringcars zijn voorzien van luxe, comfortabele stoelen en faciliteiten als een toilet, stroom en wifi. Busreizen kun je los boeken bij verschillende touringcarbedrijven, maar ook via een reisorganisatie. Vooral met die laatste optie kun je flink besparen. De meeste reisorganisaties bieden aantrekkelijke pakketreizen, waarbij zowel de busreis als de overnachting én de skipas inclusief zijn. Onder andere bij deze aanbieders kun je terecht voor het boeken van een losse busreis of pakketreis:

 • Flixbus: losse buspendels naar diverse bestemmingen in Europa
 • Sunweb: pakketreizen naar Frankrijk, Italië en Oostenrijk
 • Summit Travel: pakketreizen naar Oostenrijk, Frankrijk en Italië
 • De Jong Intra vakanties: pakketreizen naar Italië en Oostenrijk
Met de bus op wintersport als type vervoer

Reizen per trein: het meest duurzaam

Als je kijkt naar al het vervoer waarmee je naar de skigebieden kunt reizen, is de trein de meest milieuvriendelijke optie. En dat niet alleen, het is ook nog eens comfortabel en je hoeft niet zelf achter het stuur te kruipen. Reizen met de trein kan zowel overdag als ’s nachts. Kies je voor die laatste optie, dan kom je lekker uitgerust aan en kun je meteen met volle energie van de eerste skidag genieten. Veel mensen zien het gesleep met materiaal en bagage als een groot nadeel, maar met deze tips komt dat helemaal goed! Onder andere bij deze aanbieders kun je een wintersport met de trein boeken:

 • NS international: vanuit alle Nederlandse treinstations naar duizenden Europese bestemmingen.
 • ICE International: onder andere naar Basel en Zürich
 • ÖBB Nightjet: 's nachts rechtstreeks vanaf Amsterdam via Utrecht en Arnhem naar Tirol
 • Ski Thalys: rechtstreeks naar de Franse Alpen vanaf Amsterdam Centraal, Schiphol en Rotterdam Centraal
 • TGV: naar Frankrijk met overstap in Brussel of Parijs
 • TUI Ski Express: naar diverse bestemmingen in Oostenrijk
 • Alpen Express: vanaf verschillende Nederlandse stations naar Oostenrijk

Skigebieden in de buurt van een treinstation

Niet alle skigebieden liggen in de buurt van een treinstation. Wil je met de trein op wintersport? Hieronder een tip per Alpenland.

Wintersport met de trein als type vervoer

Reizen per vliegtuig: lekker snel

Duurzaam? Nee, maar wel lekker snel en comfortabel. Het vliegtuig is ideaal voor een korte skitrip of een weekendje weg naar de sneeuw. Genoeg wintersporters geven de voorkeur aan vliegen naar de wintersport. Wil je niet de hoofdprijs betalen, dan is het belangrijk om de vlucht op tijd te boeken. Vaak kun je al een half jaar van tevoren je vliegticket boeken. Houd bovendien rekening met extra kosten voor bagage, skimateriaal en een eventuele transfer of huurauto.

Wintersport met het vliegtuig als type vervoer

Luchtvaartmaatschappijen

Met onder andere de volgende luchtvaartmaatschappijen kun je vliegen naar de wintersportlanden:

 • Transavia: vanaf Amsterdam, Rotterdam/Den Haag en Eindhoven naar verschillende luchthavens in de Alpen
 • KLM: vanaf Amsterdam naar verschillende luchthavens in de Alpen, Amerika en Canada
 • EasyJet: vanaf Amsterdam naar Salzburg
Vliegveld Innsbruck in Oostenrijk

Informatie per land

Wie met de auto naar Oostenrijk reist, moet met andere dingen rekening houden dan iemand die naar Frankrijk reist. Daarom hebben we handige links met informatie over vervoer per Alpenland op een rijtje gezet.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.