Skip to navigation Skip to main content
Kindje

De meeste gezinnen gaan met de auto op wintersport. Voor kinderen kan de lange autorit van en naar de skigebieden een behoorlijke uitdaging zijn. Ze moeten uren stilzitten in een autostoel met gordel in een kleine ruimte, terwijl ze eigenlijk lekker willen spelen om hun energie kwijt te kunnen. En daar komt dan ook nog eens de vakantiespanning bovenop! Ga jij binnenkort met kinderen in de auto op wintersport? Met een paar simpele tips wordt dat een succes!

1. Een klein cadeautje voor onderweg

Mijn zusje en ik kregen vroeger altijd een klein cadeautje voor onderweg. Niet meteen, maar meestal pas na een uur rijden. Van een vakantie-doeboek tot raamstickers en vaak iets lekkers. Wij waren altijd helemaal in de wolken als het weer zover was. Mijn zus zet deze traditie voort bij haar dochter en met hetzelfde succes. Het cadeautje zorgt vaak voor een paar uur vermaak onderweg en meestal ook nog op locatie.

2. Spelletjes spelen

Biedt het cadeautje geen vermaak meer? Dan is het tijd voor het volgende punt op de lijst: autospelletjes spelen. Je kunt pocketspellen meenemen, maar het risico bestaat dat alles eenmaal op locatie niet meer helemaal compleet is. Dobbelstenen onder de autostoel, kaarten in een zijvakje en ga zo maar door. Voor spelletjes als ‘woordslang’ en ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ heb je helemaal niks nodig en ze zijn net zo leuk. Bekijk hier meer leuke spelletjes voor onderweg in de auto ›

3. Splits de reis in tweeën

Wil je de autoreis iets korter laten lijken? Dan kun je er ook voor kiezen om de heen- en terugreis (of alleen één van de twee) op te splitsen. Rijd op de eerste dag de helft of driekwart van het aantal kilometers en op dag twee de rest. De overnachting langs de snelweg is voor de kids een extra avontuur.

Met kinderen in de auto op wintersport overnachten onderweg

4. Raamstickers (als papa het goed vindt 😉)

Ik kan me voorstellen dat niet elke vader het leuk vindt als er vettige handjes aan het raam van de auto komen, maar alles valt na afloop schoon te maken. Raamstickers bieden aan jonge kinderen ideaal vermaak in de auto. De stickers zijn van een bepaald soort plastic gemaakt zodat ze op het raam kleven, maar geen lijmresten achterlaten.

5. Neem lekkere snacks mee

Het is vakantie, dus neem hun favoriete snacks mee voor onderweg. Prop ze er niet mee vol, maar af en toe iets lekkers kan best. Tegenwoordig is er van alles te koop dat niet bomvol suiker zit. Wissel de snacks af met een broodje of stuk fruit. 

6. Puzzel- of kleurboeken

Zijn de kinderen al iets ouder en kunnen ze zelfstandig met een kleur- of puzzelboek omgaan? Dan is dit ook een leuke vorm van vermaak. Kies wel voor potloden in plaats van stiften, je wilt niet thuiskomen met allerlei vlekken in de bekleding.

Kleuren in de auto onderweg naar de wintersport
© Spalder Media Group

7. Picknicken en wat langer pauze houden!

De autorit duurt lang en lijkt voor kinderen eeuwen te duren. ’s Nachts slapen ze met een beetje geluk, maar overdag stijgt het energielevel al snel naar het hoogste niveau. Plan daarom rond lunchtijd een picknick in. Zelfs in de wintermaanden! Trek gewoon een warme jas aan. Onderweg kom je genoeg picknicktafels tegen, vaak met een stuk grond eromheen waarop de kids lekker kunnen ravotten. En komt de regen of sneeuw met bakken uit de hemel? Er zijn ook overdekte mogelijkheden en anders biedt een wegrestaurant of McDonalds met speelruimte ook uitkomst. Bij veel tankstations langs de snelweg is ook wat te doen voor kinderen. Een welkome afleiding van de autorit.

Speelruimte bij een tankstation
© Spalder Media Group
Bij veel tankstations vind je speelruimtes voor kinderen
Benen strekken onderweg naar wintersport met kinderen
© Spalder Media Group
En de benen strekken is natuurlijk ook leuk!

8. Keihard meezingen met kinderliedjes

Kinderen worden blij van muziek. Maak daarom voor vertrek een afspeellijst met allerlei leuke liedjes. Kinderliedjes, maar ook muziek waar je zelf graag naar luistert. Wissel beide af en zing samen keihard mee met wat er uit de autospeakers komt. “En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet! En we gaan nog niet naar huis…”

9. Een filmpje

Een iPad of tablet is een ideaal laatste redmiddel. Trekken de kids de reis echt niet meer en werken alle tips hierboven niet meer? Dan doet een filmpje wonderen. En heb je zelf geen zin in al die schelle stemmetjes op de achtergrond? Neem een koptelefoon mee die je kunt inpluggen. Kunnen jij en je partner het laatste stuk in alle rust afleggen. Kooptip: autohouder voor tablet.

Filmpje in de auto onderweg naar wintersport
© Spalder Media Group

Goede reis!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.