15 februari 2017 door Marije in 'Tips'' | 0 Reactie(s)

Verkeersdrukte voorjaarsvakantie: tips om sneller op je bestemming te komen

Eind deze week is het noorden aan de beurt, dan begint eindelijk de krokusvakantie! Een week later mogen de mensen uit de regio’s midden en zuiden ook richting de Alpen. Heerlijk op wintersport! Maar eerst de weg er naartoe. Want het is altijd nog wel een hele klus om er te komen, zeker als we met z’n allen over dezelfde wegen in Duitsland rijden. Files zijn dan (bijna) onvermijdelijk, maar je kunt de kans dat je uren extra over je reis doet wel verminderen. Dit zijn wat tips.

#1. Vertrek ’s nachts, extra vroeg of later

Een inkoppertje en zeker niet voor iedereen weggelegd, want ’s nachts rijden gaat een stuk sneller maar je moet het wel kunnen. Je kunt je reis ook verspreiden over twee dagen, zodat je bijvoorbeeld vrijdag al een deel rijdt en het laatste stuk zaterdagochtend. Dan heb je ook een extra skidag (win-win!). Let er wel even op of je al kunt inchecken in je accommodatie. Die zijn vaak pas vanaf de middag beschikbaar. Pas zaterdagmiddag gaan rijden kan ook een oplossing zijn om de drukte te omzeilen, echter kom je dan wel laat aan. Goed afstemmen met je accommodatie dus.

Vertrek ’s nachts, extra vroeg of later

#2. Ken je weg

Zoek van tevoren uit of er wegwerkzaamheden op jouw route zijn. Soms loont het om (een stuk) om te rijden. Zaterdag 25 februari wordt een enorme drukte verwacht. Heb je de mogelijkheid (om een groot) deel op vrijdag al te rijden, dan moet je dat vooral doen. Drukke routes naar wintersportgebieden zijn:

Duitsland

 • Sauerland (van/naar skigebied Winterberg): A46, B7, B480, B236
 • A7 Ulm – grensovergang Füssen
 • A93 Rosenheim – grensovergang Kufstein
 • A99 Rondweg München
 • A9 Neurenberg – München
 • A8 Stuttgart – München – grensovergang Salzburg

Oostenrijk

 • A10 Salzburg - Villach
 • B179 Fernpasroute

Frankrijk

 • A43 Lyon-Chambéry
 • N90 Albertville-Moûtiers

Zwitserland

 • A2 Bazel-Chiasso
 • A6/A8 Bern-Interlaken
 • A13 Chur-Bellinzon

Lege snelweg wintersport

Grensovergangen

De ervaren wintersporter weet dat het rondom München altijd drama is. De grensovergangen zijn met de verscherpte controles nu ook echte knelpunten. Je hebt niet altijd keus, maar probeer als het kan de grensovergang Füssen te vermijden. Ook bij Kufstein, Salzburg en Pocking kan het erg druk zijn. Je kunt ook altijd even de Staukalender checken welke dagen druk zijn.

#3. Verkeersinformatie

Liever luister je gewoon muziek, maar door naar verkeersinformatie luisteren kun je voorkomen dat je in een ellenlange file terecht komt. Deze moet je hebben:

Verkeersdrukte Alpen

#4. Wat neem je mee (en wat niet)

In Oostenrijk is het tussen 1 november en 15 april verplicht te rijden met winterbanden. In Duitsland is dat verplicht tijdens ‘winterse omstandigheden’. Check wat er in de landen waar je doorheen of naartoe reist verplicht is om mee te nemen, en ook wat je niet mee mag nemen. Hoewel de kans klein is dat ze je eruit pikken bij de grenscontrole, is het wel heel onhandig als ze iets vinden wat je beter thuis had kunnen laten.

#5. Weersverwachting

Wordt er goed of juist slecht weer voorspeld op de dagen dat je rijdt? Handel hiernaar! Als het een hele dag gaat sneeuwen kun je er vrij zeker van zijn dat je reis twee keer zo lang gaat duren. Snowplaza houdt het weer altijd goed voor je in de gaten. Check de dagen voordat je vertrekt daarom het Alpenweer.

Goeie reis alvast!

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Marije is al van jongs af aan besmet met het wintersportvirus. Ze houdt niet alleen van afdalen op de pistes van Les Portes du Soleil, maar ook van après-ski en lekker eten (kaas!). Een ‘to do’ op haar wintersport bucketlist is Le Mur Suisse.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen