Skip to navigation Skip to main content

Verkeersdrukte tweede week voorjaarsvakantie: hier heb je kans op files

File Duitsland
© Spalder Media Group

Morgen gaat de voorjaarsvakantie voor het midden en noorden van Nederland van start. Het zuiden van het land geniet nog even van de laatste meters in de sneeuw, maar moet daarna toch echt aan de terugweg beginnen. Het wordt de komende dagen niet alleen druk op de wegen naar de Alpen, maar ook terug naar huis. Daarom in dit blog een overzicht waar je bij de start van de tweede week van de voorjaarsvakantie de meeste files kunt verwachten.

Verkeersdrukte tweede week voorjaarsvakantie: knelpunten per land

Zodra morgen de laatste schoolbel heeft geklonken en de werkdag officieel voorbij is, kan de voorjaarsvakantie beginnen voor het midden en het zuiden van Nederland. Ein-de-lijk is de week aangebroken waar velen bijna een jaar op hebben gewacht: de wintersportvakantie! De eerste groep vertrekt vrijdag al richting de Alpen, maar de meeste mensen rijden in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag naar de sneeuw. Bovendien eindigt de voorjaarsvakantie voor het zuiden van Nederland, België en een deel van Duitsland, waardoor er in beide richtingen files voorkomen. Waar je de meeste files kunt verwachten? Een overzicht van de knelpunten per land vind je hieronder.

Met de auto op wintersport in de voorjaarsvakantie
© Spalder Media Group
Zo rustig zal het de komende dagen niet zijn op de weg! ;-)

Duitsland: druk op vrijdag, zaterdag en zondag

Volgens de verkeersdruktekalender van de ANWB, wordt het op vrijdag en zaterdag druk op de Duitse snelwegen. ADAC waarschuwt voor drukte van 24 t/m 26 februari, dus ook op zondag. Het is namelijk ook einde vakantie voor Beieren en delen van Baden-Württemberg, Saksen en Saarland. Op vrijdag worden grote files verwacht tussen 13.00 en 19.00 uur, maar de langste files komen naar verwachting op zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur. Op zondag is het vroeg in de avond drukker dan normaal.

 • Drukke wegen zijn: A1, A3, A4, A5, A6, A7, A8, A9, A72, A61, A81, A93, A95/B2, A99. Het is vooral druk rondom de bekende steden.
 • De A44 en de A542 zijn volledig afgesloten
 • Extra druk bij wegwerkzaamheden. Bekijk hier een overzicht ›
 • Overnachten onderweg langs de snelweg in Duitsland
 • Let op de Duitse voorschriften van winterbanden (verplicht bij winterse omstandigheden, sneeuwvloksymbool, minimaal 1,6 mm profiel)
 • Voordeel: rijverboden voor (het meeste) vrachtverkeer op zon- en feestdagen tussen 00.00 en 22.00 uur

Oostenrijk: vooral druk op zaterdag

De verkeersdruktekalender van de ANWB geeft aan dat je in Oostenrijk de meeste drukte kunt verwachten op zaterdag. Zowel op de wegen van als naar de skigebieden. ÖAMTC waarschuwt vooral voor files in de deelstaten Tirol, Vorarlberg en Salzburgerland. Niet alleen komt er een grote nieuwe groep wintersporters aan, maar het is ook het einde van de carnavalsvakantie voor Oberösterreich, Steiermark en Beieren. Ook mensen die slechts een dag of het weekend komen skiën, zorgen voor drukte op de Oostenrijkse wegen.

 • Drukke wegen zijn: Arlberg autoweg (S16), Inntal Autobahn (A12), Brenner Autobahn (A13), Fernpass (B179), Zillertalstraße (B169), Eibergstraße (B137), Seefelder Straße (B177), Reschenstraße (B180), Passthurnstraße (B161), Loferer Strasse (B178) rondom Salzburg (A1/A10), Tauernautobahn (A10), Pinzgauer Straße (B311) en de Ennstalstrasse (B320).
 • Druk rondom grote steden Salzburg en Innsbruck. Houd ook rekening met eventuele grenscontroles.
 • Let op: vergeet geen vignet Oostenrijk 2023 aan te schaffen!
 • Winterbanden zijn verplicht van 1 november tot 15 april
Verkeersdrukte files voorjaarsvakantie naar Oostenrijk

Frankrijk: zeer druk op zaterdag

Op de verkeersdruktekalender van de ANWB voor Frankrijk is te zien dat het zaterdag niet druk, maar zeer druk wordt op de Franse snelwegen. De kaartjes van Bison futé laten vooral op zaterdag drukte zien op de wegen rond Parijs en in de Franse Alpen. Vooral mensen die heenreizen ondervinden hinder.

Zwitserland: druk op zaterdag

De verkeersdruktekalender van de ANWB geeft aan dat het op zaterdag drukker is dan normaal op de Zwitserse wegen. Volgens TCS moeten wintersporters rekening houden met files op toegangswegen naar Wallis, Berner Oberland en Graubünden. Reis je met een elektrische auto? TCS waarschuwt bovendien voor laadpaalfiles bij de Furka in Realp en Oberwald, op de Lötschberg in Kandersteg en Goppenstein en bij de Vereina in Klosters-Selfranga en Sagliains.

 • Drukke wegen zijn: A1, A2, A6, A3, A12, A9 en dan vooral bij de steden Zürich, Bern, Luzern en bij de Gotthardtunnel.
 • Vergeet geen vignet Zwitserland 2023 aan te schaffen!
 • Voordeel: rijverboden voor vrachtwagens van 22.00 tot 05.00 uur en op zon- en feestdagen van 00.00 - 00.00 uur.
Laden met elektrische auto onderweg naar de wintersport
© Spalder Media Group
Houd rekening met drukte bij laadpalen!

Italië: zaterdag de drukste dag

Volgens de verkeersdruktekalender van de ANWB kun je in Italië op zaterdag de meeste drukte op de wegen verwachten. Met name op de wegen van en naar de skigebieden zijn files niet uitgesloten. Wanneer je onderweg bent naar Italië, kun je eventueel via Autostrade.it de huidige verkeerssituatie in de gaten houden.

 • Drukke wegen zijn: A22 (tussen Brennero en Bolzano), toegangswegen naar bekende wintersportplaatsen, grensovergangen als de Fréjus- en Mont-Blanctunnel, Brennerpas, Tarvisio en Chiasso (Gotthardtunnel).
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.