Skip to navigation Skip to main content

Digitaal vignet Zwitserland: vragen en antwoorden

Auto Ford Engelberg 3496

Sinds de zomer van 2023 is het vignet Zwitserland ook digitaal verkrijgbaar. Wintersporters die naar of door het land reizen, hebben nu de keuze tussen een digitale- en stickervariant. Het digitale vignet of e-vignet is gebonden aan het kenteken en de aanschaf ervan is heel eenvoudig. Geen gestoei met stickers meer dus! In dit blog een overzicht met de meest gestelde vragen en antwoorden over het digitaal vignet Zwitserland.

Waarom heb je een digitaal vignet Zwitserland nodig?

Op de Zwitserse nationale wegen wordt tol geheven. Wie van deze wegen gebruik wil maken, moet in het bezit zijn van een vignet Zwitserland. De vignetplicht geldt voor alle motorvoertuigen tot 3,5 ton (auto’s, aanhangers, caravans en campers) en voor zowel inwoners als toeristen. Het maakt niet uit of je daadwerkelijk in het land verblijft of slechts op doorreis bent. Zwaardere voertuigen zoals vrachtwagens vallen onder ‘Schwerverkehrsabgabe’ en betalen tol bij de grens. Het vignet Zwitserland is fysiek verkrijgbaar in de vorm van een sticker en sinds 1 augustus 2023 ook digitaal, gekoppeld aan het kenteken. Een digitaal vignet Zwitserland is wel zo fijn, dan hoef je die sticker aan het einde van het jaar niet meer van je autoruit af te krabben. 

Vignet Zwitserland nu ook digitaal te koop
Je kunt nu kiezen voor de vignetsticker en het digitale vignet Zwitserland!

Hoe lang is een digitaal vignet Zwitserland geldig?

Het digitaal vignet Zwitserland heeft dezelfde geldigheidsduur als de stickervariant: van 1 december in het voorgaande jaar tot 31 januari in het volgende jaar. 14 maanden dus. Er zijn geen vignetten voor kortere periodes. Ook als je maar één keer per jaar een week gaat skiën in Zwitserland heb je een jaarvignet nodig. Let op: je kunt het digitale vignet niet automatisch verlengen.

Ik heb al een sticker, kan ik die omruilen naar een digitaal vignet?

Ben je al in het bezit van een vignet Zwitserland, maar dan de stickervariant? Het is helaas niet mogelijk om de sticker om te ruilen voor een digitaal vignet. Je zult moeten wachten tot een nieuw kalenderjaar.

Is er een prijsverschil tussen de sticker en het digitale vignet?

Er zit geen prijsverschil tussen het digitaal vignet Zwitserland en de stickervariant. Voor beide betaal je 40 CHF, wat omgerekend zo’n € 41,74 is (wisselkoers 3 augustus 2023).

Digitaal vignet Zwitserland wintersport

Wat zijn de voordelen?

Dat het vignet Zwitserland nu ook digitaal, gekoppeld aan je kenteken, beschikbaar is, heeft meerdere voordelen. Onder andere:

  • Je hebt nu een keuze: sticker op de voorruit of een digitaal vignet, gekoppeld aan het kenteken van de auto.
  • Na afloop van de geldigheidsduur geen irritaties bij het verwijderen van de sticker.
  • De vraag ‘Waar moet ik het vignet Zwitserland nou plakken?’ is niet meer van toepassing. Het digitale vignet is gebonden aan het kenteken van de auto.
  • Autoruit kapot? Je hebt geen nieuw vignet nodig, aangezien het digitale vignet gekoppeld is aan het kenteken.

Waar is het digitaal vignet Zwitserland te koop?

De aanschaf van het digitaal vignet Zwitserland is heel simpel, via de website van de Zwitserse overheid www.e-vignette.ch. Voor de aanschaf zijn de volgende gegevens nodig: de categorie waarin het voertuig valt, het kenteken en het land waarin het kenteken geregistreerd staat. Geldige betaalmiddelen zijn een creditcard en TWINT (een Zwitserse betaaldienst). Tijdens de registratie kun je controleren of er al een digitaal vignet op jouw kenteken geregistreerd staat en wanneer je een e-mailadres opgeeft, ontvang je een bevestiging van de aankoop in je inbox.

Wintersport in Zwitserland
Reis jij komende winter met een digitaal vignet naar Zwitserland?

Is het digitaal vignet Zwitserland na aanschaf direct geldig?

De stickervariant is direct geldig nadat deze correct op de voorruit is geplakt. Het digitaal vignet Zwitserland is direct geldig na registratie of aankoop in de webshop.

Hoe zit het met de wet van bedenktijd?

Wanneer je het digitaal vignet Oostenrijk online aanschaft, geldt er het recht van 14 dagen bedenktijd. Om die reden is het vignet pas op z’n vroegst na 18 dagen geldig (mits langs de snelweg of bij een ASFINAG kantoor gekocht). In tegenstelling tot de EU garandeert de Zwitserse wetgeving klanten niet het recht om van gedachten te veranderen en een online aangekocht product terug te sturen. Het digitaal vignet Zwitserland is na aankoop direct geldig.

Blijft het stickervignet te koop?

Toch liever de stickervariant? Die blijft voorlopig gewoon te koop. Je hebt nu twee opties en dat is wel zo fijn. Wel zou het kunnen zijn dat de sticker in de toekomst verdwijnt als bijvoorbeeld blijkt dat er nog maar 10% van wordt verkocht.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.