15 maart 2021 door Thijs in Algemeen

Ook tijdens wintersportseizoen 2021/2022 zullen er drukke en minder drukken weken zijn. Vaak zijn de schoolvakanties de drukkere periodes. Wil je de drukte vermijden en ben je niet afhankelijk van de schoolvakanties? Vermijd dan het hoofdseizoen en boek je wintersport in het laagseizoen. In dit blog hebben we de schoolvakanties in de diverse regio's en landen op een rijtje gezet. Zo kun je rekening houden met de drukte op de weg, in de accommodaties en op de piste.

Schoolvakanties Nederland 2021/2022

De meeste Nederlandse wintersporters gaan op wintersport in de kerst- of voorjaarsvakantie. Tijdens de kerstperiode zijn de schoolvakanties niet onderverdeeld per regio, maar is iedereen van 25 december 202 tot en met 9 januari 2022 vrij. De voorjaarsvakantie, of krokusvakantie, breekt halverwege februari 2021 als eerste aan voor regio zuid. Een weekje later zijn het noorden en midden aan de beurt.

Schoolvakanties winter 2021/2022
Kerstvakantie: 25 december 2021 t/m 9 januari 2022
Voorjaarsvakantie noord: 19 februari t/m 27 februari 2022
Voorjaarsvakantie zuid & midden: 26 februari t/m 6 maart 2022

Schoolvakanties in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk: extra drukte

Wanneer niet alleen wij vakantie hebben, maar er ook regio’s in Frankrijk of Duitsland vrij zijn, wordt het pas echt druk op de piste. Tijdens de kerstperiode is vaak iedereen tegelijk vrij en dien je altijd rekening te houden met vakantiegangers uit andere landen. In het voorjaar springt met name de week 9 van 26 februari t/m 5 maart 2022 eruit. Dan heeft niet allen het midden en zuiden van Nederland voorjaarsvakantie, maar ook België en de Duitse regio’s Beieren en Saarland. In de populaire Oostenrijkse wintersportregio’s Vorarlberg, Tirol en Salzburgerland heeft men van 14 t/m 20 februari schoolvakantie. Wie buiten de Nederlandse vakanties op wintersport kan, doet er wellicht verstandig aan om deze week te mijden.

Drukte stoeltjeslift schoolvakantie wintersport

Drukte in skigebieden: verse sneeuw en populaire regio’s

Niet alleen schoolvakantie zijn verantwoordelijk voor drukte op de piste. Wanneer er verse sneeuw is gevallen en vervolgens de zon weer gaat schijnen zorgt dit voor een toeloop van extra dagjesmensen. Uit de verschillende regio's in en om de Alpen rijdt men dan massaal naar de skigebieden in Oostenrijk om een dagje of weekendje te skiën. Ook kan het verstandig zijn om (tijdens het hoogseizoen) niet voor Tirol of een ander populair skigebied te kiezen. Kijk eens naar Karinthië, Steiermark, Italië of de verder gelegen skigebieden in Zwitserland, Frankrijk en Italië. Een uurtje verder rijden, maar een stuk rustiger! Het is ook verstandig om voordat je boekt even naar de evenementenagenda te kijken. Misschien wordt er in de week dat jij wilt gaan wel net een wedstrijd georganiseerd.

Tips om de drukte op wintersport te vermijden

Wie gebonden is aan de schoolvakanties ontkomt niet aan de drukte. Toch kun je wanneer je met een paar zaken rekening houdt de ergste drukte vermijden. Ga bijvoorbeeld van zondag tot zondag, dat scheelt je al heel wat files! Wie geen kinderen meer op skiles heeft is niet gebonden aan de vaste lunchtijden. Wanneer je heel vroeg of heel laat luncht, hoef je in het bergrestaurant echt niet in de rij te staan voor je Schnitzel of Kaiserschmarrn. Hoe heerlijk skiën en snowboarden ook is, je kunt ook eens een andere winteractiviteit gaan doen. Langlaufen en winterwandelen is heerlijk rustgevend. En wie goed zoekt, kan in de Alpen – ook tijdens de schoolvakanties – écht nog wel rustige skigebieden vinden. Alleen heb je dan geen honderden kilometers aan piste.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen