Skip to navigation Skip to main content
Druk Autobahn

Pech onderweg langs de Duitse Autobahn, het zal je maar gebeuren. Van het ene op het andere moment kun je niet meer verder rijden naar de wintersport. De auto stopt er ineens mee of je hebt een vervelende aanrijding of botsing. Wat moet je doen bij pech onderweg? En is de vakantiepret meteen voorbij? In dit blog tips voor pech onderweg naar de wintersport langs de Duitse Autobahn. Zo kun je (hopelijk) snel weer door!

Pech onderweg langs de Duitse Autobahn

Veruit de meeste mensen gaan met de auto op wintersport. En dat betekent helaas ook dat er af en toe wintersporters pech onderweg hebben. Ongeluk zit in een klein hoekje, maar dat geldt ook voor autopech. Zeker tijdens winterse omstandigheden. Sneeuw en vrieskou vragen nu eenmaal veel meer van de auto dan de zachte omstandigheden waar we doorgaans in eigen land mee te maken hebben. De Duitse pechhulpdienst ADAC rukt maakt liefst 10.000 keer per dag uit om gestrande automobilisten te helpen. 

Draag bij pech langs de Duitse Autobahn altijd een veiligheidshesje
© Spalder Media Group

Belangrijk voor vertrek

Klaar voor de wintersport? Dan heb je vast de paklijst al helemaal bestudeerd, maar kijk ook nog even naar het volgende!

 • Breng de auto voor de wintersport nog even naar de garage voor een wintercheck.
 • Ga nooit zonder winterbanden en sneeuwkettingen op reis.
 • Sluit een pechhulpverzekering af die ook in het buitenland geldig is.
 • Rijden er meerdere personen in dezelfde auto? Check dan even of de verzekering kentekengebonden is of niet.
 • Zorg dat je alle nodige documenten en polisnummers bij de hand hebt voor het geval dat.
 • Snel weer door? Check de voorwaarden voor vervangend vervoer.
 • Sla het telefoonnummer van de pechhulpverlener op in je telefoon.
 • Neem een powerbank mee in de auto. Met een lege telefoon kun je niet bellen!
 • Neem ook het volgende mee: veiligheidshesjes voor alle inzittenden, een reservewiel, gevarendriehoek, startkabels, reservesleutels, schadeformulier, reparatieset, verbanddoos, verzekeringsbewijs en reservelampen.

Wat te doen bij pech onderweg naar de wintersport?

Merk je dat er iets mis is met de auto? Of sta je al met pech langs de Duitse Autobahn? Hieronder een aantal handige tips:

 • Trap niet meteen hard op de remmen, maar blijf rustig. Kun je de vluchtstrook of berm nog makkelijk bereiken? Kijk goed om je heen en maak niet ineens onverwachte bewegingen.
 • Zet de auto het liefst stil aan de rechterkant van de weg. Bij voorkeur in de berm of op de vluchtstrook. Kun je het dichtstbijzijnde tankstation bereiken? Dat is helemaal ideaal.
 • Sta je veilig? Zet direct de alarmlichten aan (als je dit nog niet gedaan hebt)
 • Draai de wielen van de auto naar rechts. Mocht iemand achterop botsen, dan schiet de auto niet de weg op, maar de berm in.
 • Blijf in geen geval in de auto zitten. Trek veiligheidshesjes aan en verlaat de auto als dit veilig is. Stap bij voorkeur allemaal aan de rechterkant uit. Ga achter de vangrail staan of zo ver mogelijk in de berm.
 • Bel de hulpdiensten en plaats de gevarendriehoek ongeveer 30 meter achter de auto (als dit veilig is).
 • Kom je op een beroerde plek stil te staan? Bel direct de hulpdiensten.
 • Steek nooit zomaar een snelweg over. 
Pech onderweg in Duitsland
© Pixabay

Meest voorkomende pechgevallen

Er zijn een aantal pechgevallen die regelmatig voorkomen en die je misschien zelf kunt oplossen. Een lege accu kun je bijvoorbeeld opstarten met startkabels van goede kwaliteit en behulp van een andere auto. Laat de accu bovendien jaarlijks checken bij de garage. Een lekke band kan iedere automobilist overkomen. Zorg ervoor dat je een reservewiel bij je hebt, zodat je deze misschien wel zelf kunt vervangen. Of gebruik een reparatieset zodat je zelf naar de garage kan rijden. Kan dit niet? Bel dan de hulpdiensten. De sleutel per ongeluk in de auto laten liggen met de deur op slot? Zorg ervoor dat je altijd een reservesleutel meeneemt en deze aan een andere reisgenoot geeft - die hem niet in de auto laat liggen bij een pauze. Koplamp stuk? In oudere auto’s kun je de lampen vaak zelf eenvoudig vervangen, maar in moderne auto’s moet er vaak van alles gedemonteerd worden. Laat ze in dat geval vervangen door de garage. Verlichting stuk ’s avonds of ’s nachts? Rijden zonder licht is gevaarlijk, dus bel de hulpdiensten.

Zorg dat je warm blijft

Kom je met pech langs de Duitse Autobahn te staan? Zorg ervoor dat je warm blijft, maar blijf niet in de auto zitten (tenzij dat echt niet anders kan). Warme dekens bieden uitkomst, maar je kunt ook je skipak aantrekken.

Hoe kun je autopech voorkomen?

Zoals al eerder gezegd: een ongeluk of autopech kan iedereen overkomen. Toch kun je in het geval van autopech wel een aantal dingen doen om dit te voorkomen. Check bijvoorbeeld voor vertrek de bandenspanning en het oliepeil. Onderhoud de auto regelmatig en doe bij voorkeur een wintercheck voor vertrek. Controleer de vloeistoffen en stop bij de eerste mogelijkheid als het olielampje begint te branden. Rijd de tank niet helemaal leeg en tank uiteraard de juiste brandstof.

Met de auto op wintersport

Met wie neem je contact op bij autopech?

Heb je een pechhulpverzekering afgesloten? Dan kun je direct contact opnemen met de verzekeraar en regelen zij vaak dat alles wordt opgelost. De ANWB Alarmcentrale is 24 uur per dag bereikbaar en het maakt niet uit of je vanuit Nederland of vanuit het buitenland belt. Het nummer van de ANWB alarmcentrale is 0031703141414. De ANWB werkt weer samen met ADAC, de Duitse versie van de ANWB. Verzekerd bij Univé? Dan kun je 0031592348112. Verzekerd bij OHRA? Bel dan het nummer 0268513168. En daarnaast hebben veel automerken hun eigen hulplijn, zoals bijvoorbeeld Ford Assistance

Geen pechhulpverzekering maar wel autopech? Bel in Duitsland de ADAC via: 00498920204000.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.