Skip to navigation Skip to main content

Met de auto op wintersport: do’s & don’ts

15892 - Met de auto op wintersport: do’s & don’ts (1)

Duizenden wintersporters trekken ieder seizoen met de auto richting de skigebieden. Daarmee is de auto veruit het meest populaire vervoersmiddel. Niet vreemd, want je kunt alles meenemen en je bent niet afhankelijk van andere partijen (op de medeweggebruikers na dan). Hoeveel gemak en comfort de auto ook te bieden heeft, de wisselende weersituaties maken het wel een stuk zwaarder. Belangrijk dus om de auto goed te verzorgen en met een aantal punten rekening te houden. In dit weblog heb ik een aantal do's en don'ts voor je op een rijtje gezet.

Do: voldoende ruitensproeiervloeistof meenemen

Het klinkt heel logisch en toch zijn er genoeg automobilisten die er op parkeerplaats (met tankstation op 20 km afstand) pas achter komen dat ze de ruitensproeiervloeistof zijn vergeten mee te nemen. Omdat er op de buitenlandse snelwegen flink zout gestrooid wordt, worden de ruiten bij een vochtig wegdek snel vies. Je sproeit veel meer dan anders, dus de voorraad raakt sneller op. Bewaar daarom altijd een extra hoeveelheid in een jerrycan of frisdrankfles op een gemakkelijke te bereiken plek. Let op: koop ruitensproeiervloeistof met antivries (minimaal -20) en ga daarnaast met goede ruiterwissers op pad.

15892 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/31d2b59677f977f3d0dea7747b3e291102aee904db6c9c97_Ruitensproeier vloeistof.jpg (3)
Neem voldoende ruitensproeiervloeistof mee

Do: neem een waxinelichtje en warme fleecedeken mee

Je gaat op wintersport, dus de kans is groot dat je te maken krijgt met winterse omstandigheden. Hevige sneeuwval, ijzel en lage temperaturen zijn daarbij geen uitzondering. Zoals al eerder gezegd, krijgt de auto het bij deze omstandigheden extra zwaar. Hij moet harder werken en de kans dat er iets stuk gaat, is groter. Neem daarom altijd warme fleecedekens (voor alle personen minimaal 1), waxinelichtjes en een aansteker mee. Mocht je toch stil komen te staan langs de kant van de weg, dan blijf je in ieder geval warm. Dit is trouwens ook verstandig tijdens kilometerslange files.

Do: check vooraf de bandenspanning en het oliepeil

Een dag voordat je vertrekt, is het verstandig om de auto nog een keer na te lopen. Rijd met de auto naar het benzinestation en check daar de bandenspanning. Op een speciaal apparaat kun je deze niet alleen controleren, maar ook eventueel bijvullen. Controleer het oliepeil en vul eventueel bij. Weet je nou niet hoe je beide moet aanpakken? Je kunt dit ook altijd even navragen bij de garage. Laat daar gelijk de wintercheck doen, zodat je weet dat je auto er helemaal klaar voor is.

Do: een ijskrabber en bezempje meenemen

Twee andere logische, maar vaak vergeten objecten zijn de ijskrabber en het bezempje. We hebben het dit seizoen al meerdere malen gezien: heel veel sneeuw. Auto’s bedolven om een dikke laag poeder, waardoor je eerst een paar uur bezig bent met uitgraven en sneeuwvrij maken. Op wintersport kun je niet zonder een ijskrabber en bezempje. Veeg eerst alle sneeuw van de auto met het bezempje. Denk daarbij ook aan het dak! Vervolgens gebruik je de krabber om de ramen van eventuele ijsvorming te ontdoen. Tip: je kunt vaak ook een krabber mét bezempje kopen.

15892 -  (2)
Soms heb je meer nodig dan alleen een bezempje ; )

Do: een oude handoek, wc-rol, handschoenen en matje meenemen

De toiletten bij het tankstation zijn schoon, maar je moet er wel voor betalen. Rijd je overdag, dan kun je makkelijk even stoppen bij een parkeerplaats met alleen een toilet. Neem een wc-rol mee van thuis, zodat je niet zonder komt te zitten. Neem verder een oude handdoek, handschoenen en een matje mee. Dit voor het geval dat je de sneeuwkettingen om moet leggen. Je wilt immers niet met een vieze broek en vieze handen aankomen op de plaats van bestemming.

Do: je sneeuwkettingen op een gemakkelijk te bereiken plek opbergen

Plaats de sneeuwkettingen altijd op een makkelijk te bereiken plek. Het komt niet vaak voor dat je ze moet gebruiken, maar is dat wel het geval, dan wil je niet dat eerst de hele auto moet worden uitgeladen.
Bekijk hier alle tips voor het gebruik van sneeuwkettingen >

15892 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/31d2b59677f977f3d0dea7747b3e291102aee904db6c9c97_Ruitensproeier vloeistof.jpg (4)
Leg je sneeuwkettingen op een makkelijk te bereiken plek neer

Do: check vooraf of alle verplicht mee te nemen items in de auto aanwezig zijn

Als je met de auto op wintersport gaat, dan zijn er een aantal items die je verplicht mee moet nemen. Denk bijvoorbeeld aan de gevarendriehoek en veiligheidshesjes. Mocht er toch iets gebeuren langs de snelweg, dan val je zelf op en maak je dat ook kenbaar aan de medeweggebruikers.
Bekijk wat je niet mag vergeten als je met de auto op wintersport gaat >

Do: verwissel de standaard automat voor een rubberen variant

Sneeuw, zout en vocht zijn niet zo fijn voor de standaard vloermatten. Daarom is het aan te raden om deze voordat je op wintersport gaat te verwisselen voor een rubberen variant. Alles blijft schoon en bij thuiskomst wissel je de matten gewoon weer om.

15892 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/31d2b59677f977f3d0dea7747b3e291102aee904db6c9c97_Ruitensproeier vloeistof.jpg (5)
De automatten blijven lekker schoon met een rubberen variant

Don’t: de hele tijd remmen als je in de bergen rijdt

Rijden in de bergen is anders dan op de snelweg. Als je afdaalt, rolt de auto sneller naar beneden. Het is dan erg aantrekkelijk om het rempedaal in te trappen, maar doe dit niet te vaak, want je remmen raken daardoor oververhit. Rem vooral op de motor. Dit doe je door een versnelling terug te schakelen.

Don’t: je auto op de handrem zetten op de plaats van bestemming

Als de auto de hele week stil staat op de handrem, dan is het mogelijk dat deze vastvriest. Dat is natuurlijk niet bij alle auto’s het geval, maar vooral de wat oudere modellen kunnen nog wel eens vocht op de handrem hebben. Als dit bevriest, dan kun je de handrem er niet meer vanaf halen. Zet de auto daarom altijd in de eerste versnelling en draai de banden eventueel als je parkeert op een schuine helling.

Don’t: blind navigatie volgen

Een TomTom of navigatie is voor veel bestuurders onmisbaar. Vertrouw deze echter nooit 100% en blijf altijd goed op de borden letten. Er worden niet alleen ieder jaar aanpassingen aan de weg gemaakt, je weet ook waar je op dat moment rijdt. Handig als je de lokale filemeldingen volgt op de radio. Een tip is om de route vooraf even via Google Maps te bekijken.

15892 -  (3)
Vertrouw de navigatie nooit voor 100%
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.