Skip to navigation Skip to main content

Digitaal vignet Oostenrijk: vragen en antwoorden

Bord digitaal vignet Oostenrijk

Wie gebruik wil maken van de Oostenrijkse auto- en snelwegen, kan sinds een aantal jaar kiezen voor het digitaal vignet Oostenrijk en de ouderwetse stickervariant. Het digitale vignet is gekoppeld aan het kenteken, terwijl je de sticker op het voorruit plakt. Met de digitale variant kun je jezelf een hoop ergernissen besparen tijdens het verwijderen van de sticker na afloop van de geldigheidsduur. In dit blog een overzicht met de meest gestelde vragen en antwoorden over het digitaal vignet Oostenrijk.

Waarom heb je een digitaal vignet Oostenrijk nodig?

Op de Oostenrijkse snelwegen wordt tol geheven (enkele trajecten uitgezonderd). Die tol betaal je niet bij tolpoortjes zoals bijvoorbeeld in Italië en Frankrijk wel het geval is, maar via het vignet Oostenrijk. De vignetplicht geldt voor alle motorvoertuigen tot 3500 kilo. Alles wat zwaarder is betaalt ook tol, maar doet dit met de zogeheten GO-box. Het vignet Oostenrijk is digitaal beschikbaar, gekoppeld aan je kenteken, maar ook in de vorm van een sticker. 

Autorijden in het Stubaital met digitaal vignet Oostenrijk

Waar kun je het digitaal vignet Oostenrijk kopen?

Het digitaal vignet Oostenrijk is online te koop via de website van ASFINAG, de ANWB, maar ook bij verkooppunten van de ÖAMTC, ARBÖ, ADAC, tankstations en tabakswinkels.

Hoe zit het met de geldigheidsduur?

Het digitale vignet heeft dezelfde geldigheidsduur als de stickervariant. Er zijn drie opties: 10 dagen, 2 maanden en een jaarvignet. Het jaarvignet is niet 12 maanden, maar 14 maanden geldig, van 1 december in het voorgaande jaar tot 31 januari in het volgende jaar.

Belangrijk: wanneer je het vignet aanschaft, geldt de wet van 14 dagen bedenktijd. Dankzij deze wet, in combinatie met een extra termijn van 3 dagen voor eventuele postbezorging, is het digitale vignet op z'n vroegst pas 18 dagen na aankoop geldig. Deze regel geldt alleen voor het vignet van 2 maanden of 1 jaar. Dagvignetten en vignetten van 10 dagen zijn wel direct geldig.

Is er een prijsverschil tussen de stickervariant en het digitale vignet?

Er zit geen prijsverschillen tussen het digitaal vignet en de stickervariant. De prijzen voor 2023 zijn als volgt:

 • Motoren:
  • 10 dagen € 5,80
  • 2 maanden € 14,50
  • 1 jaar: € 38,20
 • Auto plus overige voertuigen tot 3500 kg:
  • 10 dagen € 9,90
  • 2 maanden € 29,-
  • 1 jaar: € 96,40
Bewijs van aankoop digitaal vignet Oostenrijk

Kun je het digitale vignet verlengen of de geldigheidsduur aanpassen?

Langer in Oostenrijk blijven om wat voor reden dan ook? Het is alleen mogelijk om de geldigheidsduur van het digitale vignet aan te passen voor de ingangsdatum. Je moet in dit geval wel eerst een ASFINAG-account aanmaken. Wanneer je meerdere keren per jaar naar Oostenrijk rijdt, is het verstandig om te kiezen voor een jaarvignet. Voor jaarvignetten bestaat er ook een digitaal abonnement, waarmee de geldigheidsduur automatisch wordt verlengd. Meer over het abonnement ›

Hoe zit het met de wet van bedenktijd?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is het digitaal vignet Oostenrijk zowel online als bij verschillende verkooppunten, tankstations en tabakswinkels te koop. Wanneer je ervoor kiest om het digitale vignet online aan te schaffen, geldt het recht van 14 dagen bedenktijd. Elke consument heeft het recht om een online aankoop binnen die periode te annuleren. Bovenop deze 14 dagen geldt een termijn van drie dagen voor een eventuele terugzending. Om die reden is een online aangeschaft digitaal vignet Oostenrijk op z’n vroegst pas geldig vanaf de 18e dag na aankoop. Deze regel geldt overigens alleen voor het vignet van twee maanden of een jaar. Dagvignetten en vignetten van 10 dagen zijn direct geldig.

Autorijden op wintersport

Voordelen digitaal vignet Oostenrijk

Er zitten meerdere voordelen aan het digitaal vignet Oostenrijk. Bijvoorbeeld:

 • Je hebt een keuze: wordt het een sticker of toch de digitale variant?
 • Bespaar jezelf ergernissen bij het verwijderen van de sticker na afloop van de geldigheidsduur.
 • De vraag ‘Waar moet ik het vignet Oostenrijk opplakken?’ is bij het digitale vignet niet van toepassing.
 • Autoruit vervangen? Een nieuwe vignetsticker is niet nodig. Het digitale vignet is gekoppeld aan het kenteken.

Hoe werkt het digitaal vignet Oostenrijk?

Het digitaal vignet Oostenrijk is gekoppeld aan het kenteken. Dit betekent dat je bij de aanschaf ervan je kenteken opgeeft. Na betaling en het eventueel passeren van de wet van bedenktijd, staat het digitale vignet op je kenteken geregistreerd. Op verschillende plaatsen onderweg wordt je kenteken gescand ter controle. Beschik je niet over een geldig vignet, dan riskeer je een boete.

Blijft de vignetsticker te koop?

Voorlopig blijf je de keuze behouden tussen het digitaal vignet Oostenrijk en de stickervariant.

Vignet Oostenrijk 2023

Wat is de boete voor rijden zonder vignet Oostenrijk?

In het gunstigste geval is de boete voor rijden zonder vignet € 120,-. Betaal je die niet, dan moet je rekening houden met minimaal € 300,- en in het ergste geval € 3000,-.

Op welke wegen in Oostenrijk heb je een vignet nodig?

De vignetplicht geldt op bijna alle autowegen en autosnelwegen. Vier snelwegtrajecten zijn uitgezonderd op de vignetplicht en verder zijn er nog een aantal ‘Sondermautstrecken’ zoals de Brenner- en Tauern Autobahn. Om op deze wegen te mogen rijden, moet je tol betalen bij de tolpoortjes. Snelwegtrajecten waarop de vignetplicht niet geldt zijn:

 • A1: West Autobahn tussen staatsgrens bij Walserberg en het knooppunt Salzburg Nord
 • A12: Inntal Autobahn tussen de staatsgrens bij Kufstein en het knooppunt Kufstein-Süd
 • A14: Rheintal/Walgau Autobahn tussen de staatsgrens bij Hörbranz en het knooppunt Hohenems
 • A26: Linzer Autobahn
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.