Skip to navigation Skip to main content

De 11 lekkerste Zwitserse wintersportgerechten

7923 - De 11 lekkerste Zwitserse wintersportgerechten (1)

Inmiddels heb je de lekkerste wintersportgerechten van Italië en Oostenrijk voorbij zien komen. Stuk voor stuk gerechten waarbij het water je in de mond loopt, maar natuurlijk mag ook Zwitserland niet aan dit rijtje ontbreken. Als echte zoetekauw of kaasliefhebber ben je hier helemaal aan het juiste adres, maar ook de andere specialiteiten mogen zeker niet worden overgeslagen. Op wintersport naar Zwitserland betekent niet alleen lekker skiën, maar ook ontzettend lekker eten. Wat eet je dan? Nou, onder andere de 11 lekkerste Zwitserse wintersportgerechten!

#1. Kaasfondue

Kaas is een belangrijk onderdeel van de Zwitserse keuken en dat kom je in veel gerechten tegen. Eén van de meest bekendste en populairste kaasgerechten in Zwitserland is de Kaasfondue. Het is daarom helemaal niet gek dat je dit gerecht ook buiten de Zwitserse grenzen in overvloed tegenkomt. Lekker dopen in een warme kaasmassa met knapperig stokbrood of verse groenten. Heerlijk met een grote groep op wintersport en makkelijk zelf te maken.

7923 -  (4)#2. Krokante hoorntjes met Zwitserse room

Zwitserse room, ook wel banketbakkersroom, is een belangrijk onderdeel van veel zoete gerechten in de Zwitserse keuken. De room heeft iets weg van vanillevla en pudding. Stap je in Zwitserland een bakkerij binnen, dan kom je bijna niet om deze lekkernij heen: krokante (ijs)hoorntjes, gevuld met Zwitserse room. Een heerlijk gebakje en ideaal voor na het skiën in het appartement met een kop koffie.

#3. Rösti

Rösti is een Zwitsers aardappelgerecht, dat vroeger werd gegeten als ontbijt door de Berner boeren. Tegenwoordig eet je Rösti als bijgerecht of met verschillende andere ingrediënten. Rösti wordt gemaakt van geraspte aardappel, die zowel rauw- als gekookt wordt geraspt. Vervolgens wordt de geraspte aardappel platgedrukt in de pan en als een grote krokante aardappelkoek gebakken. Klik hier voor het recept Rösti >

7923 -  (5)

#4. Älplermagronen (Alpenmacaroni)

Älpermagronen, oftewel Alpenmacaroni, is de Zwitserse variant op ‘Mac and cheese’. Heb je trek, of niet zo’n zin in al die poespas, dan is dit gerecht ideaal. De Alpenmacaroni wordt gemaakt met pasta, Zwitserse kaas, aardappels en gebakken uien. Lekker, vullend en erg smaakvol.

#5. Vermicelles

Vermicelles, wormpjes in het Frans, is een zoete specialiteit uit Zwitserland. Het gerecht wordt gemaakt van tamme kastanjes, gekookt in melk en op smaak gebracht met suiker, vanille, boter en Kirsch. Vervolgens wordt het mengsel gepureerd en door een speciale Vermicelles pers geperst. Eigenlijk een echt herfstgerecht, maar dankzij de populariteit ook in de rest van het jaar verkrijgbaar. Dit nagerecht wordt geserveerd met slagroom.

#6. Raclette

Vind jij gesmolten kaas helemaal het einde? Dan ben je in Zwitserland aan het juiste adres, want hier kom je gesmolten kaas in veel gerechten tegen. Raclette is daar een populair voorbeeld van. Raclette is het Franse woord voor schaven/schrapen en is tevens de benaming van de kaas. Tijdens het Racletten wordt een ronde kaas door de midden gesneden en in een speciale oven of toestel gehangen. Iedere keer als de kaas begint te smelten, wordt het gesmolten stuk eraf geschraapt en geserveerd met aardappelen, augurkjes en zilveruitjes. Erg lekker op de piste, maar ook echt aan te raden om een keer thuis uit te proberen. Een Raclette-toestel is niet zo duur en de kaas is gemakkelijk te verkrijgen bij een kaasspeciaalzaak.

7923 -  (6)

#7. Birchermüesli

Rond 1900 ontwikkelde de Zwitserse arts- en voedingsdeskundige Maximilian Oskar Bircher-Brenner de Birchermüesli. Hij was ervan overtuigd dat rauw voedsel veel beter waren dan veel vlees en wit brood. Maximilian ontdekte dit gerecht tijdens een wandeling in de bergen. De muesli die jij elke ochtend in je bakje yoghurt doet, stamt af van deze man. Vroeger at men dit gerecht als dieet tijdens het diner, tegenwoordig bij het ontbijt of als lunch. Birchermüesli wordt gemaakt met geraspte appel, noten, citroensap, havermout en gezoete gecondenseerde melk. Dat laatste om TBC te voorkomen, maar tegenwoordig is de Birchermüesli ook met yoghurt te vinden. Ideaal als ontbijt of gezonde lunch.

#8. Cremeschnitte

Wij hebben de Tompoes, Oostenrijk heeft de Apfelstrudel, Frankrijk Tarte tatin, Italië Tiramisu en Zwitserland Cremeschnitte. Ben je op de Zwitserse pistes en is het een uur of 11, dan is het tijd voor Cremeschnitte. Dit gebakje heeft iets weg van een Tompoes, maar dan met een extra lagen crème (Zwitserse room) en vaak met slagroom.

#9. Berner Platte

Krijg je op de piste de menukaart voor je neus en weet je echt niet wat je moet kiezen? Ga dan voor een Berner Platte. De Berner Platte is een groot plateau met verschillende soorten vlees, groenten en aardappelen. Ideaal als je niet kunt kiezen en erg leuk om te delen.

7923 -  (7)

#10. Käseschnitte

Käseschnitte, Chässchnitte in het Zwitsers-Duits, is de Zwitserse variant op de Franse Croque Monsieur en heeft iets weg van een tosti. Een snee brood wordt besprenkeld met witte wijn en daarna rijkelijk belegd met ham en een pittige kaas. Vervolgens wordt het geheel in de oven geplaatst om te smelten. Naast de traditionele Käseschnitte kom je ook verschillende varianten tegen, waaronder Käseschnitte met spiegelei.

#11. Chocolade

Als echte chocoladeliefhebber kun je in Zwitserland je hart ophalen. Hier kom je chocolade tegen in allerlei soorten, kleuren, smaken en maten. Stap na het skiën een chocolaterie binnen en ga helemaal los op al het lekkers. In het appartement kunnen jullie met z’n allen genieten van de chocolade tijdens een spelletje en een drankje.Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.