Skip to navigation Skip to main content

Terugblik: zo was het weer tijdens skiseizoen 2021/2022

54434 - Terugblik: zo was het weer tijdens skiseizoen 2021/2022 (12)

En toen was het alweer mei... Het skiseizoen is in bijna alle skigebieden in de Alpen voorbij en alleen in een klein aantal kan er nu nog geskied worden. Hoog tijd voor een terugblik op het weer van het skiseizoen 2021/2022! Gelukkig konden we na een veel te lange pauze van een compleet winterseizoen eindelijk weer op de latten staan. Zij het met veel, wekelijks wisselende, regels, maar laten we daar niet te lang bij stil staan! Wederom was het een bijzondere winter om niet snel te vergeten. Ook wat het weer betreft! Daarom is het de hoogste tijd voor een terugblik. Weet je nog...

De eerste dump in oktober

Koning winter was er weer vroeg bij dit seizoen. Begin oktober werden we getrakteerd op de eerste echte dump en het verschil kon in die periode bijna niet groter zijn. Op de eerste dagen van de maand steeg het kwik in de Alpen nog naar 27 °C, dankzij een föhnwind, en op de 6e dag werden we getrakteerd op de eerste sneeuwbeelden. In de dagen daarna kwam er regelmatig verse sneeuw naar beneden. Lokaal zelfs meer dan een halve meter! Perfect om het wintersportvlammetje weer mee aan te wakkeren.

Wintersport 2022/2023 vroegboeken: de beste aanbiedingen

Sneeuwrijk november

Niet alleen oktober, maar ook november begon met veel verse sneeuw. Op de tweede dag van de maand waren de webcams werkelijk fantastisch om te zien. Na een nieuwe periode van zonnig en zacht herfstweer, bracht een actief koufront een flinke laag sneeuw naar de Alpenlanden. De sneeuwgrens begon hoog, op 2500 meter, maar daalde al snel naar 1500 meter hoogte. Op veel webcambeelden was een prachtig contrast tussen herfst en winter te zien. En dat in combinatie met een stralende zon en blauwe lucht! Lang bleef de lucht overigens niet blauw. Een paar dagen daarna viel er nog eens 60 to 90 centimeter sneeuw bij.

54434 - (132)
Virgen op 2 november 2021: herfst in het dal, winter op de berg

Eind november/begin december: de eerste sneeuw dicht bij huis

Eind november daalde de temperatuur ook dichter bij huis. In de Ardennen en het Sauerland viel de neerslag niet meer als regen, maar als sneeuw. Op 26 november kleurden deelden we de eerste witte webcams uit Winterberg en Willingen. In beide dorpen lag een heerlijk suikerlaagje en voor Winterberg was dat hét moment om de start van het skiseizoen aan te kondigen. Het was namelijk ook koud genoeg om de sneeuwkanonnen te laten draaien en bovendien voorspelden de weermannen nog eens ruim 20 cm natuursneeuw. Een dag later werden de eerste twee liften, de Rauher Busch (12) en Poppenberg (5), in gebruik genomen.

54434 - (133)
Winterberg op 6 december 2021

Weinig sneeuw en veel mist tijdens kerst

Ook begin december viel er nog flink wat verse sneeuw. Zo konden we op 6 december genieten van heerlijk winterse plaatjes uit het Sauerland en de Alpen en ook op de 9e van die maand waren de webcams een feest om naar te kijken. Halverwege december klaarde het op in het Alpengebied. De dikke sneeuwwolken maakten plaats voor een strakblauwe hemel en stralende zon. Langzaam werden de eerste voorspellingen voor Kerst 2021 gedaan, maar die beloofden helaas niet veel soeps. Het was ontzettend zacht voor de tijd van het jaar, er hing veel bewolking in de lucht en veel wintersporters hadden tijdens de eerste kerstvakantieweek te maken met mistige omstandigheden. Niet ideaal, maar ook dat is wintersport...

Een warme en regenachtige jaarwisseling, maar daarna...

Ook na Kerst waren de weersomstandigheden niet ideaal. De jaarwisseling was warm en regenachtig. Gelukkig nam Koning Winter daarna de touwtjes weer in handen. Begin januari veranderde het weerbeeld eindelijk terug naar winters en op de 3e van die maand werd er een behoorlijke sneeuwvoorspelling gedaan. Enkele dagen later was het eindelijk weer genieten van witte webcams met verse sneeuw. Ideaal voor de wintersporters die in de eerste week van de maand op de latten stonden!

54434 - (134)
Sneeuw in Ellmau op 5 januari 2022

Veel sneeuw voor de Franse Alpen begin januari

Met name in de Franse Alpen viel begin januari veel verse sneeuw. Marlous was op dat moment in het Franse skigebied Les Portes du Soleil en maakte ons hier op kantoor jaloers met een aantal heerlijke sneeuwbeelden. In slechts een paar dagen tijd viel er in sommige skigebieden ruim een meter verse sneeuw. Na die dump klaarde het op en bleef het dagenlang zonnig. Iedereen die toen op de Franse pistes stond, heeft ontzettend kunnen genieten!

Reisverslag Les Portes du Soleil 1/2 ›
Reisverslag Les Portes du Soleil 2/2 ›

54434 - (135)
En na sneeuw komt... Zonneschijn!

Veel sneeuw voor het Sauerland

Begin januari viel er ook veel sneeuw in het Sauerland. Daarnaast konden de sneeuwkanonnen volop draaien, waardoor er half januari ruim 50 cm sneeuw op de pistes van Winterberg lag. Ook de dorpen en omgeving kleurden winters wit, wat het wintersportgevoel helemaal compleet maakte. Zelf bracht ik op 15 januari een bezoek aan het skigebied en dat was genieten met een hoofdletter 'G'. Dit soort condities en dat dicht bij huis. Ideaal voor een paar dagen winterplezier! Volgend seizoen ga ik zeker weer en dat kan ik iedereen aanraden!

54434 - (136)
Een heerlijke skidag in Winterberg op 15 januari 2022!

Sneeuw en storm eind januari/begin februari

Januari 2022 begon én eindigde sneeuwrijk. Halverwege de maand was het vooral genieten van Kaiserwetter, maar daarna kwam er weer een omslag. In het Alpenweer van 26 januari waren de eerste voorspellingen te lezen en in de eerste week van februari viel er in slechts drie dagen tijd ruim 1,5 meter sneeuw in Oostenrijk en Zwitserland (webcams dag 1, webcams dag 2, webcams dag 3). Op 4 februari konden de Alpenlanden even op adem komen, maar daarna ging het opnieuw los. De sneeuwval ging in veel gebieden gepaard met harde wind. Hoog in de bergen werden windstoten van meer dan 150 km/u gemeten. Gevolg was dat meerdere liften noodgedwongen gesloten moesten blijven.

Na sneeuw komt... Zonneschijn!

54434 - (137)
Miranda had in Pettnau am Arlberg een flinke klus aan het uitgraven van de Ford Puma! (1 februari)
Miranda had in Pettnau am Arlberg een flinke klus aan het uitgraven van de Ford Puma! (1 februari)
54434 - (138)
Jahna kon de piste niet op, omdat alle liften in Hochkönig gesloten bleven. (1 februari)
Jahna kon de piste niet op, omdat alle liften in Hochkönig gesloten bleven. (1 februari)

Een wisselvallige eerste week van de voorjaarsvakantie

Februari is de maand van de voorjaarsvakantie. Het noorden van Nederland was dit keer als eerste aan de beurt, van 19 t/m 26 februari. Na een sneeuwrijk begin van de maand, waren de voorspellingen helaas niet ideaal: een stormachtig begin en wisselvallig weer. Zelf ging ik in die week met mijn familie naar Ehrwald en we hebben wat weer betreft echt alles gezien. Die week heeft het hard gewaaid (zelfs één dag gesloten liften op de Ehrwalder Alm), geregend en flink gesneeuwd, maar ook is het ontzettend mistig, koud en zonnig geweest. Harde opgevroren pistes, papperige pistes, poeder, perfecte pistes: we hebben alles gezien!

54434 - (139)
Sneeuw... (21 februari)
Sneeuw... (21 februari)
54434 - (140)
Maar ook zon in Ehrwald! (23 februari)
Maar ook zon in Ehrwald! (23 februari)

Kaiserwetter vanaf de tweede voorjaarsvakantieweek

De tweede week van de voorjaarsvakantie viel van 26 februari t/m 5 maart. Dit keer mochten het zuiden en midden van Nederland genieten van een welverdiende vakantie in de sneeuw. De voorspellingen voor deze week waren heel anders. Op een zwakke storing na, was het vooral genieten van heerlijk zonnig wintersportweer. Een extra laagje kon tijdens die week in de koffer blijven, aangezien de temperaturen echt lente-achtig waren. Gelukkig was de lucht droog genoeg, waardoor de pistes in perfecte staat bleven. Wat weer betreft was het wederom genieten met een hoofdletter 'G'!

Een zeer zonnige maand maart met Saharastof

Zonnig, zo kunnen we de maart 2022 het best omschrijven. Op slechts een klein beetje verse sneeuw in Frankrijk na, was de lucht overwegend blauw en de zon goed aanwezig. Aan het begin van de maand werd het zelfs nog flink koud: in het weekend van 5 en 6 maart was dat extra laagje juist een must! Halverwege de maand koerste er een grote wolk Saharastof naar Europa. Op 15 maart kleurde de lucht oranje en leken de webcambeelden net plaatjes uit 1970. Helaas bracht het stof niet alleen unieke kleuren naar de skigebieden, maar ook zanderige bruine pistes.

54434 - (141)
Oranje omstandigheden in Ischgl (15 maart)
Oranje omstandigheden in Ischgl (15 maart)

April 2022 werd ingeluid met een flinke dump!

Maart roert z'n staart en april doet wat 'ie wil. Dat bleek in 2022 maar weer! Op 28 maart werden de eerste tekenen van de lentedump zichtbaar. Wat begon met voorspellingen van zo'n 20 cm, werd snel bijgeschaafd naar meer dan een halve meter. Perfect om de bruine pistes weer mee op te frissen en om wintersporters tijdens de paasdagen van heerlijke condities te voorzien. Hoe toepasselijk: op 1 april kwam de sneeuw met bakken uit de hemel. Geen grap! ;-) Niet alleen in de Alpenlanden, maar ook in eigen land. Al het groen en bruin kleurde weer wit en we werden allemaal weer op en top in de wintersfeer gebracht.

Webcams: lentesneeuw in de Alpen én in Nederland ›

54434 - (142)
Lente? Winter! (1 april)
Lente? Winter! (1 april)
54434 - (143)
Ook sneeuw in eigen land!

Zonnige paasdagen

En toen werd het Pasen... De meeste skigebieden waren tijdens de paasdagen nog open, maar daarna kwam skiseizoen 2021/2022 toch echt ten einde. Na nog wat verse sneeuw keerde de rust weer helemaal terug in de Alpenlanden. Met temperaturen van tussen de 15 en 20 graden in de dalen, werd het echt lente en bovendien scheen de zon volop. Nog even een laatste keer van de winter genieten tot de zomer!

Skigebieden die in mei nog open zijn
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.