Skip to navigation Skip to main content

Weerbericht voorjaarsvakantie: wisselvallig weer in de wintersportgebieden

54186 - Weerbericht voorjaarsvakantie: wisselvallig weer in de wintersportgebieden (3)

De voorjaarsvakantie voor het noorden van Nederland gaat bijna van start. Nog maar twee dagen school of werk en dan is eindelijk de tijd aangebroken om af te reizen naar de sneeuw. Afgelopen vrijdag las je hier al een eerste voorspelling voor het weer in de skigebieden tijdens de krokusvakantie. In het weerbericht van vandaag een nieuwe update. Ga jij komend weekend op wintersport?

  • Sneeuwhoogte

  • Webcams

  • Snowalert

  • Jaaroverzicht

Zachte lucht en flink wat wind

De komende tijd is het een komen en gaan van storingen boven het westelijke en centrale deel van Europa. Door zachte lucht vanaf de oceaan, ligt de sneeuwgrens meestal relatief hoog. Vandaag en morgen schommelt deze op veel plaatsen rond de 1800 en 2000 meter hoogte. De neerslag valt daaronder vooral in vloeibare vorm, maar daarboven is een dik pak verse sneeuw mogelijk. Bovendien waait het van tijd tot tijd flink, met vooral op grote hoogte harde windstoten.

Koud weekend

Komend weekend, voor veel mensen het begin van de voorjaarsvakantie, passeert een koufront de Alpenlanden en stroomt koudere lucht geleidelijk over veel wintersportgebieden. De sneeuwgrens daalt tot iets boven de 1000 meter en met name op zaterdagochtend valt er regionaal een tijdje sneeuw. Langs de noordkant van de Alpen levert dit zelfs zo'n 10 tot 15 centimeter op, maar aan de zuidkant blijft het overwegend droog. Hier is het ook een stuk zachter. Op zondag is het overwegend droog met geregeld zon, maar ook wel een risico op mist in de dalen langs de noordkant van de Alpen. De wind neemt dan eindelijk ook in kracht af.

Lees ook: verkeersdrukte voorjaarsvakantie (knelpunten en tips)

Na het weekend zachter, maar op maandag nog wat sneeuw

Maandag verloopt waarschijnlijk nog koud, met vorst in de vroege ochtend en overdag temperaturen onder het vriespunt boven de 1200 en 1400 meter hoogte. In de middag volgt vanuit het noorden een flink gebied met neerslag, waarin de sneeuwgrens tijdelijk daalt naar 800 tot 1000 meter in delen van Zwitserland en Oostenrijk. Op veel plaatsen valt er 10 tot 20 centimeter verse sneeuw bij. Vanaf dinsdag gaat de wind meer uit het westen tot zuidwesten waaien en wordt het in het volledige Alpengebied beduidend zachter. De rest van volgende week staat wellicht in het teken van vrij zacht weer met in veel wintersportregio’s dooi. Daarbij valt van tijd tot tijd regen in de Franse Alpen en in delen van Zwitserland, alleen boven de 1800 meter dan ook nog sneeuw. Elders blijft het met een beetje geluk droger. Pas tegen het eind van volgende week kan een hogedrukgebied het ‘stokje’ overnemen, waardoor een overgang volgt naar duidelijk droger en rustiger weer. In de dalen kan het dan kouder worden met mogelijk ook vorming van mist.

Zonnig en zacht aan de zuidkant

Aan de zuidzijde van de Alpen lijkt het volgende week grotendeels droog en zacht te verlopen, met dooi tot op een hoogte van circa 2000 meter. Er ligt sowieso al weinig sneeuw en het verwachte weer brengt daar dus niet veel verandering in. Wel schijnt de zon van tijd tot tijd flink en daardoor is het best aangenaam voorjaarsweer.

Weinig winterweer in de middelgebergtes

Het weer in de Ardennen, Eifel, Sauerland, Harz en de Vogezen staat de komende tijd in het teken van zeer wisselvallig en onstuimig weer. Komende vrijdag krijgen de noordelijke delen van het Sauerland en de Harz mogelijk te maken met een flinke storm, waarbij windstoten tot wel 120 km per uur mogelijk zijn. Daarbij is het ronduit zacht. Vanaf het weekend gaat de temperatuur enkele graden omlaag en boven de 1000 meter kan dan soms wat winterse neerslag vallen, maar het algemene beeld blijft voorlopig anti winters. Daarbij waait het vooral zondag en maandag opnieuw fors uit een westelijke richting.

Nog niet geboekt?

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.