Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: toenemende kans op (veel) sneeuw

54088 - Alpenweer: toenemende kans op (veel) sneeuw (3)

De komende periode komen veel wintersportgebieden in het teken te staan van flink wat sneeuw. Voornamelijk de noordzijde van de Alpen krijgt te maken met verschillende perioden met Nordstau, maar vandaag is het tijdelijk nog rustig en overwegend droog winterweer. Wanneer dat verandert?

Vanaf vrijdag sneeuw

Op dit moment is het zonnig in grote delen van de Alpen, zoals we gisteren al schreven. Daar komt echter verandering in. In de loop van donderdag neemt vanuit het noorden de bewolking toe, maar het blijft nog wel droog. Vrijdag verandert dat beeld. ’s Nachts volgt met name in Oostenrijk al sneeuw en die sneeuwval houdt vrijdag overdag onverminderd aan. Met name in de deelstaten Tirol, Salzburg en Oberösterreich kan een pak verse sneeuw tussen de 10 en 20 centimeter vallen. Ook middelgebergtes als het Zwarte Woud kunnen een laag sneeuw van 5-10 centimeter tegemoet zien, maar wel alleen boven een hoogte van 800 meter. Vrijdag overdag blijft de temperatuur zeker in gebieden met sneeuw steken op enkele graden onder het vriespunt.

Weekend met meerdere gezichten

Het weekeinde wordt er eentje met meerdere gezichten. Zaterdag verloopt overwegend droog en dan schijnt de zon geregeld, al kan er in sommige dalen ook mist ontstaan. Zondagochtend steekt een nieuwe noordstroming op en dan volgt zowel in het noorden van Oostenrijk als Zwitserland enige tijd sneeuw. De sneeuwlaag groeit dan regionaal met zo’n 5-10 centimeter aan. De zuidkant van de Alpen blijft onverminderd droog en vrij zonnig met daar positieve temperaturen tot ruim boven de 1000 meter hoogte.

54088 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/3d9d20a337fb914c4580c34780422be8aa0f898410a79690.jpeg (2)
Het zou fijn zijn als er weer zo'n laag sneeuw als afgelopen weekend zou vallen.

Mogelijk volgende week nog meer sneeuw

Het meest interessante weer is weggelegd voor de nieuwe werkweek. Vanaf maandag trekt een lagedrukgebied vanaf de Benelux naar Polen, met aan de westzijde daarvan een krachtige noordenwind. Dit levert de aanvoer van koude en zeer vochtige lucht op. Het is opnieuw de noordzijde van het Alpenmassief dat te maken krijgt met flink wat sneeuw. In totaal zou de hoeveelheid verse sneeuw dan wel eens kunnen oplopen naar een halve tot zelfs een hele meter tegen het einde van volgende week. Zeker iets om in de gaten te houden!

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.