Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: veel sneeuw de komende dagen

54358 - Alpenweer: veel sneeuw de komende dagen (11)

Na een langere periode van droogte gaat er op grote schaal weer (veel) neerslag vallen in de Alpen. Gisteren bereikten meerdere neerslaggebieden de Alpen en die gaan in de bergen enkele tientallen centimeters verse sneeuw opleveren. Voor de late wintersporters is deze sneeuw meer dan welkom na een droge periode en het gevallen Saharastof. Maar niet alleen daar kleurt de wereld weer wit, ook dichter bij huis is dat het geval. In de Ardennen en het Sauerland zijn enkele centimeters voorspeld.

  • Sneeuwhoogte

  • Webcams

  • Snowalert

  • Jaaroverzicht

Enkele dagen sneeuwval in de bergen, later ook in de dalen

Gisteren viel er vanuit het westen al een eerste laag verse sneeuw. Nog geen grote hoeveelheden, maar wel alvast een fijne laag om mee te beginnen. Vannacht was het tijdelijk iets droger, maar vandaag trekt er een actiever neerslaggebied de Alpen binnen. Vandaag en morgen blijft er in de Alpen neerslag vallen die geregeld intensief zal zijn. Tegelijkertijd stroomt er ook koelere lucht vanuit het noordwesten binnen. Hierdoor zal de sneeuwgrens geleidelijk steeds verder gaan dalen.

Sneeuwgrens steeds lager

Doordat het binnenstromen van de koelere lucht even duurt, zien we qua sneeuwgrens grote verschillen tussen de Alpengebieden. Op donderdag zakt de sneeuwgrens aan de noordkant al richting de 800 tot 1000 meter, terwijl deze in Noord-Italië, Salzburg en delen van de Franse Alpen op 1500 tot 1800 meter blijft steken. Vanaf vrijdag weet de koelere lucht ook de andere regio's van de Alpen te bereiken, al blijft de meest koude lucht ten noorden van de Alpenhoofdkam.

54358 -  (20)
In het Italiaanse Alleghe sneeuwt het al lekker!
54358 -  (21)
Ook een vers laagje in Val Gardena!

Vandaag en morgen bijna een halve meter sneeuw

De lente is dan wel begonnen, maar daar denkt Koning Winter toch echt anders over! De komende dagen gaat het weer eens ouderwets lekker dumpen in de skigebieden. Het zwaartepunt van de neerslag zal boven de Zwitserse en Franse Alpen komen te liggen. Hier wordt op donderdag en vrijdag in de bergen tussen de 20 en 40 centimeter sneeuw verwacht. In de bergen van Noord-Italië en Oostenrijk valt iets minder sneeuw: zo'n 10 tot 25 centimeter. Daarnaast duurt het in deze regio's langer voor de koelere lucht aankomt en zal de sneeuwval in de dalen ook langer uitblijven.

Volop winterweer in het weekend

In het weekend blijft er van tijd tot tijd neerslag vallen in de Alpen. Dankzij koelere lucht vanuit het noorden ligt de sneeuwgrens in de noordelijke helft dan tussen de 500 en 900 meter hoogte. In het zuiden, bijvoorbeeld in Noord-Italië, ligt deze met 1200 tot 1600 meter een stuk hoger. In de bergen valt er in het weekend nog eens 5 tot 10 centimeter sneeuw. Hierdoor is het in de bergen even volop winterweer. Overdag blijft het in de noordelijke helft op 1500 meter hoogte matig vriezen en in Noord-Italië liggen de temperaturen rond het vriespunt. Uiteindelijk komt er vanaf zondag meer ruimte voor de zon en neemt de neerslagintensiteit geleidelijk aan af.

Sauerland en Ardennen kleuren ook wit

Niet alleen de Alpen krijgen te maken met koelere lucht en sneeuwval. Ook dichterbij huis gaat er sneeuw vallen. In de Ardennen, Eiffel en het Sauerland gaat er vanaf donderdag ook een langere tijd neerslag vallen, waarbij de sneeuwgrens steeds meer gaat zakken. Vanaf donderdagochtend gaat de regen op de hogere toppen steeds meer over in sneeuw. Uiteindelijk valt er donderdagavond en in de nacht naar vrijdag ook sneeuw in de lagergelegen gebieden. Op de heuveltoppen wordt er tot en met zaterdag 5 tot 15 centimeter sneeuw verwacht. Lokaal is een uitschieter richting de 20 centimeter mogelijk. Of er lang van de sneeuw genoten kan worden is even de vraag. Vanaf zondag draait de wind weer naar het westen en stroomt er zachtere lucht binnen.

Val Gardena
123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.